Bioaktivna kozmetika je kozmetika budućnosti!

Bioaktivna kozmetika je kozmetika budućnosti!

Često se srećete sa oznakom „bioaktivan“ na kozmetičkim preparatima. Želite li da saznate šta je bioaktivna kozmetika i kako deluje? Nastavite sa čitanjem.

Vrsta hemikalija koja se u malim količinama nalazi u nekim biljkama i drugim oblicima hrane kao što su voće povrće, orašasti plodovi, ulja i cela žrna žitarica deluju na organizam tako što podstiču prirodne procese u organizmu.

Magična reč „bioaktivan“ – otkrijte šta znači!

Pojam bioaktivan je složen od dve reči bio od grčkog bios život i latinskog activus u značenju dinamičan, pun energije.

U striktno naučnom smislu, bioaktivan je drugi pojam ili skraćena forma za biološki aktivan.Bioaktivni sastojak je supstanca koja pokazuje biološku aktivnost.

U medicinskom rečniku bioaktivna supstanca je definisana kao supstanca koja ima efekat, prouzrokuje reakciju ili izaziva odgovor u živom tkivu. Za neku supstancu ili sastojak kažemo da je bioaktivan ukoliko ima direktan uticaj na živi organizam. Ovi efekti mogu biti pozitivni i negativni u zavisnosti od supstance, doze ili biološke dostupnosti. 

BiIoaktivni sastojci ili samo čuvaju zdravlje ili lekovito deluju na različita stanja.

Da ne bude zabune, neke bioaktivne supstance su opasne, čak fatalne. Ponekad, uneta doza odlučuje o štetnosti odnosno korisnosti bioaktivne materije.

Ipak većina stručnjaka smatra da jedna materija da bi se nazvala bioaktivnom mora imati pozitivan učinak na zdravlje ljudskog organizma.

Bioaktivna kozmetika za zdrav život bez toksina

U novije vreme globalno društvo je postalo svesno štetnosti hemikalija i postoji opšti trend njihovog izbegavanja u svim sferama života pa i u proizvodnji kozmetičkih preparata.

S tim u vezi trend je da se kozmetički preparati dizajniraju na bazi aktivnih biljnih ekstrakata. Takvi proizvodi su bezbedni za upotrebu, lekoviti i često im se pripisuje sinergijski ili multifunkcionalni efekat.

Biljni ekstrakti su bogati bioaktivnim supstancama, fenoli i polifenoli koji se dalje dele na tanine i flavonoide. Flavonoidi se povezuju sa fantastičnim kozmetičkim benefitima kao što je zaštita od fotooštećenja, antiaging efekti, hidratacija, , antioksidativno dejstvo. Oni dalje na kožu deluju kao adstriganti, ima, sprečavaju iritacije i deluju antimikrobno.

Novo doba nameće teror lepote ali i svest o potrebi pravilne nege. Ovo se između ostalog ogleda i u trendu izbegavanja štetnih hemikalija u proizvoda za negu i lepotu.

Bore na licu su jedan od najvažnijih zadataka na koje kozmetika danas mora da odgovori. Niko ne želi bore, one prosto nisu poželjne ni u jednom životnom dobu. 

Živimo u vremenu ostani mlad po svaku cenu i zauvek a pri tom izbaci štetne hemikalije iz svoje kozmetike.

Ana nije izuzetak i potrudila se da nađe upravo bioaktivne materije za svoje lice . Uspela je. Njeno lice se podmladilo i tragovi starenja su nestali. Isto to je i vama dostupno ako želite lice bez bora, podočnjaka i fleka. U čemu je njena tajna saznajte u iskustvu koje je podelila sa nama a koje se nalazi na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Ovo je nateralo proizvođače na niz novih istraživanja i pronalaženje korisnih lekovitih supstanci u prirodi. Tako smo došli do bioaktivnih sastojaka kozmetičkih preparata.

Šta su bioaktivne supstance?

Bioaktivne komponente u biljkama nastaju kao sekundarni metaboliti koji nisu neophodni za dnevno funkcionisanje same biljke kao što je rast na primer.  Međutim, bioaktivne komponente u biljkama igraju važnu ulogu u borbi za opstanak biljke.

bioaktivni sastojci u kozmetici

Bioaktivne supstance se takođe nalaze i u drugim živim organizmima i mikroorganizmima kao što su bakterije, gljive i neke životinje.

