Važni saveti kako se rešiti bubuljica oko usana

Važni saveti kako se rešiti bubuljica oko usana

Autor:

Eliminišite bubuljice oko usana na najlakši način. Saznajte zašto se grupišu baš na ovom mestu i mogu li se sprečiti. Ako i nastanu, saznajte kako da nestanu! 

Kao da nam bubuljice nisu dovoljne po obrazima, bradi i nosu! Kada se pojave oko usta, stiže pravi problem koji može da traje mesecima. Mnoge žene se muče sa ovim bubuljicama, koje nekad znaju da budu i male i velike, i gnojne, i upaljene.

Da li su bubuljice oko usana najgora vrsta bubuljica?

Svaka bubuljica može da bude najgora, gde god da se nalazi. Akne oko usana su baš nezgodne za ceđenje, pa nam ostaje samo da ih lečimo i da pokušamo nekako da ih se rešimo za sva vremena.Zato im danas posvećujemo dodatnu pažnju, i otkrivamo vam kako da bubuljice oko usana postanu prošlost koje se nećete ni sećati!

Najvažnije je da saznate zašto se javljaju!

Uzrok bubuljica oko usta

Bubuljice muče mnogo muškaraca i žena širom sveta, pa čak i kada izađu iz doba puberteta. Bubuljice kod odraslih nisu ni malo retka pojava. Pojavljuju se svuda po licu i ne pitaju za vreme i godine. Kada ih imamo na licu, u stanju smo da isprobamo sve i svašta kako bismo ih otklonili. Neki preparati i saveti će biti efikasni,a neki neće. Zato je od izričitog značaja da saznamo pravi uzrok bubuljica oko usana.

Evo koji su najčešći razlozi :

