Laserski tretman lica bezbolno rešava sve probleme

Laserski tretman lica bezbolno rešava sve probleme

Autor:

Laserski tretman lica pomaže da se rešite svih nedostataka na licu na efikasan način uz pomoć moderne tehnologije! On je pouzdan, koristi moderne metode koje vašoj koži pružaju sve – ama baš sve!

Želite da probate moderan način uklanjanja svih problema lica?  Iako na tržištu postoji mnogo mogućnosti, čin se da ništa ne deluje tako dobro na lice kao laserski tretman lica. Tehnologija se neprestano menja i zato treba dobro proučiti koji laserski tretman je najbolji i za šta je namenjen.

Laserski tretman lica se koristi za tretiranje različitih problema, od bubuljica, akni i ožiljaka, pa sve do fleka i bora.

Definitivno nisu jeftini ali sve za lepotu, zar ne?

Pa hajde da zajedno proučimo u što se upuštate.

Laser za lice

Laserski tretman lica temelji se na upotrebi svetlosti koja se pretvara u toplotnu energiju i uklanja površinske slojeve kože a pri tome stimuliše proizvodnju kolagena. Laseri proizvode intenzivno monohromatno svetlo – svetlost koja je ograničena na veoma uski talas niz talasne dužine.Korišćenje jednog intenziteta svetlosti može zagrevati hemoglobin, ali neće imati uticaja na susedne ćelije kože. Neki drugi intenzitet će možda “otopiti“ melanin koji uzrokuje duboku pigmentaciju na koži. Neki treći će možda ispariti mastilo vaše tetovaže.

Zato dermatolozi koriste lasere za uništavanje specifičnih supstanci u određenim dubinama kože

U slučaju laserskih procedura, jako je važna nega posle same procedure.

Zašto je to tako? Pošto se uklanja spoljašnji sloj kože, povećava se rizik od infekcija. Takođe treba paziti na izlaganje suncu. Zato se preporučuje da laserski tretman lica radite u zimskom periodu kada se smanji intenzitet sunčeve svetlosti. Koža je nakon laserskog tretmana iritirana i mogu da se pojave male kraste ispod kojih se formira novi sloj kože i zato je ona izuzetno osetljiva na uticaj spoljašnjih faktora. Pored toga, ovakva koža mora biti temeljno hidrirana i blago dezinfikovana.

Postoje i biljne metode koje ne zahtevaju ovolike preduslove za uspeh. Ne verujete? Naša poznata jutjuberka Sara Stanković nam je ispričala kako se ona rešila bubuljica i mitisera na licu – baš na ovaj način. Sada joj je lice savršeno čisto. Ako i vi kao i ona mislite da laserski tretman nije opcija za vas iz nekog razloga, pročitajte njeno iskustvo i saznajte kako i vama ovaj njen trik može pomoći. Njena priča nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/sara-stankovic-bubuljice/

Da bi osoba mogla lako da podnese proces tretmana, trebalo bi da je apsolutno zdrava u trenutku postupka. Čak i lakša virusna infekcija može negativno uticati na regeneraciju.

Ako se organizam već bori protiv bilo kakve upale ili infekcije, neće imati dovoljno energije da se ozdravi nakon laserskog tretmana. Ovo se na kraju odnosi na sve dermatokozmetičke procedure.

Lasersko čišćenje lica

Što se tiče čišćenja lica laserom, ne radi se o klasičnom čišćenju i uklanjanju mitisera. Ovaj tretman uklanja mrtve ćelije sa površine kože, pore se otvaraju i lakše se čiste uz efekat obnove i osveženja lica.

Za čišćenje lica se koristi frakcijski CO2 laser (pomenućemo ga u tekstu više puta jer je jednostavno fantastičan). Ovaj laser radi mala oštećenja ispod površine kože koja se onda zamenjuju novim kolagenom. Kolagen se stvara usled toplotnog efekta ovog lasera.

