Prirodne boje za kosu su odlična alternativa za vas

Prirodne boje za kosu su odlična alternativa za vas

Volite da menjate boju kose, a pri tom ne želite da je oštetite? Saznajte sve o prirodnim bojama za kosu, kako ih možete koristiti i koje su! Biljna nega, kao i biljne boje, mogu vam doneti mnoge benefite.

Sve žene i pokoji muškarac :), vole da menjaju boju kose, a neki vole da to čine veoma često. Svi znamo da bojenje kose veoma oštećuje kosu i da može doprineti da se vlas istanji, naročito ako želite da vam kosa bude svetlija od vaše prirodne boje. Blajhanje kose može veoma uništiti strukturu, istanjiti vlas i iz nje iscediti sva hranljiva ulja.

Bojena kosa zahteva mnogo nege i brige, tako da je morate čuvati od pregrevanja i koristiti zaštitna sredstva koja će joj pomoći da ostane zdrava i sjajna.

Šta ako ipak bojenje previše uništi vašu kosu, a vi ipak želite da nastavite sa farbanjem? Ako ne volite svoju prirodnu boju kose ili ako ste sedi, pa želite da sedu kosu prikrijete, onda su prirodne boje za kosu prava stvar za vas.

A koje su to prirodne boje za kosu?

Evo detalja!

Biljne boje za kosu

Biljne boje za kosu sadrže samo prirodne sastojke, biljne pigmente dobijene direktno iz biljaka.

Ovakve boje blagotvorno utiču na vlasi vaše kose i neguju kosu, ne isušujući je, što je naročito važno kod farbanja. Prilikom standardnog farbanja boje su veoma intenzivne i jake za vašu kožu glave, tako da one, iako menjaju vašu boju kose vrlo uspešno, takođe dubinski prodiru u vlasi, skidajući sa njih sloj po sloj. Usled toga kosa postaje tanka i lomljiva, teška za oblikovanje i održavanje.

Evo kako da prepoznate lomljivu kosu i sprečite njeno propadanje.

Ono što negativno utiče na našu kosu, to su sintetičke boje, mirisi, konzervansi, amonijak i peroksidi, koji alergijski deluju na osetljivu kožu glave i isušuju vlasi.

Iako neke žene već godinama koriste farbe za kosu i nemaju osetljivost kože glave, nema posledica po njih, pojedini mogu imati ozbiljne iritacije prouzrokovane hemijskim sredstvima.

Što se tiče oštećenja kose, ono je izvesno kod svih korisnika farbe za kosu, upravo zato što boja agresivno deluje na vlasi.

Ako već koristite drogerijske boje za kosu, najbolje je da nega kose bude prirodna, kao suprotnost hemiji koju nanosite na svoje telo.

Prvenstveno prirodni šamponi mogu da preporode vašu kosu, kao i prirodne maske za negu. Naša čitateljka Slađana imala je ogromnih problema sa oštećenom kosom. Kako je rešila taj problem i koja sredstva na biljnoj bazi su njoj pomogla da njena kosa ponovo bude zdrava i sjajna, možete pročitati na sledećem linku: https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Prirodna kozmetika je sjajna alternativa kada agresivno bojite kosu, ali je odlična i ako prirodnim bojama bojite svoje vlasi. Bićete veoma zadovoljni zato što čuvate svoju kosu, čuvate svoje telo, ali štitite i okolinu, samim ti što koristite samo biljne proizvode.

biljne boje za kosu

Prirodne farbe za kosu

Prirodne boje za kosu možete naći u slobodnoj prodaji. To nisu polutrajne boje, koje se ispiraju posle jednog ili dva pranja. To su boje koje mogu trajati koliko i standardne, naravno, u zavisnosti od toga kako ih upotrebljavate, kakva je struktura vaše kose, kako se negujete, kao i koje tretmane primenjujete na svojoj kosi.

Prirodne boje ne samo da su bezbedne za nanošenje, one štite kosu, jačaju je i poboljšavaju njen volumen. Posle korišćenja, naročito dugotrajnog, kosa je zdrava i sjajna, gušća i manje sklona lomljenju.

Ono što je „mana”, ako se tako uopše može i reći, jeste što ovim bojama ne možete posvetliti kosu od jednog ili dva bojenja. Bleđu nijansu možete postići tek nakon dugog vremena i puno bojenja, jer ova boja ne deluje agresivno na kosu, vrlo je blaga i zato ne može tako brzo da „izvuče” svetlu nijansu, kao što to čini kombinacija hidrogena i blanša, koja je efikasna, ali za kosu dugotrajno loša.

Znatno je lakše prirodnim bojama postići tamnije nijanse, odnosno, održati svežom prirodnu boju kose ili je ofarbati za nekoliko nijansi tamnije.

Kako se koriste prirodne boje za kosu?

Njihovo korišćenje je veoma jednostavno. Kesicu biljne boje u prahu treba pomešati sa ključalom vodom, dok smesa ne postane kremasta, a onda se nanosi na kosu. Za kraću kosu potrebna je jedna kesica, a za dužu kosu potrebno je više kesica boje.

