Bubuljice od znoja kažite im zbogom

Bubuljice od znoja kažite im zbogom

Autor:

Koliki problem vam samo mogu praviti bubuljice od znoja? Pojaviće se bilo gde i upropastiti dan. Odahnite! Možete ih ukloniti uz pomoć sledećih trikova.

Toliko ste bili srećni što ste sebe konačno naterali da krenete na trening posle duge zime, i toliko elana ste imali, a kada ste došli kući već ste videli i neke promene na telu. Ne, ne mislimo naravno da ste odma izgubili koji kilogram, već su vam se pojavile bubuljice od znoja, i to baš na čelu. Uf.

A onda ste se spremili za tuširanje i primetili da se par pojavilo i po nogama i leđima. Zaista neprijatno.

Da vidimo kako i zašto nastaju bubuljice od znoja, i da li samo vežba utiče na njihovu pojavu i kako ih možete u potpunosti ukloniti.

Kako nastaju bubuljice od sunca i znoja?

Ako ste ikada proveli nekoliko sati na vrućini i suncu i nakon toga se pojavio osip na licu u vidu bubuljica, onda ste sigurno imali bliski susret sa sitnim bubuljicama od znoja. Ukoliko vam se desilo da se znojite dok trenirate i jave se bubuljice ista stvar je u pitanju.

Bubuljice od znoja –  poznate kao toplotni osip ili miliaria – nisu opasne za vaše zdravlje, ali one mogu biti veoma neprijatne. Crvene bubuljice na koži, mogu se javiti na delu oko vrata, leđima, nogama ili čelu i pojavljuju se kada prekomerni znoj šteti površinskim ćelijama. Ono što sledi nakon toga jeste pojava bubuljica od znoja.

Međutim, vruće vreme nije jedini krivac kod bubuljica od znoja. Sve što vam stvara znoj, kao što je trčanje ili radovi u dvorištu može vas dovesti do toga da se bilo gde na telu pojave bubuljice od znoja. Određene tkanine, posebno one koje zadržavaju znoj zarobljen blizu kože – mogu uzrokovati sitne bubuljice.

Teški losioni ili kreme mogu imati isti učinak kod nastanka bubuljica od znoja.

Treba li ići kod dermatologa ?

Probajte prvo sami sebi da pomognete. Ksenija je pobedila svoje bubuljice potpuno sama i to na potpuno prirodan način. Vrlo jednostavno i brzo, bubuljice koje je imala po licu su nestale i koža je prestala da se masti. Pročitajte njeno iskustvo i primenite njen savet. Može vam pomoći. Naći ćete njenu priču na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Osim ako niste sami čačkali, cedili i dodirivali bubuljice i uzrokovali oslabljeno tkivo da postane zaraženo bakterijama, stvarno nema potrebe da odlazite kod dermatologa čim primetite bubuljice od znoja. Sa vremenom i nižim temperaturama i malo nege,  bubuljice od znoja obično prolaze samostalno (iako mogu potrajati i oko nedelju dana).

Ako je vaš problem veliki i nikako ne prolaze bubuljice od znoja, lekar vam može prepisati topikalni steroid. Takođe, dobar tonik za čišćenje, može vam pomoći.

 

Bubuljice na ledjima od znoja

bubuljice od znoja na leđima

Ukoliko se bubuljice od znoja pojave na licu mogu lako biti prekrivene šminkom ili strateški postavljenom kosom, akne na  leđima nije tako lako pokriti – posebno u toplim letnjim mesecima. Top majice i duboki dekoltei za neke dame mogu biti samo neostvarena želja.

Međutim, ne očajavajte. Mnogi lekovi i tretmani su specijalno kreirani i direktno utiču na bubuljice od znoja na leđima. Neki su jednostavni i lako ih možete napraviti kod kuće, dok su drugi tretmani intenzivniji i zahtevaju veću investiciju vremena ili novca. Imate veliki broj proizvoda koje možete koristiti, tako da možete izabrati serum ili kremu za bubuljice.

Postoji nekoliko različitih uzroka za bubuljice od znoja na leđima i uglavnom su benigni. To osim znoja uključuje, ali nije ograničeno na:

 • Ishrana
 • Vežba
 • Izbor odeće
 • Prljava posteljina
 • Hormoni

Iako  bubuljice od znoja, uzrokuju neprijatnost ili frustraciju za mnoge, one nisu obično znak ozbiljnog problema. Umesto toga, zahtevaju samo manje korekcije svakodnevnih navika i rutine – od kojih se mnoga mogu provesti odmah, bez preteranih troškova ili vremena.

