Čaj od crnog luka rešiće vas mnogih muka!

Čaj od crnog luka rešiće vas mnogih muka!

Autor:

Čaj od crnog luka? Da, možda zvuči neobično ukoliko niste čuli za njega do sada, ali evo nekoliko dobrih razloga zašto biste definitivno trebali da ga probate.

Svaki ljubitelj čaja će reći da su upravo ovakvi hladni dani najlepši za uživanje u šolji ovog toplog napitka uz neku dobru knjigu, muziku, uz film ili razgovor. Ali svi znamo i da, pored toga što uspeva da nas ugreje, čaj ima izuzetno lekovito dejstvo. Svaka vrsta čaja — zeleni čaj, čaj od đumbira, koprive, ili bilo koji drugi — ima sebi svojstven uticaj na neki aspekt našeg zdravlja i organizma.

Pored uobičajenih čajeva koje pijemo, moguće je da će vam čaj od crnog luka zvučati kao nešto novo ili čudno, ali zapravo je reč o narodnom leku za koji su znale još naše bake.  

Zašto baš crni luk?

Crni luk (lat. Allium cepa) je izrazito bogat snažnim pigmentom poznatim kao kvercetin. Upravo je ovaj pigment uglavnom zaslužan za lekovitost raznih biljaka, a istraživanja su pokazala da se ta materija bolje i efikasnije apsorbuje iz luka nego iz ostalih namirnica.

Najveća koncentracija kvercetina u crnom luku nalazi se u njegovoj ljusci, pa se baš zbog toga često preporučuje da prilikom kuvanja supe koristite neoguljeni luk. Osim toga, dokazano je da je kvercetin i moćan antioksidans, što pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i izazivaju bolesti. Takođe, crni luk je i bogat izvor C vitamina, koji, iako ne sprečava nastanak bolesti, pomaže u skraćivanju trajanja simptoma ukoliko ga koristimo na samom početku njihovog nastanka.

Uz vitamin C, crni luk sadrži i vitamine A, B i E, tako da revitalizuje naš organizam i poboljšava zdravlje u celini. Još jedno bitno svojstvo ovog povrća je veliko prisustvo hroma, minerala koji pomaže ćelijama da reaguju na insulin — drugim rečima, što više konzumirate crni luk, to je niži nivo glukoze.

Čaj od crnog luka za kašalj

caj od crnog luka za kašalj

Snažan kašalj zahteva i snažan lek, a čaj od crnog luka pokazao se ubedljivo najefikasnijim za tu svrhu. Svi znamo da crni luk ima specifičan miris, pa se zbog toga mi žene obično suzdržavamo da ga jedemo ukoliko nije sigurno da nekoliko sati nećemo izlaziti iz kuće. Uzrok tog mirisa je prisustvo sumpora koji luk sadrži, a koji je u stvari prirodni rastvarač sluzi (mukolitik). Zato, osim što će imati antibakterijsko dejstvo, čaj od crnog luka će vam pomoći i u lakšem iskašljavanju i odličan je za bronhitis i kašalj.

Evo jedan od načina da spremite čaj od crnog luka za kašalj. Potrebni su vam:

 1. Jedna srednja glavica crnog luka sa ljuskom;
 2. 6 dl vode;
 3. 2 kašike smeđeg šećera;
 4. med po želji.

Način pripreme:

 1. Stavite šećer da se topi na tihoj vatri (pazite da ne izgori, jer onda postane gorak);
 2. Dok se šećer topi, pripremite luk tako što ćete odseći gornji i donji deo glavice, zadržati ljusku, a potom  ga isecite na 4 dela;
 3. Kada je šećer lepo istopljen, promešajte ga varjačom i dok mešate polako dodajte 6 dl vode;
 4. Odmah nakon toga, u vodu dodajte luk i čekajte da proključa;
 5. Nakon što proključa, ostavite da se kuva još 3-4 minuta;
 6. Ostavite čaj da odstoji 10-15 minuta, a zatim dodajte i meda po želji.

U čaj od crnog luka za kašalj možete dodati i nekoliko oraha, s obzirom na to da orasi pomažu u jačanju pluća, pa samim time i u borbi protiv kašlja.
Čaj od crnog luka za kašalj učiniće da vam bude bolje nakon samo 3 dana !

Čaj od crnog luka upotreba

A sada, hajde da vidimo za šta je sve konkretno koristan ovaj čaj.

