Super trikovi i brza rešenja za retku kosu

Super trikovi i brza rešenja za retku kosu

Ako  je retka kosa vaš problem, onda  dobro obratite pažnju na sledeće trikove koji će vam mnogo pomoći! Evo rešenja za retku kosu i kako da je učinite gušćom.

Retka kosa može da donese mnogo frustracija. Reklame za šampone izgledaju suludo i kao da nisu pravljene za  vas. Devojke na njima kao da su sa druge planete. Frizure je teško napraviti tako da ih sa ponosom ponesete. Stalno mora nešto da se izmišlja i da se krije i zamaskira. A koliko se samo retka kosa zamasti, suvišno je da pričamo. Dovoljno je, čini se, proći prstima kroz nju, a ona već ulepljena. Sve to jednostavno ne izgleda lepo i ne izaziva baš osećaj zadovoljstva svojim izgledom.

Jedini blagoslov kada imate retku kosu jeste to što se osuši za tili čas! Očešljaš, protreseš glavom i gotovo! Fen ti skoro i ne treba , što i nije tako loše imajući u vidu da topao vazduh baš i nije nešto od čega će tvoja kosa biti zdrava i gusta.

A zašto se javlja retka kosa?

Retka kosa kod žena

Retka kosa kod žena može biti urođena pojava, ali dešava se da često svojim navikama doprinesemo da ona počne da opada i da se proređuje.

Prirodno retka kosa je uglavnom ujednačeno takva i vremenom naučite da živite sa njom. Međutim, kada kosa kod žena počne jače da opada, najčešće se javi retka kosa na temenu . A ovo može biti jako teško sakriti.

Retka kosa nema volumen i ne izgleda baš zanosno, posebno ne kada je duga. Zato ćemo vam u nastavku opisati kako da kosa izgleda manje retka.

Istina je da osobama sa tankom i retkom kosom više odgovaraju kraće frizure, ali uz ove trikove koji slede moći ćete da imate i dugu kosu, a ona će opet da izgleda super.

Suva i retka kosa

Suva i retka kosa obično je znak da joj nedostaju proteini, vitamini za kosu i da u najmanju ruku uopšte ne brinite o njenom izgledu već je uzimate zdravo za gotovo i perete kako stignete i čime stignete. Ne samo da će odgovor na to biti  opadanje kose, nego će ona imati i ispucale suve krajeve.

Prvi trik koji treba da primenite tiče se pranja i nege retke kose.

Ono što vam je potrebno jeste blag šampon bez sulfata, parabena i slikona. Ovakvi šamponi, pa još ako imaju i neke aktivne prirodne sastojke, mogu da učine pravo čudo za kosu.

Ivana nam je ispričala njeno iskustvo. Njena kosa je počela jako da opada i postala je retka, ali je uspela da je spasi! Dovela je svoju u kosu u red i sada je gusta, jaka i ne opada više. Kako joj je pošlo za rukom i kako i vi možete tako da dovedete u red svoju retku kosu? Saznajte tako što ćete pročitati njeno lično iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Retka i masna kosa

rešenje za retku kosu

Retka i masna kosa česta su pojava. Razlog za ovo leži u činjenici da se sebum, prirodna masnoća koju izlučuju naše lojne žlezde, lakše proširi po kosi koja je retka – bez prepreka.

Sebum stvarate pa stvarate. Koliko će to uticati na masnoću vaše kose,zavisi od njene gustine. Logično je da se ista količina masnoće pre vidi na retkoj kosi, zar ne?

Drugi trik koji se tiče nege kose jeste upotreba regeneratora.

O da, oni mogu sjajno da omekšaju kosu i daju joj instant lepršavost, ali isto tako i da utiču da se ona brža zamasti. Sebum tako lako klizne onda niz nju, a i sami regeneratori mogu biti masni.

Kada vam je kosa retka, za masan izgled kose dovoljan je jedan dan.Zato je poželjno da regeneratore izbegavate, a ako baš i ne možte bez njih, stavite ih samo na krajeve kose.

Koren kose, regenerator i retka kosa nišu baš dobitna kombinacija.

Retka kosa muškarci

Retka kosa kod muškaraca se češće javlja i nije retkost da oni u određenim godinama izgube deo kose, bilo da se radi o potiljku, temenu, celokupnoj kosi sa glave. Ovo može imati genetsku podlogu, hormonski uzrok a u slučajevima kada nije tako, adekvatna nega kose i kod njih može odraditi puno posla. Pročitajte detaljno o opadanju kose kod muškarca i kako rešiti taj problem.

A pošto su žene te kojima je duga kosa simbol ženstvenosti i lepote, mi ćemo se ovde ipak više pozabaviti njima i na koji način sakriti retku kosu i učiniti da ona izgleda manje retko.

