Najbolji korektor za lice – vodič za kupovinu

Najbolji korektor za lice – vodič za kupovinu

Saznajte kako odabrati najbolji korektor za lice po teksturi, boji, tipu kože. Otkrijte koja je cena korektora i sve što vam treba za odluku o kupovini.

Da li vas bar malčice nerviraju silni savršeni selfiji po društvenim mrežama? Pitate se kako te silne žene imaju tako odličan ten? Nije uvek tajna fotošop, a ni filteri sa aplikacija za ulepšavanje. Tajna je u šminkanju.

Dobar korektor za lice vam može brzo sakriti svaku nepredviđenu promenu na koži. Tako jeftina, a tako moćna stvar. Možete li da zamislite da za 450 dinara odete na posao bez ijedne bubuljice? Sada je to moguće, i to ne jednom!

Ne morate biti profesionalac da biste naučili kako da šminkom prekrijete sve nedostatke svoje kože lica. Dovoljno je da malo bolje istražite neke male trikove poznatih šminkera. Jedan takav trik u koji se kune svaka dama od stila jeste i korektor za lice. Kada birate kozmetiku za lice, gledajte da se tu negde uvek nađe i korektor, jer je neizostavan kod većih i manjih promena.

Za korektor za lice često kažu da je istovremeno i blagoslov i prokletstvo ‒ sve zavisi od toga kako ga koristite. Tačnije, sve zavisi od toga da li znate da ga koristite. Nanesite ga pogrešno i ići ćete okolo kao loša voštana figura. Međutim, onda kada naučite da ga koristite, korektor za lice će vam promeniti život.

Mi ćemo vam otkriti sve tajne korektora za lice. Ogledalo u ruke, pa da krenemo.

Za šta je sve dobar korektor za lice?

Kako mu i samo ime kaže, korektor je tu da koriguje sve nedostatke na vašoj koži lica. Bilo da se radi o bubuljicama na licu, ili ožiljcima koji ostaju posle njih, podočnjacima ili samo neujednačenom tenu, ovaj kozmetički proizvod može biti vaš saveznik.

Ipak, najbolje je da se uhvatite u koštac sa samim problemom, a ne da ga sakrivate ispod šminke. Primera radi, ako imate podočnjake, redovno koristite kremu protiv podočnjaka, a ako imate bubuljice, da nabavite dobar preparat protiv bubuljica.

Ana je napravila dobar potez i otkrila nam svoju tajnu. Za kratko vreme uspela je da se reši tamnih podočnjaka i fleka na licu tako da joj korektor više uopšte i ne treba. Oduševljeno je podelila sa nama svoj trik, a ako želite da znate o čemu se radi i uradite isto, pročitajte to klikom na ovaj link. https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Dobar korektor za lice bi trebalo da bude u stanju da se nosi i sa crvenilom, kao i sa nekim ozbiljnijim kožnim oboljenjima, poput rozacee ili hiperpigmentacije.

Ukoliko ne volite svoje pegice, korektor pomaže i sa njima. Neki kvalitetniji i jači korektori mogu čak prekriti i tetovaže (mada vam to za lice, verovatno, nije potrebno).

Ukoliko ste naročito vešti sa šminkom, korektor za lice vam može poslužiti i da naglasite određene delove lica i to highlight tehnikom šminkanja.

S druge strane, nanesete li previše korektora za lice ili ga iskoristite na pogrešan način, učinićete svoje mane vidljivijima. Ovo naročito važi za proširene pore, bore i upaljene bubuljice (naročito one koje ste cedili).

Kad smo kod bora, treba naglasiti da korektor za lice nije idealno rešenje za njihovo prekrivanje. Imajte na umu da, kozmetika za lice mora biti blaga, što prirodnija i ne tako jaka, naročito ako se koristi svakodnevno.

Većina korektora, bilo u stiku bilo tečnih, se skuplja u borama i prevojima na koži tokom nošenja. Time samo doprinosi izraženosti bora i upravo je suprotno od efekta koji ste hteli da postognete.

Evo kako je najbolje sakriti bore.

Kako se koristi korektor za lice?

