Sagorevači masti koji deluju kao magija!

Sagorevači masti koji deluju kao magija!

Šta su i kako rade sagorevači masti? Mogu li oni konačno pomoći da istopite salo, rešite se viška kilograma, celulita i masnih naslaga? Saznajte!

Možemo da se kladimo da ste, ako imate višak kilograma, u nekom trenutku sigurnp poželeli da masne naslage jednostavno istopite tako što ćete popiti neku magičnu pilulu. Sagorevači masti obećavaju baš to! A da li baš to i rade?

Kada kažemo sagorevači masti, uglavnom se misli na brojne suplemente i na brojne tablete za mršavljenje. Obično su na prirodnoj bazi, pa sa pravom možemo da se zapitamo i koji su to prirodni sagorevači masti.

Bodibilderima su poznati ovi suplementi, jer im pomažu da brže i bolje izdefinišu svoje mišiće. Postoje čak i posebni sagorevači masti za žene.

Ali šta su oni?

U osnovi, to su dodaci ishrani napravljeni na bazi neke prirodne supstance. Smatra se da imaju termogenički efekat, što ih čini sposobnim da brže sagorevaju kalorije, ubrzavaju metabolizam i na taj način ubrzavaju topljenje masnih naslaga.

Dakle, čini se da je ipak dovoljno da progutate pilulu i nakon nekog vremena izgleda tip-top, nemate masne naslage, a ni ružne grumuljice celulita koje obično idu u paru sa njim?

Ipak, stvari nisu baš takve.

Da biste se rešili celulita koji je verni pratilac skoro svih žena, ne treba vam sagorevač masti za žene, nego dobar površinski tretman. Pitate se kako to i koji je to tretman? Katarina će vam otkriti ! Ona je potpuno prirodno i lako uspela da se reši celulita i istopi ga. Ipak, da biste tačno znali o čemu se radi, najbolje je da sami pročitate njenu priču. Nalazi se na ovom linku. https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Sagorevači masti rade samo ako i vi radite.

Drugim rečima,ako nastavite da vodite stil život koji se bazira na sedenju, ležanju, prežderavanju, teško da će bilo koja magična tableta za mršavljenje ili najbolji sagorevač masti uspeti da vam pomogne.

Da bi oni delovali, morate da regulišete ishranu. Kada to kažemo, mislimo da treba da pređete na hranu za mršavljenje.

Takođe, da biste potrošili kalorije, potrebno je da se bacite na vežbanje. Kardio trenizi i trčanje najbolje tope salo.

Sagorevači masti iskustva i cena

Sagorevači masti jesu u vidu pilula, ali nisu lekovi. Ne postoje dokazi da deluju i nisu detaljno ispitani.

sagorevači masnih naslaga

Iskustva govore da u preteranim dozama, kod nekih osoba, mogu da se ispolje nuspojave poput mučnine, glavobolje, nervoze, problema sa spavanjem, problema sa varenjem. To je zato što je u njima prevelika koncentrisana doza prirodnih sagorevača masti koji se mogu naći u nekim namirnicama, recimo kofeina.Kada tome dodamo kofein koji unosimo kafom na primer, lako je preterati.

Cena sagorevača masti zavisi od vrste. Neki napici mogu se nači za 300 dinara, dok izvesni suplementi idu i do 5000 dinara.

Ipak, iskustva sa sagorevačima masti govore uglavnom da bez vežbe i bez redukcije ishrane ne deluju.

Pa, nije li onda sigurnija varijanta pokušati doći do idealne težine kroz namirnice koje su prirodni sagorevači masti?

Hajde prvo da vidimo šta suplementi sadrže.

Sastav sagorevača masti

Sagorevači masti za žene pomažu da se ubrza metabolizam i uspori aposrpcija masti, a sve to prilikom vežbanja. Bez vežbanja, neće dati efekat.

Uglavnom sadrže sledeće sastojke:

  • Kofein. Kofeina ima u kafi, ali i u nekim drugim napicima koje koristimo. U malim dozama je korektno uzimati ga i smatra se da može pomoći u sagorevanju masnih naslaga. Malo je dokaza da sam po sebi utiče na to. Naposletku, koliko samo gojaznih ljkudi poznajete koji piju dosta kafe? Sa druge strane, koliko ljudi poznajete koji tvrde da im je previše kafe izazavalo nemir, lupanje srca pa i nesanicu? Ovo je prilično dobar dokaz da ne treba preterivati sa kofeinom i da treba biti na oprezu kada sagorevači masti sadrže dosta kofeina.

Istraživanja su pokazala da kofein zaista deluje i da privremeno može da ubrza metabolzam za čak 16%, kao i da pomaže telu da sagori više masti kao gorivo. Međutim, bolje deluje kod osoba sa normalnom telesnom težinom nego kod gojaznih.

