Tvrda voda i kosa su opasno loša kombinacija!

Tvrda voda i kosa su opasno loša kombinacija!

Voda u Srbiji najčešće sadrži previše minerala, pre svega kalcijum karbonata, kamenca kako ga mi zovemo. Tvrda voda i kosa nisu baš tandem iz snova! Znate li kako tvrda voda utiče na kvalitet vaše kose? Ovo morate pročitati!

Dok većina nas ulaže vreme i novac u redovno šišanje, profesionalno farbanje, i čitav niz kvalitetnih proizvoda za negu kose, obično zaboravljamo na jednog od glavnih uništitelja kose tvrdu vodu.

Sigurno, dubinski regeneratori, kolor-protektivni šamponi, hranljiva ulja i preparati za zaštitu od toplote ili oni za UV zaštitu su odličan način da vam kosa izgleda najbolje moguće.

Međutim, mi ili ne znamo ili zaboravljamo da su mineralne naslage na našim vlasima i koži glave razlog zašto su nam svi ovi dodatni preparati neophodni.

Zaključak, sada moramo naučiti kako da izbegnemo i popravimo štetu nastalu pranjem kose tvrdom vodom.

Zašto su vam peškiri kao šmirgla, čaše izvađene iz sudomašine mutnjikave, a grejač na veš mašini crkava 2 puta godišnje? Pogađate – tvrda voda. Je li i ovo jedna od onih stvari koje čujete u prolazu i uzimate kao nužno zlo?

Da je vremena sve manje, to vam verujem, ali da je sve lakše naći odgovor na svako postavljeno pitanje to vam tvrdim.

Da li vam je ikada palo na pamet da je naša kosa nežnija od grejača za veš mašinu i staklenih čaša. Da li ste pomislili da se i ona bori protiv tvrde vode i uglavnom gubi bitku padajući, opadajući, pucajući…bivajući sve samo ne lepa.

Šta je tvrda voda?

Ovim terminom se opisuje voda puna minerala, što ne mora samo po sebi biti loše zar ne?

Mi volimo prisustvo minerala u flaširanim vodama koje pijemo. Ipak to su probrani minerali koji su korisni i lekoviti organizmu. Uz to ovi minerali se u vodi nalaze u tragovima, taman onoliko koliko nam je potrebno. A i nije svaka mineralna voda za svakoga.  Treba biti pažljiv.Znate li koje su najbolje flaširane vode u Srbiji?

U tvrdoj vodi iz slavine najčešće se nalaze hlor, kalcijum, magnezijum gvožđe i bakar, u količinama koje su štetne za ljudski organizam.

Tvrdoća vode se meri nemačkom jedinicom dH.

dH je jedinica za merenje tvrdoće vode i odnosi se na količinu kalcijum karbonata po jedinici mere. 1 dH predstavlja  17,9mg/dm3 kalcijum karbonata-CaCO3

To praktično izgleda ovako:

 • Veoma meka voda 0-4 dH
 •  Meka voda: 4-8
 • Srednje meka voda: 8-12
 • Srednje tvrda voda:12-18
 • Tvrda voda :18-30
 • Veoma tvrda voda:više od 30 dH

Vi nemate gde da dobijete informaciju o tvrdoći vode iz vaše slavine. Generalno u našem regionu je voda srednje tvrda do tvrda.

Ukratko, to je nefiltrirana voda iz slavine koju koristimo za tuširanje i pranje kose pored svih ostalih namena. Obično je kontaminirana mineralima, a uobičajeni su kalcijum i magnezijum.

Kako tvrda voda utiče na kosu?

Ovi minerali se vremenom talože na kosi stvarajući film od kamenca kao neki tvrdi oklop oko vlasi.

pranje kose tvrdom vodomNaši skupi regeneratori su obično nemoćni pred ovom barijerom te tako naša kosa ostaje bez mogućnosti hidratacije. Zbog toga vam je kosa suva, mrsi se i teško raščešljava, i lako puca. Kažemo da je krta i lomljiva jer je izgubila svoju prirodnu elastičnost i postala kako neka žica presvućena kamencom. Mi to ne vidimo golim okom i zato nam je teško da poverujemo u ovu priču.