Spremni?

Načini da retka kosa postane manje retka

Sušite kosu naopako

Ako koristite fen, onda ga koristite na pravi način. Nagnite se i prebacite kosu unapred, i sušite prvo unutrašnje slojeve kose. Za tili čas imaćete bujniju kosu!

Isprobajte flising kose

Flising odnosno ruski volumen kose je procedura koja obećava trajni volumen, na sličan način na koji minival obećava trajne lokne. Kosa sa volumen na izgleda kao retka.

Izbegavajte ulja za kosu

Mnogo je ulja koja su dobra za kosu, od arganaovog  do kokosovog ulja za kosu. Međutim, ukoliko je vaša kosa retka a masna, onda ova ulja treba da zaobilazite u širokom luku, ma koliko da su dobra i super popularna. Od njih kosa postaje teža i masnija i slepljena. Ono što možete raditi jeste masaža glave uljima za kosu ili neka maska posle koje sledi pranje. Recimo, probajte ricinusovo ulje za kosu, jer je dobro za rast kose, što vam je itekako potrebno ako vam je kosa retka.

Upotrebite suvi šampon

Šampon za suvo pranje kose nije nešto što je dobro za svakodnevnu negu, ali u hitnim situacijama može biti pravi spas za žene sa retkom kosom. Naprksajte ga na koren. Pokupiće masnoću, odvojiti kosu od temena i dati malo bujniji izgled retkoj kosi.

A pošto ovo ostavlja tragove na kosi uradite sledeće:

Radite dubinsko čišćenje retke kose

Dva puta mesečno radite dubinsko čišćenje kose kako biste uklonili sve one ostatke proizvida za kosu koje koristite, a koji otežavaju kosu i čine pramenove slepljenim i teškim. Izbegavajte proizvode koji sadže ulja i silikone. Oni nisu dobri za retku kosu.

Retka kosa i farbanje

Kada je farbanje retke kose u pitanju, osnovni savet bio bi da izbegavate jednolične tonove. Da bi kosa izgledala vizuelno gušća, preporučujemo vam pramenove u kosi – možete svetlije ili tamnije. Generalno je bolje da birate svetliju boju kose, kako ne bi upadao u oči prevelik kontrast između boje kose i boje kože ispod nje.

Zamaskirajte delove glave gde vam je kosa jako retka

Ukoliko vam se kosa proredila sa prednje strane i vidi se skalp, ovo može biti dobro rešenje za retku kosu.

Senkom za oči koja je slična boji vaše kose popunite delove gde je kosa ređa tj. razdeljak. Tako ćete svoriti iluziju da vam je kosa gušća.  Isto možete da radite i sa olovkom za iscrtavanje obrva.

Međutim, ako vam je kosa baš jako, jako retka, ovo može izgledati smešno. U tom slučaju ono što je posebno efektno jesu vlakna koja se nanose na teme i imitiraju prave dlake. Vrlo efektan način da se zamaskira retka kosa.

Saznajte više o tome šta su fiberi za kosu.

Jednostavni trikovi i brze frizure za retku kose

Ako imate retku a dugu kosu, ovo su neka brza rešenja

Dodajte volumen svom konjskom repu

Prvi način – dupli rep

Umesto da vežete celu kosu u jedan rep, vežite samo gornju polovinu. Donje slojeve kose tog repa možete lagano i da natapirate, pa spoljašnji sloj zagladite da izgleda uredno. Zatim zategnite rep horizontalno i vertikalno kako biste podigli kosu malo i dobili volumen. Zatim za njega vežite donju polovinu kose. Napravili ste super profil.

Drugi način- trik sa šnalicom

U ovoj varijanti,  pored toga što ćete zmaskirati retku kosu tako što ćete napraviti profil, kao u prethodnom koraku, dodajete i veći volumen samom repu. Kako? Uporebićete malu šnalicu u vidu štipaljke. Vežete visoki rep, ali ne zategnete gumicom do kraja. Pre nego što to uradite, podelite rep na pola (gornju i donju polovinu) i između njih umetnite malu šnalicu. Gornji deo repa lepo raspredite peko nje i završite sa zatezanjem gumice.

Da bude jasnije , pogledajte video.

Izaberite pravu frizuru za retku kosu

Retka kosa bolje će izgledati kada je kratka. Postoji toliko zanimljivih frizura za kratku kosu da je prosto suludo insitirati na dugoj kosi. Ošišajte se slojevito ako hoćete dugu kosu. To će vizuelno popraviti izgled retke kose.

Promenite stranu razdeljka

Čini vam se da vam je retka kosa sa strane? Možda je rešenje u drugačijem razdeljku.

