Normalna koža lica takođe traži negu! Ne zapuštajte je!

Normalna koža lica takođe traži negu! Ne zapuštajte je!

Normalna koža lica ne stvara probleme. Svaka osoba bi volela da je ima . Ovo su od osnovnih parametara koje treba da ispunjavate da bi koža bila takva, ali i smernice kako da svoju kožu učinite normalnom.

Karakteristike normalne kože

Odmah kada pročitate ovaj naslov, a da čak i nemate neka detaljnija saznanja o tome, jasno vam je da se radi o koži koja nema nekih većih problema.

Koji bi to problemi mogli biti?

Uobičajeni.

Nema suvoće kože, proizvodnja sebuma je normalna, taman takva da vam koža ne bude ni suva ni premasna. Pošto sebuma u nenormalnoj količini nema, pore su normalnog izgleda, bubuljice nisu opcija, ni akne ni mitiseri.Ne manifestuje se bilo kakva osetljivost kože, čak ni ako, recimo, pipnete kožu prljavim rukama (nemojte ovo namerno raditi!) ili ako pogrešite u nekom koraku nege. Pazite samo, ne da grešite na duže staze, već ako nešto pogrešite sporadično.

Ovakva koža lepo izgleda, mekana je, dovoljno sjajna, elastična, rumena u jagodičnom delu, normalne boje i teksture na ostalim delovima lica. Ona je, dakle, idealna.

Izvući ćemo ove osobine normalne kože taksativno:

  • mekana na dodir
  • elastična, ne zateže
  • normalne masnoće, čak i u T-zoni
  • rumena
  • bez bubuljica
  • nije sklona pojačanoj osetljivosti
  • sitnih, neuočljivih pora
  • dobre periferne cirkulacije

Ako ste vlasnica ovakve kože, onda vas je priroda nagradila.

PH vrednost normalne kože

normalna koža lica karakteristike

Ta famozna pH vrednost kože je nešto o čemu se često priča, a nije uvek izvesno šta to znači. Zato je potrebno detaljnije objašnjenje.

Potential of Hydrogen iliti PH je podatak o tome koliko je naša koža kisela, odnosno bazna.

Znate da se ne samo koža,  već i naše telo,  procenjuje po pitanju kiselosti, odnosno, baznosti  i da je idealan odnos ta dva, u stvari idelana koža. Tu je veoma važna voda. Telo je onoliko bazno koliko vode u sebi sadrži, kao i koža.

Smatra se da broj 7 ključan u merenju svega toga i da vrednosti koje niže od 7 označavaju kiselost sredine, a vrednosti veće od 7 baznost. Nijedna vrednost koja je radikalna nije dobra, ali se podrazumeva da je bazna sredina idealnija od kisele.

A otkud ta 5. 5 vrednost, koja se predstavlja kao idealna kada je koža u pitanju?

Stručnjaci kažu da je 5. 5 blago kisela sredina, pogodna za razvoj i održivost zdravih bakterija naše kože. Te zdrave bakterije sprečavaju patogene bakterije da se nasele i da onda našu kožu poremete na neki način.

Ta blago kisela površina je takođe važna i zbog toga što je najpogodnija ne samo za razvoj zdravih bakterija, već je najidealnija i za enzime, vitamine i minerale, koji su u tom i takvom sastavu i zaduženi za to da naša koža izgleda normalno, izgleda savršeno.

PH vrednost kože se lako može narušiti i tada nastaju problemi, a narušava se neodgovarajućom, možda čak i komedogenom kozmetikom, koja nam zapušava pore i remeti tu zaštitnu barijeru.

Zbog toga treba biti obazriv u izboru blage i prirodne kozmetike, koja neće naštetiti našoj koži.

Može li normalna koža imati bubuljice i mitisere?

Najčešće pitanje možda, koje se postavlja u kontekstu normalne kože jeste to, da li normalna koža zaista nikada nema bilo koju vrstu nepravilnosti. Odnosno, baš nikakvi problemi ne muče normalnu kožu?

Razočaraćemo vas, ali čak i normalna koža pretrpi tu i tamo neko oštećenje i neki problem!

Šta je poenta?

Poenta je da normalna koža nema hroničnih problema, onih koji se ukorene i onda ne možete sa njima da se izborite, kao što su uporne cistične akne ili mitiseri na koži. Baš takav problem je imala Nina.Pomenućemo je kao primer  uspešne borbe protiv bubuljica. Posle zaista iscrpljujuće pretrage, Nina je uspela da svoju problematičnu, masnu, bubuljičavu kožu transformiše u normalnu. Uspela je to potpuno prirodnim putem i krajnje jednostavno. Istu stvar možete isprobati i vi. Pročitajte njeno iskustvo. Nalazi se na ovom linku:  https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Da se vratimo na normalnu kožu sa bubuljicama. Hormoni su čudo, to znaju žene jako dobro u određenom periodu meseca kada podivljaju ili adolescenti kojima se tu i tamo pojave sitne bubuljice. One su prolaznog tipa, traju po nekoliko dana i, ako imate normalnu kožu, ne treba oko toga da se uzbuđujete.