 • Šminka – Kada ste poslednji put proverili da li je vašoj šminci istekao rok? Na to morate da obratite pažnju, jer, ako koristite proizvode koji su van roka, moguće je da ste time izazvali reakciju na koži. Čak i šminka koja ne odgovara vašem tipu kože može da bude problem, jer stvara iritaciju. Pribor koji koristite uvek mora da bude dezinfikovan i čist, jer se tu skupljaju bakterije i nečistoće koje utiču na pojavu bubuljica od šminke oko usana.
 • Pogrešno sredstvo za čišćenje lica – Bez obzira što smatrate da proizvod koji koristite za čišćenje lica savršeno radi svoj posao, možda je previše agresivan i ne odgovara vašem tipu kože. Bilo bi bolje da izaberete sredstvo koje je na biljnoj bazi i koje je nežno, kako ne biste iritirali kožu.
 • Hormonski poremaćaji u organizmu – Hormoni znaju da naprave ozbiljan haos na licu. Hormonske akne su znak da su vaše lojne žlezde počele da proizvode veliku količinu sebuma i da zbog toga naše lice trpi promene. Kada se sebum pomeša sa nečistoćama u porama, nastaju akne, a one se mogu javiti bilo gde, pa i oko usana. Ako imate probleme sa policističnim jajnicima, bubuljice oko usta mogu da budu česta pojava.Hormonalne promene su jedan od najčešćih uzroka bubuljica oko usana. Hormoni, posebno androgeni, mogu stimulisati lojne žlezde da proizvode više sebuma. Ovo se najčešće dešava tokom puberteta, menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze. 
 • Depilacija nausnica  Bubuljice od depilacije su prava noćna mora! Taman smo se potrudili da naše nausnice budu skroz glatke, i posle dan ili dva, pojave se bubuljice. One mogu i da svrbe i da bole, i da se upale. Dolazi do upale kada oštetimo prvi, zaštitni sloj kože i kada pustimo da bakterije prodru unutra. Ove bubuljice bi trebalo da prođu za nekoliko dana, ali je itekako moguće da se prošire i da umesto jedne, na vašim usnama budu i po 7, 8 bubuljica.
 • Pasta za zube – ako koristite jaku pastu za zube, ona može da isuši vaše usne i predeo oko njih. Sigurno ste čuli kako je pasta za zube za bubuljice domaći lek koji se koristi za isušivanje akni, ali caka je u tome, što pogrešna pasta može da dovede i do širenja bubuljica. Triklosan je sastojak koji negativno utiče na našu kožu, a ima ga u pastama za zube. Proizvođači se sada trude da ga izbace, jer može da dovede do disbalansa hormona. Ako vaša pasta ima ovaj sastojak u sebi, bilo bi dobro da je promenite i da je ne koristite za isušivanje bubuljica. Ako je vaša koža lica suva, bilo kakvo isušivanje akni, produbljuje i širi upalu, a onda dolazite u začarani krug, sa mnogo novih bubuljica.
 • Mleko i mlečni proizvodi Studije su pokazale da veći unos mlečnih proizvoda i kravljeg mleka može da dorpinese stvaranju novih bubuljica oko usta. I ovde glavnu ulogu igraju hormoni, pa je dobro da napravite mali eksperiment. Izbacite mlečne proizvode na mesec dana i videćete da li su oni bili krivci za bubuljice oko usta.
 •  Stres – kao i uvek, stres je neprijatelj naše lepote i celokupnog zdravlja. Bubuljice od stresa javljaju se svuda, pa i oko usana. Kada smo pod stresom, u našem organizmu se aktivira hormon kortizol, koji utiče da zapaljenski procesi duže traju, da akne sporije nestaju. Kada su nervozni ili anksiozni, ljudi česšće diraju lice rukama ili grickaju nokte, što direktno utiče da se broj bakterija namnoži oko usana.
 • Prehrana igra značajnu ulogu u zdravlju kože. Određene namirnice mogu pogoršati stanje kože i doprineti pojavi bubuljica. Namirnice bogate šećerom, kao što su slatkiši, gazirani sokovi i prerađena hrana, mogu izazvati nagle skokove u nivou šećera u krvi. Ovi skokovi mogu stimulisati proizvodnju sebuma i upalnih procesa u koži, što dovodi do pojave bubuljica.
 • Loša higijena može dodatno pogoršati stanje kože. Redovno čišćenje lica je ključno za uklanjanje nečistoća, mrtvih ćelija kože i viška sebuma koji mogu zapušiti pore. Upotreba neadekvatnih kozmetičkih proizvoda ili retko menjanje jastučnica i peškira može doprineti nakupljanju bakterija i drugih iritansa na koži, što povećava rizik od pojave bubuljica.

Kao što vidite, razloga za pojavu bubuljica oko usana je mnogo.

Moja prijateljica Nina je imala velikih problema sa upornim bubuljicama oko usana. Vešto ih je sakrivala šminkom, ali bol više nije mogla da podnese. Ona je pronašla jednostavno i brzo rešenje koje joj je pomoglo da eliminiše sve bubuljice oko usana za kratko vreme! Moj vam je savet da i vaš vid borbe protiv ovih akni bude sličan njenom, jer deluje!Pročitajte njeno iskustvo i sami se uverite kako se bubuljice oko usta mogu lako skloniti sa lica. Kliknite na sledeći link:https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Bubuljice ili perioralni dermatitis? Kako razlikovati? 

akne oko usana

 Često smo u zabludi kada vidimo crvene kvržice na koži oko usana. Pomislićemo da su to sigurno bubuljice. Ali, ne moraju da budu, može da bude još jedna stvar – perioralni dermatitis.

Perioralni dermatitis je kožna bolest koja izaziva kvržice koje liče na bubuljice. Mogu da se jave na bradi, oko usana i oko nosa. Njemu su najpodložnije žene, a može se javiti u bilo kom životnom dobu. Javljaju se najčešće kao crvene izbočine, ali mogu da budu i boje mesa, što je dosta ređe.

