Faktori rasta za podmlađivanje i njihov uticaj na kožu!

Faktori rasta za podmlađivanje i njihov uticaj na kožu!

Jeste li znali da se faktori rasta za podmlađivanje normalno nalaze unutar nas, samo ih povremeno treba aktivirati kako bi iskazali svoje prirodne moći?! Kada to uspete, dugo ćete izgledati mladoliko. Evo o čemu se tu tačno radi.

Metoda podmlađivanja kože faktorima rasta sve je popularnija i zastupljenija jer postiže fantastične rezultate, a u isto vreme koži daje prirodno, zategnut izgled. Svi tragovi finih i dubokih linija se ovim tretmanima potpuno uklanjaju, a posebna prednost je u tome što se aktiviraju sve mrtve ćelije na koži, umanjuju postojeće bore i prevenira nastanak novih. 

Kada se faktori rasta za podmlađivanje uzimaju iz krvne plazme, to je onda PRP tretman lica, u svetu poznat još i pod nazivom Vampirski tretman. Vrlo je jednostavan i bazira se na regenerativnom i stimulativnom svojstvu trombocita, gde trombociti oslobađaju faktore rasta na mestu oštećene kože i vrše prirodnu obnovu ćelija. 

Starenje je normalan životni proces, koje nenametljivo i neprimetno nastupa već posle 30. godine. Prvi znaci da koža stari se uočavaju možda i nekoliko godina pre, ali ih mnogi ignorišu, jer nisu upadljivi i vidno primetni, te ne remete fizički izgled. Suva i dehidrirana koža je sklona bržem starenju, pa je treba redovno hidrirati i vlažiti. 

Ovo je važno da znate!

Suv tip kože treba sklanjati od sunca i ultravioletnog zračenja, jer pod takvim okolnostima koža brže stari i gubi svoju prirodnu elastičnost. Ovaj tip starenja se naziva fotostarenje lica i tela. 

Pre nego dođe do momenta da se bore vide golim okom, neophodno je da se koža pravilno neguje, hrani i hidrira, kako bi se stalo na put starenju kože i prevenira urezivanju dubokih linija na licu, vratu i dekolteu. Faktori rasta za podmlađivanje mogu biti dobar izbor.

A postoji i ovo…

Naša poznata glumica Lidija Vukičević  je imala problem sa  borama i tamnim podočnjacima po licu, koji su se fino ušuškali između slobodnih prostora. U jednom momentu, počela je da doživljava sebe kao staru i izboranu. To nije bila slika koja u skladu sa njenim duhom koji je večno mlad. Tada je rešila da uradi nešto po pitanju svoje kože. Mnogo je čitala i informisala se. I zamislite šta? Uspela je. Prirodnim putem, i to za veoma kratko vreme, postigla je da joj lice izgleda zategnuto i nekoliko godina mlađe. I vi možete probati to isto! O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče, koja je na ovom linku: https://minutzamene.com/lidija-vukicevic-moja-tajna-protiv-bora/ 

Starenje kože prvenstveno je posledica promena na nivou epiderma i odnosi se na smanjenu proizvodnju kolagena i elastina.

Faktori rasta za podmlađivanje uključeni su u nekoliko kozmetičkih prizvoda,  zbog njihove sposobnosti da promovišu sintezu kolagena. 

Zato se smatraju jednim od revolucionarnih otkrića za regeneraciju kože i u nastavku vam prenosimo sve prednosti kojima doprinose da se koža podmladi i izgleda preporođeno. 

Pa, krenimo od početka. 

Šta su faktori rasta?

Faktori rasta su ćelijski proteini uključeni u prirodne mehanizme regeneracije i podmlađivanja kože. Utiču na pojačanu sintezu i stvaranje kolagena i elastina u koži, dovode do brzog zarastanja rana, stimulišu rast i obnavljanje ćelija.

