Najbolja krema za podočnjake: TOP 5!

Najbolja krema za podočnjake: TOP 5!

Nemojte pogrešiti! Oktrijte šta sve treba da ima dobra krema za podočnjake pre kupovine. Samo tako rešićete se tamnih kolutova oko očiju na najjednostavniji način.

Nije nikakva tajna da bismo svi mi želeli da budemo što lepši i da nemamo problema sa kožom koji nam narušavaju izgled. Jedan od najčešćih problema sa kožom lica, konkretno oko očiju, su podočnjaci.

O njima sigurno i sami već sve znate. Podočnjaci su uglavnom tamne ili crvenkaste kesice ispod očiju koje čine da izledate kao da ste budni poslednja tri dana, ili makar kao da vas je nešto dobrano izujedalo dok ste spavali.

Sigurno ste već probali i sami da sve na sve načine rešite podočnjaka.

Međutim, jeste li razmislili o kremi za podočnjake?

Aleksandra je dugo tražila pravi način da se reši podočnjaka i znakova starenja sa lica.  Ispričala nam je na koji način je uspela. Vratila je svom licu mladalački izgled, vitalnost i uklonila znakove starenja i umora. I vi možete tako! Pročitajte njenu priču koja se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Ove kreme još su poznate i kao kreme za područje oko očiju i, pored podočnjaka, mogu biti korisne i u borbi protiv bora oko očiju.

No, koliko ih ima na tržištu, sasvim je opravdano ako ste od njih digli ruke, pogotovo ako se neka nije pokazala kao dobra.

To međutim ne znači da treba da prekinete potragu. Ne, to samo znači da treba da saznate šta tačno treba da tražite. A tu mi priskačemo u pomoć.

Najbolja krema protiv podočnjaka deluje sa svih strana

Šta ovo treba da znači? Pa, za početak, to da sama krema neće u potpunosti čarobno rešiti problem. Kako biste se otarasili podočnjaka bitno je da kombinujete pristup njihovom otklanjanju.

Pošto znamo da se podočnjaci javljaju zbog lošeg protoka krvi oko očiju i zadržavanja tečnosti u ovoj oblasti, problem treba napasti sa više strana. Da bi krema protiv podočnjaka delovala još bolje, kombinujte je sa masažom lica, sa posebnim osvrtom na deo oko očiju.

No, budite oprezni. Koža oko očiju je tanka i ekstremno osetljiva, pa morate biti naročito pažljivi s njom.

Ono što još možete da uradite kako biste poboljšali efekat kreme protiv podočnjaka jeste da se naspavate i odmorite. Mada je to teško postići svakog dana, potrudite se da ovaj deo dana ne bacate u zapećak.

Takođe, na nastanak podočnjaka mogu uticati i razni drugi faktori, poput genetike, zapušenog nosa, alergijskih reakcija, ekcema, reakcije na sunce ili lošeg životnog stila. Pre nego što krenete u tretman kremom za podočnjake, pronađite srž problema i krenite da sanirate i glavne uzročnike podočnjaka.

Vrste krema za podočnjake

Kao što ima nekoliko vrsta podočnjaka, tako ima i nekoliko vrsta krema za podočnjake. Evo onih najvažnijih.

 Krema za izbeljivanje podočnjaka

Najčešći problem sa podočnjacima je to što su oni tamni. Razloga za to može biti više. Nekada su unutrašnji, zdravstveni, a nekada se mogu ticati nedovoljnog dopiranja sunčevih zraka do oka.

Ovim podočnjacima treba izbeljivanje i zato se za njih koristi krema za predeo oko očiju sa vitaminom C i vitaminom K. To su dva najbolja vitamina za podočnjake, a tu je vitamin D. Vitamin C je značajan jer on posvetljuje fleke sa kože, tako da ima i tu mogućnost da posvetli podočnjake.

 Krema za naduvene podočnjake

Drugi problem su naduveni podočnjaci, a za njih takođe treba nabaviti posebnu kremu. Zna se da naduve treba tretirati hladnim oblogama, zato bi oba krema trebalo da bude na bazi mente, odnosno, biljaka koje hlade.

