Isprobajmo SKINIMALIZAM! Našem licu je POTREBAN PREDAH!

Isprobajmo SKINIMALIZAM! Našem licu je POTREBAN PREDAH!

Naučite kako da se negujete u duhu skinimalizma.Da li osećate da vam je koža pretrpana preparatima? Onda je skinimalizam rešenje za vas!

Beauty rutina je postala složena i dugotrajna, a efekti sve slabiji. Lice prezasićeno brojnim preparatima često izgleda loše.

Možda mu je potreban predah?

Napravite ga i dozvolite koži da ozdravi.

Zatrpavanje kože sa previše proizvoda može oštetiti njenu prirodnu zaštitnu barijeru. Izbegnite suvoću, nepravilnosti i crvenilo. Za promenu – praktikujte skinimalizam.

Ovo možda nije potpuno nov koncept u svetu lepote. Sigurna sam da i među našim čitaocima ima onih koji preferiraju prirodan izgled čak i po cenu da im se vidi po neka bubuljica, borica ili druga vrsta nesavršenosti na licu.

Skinimalizam je minimalizam u nezi lica i šminkanju.

U svetu u kome su fotošop i ideja o savršenom tenu još uvek dominantni, skinimalizam pristup nezi i šminkanju je znak da mnoge dame žele da se okanu tih nerealnnih standarda lepote.

Jedan Pinterestov izveštaj donosi podatak da je želja za prirodno blistavom kožom kao i prirodnim svakodnevnim make up-om porasla poslednjih godinu dana za 180%.

Da li to znači da je vreme grafički precizno iscrtanih ajlajnera i lica našminkanih do neprepoznatljivosti, za nama?

Ni blizu.

Ipak to znači da je sve više onih koji žele da prirodnom jednostavnom i vrlo svedenom negom podstaknu, poneguju, sačuvaju ono što već imaju umesto da svoju prirodnu lepotu kvare a potom pokrivaju teškom šminkom nastale štete.

Ako želite da se uverite da je jednostavna, prirodna nega put ka lepom licu koje ne morate skrivati teškom šminkom, donosimo vam priču iz prve ruke. Moja poznanica Nina je našla svršen način da neguje lica koji svako može sprovesti u delo. Njeno bubuljičavo, masno lice, sada je bespekorno i čisto. I vaše može biti takvo, ako probate isto što i ona.  Otkrijte šta je to. Njena lična priča se nalazi na sledećem linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Verujem da vam je jasno da nikada nećete imati potpuno perfektnu kožu na kojoj neće biti ni jedne mane.

Drage moje, ovo je moguće samo u fotošopu.

Sigurna sam da ste pre Instagrama i njegovih merila lepote, više volele sebe. E pa lepo, hajde da se dobro umijemo, da se sretnemo u ogledalu sa onom nekadašnjom devojkom.

Hajde da joj kažemo koliko je volimo baš takvu kakva jeste.

Tek tada ćete biti vreme da pravilnom negom učinite da na vašem licu ne bude više ničega što je potrebno skrivati.

Naša rutina nege kože postala je previše složena i dugotrajna. Potrošači su naoružani sa sve više znanja i sve više preparata bez kojih im čini se nema života.

Priznajte da vam je toaletni sto toliko zatrpan da na njega igla više nema gde da se spusti!

Godina za nama bila je rekordna po prekomernoj upotrebi kozmetičkih preparata.

Koliko preparata koristimo svakodnevno?

Ukoliko me sad popreko gledate, u smislu:  „Preteruješ, čini ti se! Hajde da sklopimo deal!“

Ujutru pripremite olovku i papir.

Za svaki proizvod koji toga dana budete stavili na svoje lice ucrtajte jednu recku. Kladim se da će se do kraja dana brojka popeti na 15-20 stavki.

Pretrpavanje kože sa previše proizvoda može narušiti njenu prirodnu barijeru i dovesti do pojave nepravilnosti kao što su bubuljice na licu , masna koža ali i suva koža, cevenilo, perutanje, tanjenje kože i njena preosetljivost..