Potrebno je da samo istretirate mesto gde se bubuljica pojavila, odgovarajućom kozmetikom, nikako ne stiskate ili nešto na silu cedite. Sporadične bubuljice će nestati kao rukom odnesene. Oko toga se uopšte nemojte naročito uzbuđivati. Nije na odmet da za takve prilike imate jedan gel za bubuljice u svom neseseru.

Može li normalna koža postati masna?

I ovo pitanje je jako često, a i na njega vam dajemo potrvrdan odgovor. Kao što smo pomenuli u nekom od prethodnih pasusa, niste vi potpuno zaštićeni ako imate normalnu kožu, u smislu da će ona uvek biti idealna, šta god da uradite.

To samo znači da vi možete o njoj mnogo lakše da se brinete nego neko ko kuburi sa suvim licem ili kombinovanom kožom, ali ne, nikako niste potpuno zaštićeni.

Naime, vi svoju kožu ne smete previše opterećivati nepotrebnom kozmetikom. Pošto vam je koža već zahvalna za negu, potrebno je samo da pronađete odgovarajuća sredstva koja će vašoj koži prijati i najbolje je negovati.

Kako to kožu možete učiniti masnom?

Tako što ćete joj poremetiti PH vrednost raznim agresivnim pilinzima, čistačima lica, tonicima, kao i maskama za lice koje nisu odgovarajuće. Proizvodnja sebuma je tu mnogo važna.

Ukoliko svoju normalnu kožu tretirate neodgovarajuće i poremetite joj idealnu PH vrednost, sva je prilika da će ona postati masna. Najpre u T-zoni, a potom i šire. Masna koža je sklona aknama i drugim neprijatnostima koje ne možete baš lako zaobići.

Varijacije normalne kože

Već smo rekli da normalna koža nije baš ubek idealna i da može tu i tamo imati varijacije. One se tiču sitnih problema koji se sami nameću i koji su normalna reakcija na stvari iz spolajšnje sredine, ali su reakcija i na nešto što potiče iz tela.

Važno je da vodite računa o tome da ne bude vaša nebriga i neinformisanost kriva za te varijacije vaše kože.

Normalna koža sa masnom T-zonom lica

Ovo je veoma čest slučaj. Najveći broj žena ima ovaj tip, pa možemo reći, kombinovane kože.

To znači da su obrazi normalni, bez pora i bez nepravilnosti koje posebno moramo tretirati i na njih obraćati pažnju, ali je zato T-zona zahtevna. 

To je čelo, nos, delovi iznad usana i brada. Oni umeju biti masniji i tada bi trebalo da se njima detaljnije pozabavimo.

Ako su masniji, to ne znači da će vam oni stvarati velike probleme, ali znači da ćete s vremena na vreme njih morati posebno da ispilingujete, očistite i da ćete možda morati da koristite malo drugačiju vrstu kreme, onu koja je dovoljno hidrantna da ih nahrani, a dovoljno mat da pokupi masnoću.

I šminkanje može biti zahtevnije nego inače. Mat puderi u T-zoni dosta pomažu, ali i jedan fantastičan trik, za koji vam je potrebna samo papirna maramica i ništa više. Naime, možete, a pošto ste naneli šminku, s vremena na vreme da parče maramice utisnete na T-zonu, sačekate nekoliko trenutaka da se upije masnoća i sklonite.

Praktično, pritisnete kožu i pustite. Nikako je ne razvlačite i ne skidate, brišete šminku. Pokupite višak masnoće i nastavljate svoje aktivnost dalje. Tu su i papirići za matiranje lica.

Normalna koža sa suvim pečatima

Malo manje čest, a veoma moguć scenario, to je da vam koža sporadično ima neke suve delove, koji su iziritirani, zatežu i peckaju.

Apsolutno ne postoji pravilo gde bi mogle biti te „pecke“ i ti pečati. Dermatoze se javljaju na apsolutno svim mestima na licu. Veliki broj njih može vam zadati probleme.

Iako su takvi pečati na licu neveliki po površini, potrebno je da ih prvo pregledate kod dermatologa, da se ustanovi da li imaju veze sa nekim kožnim oboljenjem, kao što je psorijaza ili ekcem.

Ako imaju, onda je potrebno da dobijete odgovarajuću terapiju i da mastima istretirate kritične delove. Terapija traje kratko, a posle bi trebalo tu, potencijalnu suvoću, da lečite adekvatnom i blagom negom.