Još jedan dobar trik je da se ona drži u frižideru, tako da se može hladna naneti na kožu podočnjaka, kako bi se oni sanirali.

krema za podočnjake za muškarce

Kreme za muškarce, što se sastava tiče, treba da budu kao i kreme za žene, ali dizajn ovih krema treba da bude malo drugačiji. Dok su žene spremne da se mackaju i to ne zaboravljaju, muškarcima sve to jako teško pada.

Zato su kremice malog pakovanja, sa rollom, odlične za njih. Mogu ih lako naneti ujutru i pred spavanje, plus ne moraju da vode računa da li su im ruke čiste ili nisu. Još ako je krema negde pored piva u frižideru, sigurno će se setiti da je nanesu.

Da li krema protiv podočnjaka uopšte pomaže?

Pre nego što uopšte krenemo da analiziramo sastojke i kreme, da se pozabavimo najvažnijim pitanjem koje sve nas interesuje: Ima li stvarne koristi od krema protiv podočnjaka?

Odgovor je: Ima!

Za razliku od nekih drugih kozmetičkih proizvoda, krema za podočnjake ima veoma visok procenat učinka, što znači da je gotovo uvek delotvorna. Čak 70% svetske populacije ima podočnjake i redom svi traže rešenje. Stručnjaci su, dakle, morali da smisle nešto što radi.

Danas su kreme za podočnjake toliko napredovale da možete pronaći one koje uklanjaju podočnjake tako da kožu vraćaju u boju koja odgovara vašem tenu. Da ne pričamo o tome kako postoji krema za područje oko očiju koja odgovara baš vašem tipu kože.

Vrlo često, kreme za podočnjake ujedno deluju i na bore oko očiju. Razlog tome leži u činjenici da se i jedan i drugi problem tretira istim ili sličnim sastojcima.

Ne dajte da vas ovo uplaši, to ne znači da ćete morati da uštedite na poklonima kako biste sebi priuštili kozmetiku. Dobra krema za podočnjake nije nužno i skupa. Ključ je, kao i uvek, u glavnim sastojcima sa kojima treba da se upoznate. Svaka krema za podočnjake koja ih sadrži, pomoći će vam da rešite ovaj problem.

Generalno, veliki broj krema protiv podočnjaka i bora oko očiju sadrži neke blage kiseline. Premda ovo može biti korisno za vašu kožu, visoka koncentracija kiselina na ovako osetljivoj i tankoj koži nije preporučljiva. Zato pripazite da krema ima mali procenat kiselina.

Na prisustvo kiselina u kremi za podočnjake može vam ukazati i osećaj peckanja kad je nanesete na lice. Ukoliko je peckanje blago, to obično znači da krema radi svoj posao. Međutim, ukoliko vas krema jako peče, odmah je skinite i, iskreno, bacite. U njoj ima previše kiselina za vašu kožu.

Pored raznih kiselina, na podočnjake efikasno deluje i kofein. Kada krema za podočnjake sadrži izvesnu dozu kofeina, tamni kolutovi bolje reaguju na tretman.

Šta sve treba da sadrži najbolja krema za podočnjake?

U suštini, potraga za dobrom kremom protiv podočnjaka svodi se na potragu za korisnim sastojcima u kremi.

krema protiv podočnjaka

Prvo i osnovno, kao i vašem čitavom organizmu, i koži lica su neophodni vitamini.

 • Kada su kese ispod očiju u pitanju, potražite vitamin K u kremi za podočnjake. On je jedan od glavnih sastojaka svake kreme za predeo oko očiju jer obnavlja krvne sudove u ovom području.Ne samo to, već utiče i na proteine koji su zaduženi za zgrušavanje krvi, ali i one koji su zaduženi za rast ćelija i obnavljanje tkiva.

Iako se stručnjaci još uvek raspravljaju da li ga je bolje nanositi na kožu ili piti, vitamin K se pokazao kao delotvoran sastojak krema. Naravno, uvek možete pojačati njegovo prisustvo u organizmu i kroz ishranu (ima ga u mesu, ribi, zelenom povrću i voću).