Jedna Irena koja nam je poverila svoje iskustvo. Imala je identične probleme sa kosom koja je uz to bila tanka, puna peruti i mnogo opadala. Sada je ne biste prepoznali. Njena kosa izgleda sjajno , zdravo, gusto i lepršavo! Uspela je da je oporavi prirodnim putem.  Šta je u pitanju, otkrićete ako pročitate njeno lično iskustvo: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Vidite li bele mrlje na inox-u u svom kupatilu ili kuhinji?Znate i sami koliko je ribanja potrebno da se kamenac ukloni sa glatke površine. Zašto mislite da je porozna kosa otpornija od čelika?

Tvrda voda utiče i na zdravlje kože glave i folikula dlake. Od nje možete dobiti peckanje, svrab, simptome nalik ekcemu i perut.

Ukoliko patite od preteranog opadanja kose razlog opet može biti kamenac u vodi.

Tvrda voda oštećuje boju farbane kose.

Da je voda tvrda možete poznati i po tome što vaši sapuni i šamponi slabo pene prilikom pranja.

Zaista grozno.

Dobra stvar je što ipak postoje stvari koje možete učiniti kako biste popravili stanje, a da to nije pakovanje kofera i preseljenje negde gde je voda mekša.

Postoje filteri koji se instaliraju na tuš i uklanjaju bar izvesnu količinu minerala iz vode.

Na žalost, iako se sve vreme govori o pogubnom uticaju tvrde vode na kožu i kosu, slabo se vrše istraživanja na ovu temu, a i ono malo donose oprečne zaključke koji nas još više zbunjuju.

Uglavnom, nekoliko čvrstih istina koje se tiču uticaja tvrde vode na kosu treba da zante bilo da su pozitivne ili negativne.

Pranje kose izgleda i jeste vrlo jednostavno. Ne treba vam posebna mudrost za ovu svakodnevnu rutinu.

Pretpostavimo da imate odgovarajući šampon i regenerator i pridržavate se pravila za pranje kose a ipak nešto ne valja. Tvrda voda je često razlog problema sa kosom. Mi vodu uzimamo zdravo za gotovo i o njoj uglavnom ne razmišljamo osim kada slavine presuše zbog kvara.

Evo šta sve tvrda voda može učiniti našoj kosi.

 • Reaguje sa površinski aktivnim materijama iz šampona stvarajući film koji se lepi na kosu i vlasište.
 • Može da pogorša stanje kože glave jer minerali se upijaju u kožu glave i pogoršavaju ekcem, seboroični dermatitis i psorijazu. Pogoršanje stanja ovih bolesti može dovesti do pojačanog opadanja kose i ćelavosti.
 • Kosu čini krtom, sklonom mršenju i pucanju.
 • Otežava uklanjanje naslaga ostataka proizvoda za negu. Od toga vam je kosa suva, zamršena a koža glave iritirana.
 • U nastojanju da sve ovo popratite, koristite sve agresivnije šampone koji oštećuju kosu.
 • Može izazvati peckanje i svrab glave.

Tvrda voda i opadanje kose

Da, tvrda voda može pojačati opadanje kose. Takođe oštećuje strukturu dlake ali ne bi trebalo da izazove permanentno opadanje kose.

Svaka dlaka na glavi ima svoj životni vek, 2-4 godine-nakon ovog perioda ispada iz folikula. Ukoliko iza nje ostane zdrav koren, on se odmara 2-3 meseca nakon čega nova vlas kose izrasta iz istog folikula.

Tvrda voda i farbana kosa

Tvrda voda je noćna mora svake farbane kose.