Ovaj tretman je bezbolan, traje oko 30 minuta, radi se sa minimalnom snagom i zbog toga nema neželjenih efekata. Posle tretmana, koža je blago crvena i zategnuta. To, do čega dolazi posle ovakvog tretmana je ljuspanje (već posle 24 sata) a može da traje od 5 do 14 dana.

E sad, prvi rezultati laserskog tretmana lica su vidljivi kada se koža oljušti i liče na rezultate posle srednje dubokog hemijskog pilinga. Kolagen se stvara i posle tretmana (naredna 3 meseca) pa je koža čvršća, podignuta i popunjena. Naravno, ako je osoba starija, proizvodnja kolagena je sporija a finalni rezultati se mogu primetiti nakon 6 meseca.

Uvek, ali uvek je potrebna zaštita od sunca nakon ovakvih tretmana (2-3 meseca posle tretmana je nešto se mora!). Sledeći tretman se već može uraditi nakon 2 meseca (ako je to neophodno).

Takođe, ovaj laser nema efekat na ožiljke i bore. Najbolje je laserski tretman lica pre početka leta, kako bi se koža bolje pripremila za sunce a onda nakon leta kako bi se uklonila oštećenja izazvana suncem.

Što se tiče oporavka, nakon laserskog tretmana može da se ide kući već sledeći dan. Još da pomenemo, ovaj laserski tretman lica pomaže i kod uklanjanja umornog izgleda lica. Pozitivno utiče na problematičnu kožu i kožu sklonu aknama. U zavisnosti od stanja vaše kože, treba ponavljati ovaj tip laserskog tretmana lica 1-3 puta godišnje.

Laserski tretman lica

Za koga nije namenjen laserski tretman?

Osobe koje su na terapiji roakutanom, trudnice i dojilje ne smeju raditi laserski tretman jer može da se pojavi hiperpigmentacija. Naravno, kao i pre svake procedure, posavetujte se sa svojim lekarom ili dermatologom pre nego što započnete terapiju.

Što se tiče cene laserskog tretmana lica, zavisi od lokacije i same klinike i iznosi nešto više od 100 eura.

Lasersko uklanjanje bubuljica

Za tretiranje akni i bubuljica se koristi više tipova lasera ili više svetlosnih nijansi. Pa hajde da objasnimo šta različiti tipovi lasera i svetla mogu i ne mogu tretirati.

Laseri koji koriste plavu, crvenu i plavu sa crvenom svetlošću

Ovo svetlo se još zove i vidljivo i može da tretira bubuljice. Vidljivo svetlo nije efikasno protiv mitisera, milija, cističnih akni ili nodula.

Infracrveno svetlo

Ova vrsta svetlosti je takođe pogodna za lečenje bubuljica, uključujući i one koje se razvijaju na leđima. Ovo svetlo ne može da tretira mitisere, milije, cistične akne ili nodule.

Fotodinamička terapija (PDT)

Rastvor koji čini kožu osetljivom na svetlost se primenjuje na kožu sklonoj akni i bubuljicama. Ovaj rastvor mora da odstoji na koži neko vreme – između 15 minuta i 3 sata. Zatim, dermatolog koristi laserski ili svetlosni uređaj za lečenje kože.

Ova terapija je pokazala veliko obećanje u lečenju ozbiljnih oblika akni.

Fotopneumatska terapija

Ovaj tretman kombinuje intenzivni impulsni laser (IPL) sa upotrebom nežnog vakuma. Deluje tako što uklanja višak sebuma i mrtvih ćelija sa kože. Koristi se za lečenje mitisera, milija i bubuljica. Ne može da tretira akne, nodule i ciste.

