Krompir protiv strija.Vredi li truda?

Krompir protiv strija.Vredi li truda?

Krompir protiv strija deluje kao čudno rešenje. Ipak, znate li da ova svakodnevna namirnica ima i skrivene sposobnosti? Saznajte kako krompir briše strije.

Kozmetička industrija sve više ceni ovu biljku, a uskoro ćete i vi. Tajanstvene sposobnosti ove biljke postaju sve izraženije na naše telo. Za dobre efekte neophodna je upornost i malo znanja kako ga koristiti. Dajemo vam recepte i savete za rešenje protiv strija, ali prvo da čujemo:

Pomaže li krompir protiv strija?

Njegovom redovnom primenom možemo ublažiti blage – crvene strije.

Teško je zamisliti da krompir ima još neku ulogu, osim u našoj ishrani. Svakako se dosta vas seća kako su bake stavljale kolutove krompira na oči i telo. Da li ste se zapitale zašto? Šta imamo u krompiru što deluje na našu kožu i strije? Verujem da ste malo zaintrigarane.

Mogućnost smanjenja vidljivosti ovih ožiljaka na telu, a da se ne ide na skupe tretmane, deluje previše dobro da bi bilo istinito.

Kako deluje krompir na strije?

Sastojci u njemu deluju posvetljujuće na naš ten. On omekšava kožu, i izbeljuje okolno tkivo (dajući iluziju da se ne vide toliko).

Ipak ne utiče podjednako za svaki tip strija.

Krompir nije magična biljka, ona neće uticati jako na izrazito duboke bele strije. Za njih je bolje koristiti gel koji je bogat aktivnim sastojcima i biljkama i koji dubinsko dejstvo. Primenom ovakvog proizvoda dolazi do boljeg kvaliteta kolagena zbog čega koža slabije puca. Tako se dobija uklanjanje uzroka nastanka strija, a ne samo maskiranje problema.

Strije često idu u paketu sa trudnoćom. Možemo da se tešimo da se sve to normalno, ali iskreno – svi bi da ih nemamo. Nevena nikako nije htela da se pomiri sa tom mogućnošću.Tako je otkrila i nešto što joj je pomoglo da stalno ima savršenu kožu, zategnutu, glatku i bez strija. Njen trik je  bezbolan, jednostavan, bezbedan u trudnoći a i vi ga možete probati. Šta to njoj pomaže, otkrila je u svojoj ličnoj priči koja se nalazi na ovom linku:  https://minutzamene.com/strije-sam-smanjila-kao-od-sale/

Ako ste ipak radoznale i želite da znate više o krompiru protiv strija, ne krivim vas. Zato pročitajte sledeće.

Kako deluje krompir na strije?

Krompir, kao krtola neće pomoći sam od sebe. Deo koji vam može omogućiti ublažavanje simptoma strija, se ne nalazi u čvrstom delu krtole, već u njegovoj tečnosti. Primetile ste da je krompir pun vode, kada ga sečemo? Taj sastojak zlata vredi za našu kožu, jer u njemu se nalaze enzimi.

krompir za strije

Ova biljka je poznata po tome što ima veoma izražena regenerativna i posvetljujuća svojstva. Isecite delić krompira i primetićete beo trag na nožu. Upravo ova sposobnost može delovati na strije na našem telu. Enzimi iz njega pomažu koži da se smanji vidljivost ožiljaka, omogućavajući:

 • Bolju elastičnost – Ovo je moguće jer korišćenjem sokova iz krompira možemo omekšavti površinski sloj kože. Ako ga redovno primenjujemo dolazi do smanjenja verovatnoće pucanja kože.
 • Umanjuje blage strije – Sastojci iz ove biljke mogu pomoći da nam se površinski deo kože brže oporavi. Zbog čega je moguća smanjena verovatnoća da nam se pogoršaju tek nastale strije.
 • Posvetljuje nam ožiljke – AKo su vam tek nastali ožiljci (među koje spadaju si strije) primetili ste da su uglavnom crvenkasti i veoma izraženi. Ako imamo svetlu kožu, ovo se može primetiti “iz aviona”. Tečnosti iz ove biljke imaju sposobnost da nam se posvetli ovaj predeo kože To znatno smanjuje verovatnoću da neko primeti naše nedostatke.