 • U kombinaciji sa vitaminom K, čest sastojak krema za podočnjake je i retinol. Ova supstance u suštini je derivat vitamina A i generalno se često koristi u kozmetici. Osim na podočnjake, retinol povoljno utiče i na bore oko usta, na vratu i dekolteu.

Retinol u suštini smanjuje pigmentaciju podočnjaka i, u isto vreme, povećava količinu kolagena u koži oko očiju. Time koža postaje deblja i jača, pa samim time i manje prozirna, što je naročito korisno kod crvenih, plavih i ljubičastih podočnjaka.

 • Pošto smo već spomenuli kiseline koje pomažu u borbi protiv podočnjaka, naglasićemo jednu koja je veoma korisna. To je hijaluronska kiselina.

Hijaluronska kiselina čini kožu punijom i zategnutijom, a neophodna je vašoj koži kako bi ostala dobro hidrirana. Ovo se odnosi i na kožu oko očiju i brobu protiv podočnjaka, naročito ako imate suvu kožu.

Osim toga što pegla bore, hijaluronska kiselina čini kožu oko očiju glatkom i sprečava zadržavanje tečnosti zbog čega nastaju podočnjaci.

 • S druge strane, glicerin može biti još jedna varijanta koja se hidratacijom bori protiv podočnjaka. U odnosu na hijaluron, glicerin utiče na kožu malčice drugačije, jer glicerin izvlači vodu na površinu kože.

Na taj način, osim što uklanja fine bore, on omekšava kožu, a utiče i na pigmentaciju i uklanja tamne kolutove. Glicerin se u kremama protiv podočnjaka kombinuje sa sastojcima kao što su petrolatum, dimetikon i lecitin.

Treba vam krema za tamne podočnjake? Evo u čemu je ona drugačija.

Iako su svi podočnjaci mahom isti u suštini i na njih deluju sve kreme namenjene podočnjacima, postoji par sitnih razlika između njih.

Klasični podočnjaci su obično plavičasti, pojavljuju se kao kese čija se površina blago providi, pa su krvni sudovi koji se nalaze ispod vidljiviji. Pored njih, postoje i izrazito tamni, braon kolutovi oko očiju koje uglavnom izaziva stres i iritanti iz okoline.

Iako su i jedni i drugi prava pošast, i jednako su nesnosni, ovi drugi mogu da ukažu i na ozbiljnije probleme kao što su insomnija, poremećaj rada štitne žlezde, mononukleoze i bolesti bubrega. Još se mogu javiti i zbog prevelike konzumacije alkohola i cigareta.

No, čak i da ne ukazuju ni na šta i da su tu samo zbog premora ili nekih drugih uzroka, svejedno želimo da ih uklonimo. U tome će nam pomoći sastojci koji imaju svojstva da izblede kožu.

Sastojci koji posvetljuju kožu čine to tako što ciljaju nakupljeni melanin oko očiju i razbijaju ga. Ovako se i tamni kolutovi smanjuju. Zbog toga dobra krema za podočnjake treba da sadrži sastojke kao što su:

 • vitamin C
 • vitamin B
 • vitamin A
 • vitamin E
 • kojična kiselina
 • arbutin ili
 • hidrokinon
 • i danas brojne druge inovativne prirodne formule

Svi oni, a naročito hidrohinon, i inače služe kao sastojci koji sređuju poremećaje u pigmentaciji kože. Zbog toga su česti sastojak krema za uklanjanje fleka na koži, staračkih pega, ožiljaka od akni, i drugih.

Vodite računa, ipak, o tome da je hidrokinon veoma jak sastojak, pa u kremama za podočnjake ne treba da ga bude previše. Najbolje je da se posavetujete sa svojim dermatologom pre nego što počnete da koristite kremu protiv podočnjaka sa ovim sastojkom.

Potražite sledeće prirodne sastojke u kremi za podočnjake

Dobra krema za podočnjake može sadržati i ekstrate nekih prirodnih sastojaka koji ciljano deluju protiv podočnjaka. Štaviše, ukoliko se odlučite za prirodnu kozmetiku, pa još rešite da sami napravite kremu za podočnjake, ovo su sastojci koje želite da nađete u dobroj kremi.