Naslage kamenca  prouzrokuju da kosa izbledi.

Ukoliko se farbate, sigurno vas najviše nervira pojava neželjenih toplih tonova kako vam se željena boja ispira i bledi. Obično kažemo da nam izbija crveni pigment koji naša prirodna kosa sadrži.

Farba za kosu sadrži crvene, žute i plave tonove. Kada počne da se javlja crveni pigment to znači da su molekuli plavih tonova brže napustili vašu kosu, isprali se a ostali su vam samo topli tonovi.  Za ovo je kriva tvrda voda.

Kako zaštititi kosu od tvrde vode?

Instaliranje filtera za vodu u tuš kabini se čini kao najbolje i najjednostavnije rešenje. Međutim, filteri zahtevaju nova ulaganja, morate ih menjati svakih nekoliko meseci.Neki od vas možda moraju napraviti i neke tehničke izmene u kupatilu kako bi instalirali ovaj filter.

Dok se sve ovo ne desi, pogledajmo šta možemo učiniti sad odmah kako bismo konačno stavili tačku na tiho uništenje svoje kose.

Dakle ovako: Znam da perem kosu tvrdom vodom, sada ne mogu da promenim ovu činjenicu. Šta mogu da uradim?

Prilagodite šampon za kosu kvalitetu vode za pranje

Stručnjaci nam kažu da izaberemo šampon koji je u stanju da rastvori kamenac i ostatke preparata sa kose i da jednom nedeljno peremo kosu šamponom za dubinsko pranje.

Oni nam predllažu upotrebu helatnog šampona.

Helatni šamponi imaju anti-statičke osobine koje im omogućavaju da se vežu na mineralne naslage kako bi ih učinili rastvorljivima. Helatne materije vam omogućavaju da dobijete dovoljno pene za pranje kose koja odnosi prljavštinu  Najvažnije je da oni sadrže helatne agense koji prosto rečeno rastvaraju trvdokorne mineralne naslage na vlasima koje onemogućavaju pravilnu hidrataciju kose. Kosa napokon može da prodiše, koren je zdrav a kosa živahna.

Helatni šampon ima dvostruko jače dejstvo od šampona za dubinsko pranje. Namenjen je upravo uklanjanju minerala koji su se iz tvrde vode zakačili na našu kosu.

Probala sam da nađem jedan takav ali su sve informacije na našem tržištu vodile ka šamponima za pse i mačke. Toliko o tome.

Na stranim sajtovima ih ima, uglavnom se radi o profesionalnim šamponima koje koriste u salonima za uklanjanje naslaga sa kose pre farbanja.

Kažu da kosu i vlasište oslobađaju toksina nakupljenih nakon dugotrajne izloženosti tvrdoj vodi.

Upotreba ovih šampona se preporučuje jednom nedeljno ukoliko vam je voda tvrda.

Moj utisak je da kuda ovaj šampon prođe tu više ni trava ne raste,a ne kosa.

Pošto minerali iz tvrde vode stupaju u hemijsku reakciju sa površinski aktivnim materijama iz šampona a to su najčešće sulfati. Jedini način je izbor šampona bez sulfata.

Sulfati su postali omraženi u šamponima i mnogi proizvođači su ih “izbacili” tako što su na vidnom mestu istakli da je proizvod bez sulfata. Tako su vam divno zamazali oči da više i ne razmišljate šta su sve od štetnih hemikalija zadržali u svom proizvodu. Tu su ftalati, parabeni i druge materije koje dodatno opterećuju kosu već izmučenu tvrdom vodom.

Zar vam je, uz kamenac, sve to potrebno na vašoj kosi?

Ukoliko je voda tvrda predlažemo vam da kosu perete isključivo prirodnim šamponima bez sulfata, i parabena .

