U poverenju – pšenična trava je odlična za vaše zdravlje

U poverenju – pšenična trava je odlična za vaše zdravlje

Ako do sada niste znali šta je pšenična trava, u ovom tekstu otkrićemo vam mnogo toga što morate znati. Na primer, zašto je sok od pšenične trave dobar za zdravlje.

Znate sigurno šta je  i kako se koristi pšenica. A jeste li uoopšte čuli za pšeničnu travu. Ovaj dar prirode naziva se još i zeleno žito i veoma je moćan antioksidant, pa time i nešto što bi trebalo da konzumirate kako bi vam zdravlje bilo na vrhuncu.

Šta je uopšte pšenična trava?

Ne, nije ništa novo i ništa neobično. Pšenična trava ili zeleno žito nije neka nepoznata biljka dalekog porekla, nego obična mlada pšenica. Sigurno ste upoznati sa time kako izgleda pšenica na početku svog rasta, pre nego što dobije onaj zreo oblik i formira zrna. Liči na lepu zelenu travu i čest je običaj i da se mlada pšenica seje kako bi krasila trpezu za Božić. A ako mislite da joj je ukras jedina svrha, dozvolite da vas razuverimo – pokazaćemo kako je mlada pšenica odnosno pšenična trava odlična za zdravlje.

Da bi se iskoristile njene prednosti, ona se uglavnom upotrebljava za pripremu soka od zelenog žita. Tada se koristi sveža biljka, premda se ona još može naći i u obliku praha.

A šta je bolje?

Generalno važi za većinu namirnica – najbolji način da konzumirate namirnice, uključujući i zeleno žito, jeste da budu u stanju koje je najsličnije njihovom prirodnom obliku.  

Tablete, kapsule i prahovi to nisu (a mogu se naći), ali je zato sveže pripremljen sok od pšenične trave je prava energetska i detoks bomba.

Kako se pravi sok od pšenične trave

sok od pšenične trave

Nije teško, ali jeste za nijansu teže nego da razmutite onaj u prahu.

Potrebno vam je sveže zeleno žito i dobar sokovnik. Ono što treba da uradite da napravite zeleni sok za imunitet jeste da pšeničnu travu sameljete je u nekom sokovniku da dobije tečnu formu.

Prvo što treba da uradite jesta da uberete svežu pšeničnu travu. Čistim makazama ili nožem sečete je 1-1,5 cm od zemlje.Travke treba da budu visoke oko 20-ak cm. Iseckajte travu nožem na stinije komadiće ili ubacize u blender. Ovo je neophodno kako se vlati pšenične trave ne bi zamotale oko noža u blenderu. Za jednu dozu potrebno vam je 50-60 grama seckane pšenične trave.

Sveže isečeno zeleno žito možete čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru do 7 dana.

Ovo je važno da znate jer uvek treba da  pripremite svežu dozu soka pre samog konzumiranja kako biste izvukli maksimum dobrobiti iz njega.

Kada ste isekli zeleno žito,  na scenu stupa sokovnik. Pšeničnu travu prelijte sa jednom šoljom vode i izmiksajte na najvećoj brzini.

Procedite sok kroz cediljku, kako bi vam ostao samo zeleni sok, a krupne delove odstranite.

Iscedite pola limuna i pomešajte sa vašim zelenim napitkom za imunitet. Limun nije obavezan, ali če ublažiti ne baš sjajan ukus pšenične trave i učniti ovaj napitak mnogo ukusnijim.

Ovo je samo osnova! Ovako dobijen sok od zelenog žita možete kombinovati sa drugim sastojcima u ukusan smuti.

 

Evo jednog predloga:

Pomešajte 50-60 ml vode , pola šolje kokosovog ili bademovog mleka, 50-60 g sveže pšenične trave, 1 pomorandžu, 2 mandarine, pola smrznute banane, pola šolje leda.

Uživajte!

Savet gratis:Ovo vam može biti odličan napitak za početak dana, ali i odličan lek protiv mamurluka

Prednosti soka od pšenične trave

Pšenična trva bogata je mnogobrojnim vitaminima i mineralima, ali i antioskidantima . Ipak pre nego što ih sve nabrojimo, zadržimo se na onome što joj daje predivnu zelenu boju, a to je hlorofil.

U čemu je prednost hlorifla za zdravlje?

Sigurno ste do sada mnogo puta čuli koliko su korisne alge za naše zdravlje. Istini za volju, nama baš i nisu preterano dostupne u izvornom obliku i zato nam često preporučuju suplemente na bazi algi. Njihov glavni sastojak je,kao i kod pšenične trave, upravo hlorofil. Ispostavilo se da vam alge nisu ni potrebne kada imate pšenicu.