 • Prvi, za koji ste sigurno svi čuli je krastavac. Znate kako ono u filmovima dame nose kolutove krastavca na očima da odmore kožu u ovom predelu? Da vam prevedemo ‒ one zapravo tako uklanjaju podičnjake.Krastavac sadrži supstance koje zatežu kožu, ali je ujedno i umiruju onda kad je natečena. Na taj način, oni čine da podočnjaci splasnu, a boja izbledi tako što se krvni sudovi, koji su previše upadljivi, skupe.
 • Na uklanjanje podočnjaka deluju i aloja vera, beli krin, med i karnauba vosak. Svi ovi sastojci pomažu da se koža regeneriše i osveži, pa tako krema za podočnjake koja ih sadrži uspešno otklanja podočnjake nastale zbog umora i stresa.

Svi ovi sastojci su odlični za predeo oko očiju koji nema žlezde za lučenje ulja i sebuma. Kako se koža oko očiju prirodno ne masti, ona nema sredstva da sama ukloni mrtve ćelije i osveži epiderm, pa je tako uvek suvlja. Tu u pomoć priskaču supstance iz navedenih sastojaka.

 • Konkretno kod suve kože sklone iritaciji pomaže ako krema sadrži kamilicu. Kamilica prirodno smiruje iritacije i upale, i može povratiti koži oko očiju mladalački sjaj. Pored toga, kamilica vam pomaže i da smanjite otečenost, pa će kese oko očiju postati daleko manje upadljive.

Pored ovih sastojaka, ukoliko krema za podočnjake sadrži neke od sledećih sastojaka, znajte da je dobra. Potražite:

 • ekstrakt ananasa
 • ekstrakt rabarbare
 • ekstrakt badema ili bademovo ulje
 • ekstrakt sladića
 • limun (ili neko drugo citrusno voće, poput pomorandže)
 • mentu ili ekstrakt mente
 • mleko ili mlečne kiseline

Krema protiv hemoroida za podočnjake: da ili ne?

Vrlo često možete čuti savet da se za podočnjake koristi krema protiv hemoroida i da je jako dobra.

Kako ona deluje?

Hemeroidi su vrsta proširenih vena i krema protiv njih deluje na skupljanje krvnih sudova. Ukoliko imate modre podočnjake uzrokovane izraženim venama, ovo može imati logike. Takođe, krema za hemeroide protiv podočnjaka smanjuje naduvenost lica.

I premda je ovo tajna i slavnih holivudskih zvezda, mi vam ipak preporučujemo da za lice, a posebno deo oko očiju koji je jako osetljiv, koristite kremu namenjenu licu. Ima dosta dobrih  krema za podočnjake i nema razloga da eksperimentišete! Možete probati i roll on za podočnjake.

Medicinska krema za podočnjake

Medicinska krema za podočnjake namenjena je vrlo osetljivu kožu koja je sklona i iritacijama očiju. Naći ćete razne medicinske kreme koje rešavaju višestruke probleme. One obnavljaju kožu oko očiju i mogu da smanje pojavu određenih bakterija koje uzrokuju upale, crvenilo ili infekcije.

Ako su vam podočnjaci baš naduveni i primetili ste da vam određene kreme nisu dale dobre rezulatate, onda treba sa lekarom ili farmaceutom da se posavetujete oko medicinskih krema. Ove kreme takođe mogu da imaju i funkciju koja sprečava pojavu novih bora i smanjuje stare, već postojeće bore oko očiju.

Prirodna krema za podočnjake je najbolji izbor

Za vaše podočnjake je najbolje da im pružite prirodne sastojke koji aktivno deluju. Kao što ste videli, kremu možete da napravite i sami, a možete i da je kupite. Kreme za podočnjake na prirodnoj bazi su vrlo efikasne i moćne, a pritom su i nežne i neće stvarati bilo kakve iritacije na predelu oko očiju.