Kada ovo odradite kako treba, onda samo treba da se negujete kako treba i ovi suvi pečati neće praviti veliki problem na licu.

Ne treba brinuti zbog ovih sitnih problema vaše normalne kože. Oni, uglavnom, ako ste odgovorni, ne mogu previše da ugroze njen status koji je dobar. Od vas zavisi, a mi ćemo vam pomoći u tome. Daćemo vam praktične savete koji vam konkretno mogu pomoći kako da vaša normalna koža ostane normalna i zdrava dugo vremena.

Čišćenje normalne kože

Čišćenje normalne kože treba da bude detaljno, kao što je uostalom slučaj i sa drugim tipovima kože. Veoma je važno da nikada, ali nikada ne legnete sa šminkom u krevet.

Žene koje imaju normalnu kožu umeju da kažu kako one mogu da urade svojoj koži šta god požele i da im ništa ne bude problem.Nikako nemojte to sebi dozvoljavati, jer koža pamti. Možda će u nekom mladalačkom periodu ona da bude savršena, ali to neće trajati zauvek.

Kožu pre svega perite blagim sredstvima za umivanje, kao što su pene ili gelovi za lice. Čišćenje micelarnom vodom takođe je neophodno, da biste bili potpuno sigurni da nema nečistoća. Onda je tu tonik, koji takođe treba da popravi sjaj i da koži da dodatnu blistavost.

Večernja rutina je obavezna, a jutarnja može da bude i malo opuštenija. Ako legnete sa čistom kožom, onda ujutru možete iskoristiti neku umivalicu koja je prirodna i blaga.

Ako ne preskačete sve ove korake, onda ćete sigurno zadržati lepotu svoje kože onako kako treba. Čuvajte svoju kožu koja je normalna i nemojte je izlagati nekim rizicima, da je ne biste na bilo koji način oštetiti.

Nega normalne kože

nega normalne kože lica

Veoma je važno da krema koju koristite bude dovoljno hidrantna, kako bi se njena vlažnost održala u onoj meri u kojoj treba.

Za normalnu kožu, krema ne sme da bude teška i masna. Takva hidratacija, naročito preko dana i naročito u letnjem periodu, bila bi baš loša po lice. S druge strane, nemojte se zavaravati da je nepotrebno da stavljate kremu ako vam je koža savršeno lepa. Zaštitni film koji daje krema licu je nezamenljiv kada je u pitanju uticaj iz spoljašnje sredine. Zagađenje je veoma važan faktor koji može oštetiti kožu.  A tu je i sunce.

Nikada, ali zaista nikada nemojte dozvoliti da na sunce izađete bez kreme sa zaštitnim faktorom. Zapravo, sve češće čujemo i to da nam je krema sa zaštitnim faktorom neophodna i ako nismo na suncu. Nažalost, usled oštećenja ozonskog omotača, ultraljubičasto zračenje je veliko.

Ono može doprineti da se koža ošteti, ali i da se pre vremena zbora. Tako da nemojte dozvoliti ni u kom slučaju da se tako nešto dogodi pre vremena. Negujte se i na taj način svoje lice održite u što boljoj formi.

Još jedan ozbiljan pomagač u tome vam mogu biti i serumi za lice. Ponekad, naročito u letnjem periodu, zahvalniji za korišćenje nego kreme. Daju blagi ton, ali i štite kožu, ne masteži je pri tom.

Tu su i tonirane kreme za lice, kojima dobijate negu i pokrivanje, 2 u 1. One neće biti teške za kožu, hidriraće je, a pri tom ćete izbeći i nanošenje pudera u velikoj meri. Imaćete manje agresivnu negu i šminku. Što je, priznaćete, sjajno.

Kako imati normalnu kožu?

Ovo je takođe važno pitanje, kako doći do normalne kože, ako ona trenutno nije takva. NIje nemoguće, ali ponekad može da bude teško. 

Pre svega se morate pozabaviti ozbiljno problemom koji vas muči. Zapravo, na prvom mestu morate odrediti svoj tip kože, a onda i rešavati probleme koji se tu javljaju. Te probleme, naročito ako su ozbiljniji, ne možete rešiti sami, već uz stručnu pomoć dermatologa. 

Zato je dobro da za početak obavite pregled i, ako je potrebno, dobijete terapiju. Pored toga, dobićete i savete kako sa kožom koja je bila problematična, pa izlečena. Kada sanirate bubuljice, suvoću ili masnoću, šta god da vas muči, onda se trudite da održite novonastalo stanje. U tome vam mogu pomoći i koraci koje smo vam mi ovde naveli.

Svakako morate osluškivati svoju kožu lica i sami procenjivati šta je to što vam odgovara. Uz malo truda i predanosti i vi možete imati normalnu kožu lica.