Svaki lek treba pažljivo da koristite, međutim, ne želite prevelike značajne promene za vašu kože, jer to može uzrokovati dalje nadraživanje i izbijanje. Umesto toga, odaberite jedan potencijalni način lečenja, ukoliko primetite da nema promena, pređite na sledeći tretman.

U svakom slučaju, ovde je najbolje posavetovati se sa dermatologom, ukoliko primetite da su vaše bubuljice od znoja na leđima uporne i ne prolaze.

Neka vaša ishrana bude bogata zdravim mastima, sa puno belančevina, adekvatnih tečnosti i puno vitamina i minerala koji se nalaze u voću i povrću – često će pomoći kod uklanjanja bubuljica od znoja na leđima. Pročitajte više o ishrani protiv bubuljica.

Izbor odeće takođe može uticati na pojavu bubuljica od znoja na leđima. Budući da višak znoja i ulja mogu uzrokovati blokade (što dovodi do bubuljica), važno je lagano tuširanje ili ispiranje nakon vežbanja ako se jave bubuljice od znoja.

Odeća koja je uska, koja ne dozvoljava koži da diše, utiče direktno na pojavu bubuljica na leđima. Prilikom kupovine odeće, ne birajte previše usku odeću. Umesto toga, odaberite odeću koja odgovara vašoj veličini.

Mnogi ljudi zaborave redovno da menjaju svoju posteljinu. Iako to možda neće izgledati kao veliki problem, neprestano ležanje u prljavoj posteljini, može dovesti do stvaranja bubuljica od znoja na leđima. Ako želite uspešno da pobedite bubuljice od znoja na leđima, pokušajte da ostanete dosledni kod lične higijene.

 Imajte na umu da se bubuljice od znoja ne javljaju samo u toplo vreme. To se može dogoditi i u hladnim klimatskim područjima, kada se znojite.

Spavanje sa električnim ćebetom ili u uskoj pidžami stimuliše znojne kanale. Naravno,  zaboravite na previše vruće kupke (osim ako vam ne smeta malo toplote).

Kada vaš problem sa bubuljicama od znoja želite da rešite pomoću krema za bubuljice, budite veoma pažljivi prilikom kupovine i odabire najbolje kreme za bubuljice .

Svakako pročitajte recenzije proizvoda i obratite pažnju za koji tip kože je krema i problem koji cilja. Nisu svi proizvodi namenjeni za masnu ili osetljivu kožu. Kreme sa salicilnom kiselinom su efikasne kod lečenja bubuljica od znoja na licu i telu.

Bubuljice od znoja na čelu

Kada se telo fizički napreže, kao što je to tokom vežbanja, znoji se. U idealnom slučaju, znoj pronalazi put kroz kožu i isparava, što ima učinak hlađenja. Problem nastaje kada znoj ne prođe kroz pore, ali ostaje zarobljen unutra.

Kada se znoj meša sa šminkom i prljavštinom, pore se začepljuju. To omogućava bakterijama da se množe brzo, što uzrokuje upalu unutar zidova folikula. Ovako se formiraju bubuljice od znoja na čelu.

Bubuljice od znoja na čelu podsećaju na sitne crvene bubuljice. Često se bubuljice pojavljuju glavi i na čelu, s obzirom da znoj teče od glave tokom vežbanja ili teških kućnih poslova.  Bubuljice mogu da svrbe ili da izazovu osećaj peckanja. Postoje jednostavni koraci za negu kože koji mogu pomoći da se rešite bubuljica od znoja na čelu:

 • Čišćenje lica redovno, kako bi se očistili pore i osigurali da ostanu otvorene, tako da znoj lako prolazi.
 • Nosite traku preko čela kako biste uhvatili znoj pre nego što uzrokuje probleme.
 • Pranje odeće u kojoj ste vežbali
 • Kupujte odeću specijalno kreiranu za vežbu, jer su napravljene od takvih materijala u kojima koža može da diše

Najvažniji korak kod bubuljica od znoja na čelu:

Iako ćete primeniti sve što smo prethodno naveli, možda još uvek nećete primetiti kako bubuljice od znoja na čelu nestaju ili se čak mogu ponovo javiti nakon nekoliko nedelja.

Najvažnija stvar koju možete učiniti za sebe je korišćenje proizvoda za negu kože koji su izrađeni za aktivnu kožu.

Bitna je jako nega lica nakon treninga.

akne od znoja

Bubuljice od znoja ispod pazuha 

Bubuljice su nezgodne same po sebi, ako se još pojave na čudnim mestima problem postaje još neprijatniji. Bubuljice ispod pazuha mogu jako smetati . Pazuh je deo tela koji je pod stalnim pokretom, javljaju se česte iritacije, i ovo je deo gde se najčešće znojimo. U kombinaciji sa mogućim oštećenjima od brijanja ili reakcije na neki preparat, dobijamo te “divne” male podsetnike da nismo vodili dovoljno računa. 