Sve što važi za kopneni svet, važi i za morske mikroorganizme koji proizvode potencijalno korisne  po ljudsko zdravlje, bioaktivne supstance.

Biljke, zapravo njihovi ekstrakti, se dodaju kozmetičkim formulacijama zahvaljujući određenom svojstvu kao što je antioksidativno, protivupalno, antiseptičko i antimikrobno. Bioaktivne komponente se uspešno koriste u anti-age kremama, preparatima za zaštitu od UV zračenja, balzamima za povećanje usana, gelovima za vene. Bioaktivna kozmetika odgovara i potrebi za prirodnom negom kose ali se bavi i olakšavanjem tegoba koje vam donose proširene vene. Bioaktivne materije su u sastavu kvalitetnih gelova za celulit ali i krema za podizanje grudi i niza drugih kozmetičkih preparata.  Ovakva vrsta proizvoda naziva se bioaktivnom kozmetikom.

Bioaktivni sastojci u kozmetici nemaju štetnih efekata na organizam ali zato hrane telo i korisnim nutritijentima.

Kozmetička industrija koristi prednosti prirodnih sastojaka kako bi otišla korak dalje u nezi koja je nežnija za kožu, bez štetnih efekata, u poređenju sa sintetičkom kozmetikom.

S druge strane na tržištu je sve veća potražnja za bioaktivnom kozmetikom u skladu sa rastom svesti o štetnosti i toksičnosti hemikalija.

Tajvanska kozmetika je posebno poznata po svojim bioaktivnim svojstvima.

Najraniji zapisi o upotrebi biljnih ekstrakata u kozmetičke svrhe potiču iz stare Kine i Egipta.

Vodeći princip u industriji bioaktivne kozmetike je da su  bioaktivni sastojci iz prirodnih izvora efikasniji, bezbedniji od sintetički stvorenih sastojaka.

Ukoliko se pitate kome je namenjena bioaktivna kozmetika, odgovor je vrlo jednostavan: svima koji drže do sebe i ne žele prisustvo štetnih hemikalija na svojoj koži i kosi.

Za jednu supstancu kažemo da je bioaktivna ukoliko utiče na fiziološku i ćelijsku aktivnost kod konzumenata. U nastavku saznajte kako neke od bioaktivnih sastojaka u kozmetici deluju. 

Neodermyl – facelifting u teglici

Neodermyl je bioaktivni sastojak koji je zdrav i bezbedan izvor energije za ćelije kože koje stare.

Izvor čiste bioenergije  koja prirodno prodire u kožu i širi se kroz ćelije.

Vraća energiju fibroblastima koje stare i provocira esencijalne elemente kože da proizvode kolagen i elastin.

To je bioaktivna supstanca koja pokazuje visoku kliničku efikasnost. U roku od 15 dana dovodi do vidljivog smanjenja dubokih bora i poboljšanja čvrstine kože.

Neodermyl dramatično povećava vitalnost i mladih i ostarelih fibroblasta. Zapravo, ostareli fibroblasti su oporavljeni i vraćena im je normalna funkcija.

Neodermyl u bioaktivnoj kremi za lice:

  • Redukuje dubinu bora za 15%
  • Smanjuje obim bora za 13%
  • Povećava gustinu kolagena  5-7 puta.

Za razliku od drugih anti-age sastojaka, Neodermyl direktno cilja ćelije vezivnog  tkiva koje luče ovaj protein i aktivira esencijalne elemente koji su neophodni za reaktiviranje kolagena i elastina na brz i održiv način.

Jednostavnim jezikom rečeno, ovaj sastojak u anti-age kremi učiniće da vaše lice povrati volumen, čvrstinu i nežnost. Jednom rečju, on je facelifting u teglici.

Kada kupujete preparate koji sadrže Neodermyl imajte na umu da je koncentracija važna.

Na primer US standardi zahtevaju da na deklaraciji bude naveden procenat koncentracije određene supstance u prepartatu. Što se jedan proizvod nalazi na višoj poziciji na popisu sastojaka to je njegova koncentracija u proizvodu veća. Izaberite anti age kremu za lice u kojoj je ovaj sastojak na samom vrhu popisa sastojaka. 