Da li hidrira kožu?

Bez obzira što se u krompiru nalazi dosta vode, on neće pomoći oko usvajanja vlage u ćelijama. Može doći do blage hidratacije našeg tela, ali za dubinsku je bolje primenjivati losion ili kremu.

Da li strije nestaju zauvek?

Mada možemo poboljšati kvalitet kože na ovaj način, ona uvek može nastaviti sa pucanjem. Preporuka je da se primenjuje dodatna nega, i na taj način umanji verovatnoća nastanka novih strija. Pogotovo ako su u pitanju strije na stomku koje se recimo javljaju u trudnoći i ako znate da će stomak i dalje da raste.

Koji krompir je najbolji za strije?

Kakve veze ima sad pa ovo? Krompir je krompir, zar ne?

Tehnički gledano jeste, ali ipak postoje male razlike.

Kao kod mnogih drugih biljaka koje koristimo i kod njega postoje razne vrste i podvrste. Samim tim nemaju sve vrste istu količinu, minerala i enzima u sebi.

Da li su neki efikasniji za negu naše kože?

Istraživanja nam govore da nema velike razlike između vrsta. Može se javiti manja varijacija u količini katalaze (enzima iz krompira), ali ne previše značajna. Imajte na umu da je krompir, uglavnom skrob i da je količina mineralnih sastojaka i vitamina jako ograničen (uglavnom su tu ugljeni hidrati). Sadrži i nešto vitamina C i kalijum. Ograničena količina dobrih supstanci, znači da vam za ozbiljnije probleme sa kožom treba dodatna nega . Na primer, krema za strije.

Crveni krompir ili beli krompir ? – Kod nas uglavnom vlada mišljenje da je crveni bolji za vašu kožu, ali to je sve na nivou pretpostavke.

Da li je komplikovano koristiti krompir za strije?

Ovo je biljka koju nalazimo u izobilju, u raznim prodavnicama, pijacama. Bukvalno na svakom ćošku ga ima. Ovo nam olakšava pristup, i samim tim i upotrebu. Postoje lagani recepti koje možete napraviti kod kuće, i koji su efikasni za borbu protiv strija.

Ovo su neki od njih:

Kako se koristi krompir za strije? Recepti

Krompir za strije možemo koristiti na različite načine:

 • Direktnom primenom – ovaj oblik obično podrazumeva da isečemo krompir na kriške i nanosimo ga samostalno na kožu.
 • U vidu tečnosti – Jedan od efikasnih načina na koji možemo koristiti ove krtole, ali zahteva malo više truda. Obično je neophodno malo vremena dok krompir ne ispusti svoje sokove, ali ako ste spremne da čekate, samo napred.
 • Kombinovanom obliku – Ova verzija je najkompleksnija i zahteva malo dužu primenu, ali može ostaviti dobre efekte na vašu kožu. Uglavnom ih kombinujemo sa raznim uljima protiv strija, ali mogu i ostali sastojci.

Možda nije loše da znate da se krompir koristi i za podočnjake. Pročitajte:

 Krompir za podočnjake? Probajte ako ne verujete!

Sada kada znamo koje su metode dostupne, vreme je da se malo detaljnije upoznamo sa njima:

Utrljavanje krompira direktno u telo

Ako ste u žurbi, i jednostavno nemate mnogo vremena za ulepšavanje i negu tela, direktna primena krompira može biti dobar izbor za vas. Ova verzija ostavlja najslabije efekte na vaše strije jer je bukvalno brzinska, ali je i najlakša.