Najbolja je varijanta da popijete 2 šolje jake kafe tokom dana i tako obezbedite sebi dovoljno ovog sastojka koji se smatra prirodnim sagorevačem masti.

Kafa i kofein koriste se za spoljašnju primenu, jer imaju ovu sposobnost da tope masne naslage.Zato je kofein čest sastojak gelova i krema protiv celulita, a ništa manje nisu popularne ni metode skidanja celulita kafom.

  • Guarana. Iako mi najčešće kafu povezujemo sa kofeinom, zapravo je guarana biljka koja ima mnogo više kofeina. Zato se napitak od ove biljke koristi kao energetski. Previše guarane može da ima iste nuspojave kao i previše kofeina:nemir, nesanicu, lupanje srca.
  • Ekstrakt zelenog čaja. Posle kofeina, upravo se ovaj sastojak nalazi na listi uobičajenih sastojaka sagorevača masti. Da,prirodan je i zeleni čaj je zaista dobar za mršavljenje, ali ima i svoje nuspojave kao što je recimo glavobolja.

Ekstrakt zelenog čaja bogat je kofeinom i epigalokatehin galatom (EGCG). Oba su dobri sagorevači masti. Najbolje deluju zajedno.

Jedna studija je pokazala da kombinacija zelenog čaja i kofeina sagoreva 65 kalorija dnevno više nego kada se samo uzima kofein.

To je ono što ima u suplementima. Tu su još često i efedrin, ekstrakt garcinie kambodže, aminokiseline, rastvorljiva vlakna, proteini u prahu, L-karnitin.

Najbolji sagorevači masti su prirodni

Da bi sagorevači u vidu suplementa delovali, svakako treba da redukujete ishranu. Naš je predlog da u ishranu uključite namirnice koje su prirodni sagorevači i da se ne oslanjate na čuda već na sopstveni trud.

prirodni sagorevaci masti

Hrana koja radi kao najbolji  sagorevač masti treba da sadrži konjugovanu linoleinsku kiselinu, dosta proteina, vlakana. Na taj način bazirana ishrana redukuje unos ugljenih hidrata. Iako su ugljeni hidrati u nekoj meri neophodni, u prevelikim dozama izazivaju gomilanje masnih naslaga. Cilj ishrane bazirane na proteinima i vlaknima jeste da se unosi manje masti, a da se postojeća troši kao izvor energije.

Ove namirnice su prirodni sagorevači masti koje treba da uvrstite u ishranu:

Zeleni čaj

Ovo smo već pominjali, ali u vidu ekstrakta. A zašto ne baš čaj?  Zeleni čaj sadrži katehine u velikim količinama.To je tip antioksidanata koji mogu da smanje težinu, daju energiju, ubrzaju oporavak posle vežbanja. Na sličan način deluju i mnogi čajevi protiv celulita. Oni su bogati fitohemikalijama koje ubrzavaju rad metabolizma i na taj način doprinose bržem sagorevanju masnih naslaga.

Da biste dobili efekat ekstrakta zelenog čaja treba da popijete 3 do 5 šolja ovog čaja dnevno.

Probiotici

Probiotici se, baš kao i sagorevači masti, mogu naći u kapsulama, ali ih isto tako možete naći u pojedinim namirnicama, posebno onim nastalih fermentacijom. Primera radi to su kefir, jogurt, kombuha

A kako oni deluju kao sagorevači masti?

Okolo-naokolo, ali deluju. Oni su pre svega zaduženi za normalan rad creva i normalnu probavu, a time je i aposrpcija masti dovedena u red.

Hladna voda

Nemački naučnici su došli do zaključka da 6 šolja hladne vode dnevno može da sagori 50 kalorija dnevno više.

Logika je u tome što telu treba dodatna energija da bi hladnu vodu zagrejalo. Da i ne govorimo o tome da ćete delimično napuniti stomak, osećati se sitije i da ćete olakšati varenje hrane. Sve govori u korist toga da hladna voda može biti prirodni sagorevač masti.

Ljute namirnice

Možda ovo sa hladnom vodom zvuči nelogično, jer kako nešto što je hladno može da sagoreva bilo šta? Pa u tom slučaju, evo suprotnosti. Jedite namirnice koje su ljute.

Poznat vam je onaj osećaj kao da gorite kada pojedete ljutu papričicu?

Pa ispostavilo se da je kapsaicin, sastojak od kojeg su papričice ljute, zapravo odličan prirodni sagorevač masti. On utiče direktno na simpatetički nervni sistem  u tom trenutku metabolizam ubrza za 23%. Nije trajni efekat, ali svak dan po malo i recite „zbogom salo“.

Na isti ili sličan način deluju i ostali začini i namirnice jakog ukusa od kojih vam se čini da gorite: cimet, kurkuma, karanfilčić, đumbir.