Lasersko uklanjanje akni i ožiljaka od akni

Za lečenje akni može se koristi plavo i crveno svetlo kao bi se zaustavili upalni procesi akni. Ali ono što je najefikasnije jeste integracija lakih i vakumskih prednosti u procesu koji se zove fotopneumatska terapija (pomenuli smo gore). Time se obezbeđuje intenzivno pulsiranje svetla koje može da ublaži akne uzrokovane bakterijama, kao i da pomogne u normalizaciji promene boje kože uzrokovane aknama.

Što se tiče tretiranja ožiljaka od akni, najbolje rešenje je već pomenuti frakcioni CO2 laser. Ova vrsta lasera radi jako male rupice u kožu vašeg lica koje prodiru u najdublji sloj kože kako bi regenerisala rast kolagena i popunila područja tkiva koja su nastala od akni. Ovo je jedini laser koji u jednom tretmanu daje tako dobro rezultate. Jedina mana je to, što dužina oporavka može da bude i do 14 dana. Ovo je laser koji uspešno tretira velike površine ožiljaka ne samo od akni već i ožiljke od opekotina ili ostalih tegoba.

Cena ovog tretmana se kreće od 120 do 180 eura.

Lasersko uklanjanje fleka sa lica

Najbolji tretman za fleke na licu je definitivno laser. Različite kreme za fleke mogu da pomognu, ali one su najuspešnije u elimisanju braon fleka. Konzistentna upotreba krema za sunčanje i retinoida pomaže u održavanju tona kože, dok hidrokinon specifično smanjuje pigmentisanje kože na bilo kom mestu koje tretirate.

Bitno je zapamtiti, da se hidrokinon koristi samo na područjima koja su pigmentisana. Ako se koristi izvan ovog područja, može da dođe do izbeljivanja normalne kože.

Najbolji laserski tretmani za fleke se dele u dve glavne kategorije:

  • Laser specifičan za pigmente (pigment specific laser) i
  • Frakcioni laser koji obnavlja površni sloj kože (fractional resurfacing laser)

Prvi laser (laser za pigmente) je namenjen tretiranju specifičnih područja na koži u zavisnosti od mesta pigmentacije. Koristi se na jednom mestu i radi tako, što selektivno zagrejava pigmente u tretiranom području. Imena ovih lasera se često menjaju, ali najčešće uključuju Ruby laser, Yag laser i Alexandrite laser (barem u USA). Nakon tretmana, na koži ostaju male mrlje koje traju od nekoliko dana do nedelju dana. Dakle, planiranje pravog vremena za ove tretmane je važno, jer vaša koža će biti osetljiva i videće se promene čak i sa šminkom.

Druga kategorija, odnosno frakcioni laser, gradi kolagen u koži ali deluje i kao piling. Postoji nekoliko intenziteta ovih lasera, od onih koji ostavljaju kožu ružičastom i suvom nekoliko sati, do onih koji ostavljaju kožu osetljivom do nedelju dana i ružičastom još 3-4 nedelje. Jači laseri se obično koriste samo kod pacijenata sa dramatično pegavom ili naboranom kožom. Većini pacijenata je dovoljan tretman onaj koji ostavlja kožu ružičastom i suvom do 3-4 sata a zatim nekoliko dana.

Najbolji laserski tretman za ovaj problem je ipak kombinovana terapija. Da bi postigli najboli rezultat, koristite svakodnevno sredstvo za zaštitu od sunca – čak i zimi i, ako vaša koža dobro toleriše, retinol noću. Retinoidi čine kožu iritiranom, ali posle nekoliko vremena se ona obično navikava, pogotovo ako ste dobro hidrirani. Zatim se koriste laseri koji smo gore pomenuli – Ruby, Yag ili Alexandrite za fleke a frakcioni laser za piling i osveženje kože.

Cena se kreće od 50 do 150 eura.