U osnovi, za korišćenje korektora potrebno je da priprema lica bude odgovarajuća. Temeljno čišćenje lica računajte kao obavezno. Ukoliko patite od masne kože, ne bi bilo loše da odradite i neki brzinski blagi piling lica.

Kada ste lice očistili, bilo bi dobro da nanesete tonik kako biste svom licu obezbedili adekvatan pH nivo. No, još važniji korak jeste hidratantna krema. Ono što ne želite jeste da vam koža bude suva, jer se onda sva šminka stvrdne, a vi izgledate kao oronula fasada, ma koliko inače dobru kožu imali.

Korektor za lice je sledeći korak u šminkanju.

U principu, šminkeri preporučuju da odaberete korektor za lice koji je jednu ili dve nijanse svetliji od vaše boje kože.

Korektor nanosite na podočnjake ili bubuljice i lagano utapkate u kožu. Što se podočnjaka tiče, pošto su oni posebna problematika, nije na odmet da imate baš poseban korektor za podočnjake.

Kada ste to učinili, dodatno se pozabavite ivicama korektora i potrudite se da ih blendujete, tj. da ih što bolje uklopite sa bojom ostatka lica. Ovo možete uraditi ili prstima, ili odgovarajućom četkicom za šminkanje, odnosno bjuti blenderom.

Korektor potom možete fiksirati puderom u kamenu ili rumenilom, nakon čega možete naneti svoj redovni tečni puder. I njih ima različitih, a posebno je bitno izabrati dobar puder za masno lice.

Važno je da puder nanesete na čitavo lice, pa i na one delove koje ste prekrili korektorom za lice, kako bi lice dobilo ujednačenu nijansu.

Korektor za lice: vrste

U zavisnosti od marke, ali i tipa vaše kože, možete naći korektor za lice u različitim varijantama.

Prodaje se u stiku, u formi kreme, olovke, praha ili u tubi kao tečna varijanta.

korektor za lice vrste

Iako bi u teoriji bilo koja varijanta od ovih trebalo da vam završi posao, postoje male cake.

Na primer:

  • kremasti ili korektor u stiku neće baš dobro stajati na koži sa proširenim porama i masnoj koži. Razlog tome je što je struktura korektora čvršća, pa neće moći lepo da se prilagodi koži. Za ovakvu kožu, bolji izbor su tečni korektori.
  • Kada su u pitanju akne, korektor za lice u olovci se pokazao kao najbolje rešenje. Iako i drugi korektori fino prekrivaju bubuljice na licu, korektor u olovci vam olakšava posao, jer njime možete bolje da pristupite ivicama oko bubuljice.Za bubuljice su dobri i gušći korektori jer doprinose tome da se bubuljica izravna sa ostatkom kože.

U suštini vodite se ovim pravilom.

Za manja područja, bolji je korektor u stiku ili olovci, dok je za veće površine bolji tečni korektor. Takođe, za one delove lica koji se više pokreću, bolje je da se opredelite za tečni korektor jer se bolje prilagođava koži, ali ne stvara efekat fasade.

Korektor za prekrivanje podočnjaka

Najveći problem, čini se današnjih žena jesu podočnjaci. Kod nekih su tu fiziološki, a kod nekih se jednostavno ocrtavaju zbog umora, neispavanosti ili pak nepravilne ishrane.

Vrlo ih je teško prekriti, samo profesionalna šminka može ih na par sati sakriti, ostalo je reklo bi se nemoguća misija.

Korektor za podočnjake vam može sakriti sve one nedostatke ispod očiju, samo ako dobro odaberete onaj koji odgovara vašoj boji tena. Tačnije, birate ga na osnovu boje podočnjaka.

Evo primera: ako imate modre podočnjake, biće dobro da odaberete korektor narandžastih tonova.

Isto tako, uvek je bolje da birate kremasti korektor za podočnjake, jer su gušći od tečnih, osim ako baš nemate suvu kožu lica, jer bi dodatno izbrazdao kožu.

Korektor za podočnjake, se uvek nanosi posle tečnog pudra, a posle pudera u prahu. Za podočnjake će vam biti potrebna jako mala količina korektora. Kada ga nanesete, nikako ga ne razmazujte, već blago utapkajte i ostavite da se osuši.