Primenjuje se na sledeći način:

Sastojci koji su vam neophodni za ovu metodu je jedan krompir srednje veličine. Krompir bi trebalo da oljuštimo i isperemo sa vodom. Nakon temeljnog pranja, krtolu isečemo na kriške (na 4 dela). Vaša koža bi trebala da je čista. Na pripremljeno telo utrljavajte krompir blagim, kružnim pokretima. Pokrete ponavljajte dok se tečnost iz krompira ne absorbuje u kožu.

Možemo ponavljati proces neograničeno mnogo puta.

Rendan krompir za strije

Izrendan krompir je još jedan način na koji ga možete umasirati. Uzmite krompir srednje veličine, oljuštite ga i izrendajte. Tako izrendanog možete ga staviti direktno na kožu kao oblogu (uviti u celofan na primer). Možete ga iskoristiti i za masku (više o tome u nastavku teksta).

Krompirov sok za strije

Želite da upotrebljavate sok? To je izuzetno lako.

sok od krompira protiv strija

Tečnost od krompira možemo praviti na dva načina:

 • Način broj 1 – Uzmite 1 ili 2 srednja krompira. Gledajte da ih lepo oljuštite i isperete čistom vodom. Postavite ih u činiju srednje veličine i prelijte običnom vodom sa česme(1 šoljica kafe). Čekajte oko 15 minuta, kako bi krtole ispustile sokove. Ovako pripremljena tečnost može se koristiti kao vrsta tonika za telo. Primenjujte ga nakon tuširanja ili pilinga (tada je koža mekša i bolje reaguje na sastojke). Ako koristite masažu za bolju cirkulaciju još bolje je za kožu.
 • Način broj 2. Ova metoda ceđenja krompira zahteva malo drugačiji pristup i pre svega dobar sokovnik. Kako bi iscedili i poslednju kap iz krompira, gledajte da uložite u jak i praktičan aparat. Ako budete planirali da ga koristite svaki dan, trebaće vam. Oljuštite i isperite krompir, podelite ga (da se ne bi zaglavio) i iscedite.Tečnost koja se dobija ovim putem je malo veće gustine, i zamućena, dok je kod klasičnog potapanja, zamućeno bela (zbog skroba). Sok od isceđenog krompira možete upotrebljavati nakon tuširanja (ali ne bi bilo loše da isperete posle).

Može se koristiti i u receptima kada pravimo razne preparate protiv strija, kao što su sledeće maske.

Maske od krompira protiv strija

Kombinovanjem raznih sastojaka možete pojačati dejstvo ove biljke.

Krompir i đumbir protiv strija

Od ove kombinacije možete napraviti dva preparata protiv strija (pastu i tonik). Kako bi videli prve rezultate morate koristiti oba proizvoda bar, mesec dana.

Sastojci:

 1. Krompir – 2 srednje veličine
 2. 1 manji đumbir
 3. 1 šolja vode – oko 2 dl
 4. Maslinovo ulje
 5. Kokosovo ulje za strije

Priprema se tako što se oba glavna sastojka operu i stave u blender zajedno sa vodom. Aparat se uključi i sačeka dok se ne napravi homogena smesa. Pripremljenu kašu treba procediti (kroz cediljku) i odvojiti dve faze. U tečnu stavite kokosovo ulje, a u čvrst deo maslinovo. Morate promešati sastojke, i staviti ih u frižider. Koristite ih nakon tuširanja, i masirajte kružnim pokretima.

Napomena: Obavezno natopite lepo područje koje tretirate.

Savet: Čvrsta faza može da vam posluži i kao piling za kožu.

Piling za strije od krompira i šećera

Za uklanjnaje strija možete pripremiti i ovu vrstu pilinga. Pravi se tako što upotrebite čvrst deo iz gore navedenog recepta, ali uz male izmene. U posudicu dodajte malo smese sa krompirom, šećera i limunovog soka. Lepo promešajte i radite piling nakon tuširanja. Nema svrhe raditi pre jer je cilj da koža bar malo upije sastojke. Ovo je super kada imate strije na bokovima.

