Opadanje kose posle pranja: razlog za brigu ili ne?!

Opadanje kose posle pranja: razlog za brigu ili ne?!

Opadanje kose posle pranja je pojava koja se javlja kod velikog broja ljudi. Kada to opadanje postaje alarmantno i kada treba da se zabrinemo? Veoma je važno da ovo znate na vreme!

Normalno je da kosa opada. Ona se tako menja, nova dlaka zamenjuje stare vlasi i to je jedan svakodnevni proces koji kruži i koji ne treba da nas brine. Normalno opadanje kose ne stresira i ne uzbuđuje nikog, jer smo svesni da je to jedna fiziološka promena svakodnevno prisutna kod većine žena, a i muškaraca. Dnevno se toleriše otprilike od 100 do 200 dlaka, a sve preko toga se svrstava u pojačano opadanje

Opadanje kose ni za koga nije prijatna pojava, pogotovo ako nastupi odjednom, bez nekog određenog razloga. 

Svima nam se dešava, da kada se kupamo, vidimo određeni broj dlaka u slivniku i to je takođe normalno. Nije normalno da broj tih dlaka bude jako veliki, da ne kažem nebrojiv. Takođe nije normalno da kosa prilikom pranja opada u snopovima i da prolaskom prstima kroz nju ostane grumen dlaka koji ne možemo da skinemo.

Kada dođe do takve pojave, vreme je da se alarmiramo i da nešto preduzimamo po tom pitanju. 

Najpre treba ispitati uzrok koji do toga dovodi, a kasnije i lečiti samo opadanje kose posle pranja. 

Sarina kosa je jedno vreme jako mnogo opadala i bila je lošeg kvaliteta. Njena gusta kosa se za relativno kratko vrene pretvorila u svoju vidno ređu i lošiju varijantu. Opere kosu – slivnik pun dlaka. Očešlja se – gomila dlaka na četki.  Međutim, danas je ona očarana svojom kosom. Ne zato što je naučila da prihvati njene mane, nego zato jer ju je za kratko vreme sasvim promenila. Kosa je prestala da opada i sada je jaka, gusta i zdrava. To je postigla jednostavno i na sasvim prirodan način.  Isto savetujemo da probate i vi! O čemu se radi, saznajte na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Zašto kosa opada posle pranja?

Kvašenje, šamponiranje i masiranje kose tokom pranja, doprinose tome da već odvojeni pramenovi opadnu sa korena i da se starija kosa zameni mladom. To je glavni razlog opadanja kose tokom i nakon pranja

Na pitanje, zašto kosa opada posle pranja, ne možemo dati precizan odgovor. Razlozi mogu biti višestruki, i oni su uglavnom vezani za dobar, odnosno loš kvalitet kose, povezani su sa stresom koji je glavni i vodeći faktor mnogih oboljenja i problema današnjice.

Razlozi za opadanje kose posle pranja, takođe mogu biti vezani i za loš kvalitet vode, loš odabir šampona, punog sulfata i parabena koji na kosu deluju loše, ali u dobroj meri opadanje može biti izazvano i mehaničkim putem. To se prvenstveno odnosi na kidanje vlasi, agresivno čupanje kose, pogotovo kada se češlja mokra kosa, neodgovarajućom četkom i kada je kosa jako tanka i lošeg kvaliteta. 

Sve su ovo potencijalni razlozi zašto kosa može opadati posle pranja, a njima se mogu pridružiti i određeni zdravstveni problemi i genetika, koji samo pojačavaju ovaj efekat. 

Pranje kose je osnov nege samog vlasišta. Učestalost pranja diktira sama kosa, svojim kvalitetom, dužinom i tipom kose, jer je svaki tip specifičan za održavanje.

Često pranje kose nije preporučljivo, baš iz razloga jer se dlaka bespotrebno tanji i gubi na kvalitetu, a nakon toga i kida u korenu i opadne.

Kosa treba da se pere jednom, do dva puta nedeljno. Sve preko toga je previše, bez obzira kakav tip kose imate. 

Od velikog značaja je, da odaberete šampon u skladu sa tipom svoje kose, da nije agresivan, po mogućstvu prirodan i neparfemisan.

Pročitajte savete kako izabrati dobar šampon za kosu

Kada perete kosu, fokusirajte se na masažu glave, a ne na samu kosu. Time postižete bolju cirkulaciju u koži glave i manju mogućnost ispadanja zdravih vlasi.  Trljanje treba da bude energično, ali ne i previše grubo. Dobro i obilno isperite, tako da kosa počne da škripi.

Nakon pranja, zamotajte kosu u mekani peškir i dobro sakupite višak vode sa nje. Ostavite prirodno da se osuši, ako ste u mogućnosti, jer svako sušenje fenom garantuje siguran put do lepe kose, ali i kose lošijeg kvaliteta. 

Da li pranje izaziva opadanje kose?