Cimet recimo pomaže da se glukoza pomera u ćelije brže, pa insulin ima manje posla. Da biste izvukli iz cimeta ovaj efekat sagorevanja masnih naslaga, potrebno je da konzumirate četvrtinu kašičice dnevno.

Kruške

Zašto baš kruške? Naime, jedna studija rađena na Univerzitetu u Rio de Žaneiru pokazala je da žene koje jedu 3 kruške dnevno unose manje kalorija tokom dana i izgube više kilograma u odnosu na one koje to nisu radile.

Ne volite kruške?

Pa , ništa zato!

Samo navalite generalno na hranu bogatu vlaknima.

Kruške su izuzetno bogate pa su zato istaknute, ali i druge namirnice će pomoći takođe. Vlakna vas čine sitim i sprečavaju prejedanje. Više su preventiva nego pravi sagorevač masti, ali vredi ih uzeti u obzir, zar ne?

Predlog: Pojedite krušku pre jela! Sa korom!

A ako ne ide sa kruškom, probajte druge namirnice bogate vlaknima kao što su ovsene mekinje, chia seme, laneno seme, ostalo voće i  povrće.

Grejpfrut

Znamo da niko ne uživa preterano u njegovoj gorčini, ali verovali ili ne, on je odličan prirodan sagorevač masti sam po sebi. Pojedite pola grejpfruta pre svakog obroka i daćemo vam orden!

Šalimo se!

Pojedite pola grejpfruta pre svakog obroka i možete izgubiti pola kilograma nedeljno, a da ništa drugo ne menjate u ishrani. Pa vi probajte! On ima sposobnost da reguliše nivo insulina koji je zadužen za skladištenje masnih naslaga.

Konjugovana linoleinska kiselina

Ova grupa hemikalija koja se nalazi u masnim kiselinama i ne proizvodimo je u našem telu nego moramo da je unosimo spolja. Može se naći u namirnicama kao što su punomasno mleko, sir, govedina, maslac, nešto malo u piletini i svinjetini. Rezultati studija pokazali su da ima sposobnost da smanji apetit i poveća snagu i energiju. Zato se često izoluje kao sastojak sagorevača masti u vidu suplemenata.

Nemasno meso

Nemasno meso, poput onog koje se može naći u pilećim grudima, ima visok termogenički efekat.

Tokom varenja ovakve hrane bogate proteinima, vi sagorite 30% onih kalorija koje pojedete.

Hrana bogata kalcijumom i gvožđem

Kada vam nedostaje hranjivih materija u organizmu, metabolizam se usporava jer telo ne radi efikasno. Nedostatak gvožđa i nedostatak kalcijuma pokazali su se kao posebno značajni na ovom polju. Nedostatak gvožda nadoknadite konzumiranjem namirnica bogatih gvožđem, nedostatak kalicijuma konzumiranjem što više mlečnih proizvoda. Unošenjem dovoljno kalcijuma smanjuje se aposrpcija masti iz drugih namirnica.

Bademi

Bademi su prirodni sagorevači masti i mogu vam pomoći da se rešite viška masnih naslaga i dobijete borbu sa celulitom takođe. Da biste to postigli, potrebno je da pojedete šaku badema dnevno. Recimo, umesto kesice čipsa uz film, vi navalite na njih. Em ste loše zamenili dobrim, em ste pojeli namirnicu koja uspešno sagoreva masti. Koliko uspešno, pitate se? Jedna studija je pratila učesnike šest meseci. Oni koji nisu menjali svoju ishranu tokom tok perioda izgubili su 11% telesne masnoće.

Losos

Masna riba generalno bogata je omega 3 masnim kiselinama, neophodnim za naše zdravlje. One pomažu da se smanji osetljivost na insulin, što sa druge strane za posledicu ima smanjenje masnih naslaga i topljenje sala na stomaku. Takođe, aktivira hormone štitne žlezde koji ubrzavaju metabolizam.

Zaključak je da treba da jedete ribu na regularnoj bazi, a ne samo kad se posti. Neka bude barem jednom nedeljno.

Chia semenke

Neke namirnice jednostavno imaju svoj trend, a one koje su trenutno u trendu su definitivno moćne chia semenke. Kako one deluju kao prirodni sagorevači masti? Bogate su omega 3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima i sve tri stavke potrebne su za brže sagorevanje sala. One imaju sposobnost da smanje apetit, ubrzaju metabolizam i podstaknu rad glukagona – hormona koji deluje suprotno od insulina i radi kao najbolji sagorevač masti.

I ne treba biti stručnjak da primetite kako namirnice koje sagorevaju masne naslage nisu ni hleb, ni testenine, ni pržena, masna hrana, ni salame. Štaviše, prilično su raznovrsne. Sasvim smo sigurni da uz redovnu vežbu i konzumiranje raznovrsnih a zdravih hranjivih sastojaka možete uspešno da sagorite masnoće. Provereno. Probajte. Posle par meseci, videćete da deluju kao magija!