Na samom kraju šminkanja, možete ga fiksirati tankim slojem pudera u prahu. Vaši podočnjaci će biti prekriveni, sasvim dobro i korektno, uz dobar korektor. I ne samo podočnjaci, korektor vam može sakriti i sve fleke koje imate na licu.

Korektor za fleke na licu

Kao i kod podočnjaka, jako je važno izabrati dobru nijansu korektora u zavisnosti od boje fleka na licu.

Nijansa treba da je svetlija do najviše dva tona, kod ne tako velikih depigmentacija.

Postoje i kreme koje čine i da fleke dosta izblede i da se više ne stvaraju na tom istom mestu. Omogućavaju koži ujednačen izgled kože u samo par koraka. Rezultati su vidljivi nakon dve nedelje, i kontinuirano se popravljaju daljom redovnom upotrebom.

Korektor za lice u 3 boje

Najnoviji trend u svetu šminkanja jeste takozvani color corecting, tj. prekrivanje nedostataka na koži lica korektorom za lice u boji.

korektor za lice u boji

Možda će vam ovo zvučati potpuno sumanuto, ali makar probajte.

Pre nego da nanesete puder izgledaćete sebi kao indijanski poglavica ili neki drevni ratnik, ali se ovakvo bojenje isplati na kraju.

Proces se zasniva na takozvanom točku boja. Odgovarajući korektor za lice birate na osnovu toga što prvo utvrdite koja je boja onoga što želite da prekrijete. Onda na točku odaberete direktno suprotnu boju.

Ako se imalo sećate časova likovnog iz osnovne i srednje škole, videćete da se ovaj trend svodi na komplementarnost boja. Jednostavno je ‒ komplementarne boje se međusobno neutrališu, pa se i vaše mane samim tim brišu sa lica.

Logika iza ovog trenda je sasvim solidna. Naprosto, kako lice može imati različite probleme u isto vreme, ne možemo očekivati da jedan korektor i jedna nijansa može jednako sakriti sve nedostatke.

Onda kada bolje zagledamo svoje nedostatke i tražimo rešenja za svaki pojedinačno, veće su šanse da će tehnika imati uspeha. A korektori za lice u boji pokazali su se toliko sigurni da ih koriste sve poznate dame iz sveta filma, muzike i mode.

Danas u ponudi mnogih kozmetičkih kuća možete naći korektor za lice u 3 boje, ali je spektar ipak malo veći.

Pa, da vidimo koje su boje najbolje za koji problem.

Zeleni korektor za lice

Zelena boja komplementarna je crvenoj, pa se ovaj korektor koristi kako bi se prikrilo crvenilo na licu.

Tako će zeleni za korektor uspešno prekriti upaljene bubuljice, osipe ili herpes. Ova boja sakriva i crvenilo od opekotina od sunca, ali i crvenilo koje se može javiti na koži nevezano za neki konkretan problem.

Žuti korektor za lice

Žuta boja generalno se koristi kako bi ujednačila ten koji se razlikuje na različitim područjima lica, ali i da bi učinila ten blistavijim.

Tako da, ukoliko izgledate umorno ili imate problema sa nejednakim tenom, žuti korektor za lice je vaš saveznik. Poznate šminkerke preporučuju da osobe sa neujednačenim tenom nanesu žuti korektor kao podlogu na čitavo lice, pa da odatle nastave sa šminkanjem.

Žuti korektor za lice još dobro sakriva i modrice (plave ili ljubičaste) i izražene vene, ali i podočnjake koji su više plavkasti.

Narandžasti ili crveni korektor za lice

Korektori za lice čija se boja nalazi negde na potezu od narandžaste ka crvenoj na spektru boja dobro prekrivaju tamne kolutove oko očiju, ali i bilo kakve ljubičaste tragove na koži (na primer  popucale kapilare ili tragove ceđene bubuljice).

Narandžasti ili crveni korektor za lice se nikako ne preporučuju osobama koje imaju svetao ten, jer možete izgledati kao da ste zaspali pod solarijumskom lampom. Poenta korektora za lice jeste da se uklopi u vaš prirodni izgled.

Jedini slučaj kada ovo pravilo možete zaobići jeste onda kada želite da konturišete svoje lice, pa vam treba nešto što će imati efekat sličan onom koji ima bronzer.