Samo pranje, ukoliko nije grubo i previše često, ne izaziva opadanje kose. 

Opadanje izaziva loš kvalitet, tanka i slaba kosa, tvrda voda, loš češalj, loša genetika i loš odabir kozmetike. Ponekad je samo opadanje uzrokovano neadekvatnom negom, čestim tretiranjem hemikalijama ili toplotom. Farbe i sredstva za izbeljivanje kose, takođe dosta oštećuju kosu i čine je slabom u korenu.

Često pranje kose, previše toplom vodom, može dovesti do slabljenja vlasi u korenu i tanjenja dlake, pa se zbog toga pranje kose svrstava u red uzročnika opadanja. Svako gubljenje kose koje prelazi 150 vlasi dnevno, smatra se prekomernim opadanjem.

Kvalitet vode, njena tvrdoća dosta uništava vlasi, jer se kamenac nagomilava, vuče je na dole i ona pod tim dejstvom pojačano opada, naročito prilikom pranja. Pisali smo o vezi tvrde vode i kose

Feniranje, peglanje, minival, uvijanje i kovrdzanje kose presama koje razvijaju veliku toplotu, dovode do lomljenja i pucanja dlake, pa se kasnije krza i opada tokom pranja. 

Kao što smo i spomenuli, različite vrste zdravstvenih problema, mogu bitno uticati da kvalitet kose postane loš i da ona pod uticajem drugih faktora, poput pranja, opadne i stvori lažnu sliku. Zato je jako važno preduprediti sve moguće faktore koji dovode do toga da kosa izgubi na kvalitetu i potruditi se da kvalitetna nega ne izostane. Dobra rutina u negovanju kose je važna, kao i dobra, kvalitetna, prirodna kozmetika kojom se ona neguje i tretira. 

Opadanje kose zbog neredovnog pranja

Svakodnevne navike koje se vezuju za način na koji tretirate i negujete kosu, imaju veliki uticaj na zdravlje i lepotu vaše kose. Ukoliko su te navike loše ili pogrešne, one mogu uticati da kosa izgubi na kvalitetu, sporije raste i pojačano opada. 

Neredovno pranje kose naročito izaziva usporeni rast, a ubrzano opadanje. 

To se dešava zbog nagomilavanja sebuma na korenu vlasišta, gde se pore zapuše i onemogućena je normalna razmena materija, kiseonika, koji hrani koren vlasi. Samim tim koren postaje slab, a kosa biva oštećena i neotporna na bilo kakve uticaje spoljašnje sredine. Tada, bilo koja jača reakcija na sami koren ili vlas, biva poguban i kosa opada u pojačanoj meri.

Zato je jako važno, redovno prati i češljati kosu, kako bi se sve mrtve ćelije uklonile, a nova kosa regenerisala, na mestu stare. Nikako ne češljajte kosu koja je mokra i koja zateže, jer će se ona tada više kidati, već je malo prosušite, nanesite joj par kapi nekog prirodnog seruma za kosu, lagano prstima prođite kroz nju, pa ošešljajte kosu, bez kidanja i lomljenja vlasi. Verujte, vaša kosa će vam biti zahvalna. 

Normalno opadanje kose posle pranja

Primetili ste da vam kosa svakodnevno opada. Neki dan više, neki malo manje, ali u principu proces obnavljanja kose se stalno smenjuje. 

Možda opadanje kose, kada je suva i kada je mokra nije ujednačenog tipa, a to najbolje primećujete vi, kada na svom češlju vidite broj dlaka koji je opao prilikom češljanja. Istina je je da kosa više opadne dok je mokra, ona se tokom pranja malo i umrsi, kida, čupa, a češljanje nakon pranja samo odradi selekciju koje dlake ostaju, a koje ispadnu. 

Postoje određeni momenti u životu koje ne možemo da predvidimo, a tako ni naš organizam, pa najčešće na bilo kakvu promenu reaguje prvo naša kosa. Bilo da je neka stresna situacija, bilo da nije, promena klimatskih uslova dovodi do pojačanog opadanja kose, promena mesta prebivališta, gde je voda možda drugačijeg kvaliteta od naviknutog, takođe utiče na opadanje kose tokom i nakon pranja, zato treba biti predostrožan i delovati na vreme, dok ne nastupi faza ćelavosti

Jako opadanja kose posle pranja

Pojačano opadanje kose posle pranja se obično i golim okom primeti.

I dok traje samo kupanje, neosporno je da kosa klizi niz telo i zaustavlja se na slivnik, a i samim prolaskom kroz nju, primećujemo odvajanje grumenova sa temena. 

Kada primetite da je broj dlaka na vašem češlju povećan za duplo, vreme je da oglasite paniku i krenete u potragu za razlozima opadanja i u samo lečenje. Verovatno se radi o difuznom opadanju kose. Tada je najbolje, potražiti mišljenje lekara, koji će do detalja ispitati sve promene u vašem telu, a onda i prepisati odgovarajuću terapiju. 