Ova vrsta proizvoda osim što veoma dobro uklanja sve nečistoće sa kose i kože glave. Uz to ovi šamponi aktivnim prirodnim materijama iz svog sastava, jačaju i hrane  kosu čineći je otpornijom na poguban uticaj tvrde vode.

pranje kose tvrdom vodom

Izbegavajte peglu i druge vrele stajlere

Ideja je da svoju izmučenu kosu poštedite dodatnog isušivanja vrelinom različitih pomagala za oblikovanje frizure. Preporuka je da kosu pranu tvrdom vodom što češče sušite prirodno. Ovde možete pročitati vodič za pravilno sušenje kose.

Dodatno hidrirajte kosu

Uvrstite u svoju rutinu maske i tretmane za oporavak kose. 

Ovde smo opširno pisali o prirodnim maskama za kosu. Biljna i esencijalna ulja su takođe bogat izvor hrane i hidratacije za kosu izmučenu tvrdom vodom.

Moram da priznam da je ovo super ali meni po malo komplikovano. Zato biram gotovu prirodnu masku u kojoj se već nalazi sve na jednom mestu.

Šampon,maska i sprej su namenjeni oporavku oštećene kose. Nema nabavke sastojaka za domaće maske, nema nereda, a sve prirodno sa sjajnim rezultatima. Verujem da će i vaša kosa voleti ove proizvode.

Prirodni načini čuvanja kose od tvrde vode

Jedno od kućnih rešenja je ispiranje kose jabukovim sirćetom. Jabukovo sirće je kiseo i rastvara naslage kamenca sa kose. Ovo nije njegova jedina prednost za kosu. Ovde saznajte zašto je jabukovo sirće super za kosu.

Najbolje je organsko jabukovo sirće, dakle ono iz kućne radinosti sa sve onim muljem na dnu koji je i najlekovitiji.

Rastvor za ispiranje kose se lako pravi, Jednostavno pomešajte jednu kašiku jabukovog sirćeta i tri šolje vode. Ovo je razmera a količinu povećajte onoliko puta koliko vam je potrebno.

Nanesite tečnost na celu opranu kosu i neka deluje 5 minuta. Nakon toga isperite makom vodom. Ponavljajte jednom nedeljno kako se na kosi ne bi zadržavao kamenac. Kosa nakon ispiranja jabukovim sirćetom ostaje sjajna i bolje hidrirana.

Limun za kosu

Ovo je slično kao i sa jabukovim sirćetom.

U pola litra vode za završno ispiranje iscedite polovinu limuna, isperite kosu. Ovo se radi jednom u 10-15 dana. Limunska kiselina bi trebalo da ukloni nakupljen kamenac sa vlasi.

Ne preporučuje se crnkama i brinetama jer limun posvetljava kosu. Ukoliko se farbate od limuna vam može izbledeti kosa.

Kokosovo ulje i banana

Ovo je maska koja bi trebalo da ukloni naslage kamenca sa kose:

Jedna izgnječena banana, pola šolje punomasnog jogurta, jedna kašika kokosovog ili bademovog ulja. Sve dobro promešajte dok ne dobijete ujednačenu kremastu masu. Nanesite na kosu od korena do krajeva. Ostavite da deluje dva sata. Najlakše je da stavite preko kapu za tuširanje, a zatim utoplite jednim mekim frotirom. Nakon toga operite prirodnim šamponom bez sulfata.

Ova maska za uklanjanje kamenca sa kose se primenjuje jednom nedeljno.

Znate li šta je najgore?

Tvrda voda vam je kao i zagađen vazduh koji dišemo. Stalno su tu i ne prave trenutnu katastrofalnu šeteu odjednom već nas podrivaju svakoga dana po malo, a da mi to ne primećujemo dok ne bude kasno.

Verovatno će još mnogo tvrde vode proteći dok iz slavina ne potekne ona koju naša kosa voli.

Zato pomozite svojoj kosi tako što ćete ukinuti upotrbu hemikalija i zameniti ih prirodnim preparatima.

Ako ne možete da promenite vodu, šampon svakako možete.