Maska protiv strija sa valerijanom

Kod ove vrste preparata dovoljno je pratiti par jednostavnih koraka. Ova maska zahteva da u blender stavite:

 1. Krompir
 2. Pomorandžu
 3. Valerijana (odoljen)
 4. Ulje koštica od grožđa

Pripremu vršimo tako što oljuštimo krompir i pomorandžu. Sastojke stavimo da se usitne, i pomešamo ih sa ekstraktom valerijane. Nakon tuširanja i pilinga, stavimo masku i uvijemo u foliju. Ostavimo da prenoći i isperemo ujutru. Folija i valerijana pomažu oko cirkulacije kože, što sprečava pucanje i nastanak novih strija (smanjuju i celulit).

Pogledajte kako poboljšati cirkulaciju kože.

Melem za strije od šargarepe i krompira

Da li ste čuli za to da je šargarepa jedan od odličnih izvora vitamina? Uz krompir dobija se odličan tretman za strije koji je bogat vitaminom C. Pored toga može pomoći i kod poboljšanja kolagena, i elastičnosti kože. Pravi se od sledećih sastojaka:

Sastojci:

 1. 1 krompira
 2. 1 srednja šargarepa
 3. Maslinovog ulja

Priprema se ljuštenjem sastojaka i njihovim sitnjenjem. U pripremljenu kašu dodajte ulje i stavite na kožu sa strijama. Možete ga koristiti uz uvijanje u foliju kako se ne bi ispraljali.

Krema za strije ili krompir?

Krema za strije ima dubinsko dejstvo na kožu. Ona omekšava ovo područje omogućavajući koži da se oporavi. Primenom gela na prirodnoj bazi, dolazi do poboljšanja kvaliteta kože i poboljšanja elastičnosti. Zategnuta koža sa dobrim tonusom ima bolju moć regeneracije naročito kod belih strija.

Krompir može biti dobar površinskih nesavršenosti, ali sam po sebi nema neku hranljivu vrednost. Ako želimo dobru negu, poboljšanu cirkulaciju, moramo koristiti dodatnu negu ili sastojke poput nekog ulja . Uz pomoć ovih supstanci može doći do boljeg izgleda kože.

Iskustva sa krompirom protiv strija

A šta kažu oni što su probali? Vredi li probati ili ne?

Nataša – “Strije nisu lepe, naročito kada se javljaju vama. Primetila sam da su mi se pojavile crvene strije, koje su mi jako smetale. Pokušavala sam da ih ignorišem, ali kao za inat “bole” su mi oči. Jednostavno su mi smetale. Pogledala sam po internetu, i našla sam savete o krompiru protiv strija. Rešila sam da vidim o čemu se radi. Počela sam sa primenom pre par meseci. Koža mi je mekša na dodir i ove nesavršenosti su se malo smanjile. “

Julka – “ Dođe mi da prebijem samu sebe, jer sam dozvolila da mi se pojave duboke strije. Jednostavno nisam vodila računa, i one su se pojavile. Godine ignorisanja problema učinile su svoje, i sada se jako vide. Sestra mi je rekla za krompir pa sam i njega probala (kao i mnoge druge stvari). Za 3 nedelje nisam videla ni pomaka pa sam prešla na kremu za strije. Koža mi se tek tada vidno zagladila i deluje svežije. Strije su sada manje upadljive, svetlije su i u ravni su sa kožom. Ako mene pitate – krompir za strije je beskorisan.“

Kompir za strije je lako dostupan način borbe sa strijama. Premda nije idealan, bolje je i to nego ignorisati problem i ne činiti ništa da strije nestanu. Zato, probajte i sami pa javite vaša iskustva.