Šta je skinimalizam?

Skinimalizam predstavlja minimalistički pristup nezi kože.

Sigurno ste sto puta čuli frazu: ”Manje je više”. 

Ovde je ona potpuno primenljiva.

Naime, ovaj pristup nezi kože i kozmetičkim navikama uopšte nas uči da pobacamo desetine različitih preparata i da umesto njih izaberemo svega nekoliko – neki čak kažu samo 3 ali kvalitetna koji će našu negu dići na viši nivo i imati mnogo bolji efekat.

Skinimalizam vam uz to omogućava da vaša prirodna blistavost i tekstura kože zasijaju u svoj svojoj prirodnoj lepoti.

To je odustajanje od rutine nege u bezbroj koraka koji vam oduzimaju vreme i novac a vašu kožu iznuruju, opterećuju i na kraju ostavljaju oštećenja na njoj.

Skinimalizam je jednostavnija varijanta koja štedi vreme i novac i najvažnije smanjuje izloženost kože nezdravim hemikalijama kojih ima u kozmetici.

Skinimalizam se može posmatrati i kao lični stav koji odbacuje ideale lepote promovisane u medijima, koji odbacuje pokrivanje i prikrivanje mana.

Ovaj stav treba da vas ohrabri da izađete pred svet i pred objektive foto aparata bez Instagram  filtera, bez ulepšavanja i da prigrlite sebe stvarnu i predivnu u svojoj jednostavnosti.

Nakon godina dvostrukog, trostrukog čišćenja lica i večernje rutine u 7 koraka, vreme karantina, rada od kuće, odsustva izlazaka donelo je život sa malo ili ni malo šminke i postalo pravi trenutak za odmor od svega, promenu navika i povratak prirodnoj lepoti.

Dermatolozi ohrabruju pojednostavljivanje rutine nege lica već duže vreme. Naime, mnogi njihovi pacijenti su potrošili neverovatne sume novca i mnogo vremena isprobavajući različite trendove u nezi kože. Na kraju su ostali frustrirani i bespomoćni ne mogući da dostignu beauty ideal koji im se servira na medijima i društvenim mrežama. Ne samo što je“ fotošop ideal“ nedostižan već koža lica stalno pati i svojim kvalitetom se sve više udaljava od vašeg željenog cilja.

Kao najbolje rešenje se pokazalo pojednostavljivanje rutine, smanjenje broja proizvoda u upotrebi.

Skinimalizam nas uči da prigrlimo svoju prirodn kožu sa što manje šminke i sa samo nekoliko proizvoda za negu i da tako dozvolimo svojoj koži da zablista nasuprot skrivanja pod teškim slojevima šminke koja ima za cilj da vas prikaže u skroz nerealnom svetlu

Dakle, nije potrebno da izgledate kao instagram fotografija da biste bile lepe i vredne.

Treba da budete negovane i da budete vi, baš  vi a ne neko drugi, izmišljen, idealan, nacrtan i fotošopovan.

Kako sprovesti skinimalizam  u delo?

Skinimalistički pristup nezi ne podrazumeva da sada bacite sve svoje beauty preparate. Zapravo reč je o tome da treba da se fokusirate samo na one proizvode koji zaista koriste vašoj koži iako ne skrivaju svaku nesavršenost na njoj.

Ukoliko se odlučite da isprobate skinimalizam na sopstvenoj koži, fokusirajte se na sledeća 3 osnovna proizvoda:

Sredstvo za čišćenje lica

Pomoću njega se sa lica uklanjaju nečistoće, prašina, znoj, bakterije itd. Trebalo bi da njime počinjete i završavate svoj dan. Zabluda je da je jutarnje čišćenje lica nepotrebno. To što tokom noći niste bili izloženi nečistoćama ne znači da vam je lice ujutru čisto. Koža se noću više znoji, ostaci kreme koju ste uveče naneli su još uvek prisutni na koži.