Ovo je dosta neprijatna pojava, koja uzrokuje svrab, a može i da peče. Ipak, ovo nije ozbiljna bolest, ali svakako zahteva lečenje i posetu dermatologu koji će vam dati lekove ili kreme koje mogu da ublaže ovakvo stanje na koži.

Dosta je frustrijaće boriti se sa perioralnim dermatitisom, posebno ako ga greškom protumačite kao obične bubuljice, pa ga pogrešno tretirate. Ovakvo stanje na koži izgleda kao alergijska reakcija i vidno je da je područje upaljeno, što znači da može da postane i dosta bolno.

Perioralni dermatitis može da se javi kao alergijska reakcija na neku hranu ili na začine, može da nastane od povišenog stresa, ali i od proizvoda koji u sebi sadrže kortikosteroide. Ako primetite ovakvu pojavu na svom licu, obratite se lekaru, kako biste došli do adekvatne terapije, jer perioralni dermatitis može da uzme maha i da se brzo proširi.

Vrste bubuljica oko usta

Evo detaljnog pregleda tipova bubuljica koje se mogu pojaviti oko usana:

Mitiseri

Mitiseri su otvoreni komedoni koji se formiraju kada se pore zapuše sebumom, mrtvim ćelijama kože i bakterijama. Na području oko usana, mitiseri su česti zbog prisustva mnogih lojnih žlezda. Izlaganjem vazduhu, vrh zapušenih pora oksidira i postaje crn, stvarajući karakterističan izgled. Za prevenciju mitisera oko usana, važno je redovno čistiti lice i eksfolirati kožu kako bi se uklonile nečistoće koje zapušavaju pore.

Papule

Papule su male, crvene i bolne kvržice koje se formiraju kada se zidovi pora upale. Na području oko usana, papule mogu nastati usled iritacije od hrane, kozmetike ili čestog dodirivanja lica. Papule nemaju gnoj i ne smeju se stiskati jer to može pogoršati upalu i izazvati ožiljke. Tretman papula uključuje upotrebu antiinflamatornih sredstava i izbegavanje iritansa koji mogu izazvati upalu.

Pustule

Pustule su upaljene bubuljice koje imaju belu ili žutu glavu ispunjenu gnojem. Na području oko usana, pustule se mogu formirati kada se pore zapuše sebumom, mrtvim ćelijama kože i bakterijama, što dovodi do upale. Pustule su često bolne i neugodne. Za tretman pustula oko usana, preporučuje se korišćenje antibakterijskih sredstava i izbegavanje stiskanja kako bi se sprečilo širenje infekcije i formiranje ožiljaka.

Ciste

Ciste su najteži oblik bubuljica koje se formiraju duboko ispod kože i ispunjene su gnojem. Na području oko usana, ciste su retke, ali mogu biti vrlo bolne i obično ostavljaju ožiljke. Ciste nastaju usled ozbiljnih infekcija i upala u porama, a njihovo lečenje zahteva profesionalnu medicinsku pomoć. Dermatolozi često prepisuju oralne antibiotike ili druge lekove za smanjenje upale i sprečavanje ožiljaka

Bubuljice na bradi i oko usana traže negu

 Bubuljice na bradi i oko usana znaju da ostave tragove na licu, fleke i ožiljke. Njihovo lečenje može dugo da traje, jer je uglavnom teško pronaći, pa čak i eliminisati glavni uzrok.

Bubuljice na bradi i oko usana zahtevaju da promenite negu i da im se dodatno posvetite, kako biste uspeli da ih smanjite i eliminišete. 

Bilo bi dobro da koristite što manje šminke, dok bubuljice ne prođu, kako ih ne biste još više potpaljivali. Koža mora da diše i da bude čista.