Ono što sami možete da uradite, za vreme dok ne dođe termin pregleda, je da trenutni šampon zamenite prirodnim, bez sulfata , da promenite način ishrane i izbegavate stres i stresne situacije. 

Telogeno opadanje kose tokom pranja

Ponekad, kada zapazite da vaša kosa pojačano opada, ona je već počela da se obnavlja i ponovo da raste. Ali, pazite, naučite da razlikujete, jer se možda radi i o telogenom opadanju, koje može da vam ukaže na početak ženske nasledne ćelavosti

Telogena faza opadanja kose, je treća faza. U normalnim okolnostima, kosa raste i obnavlja se u tri faze: anagena, ketagena i telogena faza. U anagenoj fazi je kosa aktivna i ona tada raste, u ketagenoj kosa miruje, a u telogenoj fazi kosa miruje, a zatim i pojačano opada. 

Kada se desi da kosa dođe u telogenu fazu, prosečno je samo 10% dlaka u ovoj fazi, dok je u aktivnoj fazi ostalih 90%. Nezgodna je pojava, kada dođe do telogene faze, prilikom pranja, a i sami znamo da kosa tada pojačano opada, odaje se utisak da više kose ispadne nego što je to uobičajeno. Tih meseci, kupanje ume da bude jako frustrirajuće za sve one koji su se našli u toj fazi. 

Dobra vest je, da ova faza traje otprilike tri meseca, a zatim opet nastupa aktivna faza rasta. Kosa ume, uspešno da se regeneriše celokupnom količinom koja je ispala dok je bila u telogenoj fazi. 

Opadanje kose zbog češljanja nakon pranja

Jako važno za lepu i negovanu kosu, je i češljanje kose, na koje moramo posebno pažnju da obratimo.

Iako ne deluje zahtevno, vrlo je važno na koji način češljamo kosu, pogotovo kada je mokra.

Ne savetuje se češljanje skroz mokre kose, već se kosa malo ocedi i prosuši na prirodnom vazduhu, a tek onda češlja. 

Ako pohrlimo da češljamo mokru kosu, samo ćemo je iskidati, okrzati i još više očupati, pa će nam se broj otpalih dlaka na češlju utrostručiti. 

Neka preporuka je, da se kosa očešlja dok ste još u tuš kabini, kada joj se nanese regenerator, kako bi se smanjilo broj otpalih dlaka nakon pranja. 

Treba voditi računa i o tome kakav češalj koristite. Ne treba koristiti plastične, jer uvek postoji neki deo koji će kosu zakačiti i očupati još više. Češalj treba da bude drveni, ravan i sa širokim zupcima. 

Četka sa dugom i prirodnim dlakom takođe dolazi u obzir za češljanje, redovno menjanje razdeljka, kao i vreme češljanja, koje ne sme biti kratko i na brzinu, već temeljno i dugo. 

Kako sprečiti opadanje kose posle pranja?

Najpre, kosu ne treba previše često prati. Ona tada izgubi svoj prirodni zaštitni omotač koji joj jača strukturu i ona izgubi na kvalitetu. Ali, ne smemo izostaviti ni redovnu higijenu kose, pa da dopustimo da se masnoće nagomilaju i zapuše pore. Treba napraviti neki normalan balans i kosu prati kada primetimo prve znakove masnoće na njoj. To otprilike bude na tri dana, odnosno dva puta nedeljno. 

U međuvremenu se mogu koristiti različiti trikovi za prikrivanje kose koja nije zrela za pranje

Kako bismo efikasno sprečili pojačano opadanje kose nakon pranja, potrebno je da koristimo šampone protiv opadanja kose. Ne smemo češljti kosu koja je mokra, ali i ne smemo izostavljati ovaj čin, jer je češljanje jako važno za prirodnu zamenu kose. 

Maske protiv opadanja kose mogu da učine čuda. U poslednje vreme je dosta popularan i ruski lek protiv gubitka kose.

Postoje i određeni kozmetički tretmani protiv opadanja kose koji se mogu odraditi da dlaka dobije na kvalitetu i tako se automatski smanjuje mogućnost njenog pojačanog opadanja. Kada se deluje direktno na koren, kosa jača celom dužinom, a folikuli stvaraju svoj zaštitni omotač koji je kasnije štiti od spoljašnjih uticaja. Kozmetički saloni nude široku paletu tretmana, mezoterapiju kose, keratinski tretman kose i mnoge druge. 

Ne budite u strahu . Dajte vremena i sebi i svojoj kosi, primenite sve što smo iznad pomenuli i budite sigurni da vas kosa tokom pranja neće izneveriti. Rutina u nezi je pola odrađenog posla, zato se držite svojih normi i uživajte u gustini i raskošu svoje kose!