Čaj od crnog luka pomaže dijabetičarima

Maločas smo spomenuli da crni luk obiluje prisustvom hroma. Ovo je za dijabetičare možda najvažnije svojstvo ovog povrća. Prema kliničkim istraživanjima, hrom utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi, povećava tolerantnost na glukozu, snižava insulin, kao i ukupan holesterol i trigliceride, a pritom utiče i na povećanje dobrog holesterola.

Popijte samo jednu šolju čaja od crnog luka i u organizam ćete uneti čak 20% od preporučenog dnevnog unosa hroma.

Čaj od crnog luka za smanjenje krvnog pritiska

Ovaj čaj će vam zaista biti od velike pomoći ukoliko imate problema sa visokim krvnim pritiskom. On utiče na snižavanje krvnog pritiska do normalnog nivoa, bez bilo kakvih nuspojava ili posledica po metabolizam. Zapravo, luk je veoma poznat po ovom učinku, jer opušta arterije i krvne sudove, što dovodi do mnogo zdravijeg i fluidnijeg protoka krvi.

Čaj od crnog luka ukoliko imate kardiovaskularne probleme

Kao što smo već rekli, luk je moćan antioksidans, pa zbog toga igra važnu ulogu u sprečavanju oksidacije molekula holesterola. Upravo su oksidovani molekuli holesterola ti koji se lepe za naše arterije i krvne sudove i izazivaju arterijsko začepljenje. Zato se čaj od crnog luka preporučuje i za ovu vrstu problema.

Čaj od crnog luka u prevenciji kancera

Svi znamo koliko luk može da iritira oči i izazove suze. Verujte, kada je nepodnošljivo, neki od nas se čak hvataju i za naočare za sunce (samo da znate da ovo stvarno deluje). Verovatno većina vas zna da do ovih iritacija dolazi zbog toga što luk sadrži ogromne količine molekula sumpora. Ovi molekuli, osim što pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska i u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, takođe su odgovorni i za prevenciju širenja kancera u organizmu preko ćelijske apoteoze.

Prostije rečeno, sumpor koji u ogromnim količinama nalazimo u luku, nateraće ćelije kancera da izvrše hara-kiri — doslovno će uništiti same sebe !

Čaj od crnog luka u lečenju anemije

Čak se i anemično stanje organizma može poboljšati ukoliko pijete čaj od crnog luka, zajedno sa smeđim šećerom. To će doprineti sadržaju minerala u vašem organizmu, a naročito gvožđa koje ima esencijalnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Zato je čaj od crnog luka dobrodošao i u prevenciji i lečenju anemije.

Čaj od crnog luka za bol u stomaku

Sigurno vam je poznato koliko nepodnošljiv i dosadan bol u stomaku može da bude. Crni luk ima analgetska i antibakterijska svojstva koja će vam pomoći da umirite stomak i druge želudačne sindrome. To je zato jer luk sadrži takozvane saponine koji imaju anti-spazmodične sposobnosti. Šolja čaja od crnog luka će se pobrinuti da se uznemirenost stomaka zaustavi, kao i da crevni sistem nastavi da normalno funkcioniše.

Čaj od crnog luka za urinarne poremećaje

Da li vam se ikada desilo da vas peče dok mokrite? Ako jeste, onda znate da je uzrok tome prisustvo bakterija u mokraći. Zbog svog moćnog antibakterijskog dejstva, čaj od crnog luka vam i u ovom slučaju može pružiti znatno olakšanje.

Čaj od crnog luka u slučaju astme

Medicinska istraživanja su pokazala da sumpor sprečava razvoj biohemijskih tvorevina koje potencijalno dovode do astmatičnih oboljenja, a pošto je izrazito bogat sumporom, čaj od crnog luka omogućiće njihovu efektivnu prevenciju.

Čaj od crnog luka u slučaju nesvestice

Ovaj napitak preporučuje se i osobama koje imaju problem sa gubljenjem svesti, jer je poznato da aroma i inhalatorne vrednosti luka ljudima momentalno unose energiju i vitalnost.

Čaj od crnog luka za oralnu negu

Luk se često koristi u prevenciji propadanja zuba ili oralnih infekcija. Ukoliko imate ovakvih problema, moguće je da će vas neko posavetovati da uzmete svež luk i da ga žvaćete 2-3 minuta. Blaža varijanta jeste da skuvate čaj od crnog luka i da ga malo promućkate u ustima pre nego što ga progutate. Ovo će vam potencijalno pomoći da ubijete sve bakterije prisutne u oralnom delu, uključujući grlo i usne.