Kada se jave na ovom području često mogu biti veoma bolne, dešava se da svrbe ili da se upale. Ovo se može desiti iz više razloga, ali najčešće su:

 • Posekotine
 • Upale
 • Urasle dlake

Pored ovih razloga bubuljice ispod pazuha se mogu pojaviti i zbog neadekvatne odeće. Odeća koju nosimo često nije od prirodnih materijala, i zato su moguće ćeste iritacije ili reakcije na tkaninu. Ako se uzme u obzir i mogućnost stvaranja infekcije (gljivice ili bakterije), bubuljice ispod pazuha mogu postati veoma neprijatan problem. 

Alergija na znoj ili bubuljice ?

Veoma je mala verovatnoća da će se pojaviti alergija baš na znoj, međutim nije retkost da koža reaguje u kombinaciji sa njim. Mogući uzrok problema može biti kombinacija znoja i nekog proizvoda koji se koristi (dezodoransa ili neke kupke na primer). 

Kako ih prepoznati ?

Bubuljice koje su posledica neke alergije su uglavnom sitnije, i grupisane ne većem predelu. Kao jedan od mogućih simptoma može se pojaviti i otok, mada se često javljaju i svrab ili zadebljanje kože na pogođenom predelu. 

Ako se ipak radi o alergijskoj reakciji na sam znoj, velika je verovatnoća da će se javljati često. Zato je preporuka da se u tim slučajevima konsultuje sa stručnim licem. 

Bubuljice na nogama od znoja

Svakom se može desiti da dobije osip od sitnih bubuljica od znoja na nogama. Ovaj osip može biti veoma neprijatan, jer svrbi i širi se crvenilo po nogama. Mogu se pojaviti bilo gde na nogama. Uzrok ovih bubuljica od znoja na nogama, osim samog znoja, može biti i usled:

 • neke hrane
 • uboda insekata
 • lekova
 • toplote ili hladnoće

Ukoliko bubuljice od znoja na nogama dodatno svrbe, može se desiti da je reč i o ubodu nekog insekta, kao npr : komarci tokom leta, buve, pauk ili uš.

Može vam pomoći oralni ili topikalni kortikosteroid, ili sjajne kreme protiv bubuljica, koje će vam dati brze rezultate.

Ovde ćemo isto spomenuti da ne zaboravite da je prevencija,  održavanje vaše lične higijene  neophodna, i najvažniji je korak u održavanju čistog tela bez bubuljica od znoja.

Kada odlazite na trening, gledajte da je vaša oprema, helanke u kojima vežbate sačinjenja od takvih materijala specijalno kreiranih za treniranje. Vaša koža tokom vežbanja mora da diše.

Može da se desi da bubuljice od znoja na nogama dovedu do nastanka infekcije, ali to nije čest slučaj. Obratite pažnju na osip, na znakove infekcije, kao što je povećanje crvenila ili otok oko bubuljica, crvenilo koje stvara osip, bol ili temperaturu.

Kako sprečiti bubuljice od znojenja?

Proizvodi –  Dobro pogledajte proizvode za negu kože i šminku koju koristite. Ako sadrže voskove ili silikone  verovatno će biti jedan od uzroka začepljenih pora. Najbolje je da koristite druge prirodne proizvode koji ne sadrže gore navedene sastojke. Ako koristite puder, koristite mineralnu šminku bez bizmut-oksiklorid.

Jaka šminka u kombinaciji sa znojem može dovesti do ozbiljnijih stanja vaše kože, i ne samo da će se javiti bubuljice od znoja, već se stanje može proširiti i na svrab i crvenilo.

Piling – Upotrebite metodu pilinga koji nije fizički (tj. bez sredstava za čišćenje), tako da se ne iritiraju i otvaraju bubuljice od znoja.

Možete napraviti sopstveni piling od jogurta. Pokušajte sa jogurtom ili kiselom pavlakom, koja je idealno rešenje za vašu kožu sa bubuljicama od znoja.

Kako napraviti piling od jogurta?

Potrebno vam je:

 1. jogurt (ili kisela pavlaka) mora biti običan i nezaslađen,
 2. jogurt ne sme da sadrži konzervanse ili zgušnjivače kao što su sirupi, BHT, askorbinska kiselina itd.
 3. poželjno je da  jogurt bude organski.
 4. nanesite na kožu maksimalno 10 minuta nakon pranja lica, 3 puta nedeljno.

Nakon 3 nedelje, ako ustanovite da jogurt nije dovoljno jak za vaše bubuljice od znoja , pokušajte koristiti koncentrisaniju mlečnu kiselinu ili salicilnu kiselinu.