Faktori rasta se u organizmu luče kao reakcija kože na povredu ili stres. Starenjem, koncentracija faktora rasta se smanjuje kao i regenerativna funkcija kože, što dovodi do problema sa kožom koji se manifestuju prvim borama i opuštenošću kože. Još se kao posledica mogu javiti fleke i pege, hiperpigmentacija kože i smanjena mogućnost fleksibilnosti. 

podmlađivanje faktorima rasta

Kada u epidermalnoj mreži dođe do nagomilavanja toksičnih vlakana, koža poprima opušten i grub izgled, smanjena je vaskularna struktura kože i strukturne promene na potkožnom tkivu učestvuju u ubrzanom starenju kože. 

Faktori rasta su belančevine odgovorne za podmlađivanje kože, te je čine lepšom i elastičnijom. 

Kako deluju faktori rasta za podmlađivanje kože?

Kada na nekom mestu imamo oštećenu kožu, prenosimo trombocite iz krvne plazme sa zdrave kože na oštećenu, i tada žive ćelije aktiviraju mrtve i na taj način ih stimulišu da se opet aktiviraju i vrše svoju kompletnu obnovu. Kada se mrtve ćelije na koži opet aktiviraju uz pomoć živih ćelija, dolazi do potpune obnove oštećene kože i stimulacije na nivou epidermisa. Ceo ovaj postupak regeneracije i obnavljanja kože, objašnjen je i naučnim studijama.

Koža koja stari, ima zajedničke promene bilo da se radi o unutrašnjim ili spoljašnjim faktorima koji je prouzrokuju. Unutrašnje starenje nastaje kao posledica prirodnog hronološkog strenja, dok je spoljašnje satrenje uzrokovano faktorima okoline, izlaganje suncu (fotostarenje), nedovoljno vreme spavanja (beauty sleep), zagađenje vazduha ili pušenje i pušački dim. 

Suština strenja kože je atrofija mišića kože, gde se najpre gube kolagen i elastin. Trombociti iz krvi, oslobađaju faktore rasta na mestu oštećene kože i vrše prirodnu obnovu i stimulans ćelija kože. 

Koji su faktori rasta?

Postoji par vrsta.

Epidermalni faktor rasta

Epidermalni faktor rasta kod ljudi je prisutan u svim tečnostima i sekretima u telu. Njegova uloga je da na mestu oštećenja, na nivou epiderma, zaceljuje oštećenu kožu i aktivira zdrave ćelije, koje tada započinju regeneraciju tkiva.

 

Zastupljen je u svim ćelijama u organizmu i predstavlja najsavremeniji način podmlađivanja kože, kao i otklanjanje svih nepravilnosti na njoj. 

Matične ćelije faktor rasta

Dejstvo matičnih ćelija poznato je po brojnim uspesima kada je u pitanju lečenje različitih vrsta zdravstvenih oboljenja, ali i u estetici. 

Matične ćelije su po definiciji osnivači i nosioci ćelija i tkiva svih organa u organizmu.

Kao takve, koriste se u lečenju povreda, opekotina, ili drugih povreda na koži, a danas sve češće koriste za obnavljanje kože sklone borama i starenju. Takva koža je svrstana u red obolelih, a matične ćelije su tu da joj pruže regeneraciju i potpuni oporavak. 

Matične ćelije su izolovane iz koštane srži, uzgajaju se iz uzoraka kože, a u poslednje vreme se sve više koristi njihovo prisustvo u masnom tkivu. Izdvajanjem matičnih ćelija iz masnog tkiva, postiže se stvaranje vezivnog tkiva i stvaranje novog kolagena i elastina u koži,što za posledicu ima mladolik izgled i savršen ten. 

Njihovim ubrizgavanjem, formiraju se ćelije koje imaju mogućnost stvaranja novog tena i na revolucionaran način podmlađuju staro tkivo, bez noža. Tom metodom, stvara se novo, sveže i mlado lice.

Kako faktori rasta funkcionišu i deluju na kožu?

