Rakija komovica za kosu koja opada!

Rakija komovica za kosu koja opada!

Opada vam kosa? Jedan od drevnih recepata, koji će vam i bake preporučiti, jeste rakija komovica za kosu. Kako ona može da pomogne i koji su recepti najbolji? Proverite.

Prvo malo o ovoj rakiji.

Iako komovicu možete nabaviti od dobrih majstora za pravljenje rakije, nije na odmet i da znate kako nastaje. Pre svega, lozovača nije isto što i komovica.

Iako obe vrste nastaju od grožđa, komovica je rakija koja nastaje od komine. Komina je nusprodukt pravljenja vina. To je ono što ostane kada se iz grožđa istoči vino.

Lozovača je nastala od izmuljanog grožđa, koje je odvojeno od peteljke.

I dok se lozovača samo pije, komovica ima široku primenu u narodu. Kažu da je dobra za skidanje temperature. Razne vrste obloga se njome prave. Ipak, ono što je za nas važno, to je njena primena u kozmetologiji, tačnije, za kosu.

Kosa koja je masna i koja pojačano opada nije imperativ nijedne žene ni muškarca. Tome može stati na put upravo narodni lek kakva je komovica.

U čemu je štos?

Komova rakija za kosu – prednosti

Verovatno se pitate, što bi iko, zaboga, stavljao komovu rakiju na kosu i rizikovao da smrdi kao notorni alkoholičar?

Verujemo da niste jedini koji to misle, ali, razloga je više za tako nešto. Pre svega, rakija komovica je prirodno sredstvo, koje u sebi nema nijednu hemikaliju. Mi kao grupacija koja zagovara kozmetiku bez štetnih hemijskih sastojaka, smatramo da je to jako važno.

Još jedna dobra stvar i svakako prednost je što komovicu možemo smatrati čistačem glave. Vi znate da neki ljudi kao opravdanje za ispijanje pokoje čašice koriste njena antibakterijska svojstva. E, u te svrhe je i dobro stavljati je i na kožu glave, budući da je ona u stanju da je očisti na pravi način. Čišćenje kože glave komovom rakijom može biti od izuzetnog značaja. U današnje vreme baš dosta proizvoda nanosimo na kosu. Tu su razni preparati koje se mi trudimo da isperemo sa kože glave. To i činimo, ali se zavaravamo da se vodom baš sve skine. Neke stvari ostaju tu zalepljene i zapušavaju nam pore. Zbog toga može da se desi i opadanje kose.

Kada tretiramo kožu glave komovom rakijom, naravno, u nekim razumnim vremenskim razmacima, onda čistimo višak bakterija sa kože.

Jedna od mana, o kojoj ćete verovatno razmišljati kada govorimo o mazanju kose rakijom je da će komovica isušiti kosu. I u pravu ste. Posle toga se može desiti da kosa bude lomljiva ili čak kao slama.

Ali…Mi nikada nismo rekli da se rakija komovica za kosu maže po dužini. Nju je potrebno mazati samo na koren kose.

Ivana nije bila oduševljena idejom sa kosu tretira rakijom iako je imala problema sa kosom koja opada. Dovodila ju je do očajanja. Srećom, pronašla je još jednostavnije i daleko mirisne rešenje. Njena sreća je bila nemerljiva kada je videla kako je kosa počela opet da joj ratse! O čemu se radi? Pročitajte iz njene lične priče koja je na linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Ako se odlučite da probate rakiju komivicu za kosu, treba da znate da se ona i ne koristi samostalno kao tretman, već se kombinuje sa nekim drugim preparatima. Uglavnom su to neka prirodna ulja, o čemu će biti reči u nastavku.

Komova rakija protiv opadanja kose

Jedna od najčešćih namena je mazanje komovice protiv opadanja kose. Potvrđujemo tu informaciju, uz neophodna, dodatna objašnjenja.

Već smo rekli da komova rakija čisti kožu glave. Ona na taj način otpušava pore i tako pušta novu kosu da poraste bez prepreka. Kosa je ponekad i zbog naslaga na temenu veoma osetljiva. To je razlog što joj je nekada teže da izraste. A komovica u tome pomaže.

Još važniji razlog je to što komova rakija poboljšava cirkulaciju kože glave. Prilikom nanošenja, primetićete peckanje zbog ljutine rakije. To u stvari znači da su se krvni sudovi aktivirali i da je prokrvljenost bolja.

A kada se to desi, onda je i rast kose mnogo intenzivniji. Bude se uspavani folikuli dlaka i kosa počinje da se izdiže iz mrtvih. Upravo na ovom principu bazira se rad mnogih šampona, kao što je recimo šampon sa kofeinom.