Vitamin A – Ono što takođe pomaže u sprečavanju i uklanjanju postojećih bububuljica od znoja je vitamin A. Neki ljudi mogu dobiti odlične rezultate pomoću maske od žumanaca koristeći ga nekoliko puta nedeljno.

Fizički piling – Nakon što primetite da se bubuljice od znoja smanjuju, možete dodatii i fizički piling. Svakih 7-10 dana uz svoje navike nefizičkog pilinga. Ne želite preterano ljuštiti svoju kožu, zbog čega je to dovoljno da radite jednom na svakih 7-10 dana.

Lična higijena – vaše stvari u kojima trenirate morate odmah skinuti nakon treninga i oprati. Nemojte dva puta, bez pranja nositi istu majicu ili helanke.  Da li treba da spominjemo da je tuširanje nakon treninga obavezno?

Perite vašu posteljinu redovno.

Na našem You Tube kanalu naći ćete i video sa savetima protiv bubuljica od znoja. Pogledajte!

Prirodom protiv sitnih bubuljica od znoja

Ukoliko sebe nagradite domaćom maskom za lice možete učiniti pravu stvar i sprečiti ili očistiti bubuljice od znoja i pre nego što ste mislili i održite vašu kožu sjajnom, vlažnom i zdravom.

Krastavac

Uzmite jedan krastavac, dobro ga ispasirajte i pomešajte sa 1 šoljicom zobenih pahuljica. Pomešajte 1 malu kašiku ove maske sa 1 kašikom jogurta i nanesite je na sva ona mesta gde se nalaze bubuljice od znoja. Ostavite da stoji oko 30 minuta, a zatim nežno isperite mlakom vodom.

Krastavac je toliko dobar sastojak za bubuljice, tako da ne čudi što postoji i veliki broj maski od krastavca. Druga sjajna maska za bubuljice od znoja učiniće prijatno hlađenje vašem licu, a umirujuće dejstvo maske pomoći će vašoj koži da izgleda glatko i bez bubuljica.

Napravite pire od jednog krastavca, a zatim iscedite vodu, dodajte 1 kašiku šećera i dobro promešajte. Nanesite na vaše lice, čelo i leđa, gde god se nalaze bubuljice od znoja i ostavite da stoji oko 10 minuta, a zatim operite mesta hladnom vodom.

Maska od kvasca i jogurta

Ova čarobna maska za bubuljice od znoja može smanjiti višak ulja i pomoći vam kod rešavanja problema sa bubuljicama. Da biste napravili masku, pomešajte 1 malu kašiku pivskog kvasca sa  jogurtom, procenite sami, onoliko dovoljno kako bi se stvorila kompaktna maska za lice.

Nanesite je temeljno na sva mesta na telu i licu gde se nalaze bubuljice od znoja i ostavite da stoji oko 30 minuta. Isperite toplom vodom, a zatim  hladnom vodom da biste zatvorili pore, baš kao i što je potrebno da radite kod svih ostalih maski.

Maska za bubuljice od znoja od limuna

Ovo je sjajan lek za sve bubuljice, koje podjednako dobro možete koristiti za sve tipove kože, bila ona masna ili suva. Iscedite pola limuna i pomešajte sok sa jednim belancetom. Nanesite na sve one dosadne bubuljice od znoja i ostavite masku na licu preko noći dok spavate. Ujutro, kada se probudite, operite lice toplom vodom.

Maska od meda za bubuljice od znoja

Taj čudesan med ima toliko moći za vaše lice, tako da će bubuljice od znoja nestati u rekordnom roku. Iznenadićete se. Nanesite med i ostavite ga na koži oko 30 minuta. Isperite med toplom vodom, a zatim ponovo isperite hladnom vodom da biste zatvorili pore.

Zobena maska za bubuljice od znoja

Biće vam potrebne 2 kašičice zobenih pahuljica, 1 mala kašiku sode bikarbone i dovoljno vode da se formira testo. Pomešajte dobro sve sastojke i nanesite masku na sva ona mesta gde se nalaze bubuljice od znoja i ostavite da stoji oko 10 minuta. Isperite masku.

Bubuljice od znoja su česta pojava koja se može desiti na raznim predelima tela. Ponekad mogu delovati malo čudno, naročito ako su na nekom neželjenom predelu. Gde god da se javljaju neophodno je znati da rešenje postoji. Prirodni način borbe protiv bubuljica od znojenja može biti prava stvar, naročito ako se radi o kombinaciji biljaka uz prirodne aktivne supstance. Proces njihovog sprečavanja, ili lečenja, je znatno olakšan primenom pravih sredstava. Naše telo je nešto na šta treba da budemo ponosni, zbog čega zaslužujemo najbolje. Znojenje je prirodan proces, ali bubuljice od znoja – ne!