Čaj od crnog luka sprečava demenciju

Istraživanja japanskih naučnika dokazala su da sumpor iz crnog luka ima moćan i pogodan uticaj na dobar rad mozga. Otuda, čaj od crnog luka ubrzava funkcije mozga i usporava njegovo starenje, a naročito poboljšava pamćenje. Zato se često koristi i kao preventiva protiv demencije.

Kako vam čaj od crnog luka još može pomoći? 

Osim što će vam poslužiti u prevenciji bolesti i prehlada, čaj od crnog luka ima vrlo široku upotrebu i kada je reč o mršavljenju i ličnoj nezi.

Čaj od crnog luka kao sredstvo za mršavljenje

Želite da skinete višak kilograma? Stara izreka o jednoj jabuci dnevno može se primeniti i na luk. Luk je izrazito bogat hranljivim vlaknima, mineralima i pomenutim antioksidansom kvercetinom, a sve to može vrlo efikasno doprineti gubitku kilaže.

Čaj od crnog luka je već dugo poznat kao vrlo uspešan prirodni sagorevač masti. Sve što je potrebno jeste da jednom dnevno popijete čaj od jedne glavice crnog luka. Jedna glavica crnog luka bi za ovu priliku zahtevala oko litar vode, tako da, ukoliko ne možete da ga popijete odjednom, onda ga rasporedite na nekoliko šolja dnevno. Uz fizičku aktivnost, redovno pijte i ovaj čaj, i kroz neko vreme…voila!

Čaj od crnog luka za ubrzani rast kose

Ukoliko želite da vam kosa brže poraste, tretman čajem od crnog luka se u ogromnom broju slučajeva pokazao kao najefikasniji način da baš to i ostvarite. Štaviše, verovatno ste do sada i već čuli za tu caku. U tome glavnu ulogu imaju sumpor i kvercetin, koje u luku nalazimo u ogromnim količinama.

Naša kosa se sastoji od specijalnog proteina, koji svi znamo kao keratin, i koji je izrazito bogat sumporom. Upravo prisustvo sumpora našoj kosi daje snagu i elastičnost, dok njegov nedostatak može izazvati slabu, suvu kosu koja se lako lomi. A kao što smo ranije rekli, sumpor ojačava cirkulaciju krvi, i tako dovodi kiseonik i minerale do skalpa, što omogućava snažan i zdrav rast kose.

S druge strane, kvercetin, koji je antioksidans sa moćnim antibakterijskim dejstvom, štiti našu kosu i kožu od zagađenja u vazduhu i ostalih toksina.

Takođe, crni luk je i dobar izvor biotina, vitamina poznatog kao “vitamin za rast kose”, flavonoida, mangana, bakra, vitamina C, fosfora i folne kiseline — a svi ovi sastojci su veoma važni za zdravu i sjajnu kosu.

Tretman je jednostavan:

 1. Pokvasite kosu;
 2. Prosušite je peškirom;
 3. Natopite kosu čajem od crnog luka i dobro ga umasirajte;
 4. Zamotajte je u peškir i držite je tako makar pola sata (naravno, što je duže držite natopljenom, to bolje);
 5. Isperite kosu;
 6. Ponavljajte ovaj tretman 1-3 puta nedeljno.

Mnoge žene koje su probale ovaj tretman, pohvalile su se izuzetnim rezultatima već nakon dva meseca, ali u zavisnosti od individue, tretman može čekati i duže na vidljive rezultate.

Takođe, da biste suzbili miris luka, u čaj možete dodati i nekoliko kapi lavandinog ulja. Ukoliko vam je koža glave suva, onda možete dodati i kašičicu kokosovog ili maslinovog ulja, ili čak oba.

Čaj od crnog luka za smanjenje opadanja kose

Crni luk, ne samo da pospešuje rast već postojeće kose, nego utiče na smanjenje njenog opadanja i na rast novih vlasi! Čaj od ovog povrća redukuje hormonalna mešanja u vašem organizmu, pa zbog toga može da izazove vrlo značajno smanjenje opadanja kose. Štaviše, naučna istraživanja su pokazala da primena čaja od crnog luka definitivno pomaže pri opadanju kose.

Studija objavljena u dermatološkom časopisu ispitivala je dejstvo čaja od crnog luka na alopecia areata-u, autoimuno stanje koje uzrokuje nejednako opadanje kose. Nakon šest nedelja korišćenja ovog čaja, 84% učesnika iskusilo je rast nove kose na mestima na kojim su izgubili kosu. Doduše, pokazalo se da je ovaj eksperiment uspešnije delovao na muškarce nego na žene.