Najbolje je da za umivanje koristite blage gelove za umivanje koji su namnjeni suvoj, masnoj ili mešovitoj koži. Nemojte nikada kupovati preparati koji nisu baš za vaš tip kože, jer time pravite veliku štetu na vašem licu. Obavezno je da nabavite gel za bubuljice ili kremu koja će vam pomoći da akne dovede u red. Bar jednom nedeljno uradite prirodni piling koji će očistiti pore od nečistoća.

Bubuljice na bradi i oko usana mogu da ukažu na hormonalne promene u organizmu, pa bi bilo dobro i da uradite analizu hormona, kako biste mogli da reagujete sa više frontova. Kada su hormoni u pitanju, ako je njihov disbalans veliki, onda vam treba i oralna terapija, kako biste ih doveli u red.

Bubuljice oko usta i nosa rešavajte sistematski

 Bubuljice oko usta i nosa – kombinacija koja nam se uopšte ne dopada. Bubuljice na nosu najčešće su mitiseri, ali to mogu da budu i upaljene bubuljice pune gnoja. Takve bubuljice znaju da se prošire i oko nosa, i oko usana.

Kada vam se desi ovakva kombinacija problema, znajte da se to najčešće javlja zbog stresa, loše ishrane, preteranog znojenja lica, masne kože koja se ne tretira pravilno, ili zbog oslabljenog imunog sistema.

Istina je da ćete morati da promenite mnoge navike, kako bi se vaše lice dovelo u red. Isprobajte ishranu koja je namenjena borbi protiv bubuljica, počnite da jedete zdravije i kvalitetnije. Proverite kakve preparate za lice koristite i da li u vašem neseseru postoji nešto što sadrži štetne sastojke.

Ishrana i nega su sve osnovne stvari koje će doprineti poboljšanju, a zatim poradite na tome da prekontrolišete svoje zdravlje, kako biste otklonili svaki potencijalni uzrok koji narušava lepotu vašeg lica.

Sitne bubuljice oko usana

 Sitne bubuljice oko usana mogu biti znak da su vaše pore nagomilane nečistoćama i bakterijama i da ste preskočili piling, koji bi uklonio mrtve ćelije i prljavštinu. Kako tvrdi kineska medicina, sitne bubuljice mogu da budu znak da nešto sa vašim probavnim sistemom nije u redu.

Mogu da budu i upozorenje da ste nanosili pogrešne kozmetičke preparate za lice. Dešava se da one nastanu i zbog preteranog sunčanja, ali i zbog neadekvatnih krema. Iako su male, to su i dalje bubuljice koje remete stanje na koži i ne treba da ih pustite da se razmnožavaju po licu.

Sitne bubuljice oko usana su užasno tvrde i nećete moći da ih iscedite, uz sav trud. Tvrde su i uglavnom su bele bole, liče na malenu grudvicu koja i mesecima može da ostane oko usana.

Hemijski piling može dosta da vam pomogne u borbi protiv ovih bubuljica, ali i kreme protiv bubuljica koje će pomoći da se milije razgrade, jer su one u sebi skupile sebum i nečistoće i „zatvorile se“.

Sve dok su prisutne na vašem licu, treba da izbegavate direktno sunčanje lica i da izbegavate uljane kreme ili losione. Budite obazrivi, i čistite pravilno kožu lica, kako se ne bi sitne bubuljice množile.

Potkožne bubuljice oko usta

Potkožne bubuljice oko usana najčešće se javljaju zbog korišćenja ruževa i balzama koji nisu dobri i kvalitetni. Možda ste koristili nešto što je van roka ili što u sebi sadrži sastojak koji vam baš smeta, pa se upala proširila tako lako. Bakterije znaju da naprave puno problema, a usne su vrlo osetljive. Možda bi bilo dobro da razmislite o prirodnom balzamu za usne.

Potkožne bubuljice oko usana češće imaju pušači, ali i ljudi koji jedu puno slatkiša i nezdrave hrane. Osobe koje imaju masniju kožu sklone su ovakvim bubuljicama, ali i svi oni koji prolaze kroz hormonske promene.