Hlorifil je, pokazalo se odličan antioskidant i čistač jetre  i to čini sok od zelenog žita odličnim za detoks organizma. Osim toga, smatra se da ima sličan hemijski sastav kao hemoglobin i vitamin B12, pa jača krv, što je odobro za one koji su pate od anemije.

Sok od zelenog žita daje vam sjajnu dozu enregije.

A ajmo sad i onim uobičajenim hranjivim materijama korisnim za organizam.

Pšenična trava bogata je enzimima dobrim za varenje pa može da poboljša vaš imunitet i ubrza metabolizam.

Odlična je jer je i namirnica bogata gvožđem, kalcijumom i magnezijumom kao i selenom koji igra izuzetnu ulogu u našem zdravlju.

Kada govorimo o vitaminma, tu svi oni koji su poznati po tome da štite od slobodnih radikala – vitamini za imunitet: A, C i E

Smatra se da sok od pšenične trave reparira oštećena tkiva, reguliše niv šećera u krvi pa čak i balansira hormone, što u velikoj meri može da utiče na plodnost. Sprečava propadanje zuba, a bori  se i protiv brojnih kožnih probelma kao što su ekcem i posrijaza, i to zahvaljujući tome jer je bogat vitaminima dobrim za kožu.

Zadržimo se za trenutak na zaštiti od slobodnijh radikala. Naime, opšte je poznato da slobodni radikali uništavaju ćelije i dovode do propadanja tkiva i nastanka bolesti. Studije su pokazale da pšenična trava ima sposobnost da štiti mitohondrije unutar čeliija i na tahj način smanjuje rizik od upala.

Kada govorimo o antioksidantim svojstvima soka od zelenog žita , dobro je znati da su studije pokazale za pšenična trava ima ORAC vrednost veću nego mnoge druge „supernamirnice“.

Šta je ORAC vrednost?

To je skračenica koja označava Oxygen radical absorbancecapacity – odnosno kapacitet apsorpcije slobodnih radikala. Antioksidanata ima zaista dosta, a u pšeničnoj travi naći ćete flavonoide, sulfonsku kiselinu, triterpenode, alkaloide, fenole, tanine, antrahinon, saponine i  to je  kotira visoko na ovoj ORAC skali.

Verovali ili ne , ali neke studije su pokazale da sok od zelenog žita može da pomogne u lečenju kože sklone aknama, kao i da ubrza uklanjanje ožiljaka od akni, ukoliko se uz pravilnu ishranu koristi oko 7-8 meseci.

Kako se koristi pšenična trava u tom slučaju?

Evo dobrog predloga:

Sok od zelenog žita sipajte u posudu za led i zaledite. Ovim kockicama trljajte prblematična mesta.

Ako vam fali energije i stalno ste umorni, ovaj sok je kao stvoren za vas. Naime , hroničan umor je prilično dobar znak da imate slab imunitet. Hlorofil ima sposobnost da kiseonikom snabde ćelije i tkiva u vašem telu, uključujući i nadbubrežne želzde koje su često glavni krivac za hronični umor.  Time dovodi do njihovog oporavka, ali i do smanjenja osećaja umora i više energije. To će dovesti i do promena u raspoloženju, naravno na bolje.

Jačanje imuniteta uz pomoć zelenog soka od pšenične trave pomoći će vam da sprečite pojavu prehlade i gripa.

Postoje tvrdnje da redovnom konzumacijom ovog soka možete smanjiti neugodne mirise tela. Sam sok tu nije presudan koliko i cela ishrana,jer zapamtite: ono ste što jedete i ako jetdete puno masne i začinjene hrane, vaš znoj će neprjatnije mirisati nego kada jedete hranu punu vlakana. Za ovaj sok se veruje da ima anatiseptička svojstva, pa se smatra korisnim i za dentalno zdravlje i za uklanjanje neprijatnog zadaha iz usta.

Posebno je pšenična trava korisna onda kada vam treba dodatna koncentracija i fokus i smatra se da može da poboljšati kongitivne funkcije. Opet, to najviše potiče od činjenice da poboljšava cirukulaciju i dotok kiseonika do svih delova tela, uključujući i mozak koji onda bolje radi.

Naposletku, oni koji su zagovornici tvrdnje da organizam treba da bude alkalan i da kisela sredina stvara uslove za razvoj raka, tvrde i da zeleni sok od pšenčne trave ima i tu moć da spreči razvoj kancerogenih ćelija .