Samo voda nije dovoljna da se sve to ukloni.Dakle, jutarnje čišćenje lica je jedna ko važno kao i večernje.

preparati za skinimalizam

Za suvu i osetljivu kožu, kremasti proizvod za čišćenje lica je dobar izbor. Penušavi su za masnu kožu dok su gelovi za umivanje namenjeni normalnoj koži.

Ovo je neka opšta podela. Naravno da ćete naći od svake vrste linije za suvu, masnu ili osetljivu kožu.

Još jedno jako popularno i vrlo praktično sredstvo za čišćenje lica je i micelarna voda. Takođe ih ima različitih za svaki tip kože ali i sa nekim dodatnim efektima kao što je detox, na primer.

Hidrirajuća krema za lic

Ovaj korak koži obezbeđuje zdravlje, zaštitu i čuva je od isušivanja.

Čini se da je ovde pravo mesto da vam skrenem pažnju na prirodnu kozmetiku.

Po svemu sudeći, hemiji je odzvonilo na mnogim poljima.

Sigurno znate da je u razvijenom svetu organska hrana mnogo skuplja od konvencionalne. Oni koji zaista drže do sebe spremni su da se odreknu mnogih stvari kako bi sebi priuštili tu privilegiju da jedu hranu bez pesticida.

Isto je i sa kozmetičkim proizvodima.

Trend prirodne, biljne i bioaktivne kozmetike nije pomodarstvo već probuđena svest o štetnosti hemikalija koje dolaze u kontakt sa kožom, kosom, noktima.

U svetlu skinimalističkog pristupa nezi lica gde sa 3-4 proizvoda treba da zadovoljimo osnovne potrebe za negom, jedna dobra prirodna krema za lice je zlata vredna. Ukoliko može da zadovolji vašu potrebu za hidratacijom i zaštitom kože, sprečava prevremene znake starenja, uklanja tamne fleke sa lica, zateže kožu i vraća joj mladalački sjaj, ona mora postati jedan od ta vaša 3 skinimalistička proizvoda koje primenjujete.

Preparat za zaštitu od sunca

Tu je da zaštiti lice od pogubnog uticaja UV  zraka i spreči prevremeno starenje lica.

Pojedini zagovornici skinmalizma ovoj listi dodaju još i serum za lice. Za druge taj četvrti dozvoljeni proizvod može biti lek ili prirodni preparat protiv bubuljica.

Serum za lice se dodaje kao antioksidant koji lice treba da zaštiti od delovanja slobodnih radikala koji mogu da nanesu veliku štetu koži lica.

Naravno, skinmalizam nije isključiv. To znači da svojoj rutini možete dodati svaki proizvod koji osećate da je vašoj koži zaista neophodan, kao što su retinoidi na primer, anti age krema ili slično.

Praktikovanje ove metode nege ne znači da ne smete odgovarajućim proizvodom rešavati problem koji imate. Reč je samo o tome da koristite samo ono što vam je zaista neophodno i da ne preterujete ni u čemu.

5 principa skinimalizma

skinimalizam principi

  1. Manje je više – za svaki proizvod koji kupite zapitajte se da li vam je zaista potreban, kako i u koje doba dana ćete ga koristiti, kao i koja vam je korist od njega. Tada nećete kupovati i koristiti nepotrebne proizvode.
  2. Kako smanjujete kvantitet proizvoda kvalitet vam postaje sve važniji, obraćate pažnju na sastojke kupljenih proizvoda koji će vam dati rezultate koji su vašem licu potrebni.Umesto da koristite 20 proizvoda lošeg kvaliteta koristite tek nekoliko kvalitetnih.
  3. Ni jedan proizvod koji nanesete na lice ne sme narušavati zaštitnu funkciju kože
  4. Vratite se bazičnim proizvodima za negu, sve ostale pregledajte, bacite sve one kojima je istekao rok trajanja ili koji su se pokazali kao loši na vašoj koži.
  5. Razumite u potpunosti potrebe svoje kože. Tek tada ćete svoju rutinu moći osmisliti tako da sa najmanje novca, napora i štetnih hemikalija postignete najviše što možete sa onim što vam je majka priroda dala. A svako je od nje dobio dovoljno, samo ako znate to da cenite.