Nijanse koje je najbolje koristiti su one koje su braon, crne, čak i one koje vuku na crveno. Dobra kombinacija je i kada pomešate nekoliko boja, pa onda dobijete posebnu nijansu.

Organske boje za kosu

Čuli ste za organsku hranu, a da li znate za organske boje za kosu? Pridev organski podrazumeva da biljka od koje se nešto pravi odgajena na najprirodniji mogući način, bez prskanja štetnim sastojcima i otrovima koji će učiniti da se biljka brže razvije i da plod duže opstane.

Biljke koje se koriste za pravljenje organske kozmetike gajene su upravo u tim uslovima. Ovakve boje su napravljene od biljaka koje su direktno iz organskog uzgoja. One ne sadrže amonijak i toksine, odlično prekrivaju sede, što i jeste jedna od osnovnih svrha bojenja, a hrane kosu, štite je i vraćaju prirodan sjaj.

Saznajte ovde zašto je organska kozmetika odličan izbor!

Ove boje su neškodljive i bezopasne, a preporučuju se trudnicama i dojiljama, koje spadaju u posebnu kategoriju. Znate da se mnoge žene ni ne farbaju u trudnoći, plašeći se šta bi hemikalije mogle učiniti plodu. U grupu osoba kojima se preporučuje da koriste organske boje, spadaju i oni sa različitim kožnim oboljenjima, odnosno alergični na pojedine sastojke. Ljudi koji vode računa o svojoj ishrani, načinu života, očuvanju životne sredine, takođe su korisnici ovakvih boja.

Farbe za kosu na biljnoj bazi

Ove farbe za kosu najčešće u svom sastavu imaju zelenu ili crvenu glinu, za koju se preporučuje da se nanese na kožu glave, pošto je čisti i uklanja tragove preparata za kosu, koji se na koži glave mogu zadržati veoma dugo, ako ih neadekvatno koristimo.

Pored gline, ove farbe na biljnoj bazi sadrže pšenične proteine, ulje oraha, kestena, kao i kanu, koja se već godinama koristi za prirodno farbanje. Osobe sa prirodno svetlom kosom mogu postići veliki broj nijansi, a pošto su pigmenti drugačiji, neće svaka boja biti ista na drugačijoj kosi.

Boja se nanosi tako što se, posle mešanja sa vrelom vodom i pravljenja kremaste strukture, boja četkom nanosi na sveže opranu i osušenu kosu, dok je još topla. Boju četkom nanosite od korena ka vrhovima, celom dužinom.

Zapažate nekoliko razlika u odnosu na uobičajeno bojenje kose.

  • Prva je da uobičajeno bojenje podrazumeva farbanje prljave, masne kose, jer će ona bolje „uhvatiti” farbu.
  • Druga je ta što izbegavamo da farbamo kosu celom dužinom, upravo zbog potencijalnih oštećenja, već farbamo samo izrastak, kako bi nam kosa što duže ostala zdrava i sjajna.

Kod farbi za kosu na prirodnoj bazi preporučuje se bojenje cele dužine, upravo zato što se na taj način kosa neguje i boja osvežava, kosa jača i postaje sjajnija i lepša.

Posle bojenja potrebno je na kosu staviti neki prirodni regenerator koji će fiksirati boju, na taj način omogučujući njenu dugotrajnost.

Za period između bojenja, odnosno, kao pripremu za bojenje, koristite biljna pakovanja, koja štite kosu, čine je jačom, ali i čiste kožu glave od štetnih materija koje se na njoj nakupljaju.

Pročitajte ovde koja su biljna pakovanja najbolja za vašu kosu.

Kada je reč o kani, ona se koristi nekoliko hiljada godina. Pominje se još u drevnom Egiptu kao biljka kojom su se menjale i boja kose i iscrtavala koža. Danas se koristi u Indiji, upravo za ritualno iscrtavanje mlade na venčanju. Ova biljka koja je poreklom iz severne Afrike, odnosno, njen samleveni prah, čini da kosa dugo vremena bude ofarbana. Ona prodire duboko u vlasi, oblažući ih, pri tom zadržavajući prirodna ulja i prirodnu vlažnost dlake.

Veoma ju je teško „skinuti” sa kose, pošto, već smo pomenuli, duboko prodire u vlas, što je odlično za one koji ne planiraju da menjaju boju kose dugo. Kosa bojena kanom takođe ne podleže nikakvom oblikovanju, pa ako budete želeli da posle korišćenja kane stavite minival, nećete uspeti to da uradite. Kosu bojenu kanom je tešto uvijati i prelamati, ne dozvoljava veliki broj frizura, što, opet napominjemo, onima koji su odlučni, može pomoći da bez mnogo muke imaju veoma lepu kosu.

Saznajte kako se još koristi kana za kosu i koje rezultate od nje možete očekivati!.

Prirodne boje za kosu koje pokrivaju sede

prirodne farbe za kosu

Seda kosa je posebna i iziskuje posebno tretiranje. Kojom god vrstom farbe da se farbate, seda kosa će se ponašati specifičnije. U čemu se sastoji ta specifičnost?