Neodermyl je 2013. godine dobio zlatnu nagradu za najbolji sastojak u kozmetici. Tek poslednjih godina je primetno njegovo veće prisustvo u prepaatima za negu lepote.

Piknogenol u bioaktivnoj kozmetici

U prirodi se nalazi u semenkama grožđa, bobičastom voću tamne boje kao što su borovnice,  brusnice, crne ribizle. Zeleni i crni čaj kao i kora bora su takođe izvori piknogenola.

Njegovo glavno dejstvo je antioksidativno. U prirodi on biljke štiti od preteranog sunčevog zračenja.

U ljudskom organizmu neutrališe štete nastale dejstvom slobodnih radikala, učvršćuje elastin i kolagen kao i zidove krvnih sudova.

Francuski lekari su vršili ispitivanja i u stanovili da uzimanje piknogenola ima dobar učinak na hroničnu vensku insuficijenciju.

U kozmetici regeneriše kožu i čini je otpornom na oksidativni stres. Takože uklanja popucale kapilare.

Piroctone olamine protiv gljivica

Deluje anti-fungalno što ga čini idealnim za kontrolu glavnog uzroka nastanka peruti. Piroctone olamin je organska so. Naći ćete ga u kvalitetnim prirodnim šamponima protiv peruti.

Gljivice se prirodno pojave na svačioj koži. Međutim neke osobe su iz raznih razloga osetljivije od drugih. Zaustavljanje razvoja gljivica  je ključno u uklanjanju peruti. Ovde smo pisali više o tome kako da prepoznate gljivice u kosi.

Šampon protiv peruti koji će vam efikasno odraditi ovaj posao treba da sadrži piroctone olamin. Ova bioaktivnasupstanca ima posebnu hemijsku strukturu koja je lako rastvorljiva u šamponu. Takav jedan šampon kosi daje ekstra benefite kao što su glatke, sjajne i mekane vlasi.

Fenolne kiseline i flavonoidi protiv starenja

Upotreba aromatičnih biljaka i začina u fitoterapiji je uglavnom povezana sapozitivnim uticajem njihovih aromatičnih ulja na ljudski organizam. Mnoge studije su dokazale  nihova antimikrobna, adstrigantna, protivupalna i druga korisna dejstva na ljudsku kožu. Uz to, esencije biljaka nam donose veoma snažno antioksidativno dejstvo. Znajući da su fenolne komponente najzaslužnije za zaštitu kože od slobodnih radikala fenolne kiseline i flavonoidi se postali nezaobilazni sastoci krema protiv bora.

Ove bioaktivne materije efikasno štite kožu od oksidativnog stresa i upala i čest su sastojak bioaktivnih kozmetičkih proizvoda. Grožđe i proizvodi od grožđa su prirodni izvori flavonoida koje kožu čuvaju od fotooštećenja i samim tim preranog starenja.

Alantoin za top negu kože

Alantoin se ekstrahuje iz korena i lišća biljke gavez.Ima antiflogistička, antioksidativna i umirujuća svojstva. Naveden je na FDA listi kao kao sigurno i efikasno sredstvo za zaštitu kože . Ova bioaktivna materija iz biljke gavez se koristi za tretman, povreda, čireva, opekotina, dermatitisa, psorijaze i akni.

U kombinaciji sa površinski aktivnim benzalkonium hloridom, on je efikasan za sterilizaciju ruku i lečenje  onikomikoza. U kombinaciji sa ekstraktom crnog luka leči ožiljke i keloide.

Alantoin je neiritirajući sastojak koji umiruje i štiti kožu. Ovaj bioaktivni sastojak ima tu moć da izleči kožu i stimuliše  rast novog tkiva. On je univerzalno sredstvo za održavanje kože u top stanju. Posebno pogodan bioaktivni sastojak za osetljivu kožu.

Alantoin :

  • Umirujući, neiritirajući
  • Podržava regeneraciju kože
  • Čini kožu mekšom

Silibinin u bioaktivnoj kozmetici

Silibinin, takođe poznat i kao silibin je polifenolni flavonoid koji se dobija ekstrakcijom semena biljke mlečni čičak i artičoke.

Poseduje anti-oksidativno svojstvo tj. Čuva i leči kožu od uticaja slobodnih radikala. 