Ljubičasti korektor za lice

Ukoliko vaš prirodni ten vuče na žućkastu boju, ljubičasti korektor može dati vašem licu jedriji odsjaj. Ljubičasta neutrališe žuti odsjaj, pa vam ovo može koristiti i kod konturisanja onda kada ste na čitavo lice prethodno naneli žuti korektor.

Ljubičasti korektor je naročito koristan kada vas slome gripovi ili prehlade, pa izgledate bolesno ali morate da izađete iz kuće. Uz pomoć ljubičastog korektora, vaše lice će izgledati zdravije.

Ovaj korektor može prekriti i žute fleke koje se mogu pojaviti na licu ili telu usled različitih stanja.

Roze korektor za lice

Roze korektor funkcioniše slično kao zeleni korektor za lice. I on prikriva crvenilo, ali i plavkasto ljubičaste promene na koži koje mogu biti sve od podočnjaka do popucalih kapilara.

Ovaj korektor je u neku ruku i univerzalan, jer može fino da ublaži i tamne podočnjake, mada ih ne sakriva baš uvek potpuno.

Ako vas ovo buni, treba rasvetliti samu boju. Naime, ovaj korektor nije baš uslovno rečeno roze, boja mu više vuče na boju breskve ili lososa, dakle neku varijantu pink boje. U nedostatku boljeg imena, zovemo ga roze.

U ovoj nijansi nalaze se nijanse crvene, narandžaste i žute, pa ne čudi što mu je primena ovako raznovrsna.

Beli korektor za lice

Ovaj korektor je baš agresivan, jer je belu boju teže kasnije uklopiti u čitav ten, pa ga ostavite za vremena kad se budete izveštili sa korektorom za lice.

Najčešće se sreće u prahu, a koristi se najčešće kako bi naglasio određene delove lica. Nanosi se, u najvećem broju slučajeva, na jagodice ili tik ispod očiju. Ukoliko nanesete malo belog korektora za lice u uglove očiju, izgledaćete budnije.

Takođe, možete ga naneti linijom nosa, i to na sredini, ukoliko želite da stanjite svoj nos, ali i na svaki deo lica koji želite da naglasite (tik ispod obrva ili na ivice gornje usne).

Korektor za lice u boji kože

Ovakav neutralni korektor za lice možete koristiti ukoliko nemate naročito mnogo problema sa kožom lica. Ukoliko ste među ovim srećnicima, čestitamo.

Bitno je da izaberete nijansu koja je slična vašem prirodnom tenu, ali je za nijansu ili dve bleđa. Kako biste pogodili nijansu, najbolje je da testirate korektor za lice na šaci ili na vratu.

Pazite da ne izaberete previše svetlu nijansu, kako posle ne biste imali problema da ujednačite ten kada nanesete puder.

Korektor za lice u boji kože može lepo prekriti ožiljke, ali i podočnjake koji nisu naročito izraženi.

A ako već imate celu paletu proizvoda, pročitajte kako sakriti bubuljice da se ne vide!

Najbolji korektor za lice

Najbolji korektor za lice zavisi od vašeg tipa kože i vaših afiniteta.

Ipak, mi smo istraživali koji su najbolji korektori na forumima, i recimo da možemo da izdvojimo sledeće:

  • Maybeline korektor za lice,
  • Aura korektor
  • Korektor za lice Essence
  • Max factor koretkor

Kako biste prekrili podočnjake, najbolje je da se odlučite za tečni korektor za lice. Pošto se predeo oko očiju tokom dana najviše pokreće (mimikom lica), ne želite da se korektor stegne i onda popuca.

Da korektor ne bi na kraju bio vidljiviji od samog problema koji ste hteli da sakrijete, izaberite tečnu varijantu i nanesite je prstima ili četkicom. Nanesite ga tako što ćete nacrtati obrnuti trougao od očiju nadole i utapkajte korektor dok se ne sjedini sa kožom.

Izbegavajte da utrljavate korektor oko očiju jer je koža veoma osetljiva, pa je možete oštetiti. I nikako ne ostavljajte liniju tik ispod oka neprekrivenu kako ne biste izgledali umorno.