Ona se sastoji upravo nu tome što sedu kosu, koliko god se trudili, ne možete u potpunosti prekriti, ona će uvek imati svetlije nijanse. Nakon jednog farbanja, seda kosa neće biti uspešno prekrivena, zato je pogodno na njoj koristiti prirodne boje jer ih možete obnavljati češće, u kratkom vremenskom periodu, a da ne oštetite svoju kosu.

Dakle, za postizanje željene nijanse, koristite jednu ili dve nijanse tamnije farbe, da bi seda kosa bila odgovarajuće obojena.

Za sedu kosu preporučuju se svetlije nijanse, upravo zbog toga što će se tamnije boje brže ispirati, a ako imate više sedih, onda će se izrastak mnogo više primećivati na tamnoj, nego na svetloj kosi.

Za sedu kosu preporučuje se nijansiranje prirodnim bojama, tako ćete produžiti periode farbanja i imaćete modernu i šik frizuru. Uzmite dve različite nijanse prirodne boje, napravite pramenove i uživajte.

Najprirodniji mogući način farbanja kose je pomoću prirodnih sredstava koje imate u svom domu, tačnije, u svvojoj kuhinji. Sve što je potrebno, to je da budete malo hrabri i inventivni. Evo nekoliko saveta.

Farbanje kose kafom

Svoju kosu možete potamniti ili održati tamnu boju jednim izuzetno ukusnim napitkom, koji svi rado konzumiramo tokom dana. To je kafa. Talog kafe može biti veoma koristan za kožu, kao piling, za uklanjanje celulita, prirodnu masažu, a kafa svojom bojom može obojiti vlasi kose.

Sve što je poptrebno to je da skuvate veću količinu kafe, koja će biti malo jača. U dva litra vode zakuvajte uobičajenim postupkom dvesta grama kafe. Količina treba da bude veća kako biste više puta naneli kafu na kosu, za postizanje boljeg efekta.

Mlaku kafu prelijte preko kose, pa ponovite taj postupak bar još desetak puta. Važno je ponavljati postupak za bolji i intenzivniji efekat. Kosu posle poslednjeg ispiranja ostaviti da se suši prirodno još pola sata, a posle toga operite uobičajeno, najbolje nekim prirodnim šamponom i osušite.

Kosa će biti intenzivno sjajna, boja tamnija i trajaće onoliko koliko budete vodili računa o svojoj kosi.

Farbanje kose cveklom

Za one hrabrije, malo zanimljiviji eksperiment. Kada pomislite na boju cvekle na svojoj kosi, verovatno vam je prva asocijacija poznata narodna pevačica. 🙂 Međutim, ne mora da bude baš tako. Ako cveklu stavite na baš plavu ili sedu kosu, može biti da ćete imati kosu roze boje, ali ako stavite cveklu na malo tamniju kosu, onda ćete imati modernu crvenkastu nijansu.

Potrebno je da iscedite veću količinu soka od cvekle. To možete učiniti tako što ćete izrendati cveklu, pa kroz gazu procediti, a možete to učiniti na jednostavniji način, tako što ćete to učiniti pomoću sokovnika.

Vrlo je važno da zaštitite lice i obučete neku tamniju odeću, jer cvekla ostavlja fleke. Lice, odnosno krajeve lica, oko kose, namažite deljim slojem kreme.

Kada nanesete sok od cvekle na kosu, potrebno je da je pokrijete kesom, a onda uvijete u peškir. Zagrejte tako kosu , ostavite da odstoji jedan sat, a onda isperite na uobičajen način.

Ovako možete obojiti celu kosu, a možete samo i krajeve, postižući na taj način moderan i šik efekat.

Farbanje kose kamilicom

Bojenje kose kamilicom je nadaleko poznato, pre svega za posvetljavanje kose. To ćete takođe učiniti ispiranjem, tako što ćete u dva decilitra vode prokuvati 5 kašičica kamilice. Isperite kosu kamilicom, stavite kesu na glavu i peškir, kako biste zagrejali kosu. Kada odstoji, bar sat vremena, operite kosu na uobičajen način.

Ako ponavljate ovaj tretman, kroz neko vreme ćete kosu  prosvetliti za nekoliko nijansi. Ovo će biti jedinnstven i prirodan način, da prosvetlite svoju kosu, izuzetno prirodan i neškodljiv.

Na ovom linku pročitajte zašto je kamilica za kosu prirodan lek na koji smo zaboravili.

Farbanje kose limunom

Limun je dobar za lice, ali kosu možete posvetliti i pomoću limuna, tako što ćete sok od ceđenog limuna natrljati na kosu i izaći na sunce oko pola sata. Limunska kiselina će posvetleti kosu za nijansu, tako da bi bilo zanimljivo da izvučete pramenove limunskom kiselinom i onda iznijansirate kosu. Budite pažljivi sa limunom, pošto on može i oštetiti kosu ako ga dugo koristite.

Evo kako još možete posvetliti kosu prirodnim putem.

Priroda je puna sastojaka, treba samo da ih iskoristimo. Okretanje prirodi može biti korisno, ne samo za negu, već i za ishranu. Kada god ste u prilici, koristite darove prirode i brinite o sebi.