Važno je da se suzdržite od ceđenje potkožnih bubuljica, jer je to bolno iskustvo.

Redovnom higijenom lica i mazanjem dobre kreme ili gela za bubuljice, pokušajte da isušite potkožnu aknu. Ako je baš jako upaljena, stavite hladni oblog.

Kako ukloniti bubuljice oko usta?

bubuljice oko usana i nosa

Za početak je važno da se odreknete kozmetike koja potencijlno utiče na problem i na stvaranje bubuljica oko usta. Izbacite iz upotrebe tešku šminku, i jake, agresivne gelove za čišćenje lica, posebno one koji u sebi imaju alkohol.

Prirodna kozmetika bi mogla da bude spas!

Efikasno tretiranje bubuljica oko usana uključuje kombinaciju prirodnih tretmana i, u nekim slučajevima, upotrebu određenih medicinskih preparata. Evo detaljnog pregleda tretmana i kućnih lekova koji mogu pomoći u kontroli i smanjenju ovog problema:

Prirodni tretmani

 1. Aloe Vera: Aloe vera je poznata po svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima. Gel aloe vere može pomoći u smanjenju upale i crvenila oko bubuljica. Nanesite gel direktno na bubuljice i ostavite da deluje nekoliko minuta pre ispiranja mlakom vodom.
 2. Zeleni čaj: Zeleni čaj sadrži antioksidante koji mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa na koži. Skuvajte zeleni čaj, ohladite ga i nanesite na kožu koristeći vatu ili tupfer. Ostavite da deluje 10-15 minuta pre ispiranja.
 3. Med: Med je prirodni antibakterijski agens koji može pomoći u suzbijanju bakterija koje uzrokuju bubuljice. Nanesite malu količinu meda direktno na bubuljice i ostavite da deluje 15-20 minuta pre ispiranja.
 4. Čajevac (tea tree oil): Čajevac je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima i često se koristi za tretiranje bubuljica. Razblažite čajevac ulje sa baznim uljem (npr. ulje jojobe ili kokosa) i nanesite ga na zahvaćeno područje koristeći pamučni tupfer. Ostavite da se osuši pre ispiranja.

Medikamenti

 1. Kreme sa benzoil peroksidom: Kreme koje sadrže benzoil peroksid efikasno su sredstvo za suzbijanje bakterija i sušenje bubuljica. Ove kreme dostupne su bez recepta i mogu se primenjivati direktno na bubuljice prema uputstvima proizvođača.
 2. Kreme sa salicilnom kiselinom: Salicilna kiselina pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i otvaranju zapušenih pora. Kreme sa salicilnom kiselinom takođe su dostupne bez recepta i mogu se primenjivati lokalno na bubuljice.
 3. Retinoidi: Retinoidi su derivati vitamina A koji pomažu u regulaciji proizvodnje sebuma i sprečavaju začepljenje pora. Retinoidi se često koriste za tretiranje ozbiljnijih slučajeva bubuljica i mogu se naći u različitim formulacijama dostupnim na tržištu.

Profesionalni tretmani za bubuljice oko usana

Profesionalni tretmani pod nadzorom dermatologa mogu pružiti efikasne rešenja za bubuljice oko usana. Evo pregleda nekih od najčešćih profesionalnih tretmana:

Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi su procedure koje se koriste za poboljšanje teksture kože, uklanjanje mrtvih ćelija kože i smanjenje začepljenja pora. Tokom tretmana, dermatolog nanosi rastvor sa hemijskim sastojcima (npr. salicilna kiselina, glikolna kiselina) na kožu, što pomaže u eksfolijaciji površinskog sloja kože. Ovaj proces može pomoći u smanjenju bubuljica, kao i u poboljšanju tonusa kože. Hemijski pilinzi se obično preporučuju za tretiranje bubuljica koje su rezistentne na druge metode lečenja ili za smanjenje ožiljaka od bubuljica.