Pre nego da nanesete korektor, bitno je da koža oko očiju bude hidrirana, pa se odlučite za odgovarajuću kremu koja hidrira ovaj predeo.

Korektor za bubuljice

Ukoliko vas muče bubuljice, preporučujemo da se odlučite za korektor gušće strukture, jer bolje prekriva područe oko bubuljice i stapa je s okolinom.

To ne znači da taj predeo treba da zacementirate, ali vam ipak treba nešto što je gušće kako bi zapravo prikrilo problem. Laganiji korektori ostavljaju previše tanak sloj koji ako i ublaži bubuljicu, ne uspeva da je sakrije, pa se crvenilo probije pre ili kasnije.

Korektor koji je efikasan za bubuljice najčešće se nalazi u olovci ili stiku, mada se nekad prodaje i u formi kreme, kao paleta. Nanesite ga na samu bubuljicu a onda utapkajte ka krajevima dok se korektor ne stopi sa bojom okolne kože.

Najbolje je da sve ovo odradite četkicom ili malim sunđerom za šminkanje, i to iz čisto sanitetskih razloga. Naprosto, na prstima se mogu zadržati bakterije koje potom raznosite po čitavom licu. Tako ćete samo pogoršati problem sa aknama.

Ako prekrivate grupu bubuljica (ili rozaceu, na primer) koja je zahvatila veću površinu lica nanesite korektor u tankom sloju. Ovo naročito važi za one dane kada dosta vremena provodite van kuće. Kada stoji čitav dan, korektor nemonovno menja svoju strukturu i suši se, pa tako postaje vidljiviji. Zato ga nanesite štedljivo i fiksirajte puderom u kamenu.

Crvene bubuljice odlično prekriva zeleni korektor za lice, ali vam mogu biti korisni i žuti i roze korektor za lice.

Korektori za konturisanje lica

Ukoliko vas korektor za lice interesuje jer želite da konturišete svoje lice, postoji više tipova koji će vam trebati, nezavisno od onih koji vam trebaju za određeni nedostatak kože lica.

  • Kao dobra podloga za konturisanje nameće se žuti korektor za lice i to u tečnoj varijanti. Njime možete prekriti čitavo lice, bez da izgledate čudno kasnije, a efikasno ujednačava ten i prikriva većinu nedostataka.
  • Potom, za izvlačenje kontura, možete koristiti palete koje u sebi sadrže različite nijanse neutralnih korektora, tj. takozvanih nude nijansi. Njima crtate glavne konture svog lica, uključujući kosu liniju ispod jagodica, spoljne ivice nosa i ivice celog lica.
  • Za kraj, koristite svetle korektore za lice iz ovih paleta nijansi, ili čak beli korektor kako biste naglasili određene delove lica. Pravilo je da svetli korektori idu na ona mesta gde se svetlo reflektuje najviše.

 Kako napraviti korektor za lice?

Nestalo vam je korektora? Napravite ga sami, a evo i kako! Vrlo je jednostavno.

Potrebno je da imate rumenilo u tonu vaše kože ili puder u prahu. Sada sve štp treba da uradite jeste da uzmete malo hidratantne kreme na dlan, i da uzmete isto toliko pudera ili rumenila u prahu. Promešajte dobro i nanesite na problematično mesto.

Za ožiljke i crvenila na licu, koristite zelenije nijanse ili dodajte trunčicu zelene senke. Za Tamne podočnjake potrebna vam je neka crvenija nota rumenila.

Cena korektora za lice

Koliko različitih korektora, toliko i različitih cena. U zavisnosti od toga za koju se varijantu odlučite, platićete različit iznos. Najskuplje su, logično, palete, koje dostižu cenu i od par hiljada dinara (zavisi ko je proizvođač), mada mogu da se nađu i za oko 1000 dinara.

Korektori u olovci i stiku su relativno jeftini, pa im ce cene kreću između 300 i 700 dinara. Tečnije varijante su blago skuplje, a cena im se kreće između 600 i 1000 dinara. Naravno, nema sumnje da postoje i drstično skuplji korektori, ali tu već idemo u domen profesionalne šminke.

Svakako, najbolje je od svega da vam koretktor i ne treba. Zato neka nega lica bude prioritet, a šminka samo kec iz rukava!