Bilo kako bilo, mnogo je prednosti koje ima sok od pšenične trave. Neke su dokazane, neke ne, ali ćete nakon svega sigurno poželeti da znate sledeće:

Kako da sami uzgojite pšeničnu travu

Najbolje od svega je što sve ove prednosti gopre nabrojane možete vrlo lako dobiti tako što ćete sami uzgajati svoju pšeničnu travu. Postupak je relativno brz i ne zahteva dvorište i baštu, več je sadite u kućnim uslovima.

Prvo nabavite organska zrna pšenice. Stavite ih da proklijaju na sledeći način:

  •  zrna dobro operite. Jednostavno ih sipajte u teglu i prelijte vodom. Ukoliko je voda mutna, ispirajte dok ne bude bistra. Zrna koja izađu na površinu vode sklonite.
  • Seme pšenice koje ste ovako isprali prelijte vodom u jednoj staklenoj tegli i prekrijte otvor tegle gazom. Ostavite tako dok pšenica na počne da klija – 24 -36 sati.

Generalno, smatra se i da pšenične klice imaju puno zdravstvenih prednosti.

Nakon toga treba da posadite isklijalo seme  u sloj treseta. Važno je da posuda u koju stavljate zemlju ima rupice na dnu, kako bi višak vode odlazio i kako se zemljište i seme ne bi ubuđalo.

Treset treba da bude vlažan. Na njega položite klice i prekrijete tankim slojem zemlje.

Najbolje je da uzgajate pšeničnu travu na sobnoj temperaturi.

U početku se pšenična trava gaji u tamnijoj prostoriji. Polivate dva puta dnevno, najviše ujutru, a uveče ako baš vidite da se treset osušio. Vrlo brzo videćete da su klice probile kroz zemlju i da zeleno žito počinje da raste.

Pred kraj, kada vidite da su biljke već dovoljno narasle, stavite ih na neko osunčano mesto kako bi dobile svoju dozu hlorofila i lepu zelenu boju. U suštini, imaćete materijala za svoj zeleni sok u roku od nedelju dana, zato nema razloga da ne probate da je gajite iznova i iznova.

Ukoliko nemate uslova – možete nabaviti pšeničnu travu u obliku praha, pa i tableta.

Sok od zelenog žita iskustva?

S obzirom da ima tako moćna svojstva i relativno je jednostavno uzgajati je, sigurno se pitate kakva su iskustva onih koji su pili sok i ima li nuspojava, kao i kakvog je ukusa sok od pšenične trave.

sok od zelene pšenice

Počnimo od ukusa – nije nešto posebno na ovom polju i zapravo ima ukus na travu. Mnogima zbog toga ovaj sok ne dolazi u obzir kada je podsticanje dobrog zdravlja u pitanju. Srećom, postoje i druge varijante kao što su razni napici  pa i sirupi za imunitet.

Iskustva sa sokom od zelenog žita pokazala su da se retko mogu javiti neke negativne reakcije organizma kao što su alergijske reakcije, problemi sa varenjem, mučnina, glavobolje ili pak oticanje grla. U suštini, treba da budete obazrivi ukoliko ste alergični na druge trave, posebno na pšenicu.

Isksutava sa svežim sokom od pšenične trave govore i da se u retkim slučajevima može javiti problem trovanja  hranom. Ovo je sirova hrana koju ne obrađujete termički pre konzmiranja pa postoji šansa da se na njoj razviju bakterije. Takođe, prilikom uzgoja u previše toploj prostoriji, ako se mnogo poliva, na zemljištu se može razviti buđ, pa takvu treba odbaciti.

Iako nema nekih nuspojava, nije dovoljno testirana i ne preporučuje se deci, trudnicama i dojiljama.

Sok od pšenične trave cena

Sok od pšenične trave je relativno lako napraviti i onda je njegova cena vrlo nsika, ali je zato vrednost za zdravlje neprocenjiva. Sa druge strane ukoliko želite da kupite ovaj sok gotov, moraćete da izdvojite malo više novca. Možete ga nabaviti u zaleđenom stanju (jer bi u suprotnom za održanje morao da sadrži konzervanse) . 400g košta oko 3000 dinara.

Nešto je drugačije sa cenom pšenične trave u prahu. Tu ćete za 100g praha izdvojiti oko 1500 dinara.

Iako se svuda navode zaista brojne prednosti zelenog žita, malo ima nekih naučnih dokaza da je sve to tako kako bismo želeli. Možemo se osloniti na iskustva korisnika i to je to. Sa druge strane, sok od pšenične trave je potpuno neškodljiv, a ona se lako uzgaja! Pa zašto onda ne uložiti malo truda i isprobati ga! Može vam doneti samo dobro!