Lasersko podmlađivanje i lifting lica

Nauka koja dozvoljava kozmetičkim dermatolozima da kožu učine mlađom i zategnutijom je jedna od najbrže razvijajućih u ovoj oblasti. Naravno, nije sve samo rad lasera. Laseri su grede svetlosti i spadaju u jednu talasnu dužinu. Drugi oblici energije koji se mogu koristiti u kozmetičkoj dermatologiji, uključuju radiofrekvenciju i ultrazvuk.

Laserski tretman lica

Radiofrekvencija je bila jedna od prvih tehnologija koje su pomagale u podmlađivanju i zatezanju kože. Sa ovom tehnologijom, radiofrekventna energija se dostavlja u kožu kako bi proizvela toplotu u svim kolagenskim vlaknima. Ovo može stimulisati remodeliranje postojećeg kolagena i proizvodnju novog. Rezultat? Zategnuto, podmlađeno i čvrsto lice. Ovo je nekada bio bolan tretman, ali naravno da su ga inovacije u nauci učinile vrlo ugodnim i bezbolnim. Radiofrekvencija uključuje vibracije koje dodiruju kožu kao i metode hlađenja kako bi se doprineo komfort površnog sloja kože.

Ultrazvuk je jedna od novijih tehnologija koja se koristi za zatezanje i lifting kože a samim tim i podmlađivanje. Radi na principu zvučnih talasa koje prodiru u kožu i fokusiraju se na tačke na specifičnim mestima. Tretman je bezbolan. Takođe, treba se fokusirati na tu određenu dubini u koži, kada se i temperatura povećava a stimuliše se proizvodnja kolagena. Ova procedura je možda malo neugodna, ali u današnje vreme, sa svim inovacijama, koristi se manja energija sa više prolaza zvučnih talasa.

Takođe, već pomenuti frakcioni CO2 laser se koristi za podmlađivanje kože. Briše bore, čini kožu čvršćom i uklanja pigmentaciju i nedostatke. Koristi se kod osoba koje već imaju neke znakove starenja i naravno kod većih bora. Odlično deluje na bore koje se nalaze na čelu ili oko usana a takođe je efikasan i kod uklanjanja bora oko očiju. Može da redukuje i ožiljke posle akni, strije ili pigmentisane fleke. Ovih lasera ima jako puno pa nećemo da ulazimo u specifičan model itd. Radi na principu stimulacije kolagena. Što se tiče intenziteta rada ovog lasera, varira od tipa kože. Ima dugotrajan efekat – čak 2-5 godina.

Cena takođe varira ali iznosi od nekih 300 do 650 eura u zavisnosti od toga koji deo se tretira.

Laserski tretman lica iskustva

Kao i za sve ostale stvari, iskustva su i dobra i loša. Naišli smo na različita mišljenja o laserskim tretmanima i naravno, najbolje je da se pre postupka konsultujete sa svojim lekarom o svim informacijama kao i neželjenih efekata.

Neko je uradio i više tretmana laserom i zadovoljan je a neko opet nije zadovoljan. Sve je to individualna stvar a i mnogo toga zavisi od zdravstvenog stanja osobe i tipa kože. Napišite nam vi vaše mišljenje ili čak vaše lično iskustvo (ako ste nekada probali laserski tretman lica) u naše komentare.

Dakle, ako se odlučite za laserski tretman lica – prva i najvažnija stvar je da se posavetujete sa svojim lekarom o svemu pre nego što sami krenete u avanturu. Nemojte tek tako da se igrate sa svojim izgledom i vašim zdravljem. Generalno, laserski tretman efikasno uklanja ožiljke, pigmentaciju, akne i bubuljice kao i fleke zagrevanjem hemoglobina u krvnim kapilarima ispod kože. Zagrevanjem krvnih sudova gornji slojevi kože ostaju bez kiseonika i hranljivih materija – nastaje ljuštenje i proizvodi se novi sloj kože. Svaki tretman traje relativno kratko ali ipak, koža je jako osetljiva nakon tretmana i zbog toga treba joj dodatna nega za vreme a i te kako posle same procedure.