Takođe deluje protiv-upalno i anti-kancerogeno. Nekoliko studija je dokazalo njegovu fotoprotektivnu moć kada se silibinin primeni pre ili odmah nakon izlaganja UV zračenju. Zato se silibinin nalazi u  brojinim bioaktivnim kozmetičkim preparatima za zaštitu od sunca.

Ova bioaktivna supstanca uključuje u sastav brojnih anti-age krema sa zaštitnim faktorom kao i hidrantnih krema koje sprečavaju dehidrataciju, fotostarenje kože i crvenilo lica.Smatra se da silibinin ujednačuje ten.

Kamfor

Kamfor se dobija iz terpentina koji nastaje destilacijom cvetova i listova drveta kamfor. On ima dugu istoriju primene u narodnoj medicini u lečenju uganuća, otoka i upala.

Vama je kamfor verovatno poznat jedino kao sretstvo za odbijanje moljaca. On se u kozmetici i farmaciji koristi i kao konzervans. Nedavna studija je otkrila njegov blagotvoran uticaj na zdravlje kože.

Naime, stručnjaci tvrde da podstiče proliferaciju fibroblasta i obnavlja kolagen i elastin u koži izloženo UV zračenju. 

Kamfor je vrlo moćan sastojak protiv bora sa velikim potencijalom u kozmetici.

Sintetički sastojci u kozmetici deluju na kožu čak i brže od bioaktivnih sastojaka koji su čisti ekstrakti iz prirode. Ipak proizvođači ulažu sve više napora u razvijanje prirodnih formula koju na policama srećemo pod nazivom bioaktivna kozmetika. Biljni materijali su značajan  izvor aktivnih sastojaka koji su visokoefikasni i ne leče posledicu već zapravo podstiču u koži prirodne procese izlečenja i očuvanja zdrave i mlade kože i kose.

Potrošači danas razmišljaju upravo tako, ne želeći samo trenutni efekat, oni uzimaju u obzir sve benefite prirodne bioaktivne kozmetike, njenu netoksičnost i produženo dejstvo.

Sveltam

Sveltam je jedinstveni sastojak bioaktivne kozmetike. Naćićete ga u proizvodima za negu kože i za mršavljenja. Efikasno stimuliše izlučivanje masti i sprečava nastanak masnih naslaga. Zbog toga je veoma cenjen sastojak i u anticelulit preparatima.

Takođe se ugrađuje i u kozmetiku namenjenu zaštiti pod siunca, u tonike i losione kao i kreme za zatezanje i toniranje kože.

Bioaktivna kozmetika – kozmetika budućnosti

bioaktivni proizvodi za negu

Lek protiv starenja je postao najtraženiji među zdravim prirodnim lekovima. Glavni cilj je  umanjiti ili potpuno ukloniti znakove starenja kože lica ali istovremeno izbeći opasnost štetnih hemikalija u anti-age preparatma.

Ono što je posebno obećavajuće je činjenica da se mnoge bioaktivne supstance nalaze u najobičnijem voću i povrću koje nam je svima dostupno. Grožđe, slatki krompir, jagode, borovnice, crna ribizla…

Zatim tu su biljke koje se koriste kao dodaci ishrani: seme mlečnog čička silymarin, kudzu koren i astragalus, kao primeri koji obećavaju.

Starenje dolazi kao posledica protoka vremena dok prerano starenje ima više uzroka za koje smo često i sami krivi.

Suva, istanjena koža, opušteni obrazi, tamne pigmentacije i staračke pege, otečenost lica, podočnjaci i najzad fine linije i duboke bore su pratioci starenja. Od kozmetičkih preparata se očekuje da sve ovo uklone ili barem ublaže čuvajući nam zdrav, mladalački izgled.

Svakako, možete kupiti masu krema za lice i drugih preparata koji obećavaju magični učinak u uklanjanju znakova starenja.

Međutim, hemikalije na vašem licu su uvek mač sa dve oštrice.

Ovde se možete informisati o opasnostima koje vrebaju od štetnih hemikalija u kozmetičkim preparatima.

Proizvođači koji drže do svog ugleda osvestili su saznaje o važnosti da se negujemo samo prirodnim  “toxines free” preparatima. Izabrali su da u svoje proizvode umesto hemikalija stave bioaktivne sastojke dobijene iz prirode.