Osim što služe za ublažavanje podočnjaka, one mogu biti vrlo efikasne i u borbi protiv starenja koža i bora, pa su zato mnogim ženama one prvi i poslednji izbor. Daju rezultate za manje od mesec dana, i promena se zaista vidi. Prirodne kreme ne mogu da “lažiraju” dobre rezultate, jer u njima nema ničeg štetnog što će prouzrokovati dalji problem. Znamo da je koža oko očiju vrlo osetljiva, pa je dobro da biramo što nežnije sastojke iz prirode.

Napravite sami prirodnu kremu za podočnjake

Ukoliko ste sami svoj majstor (i kozmetičar), evo prilike da se oprobate u pravljenju prirodnih, domaćih krema za podočnjake i bore oko očiju.

Na internetu možete naći velik broj recepata za kremu protiv podočnjaka. Ne samo to, možete saznati i kako da napravite razne maske protiv podočnjaka  koje će vam dodatno pomoći da se rešite podočnjaka. Nije loše da kombinujete različite tretmane.

Mi vam ovde prenosimo tri recepta, a vi možete eksperimentisati sa sastojcima, sada kada znate koje prirodne sastojke treba da tražite u kremi za podočnjake.

 1. Prva krema za podočnjake bazira se na avokadu. On sadrži supstance koje smekšavaju kožu. Ukoliko u kremi iskombinujete avokado sa uljem badema (svega nekoliko kapi), eto prave poslastice za vašu kožu. Ova krema idealan je noćni tretman za vaše podočnjake.
 2. Druga krema, koja može da funkcioniše i kao maska,  za glavni sastojak uzima bademe. Potopite bademe u vodu i ostavite ih da odstoje preko noći. Ujutru ih izgnječite u pastu kojoj dodate nekoliko kapi mleka i eto rešenja za tamne kolutove oko očiju.
 3. Konačno, treća maska uključuje ozbiljniju pripremu, ali zato duže traje. Otopite malo pčelinjeg voska u šerpici. Odvojeno zagrejte maslinovo ulje (ne previše, nećete pržiti svoje podočnjake). Potom pomešajte ove sastojke i dodajte im druge sastojke po želji za koje znate da deluju na podočnjake.

To može biti aloja vera, ali i ulje kamilice, sok od krastavca, ružino ulje ili bilo šta drugo što odgovara vašoj koži.

Krema za podočnjake sa kofeinom

Kofein za podočnjake je odličan saveznik u borbi protiv tamnih kolutava. On koži vraća blistavost i energiju. Uz to, kofein poboljšava i samu strukturu kože i čini da ona postane vremenom zategnutija i elastičnija, što sprečava i pojavu bora na tom delu lica.

Kreme za podočnjake sa kofeinom su odlične kada su u pitanju naduveni podočnjaci, jer one izvlače vodu i natečenost postaje znatno manja.

Koja je najbolja krema za podočnjake?

Nikad nije lako odgovoriti na ovo pitanje jer svako od nas ima različitu kožu i različiti su uzroci nastanka podočnjaka. Preporuke kreme protiv podočnjaka možete potražiti na forumima. Na istom mestu mi smo uglavnom našli da se žene zadovoljne Eucerin kremom za podočnjake, apominje se i Darphin krema za podočnjake.

To su svetske marke, ali i naše kreme mogu biti svetski dobre, a uz to i prirodne.

najbolja krema za podočnjake

Izbor je veliki, a mi smo izdvojili one koje su dokazano najbolje i koje se najviše koriste, pa pre nego što kliknete na „dodaj u korpu“, pročitajte sve o njima:

Neborela krema za podočnjake

Ova krema briše podočnjake za manje od mesec dana.  Ona je 100% prirodna i osim što je delotvorna za podočnjake, ona uklanja bore i na fleke na licu.  Ovim izborom dobijate prirodnu multifunkcionalnu kremu koja vas neće ostaviti ravnodušnim.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ovotaris prirodna kozmetika (@ovotaris)