Kosa se vrlo brzo navikne na jedu poziciju i dlaka se tu u korenu slepi za glavu. Tako retka kosa izgubi i ono malo volumena što ima. Dobar trik da promenite razdeljak, jer sa druge strane kosa u korenu drugačije stoji.

Dakle, ako ste češljali kosu na levu stranu, probajte sledeći put da je osušite i namestite razdeljak na desnu stranu.

Začešljajte kosu unazad

Kada smo kod razdeljka, dobro je da znate i ovo.

Retka kosa još će više doći do izražaja ukoliko je duga, pa onda jednim velikim razdeljkom podeljena na dva dela.

Umesto toga probajte sledeće. Prednji deo neka ima razdeljak, ali od polovine temena začešljajte kosu unazad. Dobra je fora i da donje slojeve kose blago natapirate, poprksate lakom za kosu, a onda površinske lepo češljem rasporedite u urednu frizuru.

Rajf za bolji volumen kose

Da bi kose izgledala manje retka na prednjem delu, upotrebite rajf dok vam je kosa mokra. Stavite ga na glavu, a zatim povucite malo unapred da se predni deo kose izdigne. Ostavite kosu da se osuši prirodno, pa skinite rajf.

P.S. U nedostatku rajfa, poslužiće i naočare za sunce.

Dodajte talase u kosu

Ravni pramenovi koji leže uz vašu glavu čine da retka kosa bude baš upadljiv problem. Dodajte blage talase i videćete sjajnu promenu! Možete probati sa viklerima, ali ako ih nemate – ništa zato! Uvrtite pred spavanje pramenove u jednu stranu  sve dok ne napravite nešto nalik pužićima. Pričvrstite za kosu, a ujutru ih jednostavno odvijte.

Evo još nekih ideja kako da to uradite:

Razlabavite pletenice

Pletenice i riblje kosti mogu izgledati prilično jadno i tanko onda kada imate retku kosu. Ali ne mora biti tako. Upotrebite ovaj trik. Kada ih ispletete, onda uzimajte čvor po čvor i razlabavite i raširite pletenicu (pazite da je ne rastureite). Izgledaće deblje, a vaša kosa gušće!

Probajte sa šiškama

Ukoliko vam  kosa razdeljena na dva dela pravi ogroman razdeljak po sredini glave, promenite joj pravac. Skratite šiške i umesto da je terate na stranu, ovaj deo kose češljajte unapred.

Naravno, nije poenta da večno ignorišete problem i krijete ga. Potrebno je naći rešenje za retku kosu, a ono je u sledećem.

Top nega za retku kosu

Već smo pomenuli da nega kose koje je retka treba da bude prva stvar koju ćete promeniti. Odnosite se sa pažnjom prema svojoj kosi i manje su šanse da će opadati i biti retka.

Birajte šampone za rast kose koji su na prirodnoj bazi i koji svojim aktivnim sastojcima potpomažu rast kose. Obično su ovo sastojci koji poboljšvaju ishranjenost korena dlake nekim vitaminima i mineralima, i koji poboljšavaju površinsku cirkulaciju.

Takođe, možete probati neke maske za rast kose. Pojedini prirodni sastojci važe kao veoma efikasni za rast nove kose. To se pre svega odnosi na beli luk za kosu i koprivu.

Nemojte održavati samo kosu. I koža glave je bitna, ako ne i bitnija!

Ukoliko vam se koža glave peruta, to može biti velika prepreka za rast kose i potencijalni razlog zašto vam je kosa retka. Uklonite perut. U tome vam od koristi mogu biti prirodni šamponi protiv peruti.

Retka i slaba kosa je osetljiva – mnogo osetljivija od ostalih tipova kose. Zato pazite da budete nežni kada je češljate, brišete i gledajte da je ne oštećujete raznim hemikalijama, kiselinama, farbama za kosu.

Ako imate prirodno retku kosu, onda svakako probajte sa gore navedenim načinima da izgleda bujnije.

Međutim, ako je kosa počela naglo da vam opada, a nije oduvek bila retka, nije loše da proverite svoje zdravlje.

Opadanje kose često je posledica nekih bolesti, nedostatka vitamina, neuhranjenosti pa onda uzalud sakrivate retku kosu, ako ne lečite sam uzrok. Lekar vam može prepisati terapiju ili neki suplement od kojeg će vam se kosa oporaviti kao što je biotin za kosu.

Kao što vidite, rešenja za retku kosu ima, i to nekoliko. Sigurno smo da ćete naći neki trik za sebe i da ćete uprkos tome što imate slabu i tanku kosu biti puni samopouzdanja!