Veoma je važno napomenuti i ovo:

Komovu rakiju morate utrljavati u kožu glave. Masaža temena mora trajati barem 5 minuta, ako želite dobre rezultate. Na taj se način cirkulacija zaista poboljšava i komovica bolje deluje!

Komova rakija pomaže i kosi koja je masna. Rekli smo da ona samostalno isušuje kosu i da je ne treba nanositi na dužinu, posebno na vrhove. Ipak, ako vam se kosa ubrzano masti, onda je možete samostalno nanositi na teme, poput dobre maske za masnu kosu.

Problem će za kratko vreme biti rešen.

Kopriva i komova rakija za kosu

Nije nikakva tajna da je kopriva odličan lek za kosu  koja je slaba. Ne samo biljka, već i kapi od koprive blagotvorno deluju na probleme opadanja kose. Čaj od koprive, pored toga što se pije, takođe je odličan za ispiranje kose i to da ona dobije sjaj.

rakija komovica i kopriva za kosu

Kopriva se koristi i sa rakijom komovicom za kosu. Tada je nazivamo tinkturom od koprive i komovice. Ta tinktura je odlična protiv opadanja kose. Utrljava se direktno na kožu glave i kažu da daje sjajne rezultate.

Ona se pravi kao i drugi preparati sličnog tipa.

U litar rakije komovice potapa se što veća količina listova koprive. Barem jedna velika šaka, a slobodno možete i više. Naravno, vodite računa gde berete koprivu za kosu. Važno je da mesto bude sklonjeno od ulice, nezagađeno.

Kada ste to potopili, potrebno je da odstoji petnaestak dana, uz svakodnevno mućkanje. Zatim tinkturu treba procediti. Dok stoji, ne mora da bude na suncu. A kada je ocedite i sipate u staklenu flašu, čuvajte je na nekom svetlom mestu.

Nije loše da imate i bočicu sa rasprskivačem i da je dobro naprskate na koren kose, tačnije na čitavu kožu glave i tako držite. To možete činiti uveče pred spavanje. Ono što je dobra stvar, iako ćete u prvom trenutku jako smrdeti na alkohol, to do ujutru izvetri. Uopšte nećete morati da perete kosu jer će ona biti sasvim lepa i bez mirisa.

Zato je ova terapija pogodna i onim danima kada radite. Ne morate čekati vikend.

Vaša kosa će ojačati. Ne samo u smislu ponovnog rasta, nego će se dlaka generalno učvrstiti i postaće fantastična.

Kopriva i komovica su zaista moćna kombinacija!

Crni luk i komovica za kosu

Pored belog i crni luk ima odlična svojstva za kosu. On je bogat sumporom i zato je dobar za regeneraciju kose i za njen ponovni rast.

Potrebno je da dve veće glavice crnog luka oljuštite i isečete na komade. Zatim je potrebno prokuvati ih u litar komove rakije. Kuvati ih do ključanja.

Kada se smesa ohladi, procediti je i čuvati u staklenoj flaši.

Ovaj losion za kosu možete utrljavati ujutru ili tokom dana, a zatim isprati kosu.

Ne preporučuje se da on stoji tokom noći jer sumpor može biti mnogo jak i iritantan za kožu glave. Tako da je najbolji način da vam stoji tokom dana dok radite kućne poslove, ato je nekoliko sati i onda da ga isperete.

Rezultati za ponovni rast kose biće sjajni.

Ruzmarin i rakija za kosu

Ovaj svadbarski dodatak se inače koristi veoma često kada je kosa u pitanju. Veoma je zastupljen, a kažu da je efikasan i za potamnjivanje kose. Pa, probajte ako niste.

Ovde ćemo ga pominjati u kontekstu čistača glave. Budući da su njegova ulja odlična antibakterijska sredstva. Za razliku od malopre pomenutog crnog i belog luka, on prijatno miriše tako da nemate razloga da ga bilo kako izbegnete u korišćenju.

Pošto je česta biljka, gotovo svaka kuća ima ruzmarin , a ako ga nemate lakoga je nabaviti.Potrebna vam je jedna čaša rakije i nekoliko struka ruzmarina. Potrebno je potopiti ruzmarin u čašu i ostaviti ih na nekom tamnom mestu.

Kada prođe 4 nedelje, ruzmarin će ispustiti svoje lekovite sastojke i imaće prava svojstva za nanošenje na kosu. Možete ga prskati da stoji preko noći, a možete i uveče. Biće fantastičan i zbog mirisa, a i zbog toga što će posle njega koža glave biti očišćena.

Komova rakija i beli luk za kosu

Taman kad ste pomislili da smrdljivije od rakije za kosu ne može, pridodajemo joj beli luk za kosu. Oprez, samo za najhrabrije!

komova rakija za kosu

Šalu na stranu, ništa nije toliko strašno, ako niste baš preosetljivi na mirise. Ako jeste, bolje zaobiđite ovaj recept i priklonite se nekim biljnim kupovnim sredstvima, kao što su šamponi i balzami protiv opadanja kose. I šampon od belog luka je takođe učinkovit.