Hajde da shvatimo bore kao sitne povrede kože. Te povrede, koža ne može samostalno da zaceljuje, zato što ona vremenom gubi mogućnost regeneracije. Tada je koži potreban spoljni stimulans za obnovu, a kliničkim studijama je pokazano da faktori rasta za podmlađivanje upravo u pravom odnosu i koncentraciji tome i doprinose. 

U prvom kontaktu sa živim ćelijama kože, faktori rasta daju snažan stimulans za regenerisanje. Ove ćelije zatim luče sopstvene faktore rasta i tako započinje lančani proces koji se širi ka dubljim slojevima kože. U koži se stvara novi kolagen, pa se koža sama regeneriše. Ovi faktori rasta su poslužili samo kao podstrek za obnovu. 

Metode podmlađivanja faktorima rasta su se poslednjih decenija jako brzo širili od zapada ka nama, a sada su se pojavili i brojni kozmetički preparati koji sadrže od nekoliko do čak stotinu ovih produkata. Međutim, da bi faktori rasta bili delotvorni, nije dovoljno da ih proizvod sadrži nekoliko, već je potrebno da ih preparat ima u onolikom broju i sastavu koliko ih prirodno ima koža. Da li postoje takvi preparati kod nas, da li znate? 

Postoje, i to u nekoliko oblika. Najbrojniji među njima su serumi, kreme i neki od kozmetičkih tretmana. 

Kako se koriste faktori rasta za podmlađivanje? 

Kozmetički preparati koji sadrže faktor rasta i svom sastavu, na tržištu su na meti kritika, jer kako kažu, još uvek nisu dovoljno ispitani za upotrebu.

Međutim, ako pitamo svetske zvezde poput Jennifer Lopez, Kim Kardašijan i mnoge druge, one garantuju da bolji preparati od krema i seruma sa faktorima rasta, ne postoje. One su, sudeći po njihovoj priči, potpuno zamenile čari estetske hirurgije ovim preparatima i nemaju nameru da je menjaju. Neke naše poznate ličnosti imaju svoje trikove. Naša poznata glumica je svoje bore obrisala prirodnim putem, a o čemu se radi, pročitajte na ovom linku:

Najkorišćeniji preparati su kreme, a posle njih i serumi koji daju bolji lifting i završni izgled koži. Kozmetičke procedure su takođe zastupljene jako i vrlo često se izvode u kozmetičkim salonima, pod nadzorom fizičkog lica koje ima dozvolu i akreditaciju za takav način rada. 

Kreme sa faktrorima rasta za podmlađivanje

Kreme koje u sebi sadrže protein faktora rasta, vrhunski su preparati za usporavanje starenja kože i njeno učvršćivanje. Svaka teglica sadrži samo čiste sastojke, bez konzervansa i ostalih hemikalija. Ovakva receptura unosi revoluciju u tretmane za podmlađivanje kože. 

Peptidi i faktori rasta, nosioci su strukture kreme i glavni sastojci ove formule, koja posjeduje različita blagotvorna dejstva za lečenje cističnih akni, blokiranja slobodnih radikala, sprečavanja nastanka bora, simulacije kolagena i posvetljivanja kože.

Zahvaljujući ovoj blagotvorno formulisanoj kremi, postiže se, redovnom upotrebom i negom, usporavanje starenja i prirodno podmlađivanje kože. 

Prilikom kontinuirane upotrebe kreme koja sadrži derivate faktora rasta, usporava se proces oksidacije, a aktivira dejstvo hijaluronske kiseline koja se prirodno nalazi u koži.

Krema se može nanositi dva puta dnevno, na čistu i osušenu kožu, a nakon kreme je pogodno naneti serum za bore, uveče pre spavanja, jer je noć savršeno vreme da se aktivni sastojci oslobode i odrade svoj posao. 

faktori rasta za podmladjivanje u kremi

Serum sa faktorima rasta

Serumi su mali, koncentrovani preparati, koji se na kožu nanose u veoma malim količinama. Zbog svoje jake koncentracije aktivnih sastojaka, pogodno je nanositi ih uveče, pre spavanja, a posle noćne kreme. 