Koje su prednosti skinmalizma

Iz do sad rečenog, jasno je da ovde nije reč samo o broju proizvoda koje koristite na svom licu i telu, mada je to doista osnova od koje polazimo.

Reč je zapravo o vašem odnosu prema sebi, svojoj lepoti i o vašem resetovanju na realna očekivanja od svog izgleda.

Ja bih rekla da je ovo vid pomirenja i prihvatanja svojih vrlina i mana. 

Ovaj pristup ima nekoliko prednosti:

  • Štedi vreme
  • Jeftin je
  • Koža je manje ili ni malo izložena uticaju štetnih hemikalija
  • Ne opterećuje kožu koja sada slobodno diše

Naime, eksperti su primetili da sve više ljudi pati od kožnih oboljenja, alergija ili preosetljivosti kože. Vrlo često se  ovi problemi povezuju sa proizvodima za negu i dekorativnom kozmetikom.

Većina preparata u sebi sadrži brojne “pogrešne” sastojke koji iritiraju kožu.

Skinimalizam podrazumeva manje preparata, manje pakovanja, ambalaže i otpada. Ovaj pristup nezi i mejkapu je ekološki globalno gledano ekološki pristup a to nije mala stvar.

Rezultati skinimalizma

Svaki dermatolog će vam reći da je koža sposobna da primi i upije određenu količinu preparata. Ukoliko oni sadrže ono što joj je potrebno tim bolje. Ukoliko sadrže neke štetne sastojke tim gore po vas i vaše lice.

Ukoliko se vaše večernja rutina sastoji iz nekih 10 koraka, većinu tih preparta ste prosto bacili.

Prosto koža ne može da ih upije i iskoristi. Nanositi sloj preko sloja je besmisleno. Žene krenu sa tonerom, nakon toga serum pa krema ova, zatim ona.

Skinimalizam se vrlo brzo očituje u blistavijem svetlijem i vitalnijem tenu. Prosto ste očistili kožu od slojeva kozmetike koji joj nisu dozvoljavali da se nadiše, da slobodno razmenjuje materije sa okolinom.

Skinimalizam na vaše lice deluje kao godišnji odmor. Da li biste želeli da ste stalno na godišnjem odmoru?

Ukoliko već dosta dugo plivate protiv struje zvane fotošop lepota ili Instagram lepota, možda vam neće biti lako da preko noći zaboravite sve svoje snove preko noći.

Vikend ili godišnji odmor, odlazak u prirodu , na rekreaciju i slično mogu biti idealni dani za praktikovanje novog i slobodno mogu reći, vrlo naprednog i nadasve pametnog pristupa nezi lepote.

Kako se našminkati poštujući skinimalizam

Sigurno vam je poznat trend u šminkanju oslobođen boja gde je sve nude. Zapravo reč je o tome da se našminkamo tako da to izgleda kao da smo nenašminkane. Ovo je ključno kod skinimalizma.

Krenimo korak dalje, ispoštujmo odmor koji je našem licu neophodan. Bez teških podloga i pudera. Ukoliko baš morate onda je dovoljna samo tonirajuća krema ili neki proziran skin glow, malo rumenila, maskara i sjaj na usnama.

Zapamtite, da biste izgledale lepo i bile dopadljive, nije potrebno da izgledate kao dvadesetogodišnji foto model jedre zategnute kože, bez ijedne nepravilnosti, borice i slično.

Jednostavno, potrebno je da vaša koža bude zdrava, negovana i da se vi u njoj osećate udobno, opušteno.

I da, potrebno je da sijate iznutra, jer obožavate sebe baš takvu kakva jeste.