Ono malopre je bila tinktura, a ovo možemo nazvati melemom protiv opadanja kose.

Potrebno je:

  • 2 dl komove rakije
  • 7 čena belog luka

Luk je najbolje ispasirati, to možete učiniti u blenderu ili ručnim pasirom. Čak je i gnječenje viljuškom preporučljivo. Tako seoslobađaju ulja iz belog luka, koja su nam neophodna za delovanje na kosu.

Tu mešavinu u staklenoj posudi, jako zatvorenoj, treba držati nedelju dana. Potrebno je procediti ga, zbog komada belog luka. Ovaj melem je potrebno utrljavati na kožu glave nekoliko puta nedeljno. To znači, kada prilike dozvoljavaju, bilo da je jutro, veče ili u toku dana. Zavisi od toga kada možete da perete kosu jer ćete posle ovog melema svakako to morati. Preporučujemo vam da za pranje odaberete neke blage formule biljnih šampona, koje neće dodatno ošetiti vašu kosu.

Maske sa rakijom za kosu

Došli smo i do stvari koje nas sve zanimaju, a to su maske za kosu. Naročito volimo te domaće, maske iz kuhinje. Ova maska, u koju ide i komova rakija, odlična je ako vam kosa pojačano opada.Srediće situaciju posle samo nekoliko korišćenja, a volećete je jer su posle nje i vlasi i glava u tako dobrom stanju, kao da ste bili na nekom fantastičnom tertmanu.

Ricinusovo ulje, jaje i rakija za kosu

Preporučuje se mešanje komovice sa određenim prirodnim uljima, kao što je maslinovo jer će se tako sprečiti isušivanje kose.

Ovoga puta, centar zbiranja je pored komovice i ricinusovo ulje. Ono je osvedočeni borac za ras kose. Koristi se i za brži rast trepavica i obrva.

Za ovu masku, koju možete koristiti jednom do dva puta u toku endelje biće vam potrebno:

  • 1 jaje
  • 2 kašike komovice
  • 3 kašike ricinusovog ulja

Prvo je potrebno umutiti jaje viljuškom. Za jaje znamo da je bogato lecitinom, bakrom i cinkom, koji su svi skupa, fantastični za kosu. Odnosno jaje samo je odlično, kao skup svega toga zajedno.

Posle toga treba ubaciti ricinusovo ulje, dobro sjediniti ova dva sastojka, a onda i rakiju komovicu za kosu.

Masku treba dobro natrljati na koren kose. Rekli smo da je blaga masaža veoma učinkovita da cirkulacija bude još bolja. Na dužinu kose možete za to vreme, dok držite masku, staviti samo ricinusovo ulje. Ono će lepo iznegovati vašu kosu.

Ovakav sastav držite na glavi barem sat vremena, a potom kosu operite na uobičajen način. Uživaćete u efektima ove maske, to vam obećavamo! Kosa će biti sjajnija, gušća, čak će i perut sa kože glave biti otklonjena, zbog antigljivičnog delovanja komovice za kosu.

Tonik od rakije za kosu

U ovaj tonik, koji deluje poput eliksira za kosu, pored komove rakije ide opet crni luk, ovaj put nekuvan. Takođe se stavlja i karanfilić.

Biće vam potrebno:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kesica karanfilića
  • 800 ml komove rakije

Crni tuk treba oljuštiti i samo ga zaseći, ne i iseckati. Stavite ga u neku veću teglu, sipajte karanfilić i dodajte rakiju. Karanfilić je jako aromatičan, preuzeće miris i ima antibakterijska svojstva. Preporučuje se čak i za čišćenje creva.

Ova mešavina u zatvorenoj tegli treba da odstoji 25 do 30 dana, na mračnom i hladnom mestu. Kada prođe to vreme, potrebno je da procedite smesu i odmah stavite drugu da stoji jer joj treba vremena.

Svakoga dana je potrebno da se tonik utrljava u koren kose. Najbolje je u tu svrhu nabaviti bocu sa rasprskivačem. Ovaj tonik pomaže kosi koja je opala od stresa ili usled nedostatka vitamina, da se vrati u normalu.

Neće biti baš jednostavno svakoga dana utrljavati ovo, ali nije neizvodljivo. Najviše miriše karanfilić, a osećaj prljave i ulepljene kose javlja se posle 2-3 dana. Vredi probati zarad dobrih rezultata.

Ovo je zaista dosta razloga da isprobate rakiju komovicu za kosu. Puno je recepata koji mogu pomoći. Zato se odlučite za onaj koji vam najviše odgovara i počnite što pre da ga koristite. Vaša će kosa ojačati.