Ne samo da uklanja podočnjake, nego zateže kožu, smanjuje bore i fleke na licu. Sadrži neodermyl, ekstrakt rabarbare, ekstrakt sladića, rodopske herbalee, vitamin E, aktivne sastojke masline i još mnogo prirodnih komnponenti.  Kutijica od 30ml se nabaviti na istoimenom sajtu:

neborela.com

Instantly ageless mikrokrema za podočnjake

Za instant učinak ove kreme zaduženi su silikati magnezijuma koji pomažu da se izbaci višak vode, pa je ovo posebno dobro za nadute podočnjake. U isto vreme, ova krema zateže kožu i skuplja pore. Za to su zaslužini silikati natrijuma i argirelin koji deluje poput prirodnog botoksa.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jeunesse_Beograd (@jeunesse_beograd_)

Pakovanje od 15ml je dovoljno za 3-4 nanošenja. Možete je nabaviti online, recimo na sledećem linku:

KUPI ODMAH

Vichy idealiy yeux krema za podočnjake

Ovo je formula bogata kofeinom, korenom sladića i termalnom vodom. Neguje predeo oko očiju, posvetljuje tamne podočnjake, poboljšava prokrvljenost u predelu ispod očiju, a samim tim i smanjuje podočnjake. Tubica ima 15ml, možete je nabaviti po bolje snabdevenim apotekama, ali i online.

KUPI ODMAH

Lierac diopticerne krema za podočnjake

Ova krema za podočnjake u svojoj tubi od 15 ml nudi osveženje licu. Sadrži vitamin C koji je jak antioksidant, ali koji ima i izbeljujuća svojstva. Pored njega, ima i hijaluronsku kiselineu i peptide. Može se naći u dobro snabdevenim apotekama ili u online apotekama.

KUPI ODMAH

Darphin hydraskin gel za podočnjake

Ovo je zapravo gel od 15ml koji pruža momentalnu svežinu podočnjacima.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Darphin (@darphin)

Sadrži ekstrakt krastavca, ekstrakt nara, ekstrakt morskih algi. Hidrira predeo oko očiju, sprečava viseće podočnjake i posvetljuje tamne krugove.

KUPI ODMAH

Prevencija je pola posla- ne zaboravite to!

Imali podočnjake ili ne, neophodno je da zaštitite kožu oko očiju kako ne bi počela prerano da stari.

U tome će vam pomoći kreme sa zaštitnim faktorom.

Sunce lako ošteti osetljivu kožu oko očiju, pa zato redovno nanosite kremu za sunčanje na lice. U redu, ovo tehnički nije krema protiv podočnjaka, ali na neki indirektan način i jeste, zar ne?

Vodite računa da pribavite kremu za sunčanje specijalno namenjenu koži oko očiju, jer redovna krema sa zaštitnim faktorom može biti previše jaka za kožu ovog dela lica.

Pored kreme sa zaštitnim faktorom, možete koristiti i neki serum za lice koji će pomoći koži da se regeneriše i ojača, pa ćete tako sprečiti nastanak podočnjaka.

Iskustva sa nanošenjem kreme za podočnjake i cene

Ako i nemate iskustva sa kremom za podočnake, nije strašno, treba da zapamtite samo jedno pravilo: budite nežni. Koža oko očiju je osetljiva, pa je svaki nagao i nesmotren potez može oštetiti. 

Počnite nanošenje od unutrašnjeg ugla očiju i lagano utapkajute kremu u kožu, koja zahvata podočnjake, ka spolja. Nemojte previše pritiskati, niti utrljavati kremu.

Za još bolji efekat, iskustva kažu da krema treba da bude hladna, naročito ako hoćete da nestanu kese ispod očiju. Stavite kremu u frižider preko noći, pa je tako hladnu nanesite ujutru i posmatrajte kako delujete odmornije i mlađe.

Kao i sve kreme za područje oko očiju, i kreme za podočnjake su blago skuplje od redovnih krema za lice. Proizvodi zvučnih proizvođača i kozmetičkih kuća dostižu i par hiljada dinara za 15 ml.

Kvalitetna krema za podočnjake koja sadrži kvalitetnije sastojke jednostavno mora da bude malo skuplja. Treba li da je stavite u listu želja, ili je to prevara? Da, treba! Kvalitetni sastojci imaju bolje dejstvo koje omogućuju najnovije tehnologije nege lica.

Istina je, uložićete malo više novca, ali ćete bar znati u šta ulažete. A, verujte nam, ulog će vam se vratiti višestruko.