Serumi uglavnom sadrže samo blage, prirodne sastojke, formulisane tako da lako i brzo doprinose podmlađivanju kože, a da ujedno nemaju štetni efekat. 

Protein faktora rasta za podmlađivanje u serumu, nalazi se u visokoprocentnoj vrednosti, tako da se lako nanosi i oslobađa na koži. Serumi se utrljavaju u kožu kružnim pokretima, kao da se vrši jedna vrsta masaže lica. Takav način nanošenja seruma doprinosi da prodire u duboke slojeve kože i izdeluje na dubljem nivou.

Serumi sa faktorima rasta, potpomažu izgradnju kolagena i hijalurona u koži. Čine da se sitne pukotine popune i ostala oštećena koža regeniše u potpunosti. 

Kozmetičke procedure

Da plastične operacije više nisu in, svedoči i sve veći broj žena koje se opredeljuju za neinvazivne (bezbolne) metode podmlađivanja, a koje ne podrazumevaju odlazak pod nož. Želja među ženskom populacijom da se izgleda što mlađe i što atraktivnije, nikako ne jenjava, čak se i ide ka tome sve više. 

Od plastičnih operacija, dosta su popularnije metode podmlađivanja faktorima rasta sigurno, jer se koristi derivat samog pacijenta, i nikakve bojazni od posledica nema. 

Kako stručnjaci kažu,koži je potreban spoljašnji stimulans, a klinički je dokazao da faktori rasta za podmlađivanje u određenoj koncentraciji vrše takav podsticaj. Lokalna primena ovih metoda dovodi do zatezanja i ublažavanje bora, prvenstveno onih koje su locirane na koži koja je tanka, npr okolo očnih kapaka. 

Povećava se turgor-voda u koži, ona nabubri i dobija svež, ružičast izgled. 

Sama procedura ne traje dugo, otprilike oko pola sata, nakon čega je osoba spremna za nove izazove, jer nikakvog oporavka nema. Jedino što može da se desi je blagi otok, koji veoma brzo spadne.

Broj tretmana zavisi od stanja kože, od njene zrelosti, ali ne preporučuje se primena više od dva tretmana mesečno. Redovnom negom kože, i stalnim kozmetičkim procedurama, biće potrebno samo održavati dobijeni rezultat. 

Da li su faktori rasta bezbedni za upotrebu i podmlađivanje kože?

Upotreba prorodnog derivata i proteina koji se svakako u koži nalazi, za sada nije naišao na kontraindikaciju kada je u pitanju upotreba za regeneraciju kože. Višedecenijska upotreba u svetu i kod nas, pokazala je izuzetne rezultate koji su dugog karaktera i sa sobom ne nose štetna dejstva. 

No, ako niste spremni da ovako eksperimentišete, budite slobodni da birate isprobane, sigurne preparate koje podmlađuju kožu bez štetnih efekata. Prirodna kozmetika je vodeća na našim prostorima, a prirodne kreme su najprodavanije, jer obezbeđuju kvalitet i garantuju istrajnost postignutih rezultata. Odabrana kombinacija aktivnih sastojaka u razmeri koja svakom tipu kože odgovara, najbezbednija je metoda za zdravu negu i odgovarajuću zaštitu kože. Takvih brendova je mnogo, a najkvalitetniju paletu nude kuće poput Ovotaris prirodne kozmetike, Logona kozmetika i Hedera Vita. 

Izuzetna delotvornost ovih faktora, u kozmetičkom obliku ili u obliku tretmana, doprinela je tome da svi korisnici koji je jednom isprobaju, više je ne menjaju i ostaju verni prirodnoj restauraciji svoje kože. 

Procedura podmlađivanja faktorima rasta je potpuno sigurna i bezbedna metoda.Želja da se sačuva mladolikost lica, tela i duha, uvek prednjači u odnosu na neke druge želje i mogućnosti. Budite uvek u bliskom kontaktu sa savremenim metodama podmlađivanja i neka faktori rasta za podmlađivanje budu na spisku vaših odluka.