Dermatološki tretmani

Poseta dermatologu može biti od ključnog značaja za pravilnu dijagnozu i tretman bubuljica oko usana. Dermatolog može preporučiti različite tretmane zavisno od težine problema i specifičnih potreba kože. Neke od opcija koje dermatolog može predložiti uključuju:

 • Antibiotici: Oralni antibiotici mogu se koristiti za kontrolu bakterijske infekcije koja može biti uzrok bubuljica.
 • Injekcije kortikosteroida: Za veoma upaljene bubuljice, dermatolog može primeniti injekcije kortikosteroida direktno u bubuljicu kako bi se smanjila upala i ubrzao proces ozdravljenja.
 • Terapija svetlom: Fototerapija ili tretmani svetlom mogu se koristiti za smanjenje upale i bakterijske aktivnosti na koži.
 • Laseri: Laseri se mogu koristiti za suzbijanje bakterija, smanjenje crvenila i poboljšanje teksture kože, posebno kod ožiljaka od bubuljica.

Holistički pristup lečenju bubuljica oko usta

Holistički pristup podrazumeva razmatranje zdravlja celog organizma kako bi se poboljšalo stanje kože, uključujući i bubuljice oko usana.

Zdravlje unutrašnjih organa može imati značajan uticaj na stanje kože, uključujući i pojavu bubuljica oko usana. Važno je održavati balans ishrane, redovno vežbati i kontrolisati nivo stresa kako bi se smanjili hormonski disbalansi koji mogu uticati na kožu.

Kako sprečiti da se bubuljice oko usana ponovo jave?

 Bubuljice oko usana možete da sprečite tako što ćete uvek voditi računa o pravilnoj higijeni lica i o tome da ne dozvolite da preparati negativno deluju na vašu kožu.

 Zapamtite, usne i predeo oko njih su vrlo osetljivi i morate da brinete o tome.

Trudite se da uvek koristite kozmetiku prema tipu svoje kože i da, preventivno, koristite tonike za bubuljice koji će se postarati da vaša koža bude čista, otkloniće bakterije i neće dozvoliti da se pore zapuše.

Čak i kada uspete da se izborite sa bubuljicama oko usana, znajte da se one uvek mogu vratiti, pa je adekvatna nega ono što treba da vam uđe u rutinu. 

Evo nekoliko ključnih saveta koji vam mogu pomoći:

Higijena

Redovno čišćenje lica je ključno za prevenciju bubuljica oko usana. Svakodnevno pranje lica blagim sredstvom za čišćenje uklanja višak sebuma, mrtve ćelije kože i nečistoće koje mogu zapušiti pore. Preporučuje se pranje lica dva puta dnevno – ujutro i uveče.

Takođe, važno je izbegavati diranje lica rukama, jer ruke mogu preneti bakterije i prljavštinu na kožu, što može dovesti do pojave bubuljica. Često menjanje jastučnica i peškira može takođe pomoći u smanjenju nakupljanja bakterija koje mogu iritirati kožu.

Kozmetički proizvodi

Upotreba nekomedogenih kozmetičkih proizvoda je ključna za prevenciju bubuljica. Nekomedogeni proizvodi su formulirani tako da ne zapušavaju pore, čime se smanjuje rizik od formiranja bubuljica. Kada birate kozmetičke proizvode, potražite one koji su označeni kao „nekomedogeni“ ili „bez ulja“.

Pravilno korišćenje kozmetike podrazumeva redovno čišćenje četkica za šminku i aplikatora, jer oni mogu postati leglo bakterija ako se ne održavaju pravilno. Takođe, izbegavajte preterano nanošenje proizvoda na kožu i uvek uklanjajte šminku pre spavanja kako bi vaša koža mogla da diše i regeneriše se tokom noći