Tretman je isti kao i za ubrzani rast već postojeće kose.

Saznajte sve o crnom luku za kosu!

Čaj od crnog luka za negu kože

Kao što do sada znamo, luk sadrži velike količine vitamina A, B i C, koji veoma doprinose zdravlju kože i štite je od prevremenog starenja izazvanog dejstvom slobodnih radikala. Pošto je luk moćan antiseptik, on kožu štiti i od spoljašnjih bakterija koje mogu stvoriti probleme. Uz to, studije su pokazale da je vitamin C važan za pružanje sjaja našoj koži.

Sve što vam je potrebno su:

1.) Dve kašičice brašna;

2.) 5, 5 kašičica čaja od crnog luka;

3.) pola kašičice mleka.

Navedene sastojke pomešajte i dobićete gustu masu. Ukoliko je masa previše gusta, slobodno je razblažite sa još malo mleka. Ako vam miris luka bude nepodnošljiv, dodajte par kapi lavandinog ulja.

Zatim, očistite lice i ravnomerno nanesite masku na kožu lica i vrata. Nakon što se maska osuši (za šta je potrebno otprilike 20 minuta), natopite vatu mlekom i njome nežno masirajte lice i vrat dok se maska ne skine.

Ova maska, ne samo da će vašoj koži dodati sjaj, već će i odstraniti njene mrtve ćelije.

Čaj od crnog luka u borbi protiv znakova starosti

Luk se pokazao kao vrlo delotvorno “anti-aging” sredstvo. Vitamini A, C i E koje u luku nalazimo, važni su za lečenje oštećenja kože nastalih od UV zraka, kao i za prevenciju prevremenog starenja kože do kojeg dolazi zahvaljujući lošem dejstvu slobodnih radikala. Luk sadrži visoku koncetraciju kvercetina, najmoćnijeg antioksidansa koji čuva našu kožu od bora. S druge strane, vitamini i sumpor održavaju vašu kožu mekom i elastičnom.

Masiranje kože čajem od crnog luka pomaže u poboljšanju krvne cirkulacije i celokupnog izgleda vaše kože, tako što joj dodaje mladolikost i sjaj.

Čaj od crnog luka u borbi protiv akni

Antimikrobna i antibakterijska svojstva luka mogu učiniti čuda vašoj koži. To je moćan antiseptik i kožu štiti od bakterija koje izazivaju akne, bubuljice i druge kožne infekcije.

Za ovu svrhu, možete koristiti:

1.) kašiku čaja od crnog luka;

2.) kašiku maslinovog ulja.

Pomešajte ove sastojke, nanesite ih na lice, i nakon 20 minuta ih isperite.

Za lečenje ožiljaka od akni, možete koristiti ekstrakt luka, ili kremu koja ga u sebi sadrži.

Čaj od crnog luka protiv neželjene pigmentacije

Ovaj čaj je odličan za odstranjivanje tamnih mesta i pigmentacije. Bogata raznovrsnost minerala i antioksidanta neguje vašu kožu otklanjanjem nečistoća na njoj.

Masku možete pripremiti od jednakih količina čaja od crnog luka i jogurta. Takođe, možete dodati i par kapi nekog ulja radi prijatnije arome. Kružnim pokretima masirajte kožu ovom smesom do 10-15 minuta. Za najbolje rezultate, ponavljajte postupak svakog dana.

Recept za čaj od crnog luka

čaj od crnog luka priprema

A sada, konačno, da vidimo kako se pravi ovaj čaj.

1.) Odaberite 2 glavice crnog luka sa ljuskom, operite ga i isecite svaku na 4 dela;

2.) Stavite luk u 1 litar vode i kuvajte sve dok ne ostane trećina vode;

3.) Procedite čaj i ostavite da se malo ohladi.

Očekivano, ukus ovog čaja i nije baš prijatan, pa onda možete dodati i druge sastojke po želji ne biste li taj ukus poboljšali. Recimo, u pripremi ovog čaja se često preporučuje đumbir, mada ga možete i zasladiti kašičicom meda ili šećera.

Čaj od crnog luka možete piti i više puta tokom dana, ali je najvažnije da ga popijete pred spavanje.

Takođe, treba znati da ovaj čaj nije preporučljiv trudnicama i dojiljama.

Eto, sada kada ste upoznati sa svim prednostima čaja od crnog luka, kao i načinom njegove pripreme, možete skuvati svoju prvu šolju. Sigurni smo da će vam dobro doći !