TCA piling lica primena i šta treba znati pre tretmana

TCA piling lica primena i šta treba znati pre tretmana

TCA piling može za tili čas ukloniti mnoge promene na vašem licu i učiniti ga savršenim. Međutim, dobro je da znate u šta se upuštate i koje su prednosti i  mane ovog tretmana.

Savršeno lice je nešto o čemu mnogi maštaju, a posebno oni koji imaju problem sa kožom lica. A problema ima raznih – od upornih bubuljica, preko fleka na licu, neravnomerne teksture, proširenih pora pa nadalje.

I kako ih se rešiti? Koju ulogu u tome ima TCA piling?

Koža se vremenom menja i sigurno i sami znate kako se regenereiše i zaceli kada je nečim oštetite. Ako je oštećenje veliko, ostaće vam ožiljak.  Međutim, ako samo uklonite površinske mrtve ćelije, bez da oštetite one zdrave ispod, ono što vas može dočekati je savršeno čisto lice bez mana.

E upravo na ovome se temelji upotreba TCA pilinga za lice.

TCA piling je postupak ljuštenja površinskog sloja kože kiselinom.

Pa sada se sigurno pitate:

Da li vredi oljuštiti kožu zarad lepote?

Da li to boli?

Da li je bezbedno uraditi tako nešto i da li rezultati obećavaju?

Može li se to uraditi kod kuće?

Mnogo je pitanja na koja ćemo vam u nastavku dati odgovore.

A ako vam se već u startu ideja da oljuštite površinu kože ne dopada – imamo i drugi, alternativni predlog koji je znatno prijatniji, a pruža slične efekte. Otkrila nam ga je Ana koja se rešila bora, podočnjaka i fleka na licu i podmladila i osvežila svoje lice na potpuno prirodan način. Njena koža je sada savršena – zategnuta, glatka i ujendačenog tena. U čemu je njena tajna? Saznaćete ako kliknete na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

A ako ste malo hrabriji i ipak želite da isprobate TCA piling koji toliko mnogo obećava, evo svih bitnih informacija o njemu.

Šta je TCA piling?

Sam termin piling odnosi si ne skidanje površinskih mrtvih ćelija. Mnogo je načina da to uradite. Neku su mehanički i uključuju neka abrazivna sredstva sa sitnim česticama koja bukvalno izgrebu mrtve ćelije sa kože. Takvi su recimo ovi prirodni pilinzi koje sami možete napraviti.

TCA piling lica

Drugi su hemijski i uklanjaju površinske mrtve ćelije nanošenjem odgovarajućeg rastvora  na kožu. Obično su to neke kiseline – AHA, BHA, gliklolna kiselina, ali i ova o kojoj sad pričamo a to je trihlorisirćetna kiselina (skraćeno TCA).

TCA piling deluje na na taj način što nanet na kožu izaziva da se površinske ćelije kože suše i ljušte u nekom narednom periodu, otvarajući put tako mladoj koži koja je ujednačene boje i glatkije teksture. Ovo skidanje i perutanje kože može trajati nekoliko dana pa i do nedelju dana, a period poboljšanja nastavlja se i posle toga. Rezultati mogu biti zapanjujuće dobri!

U čemu se TCA piling razlikuje od drugih hemijskih pilinga?

Dok su pilinzi hidroksilnim kiselinama uglavnom površinski, TCA piling može da prodire u dublje slojeve i tada govorimo o srednje dubokom pilingu. I premda ovo može zvučati kao efikasnije jer dublje prodire u kožu, ako malo bolje razmislite, zapravo zvuči opasnije.

Što su dublji slojevi na koje kiselina deluje to su veće šanse da tretman ostavi neke nuspojave. Zato je od izuzetnog značaja da TCA piling radi osoba koja je za to stručno osposobljena.

Srednje duboki pilinzi mogu se raditi jednom do maksimalno dva puta godišnje, a period oporavka kože od ovog tretmana traje, kao što smo rekli,oko nedelju dana. U tom periodu morate ispoštovati neka pravila kada je briga o koži u pitanju. Njih ćemo detaljno objasniti kasnije.

Za šta se koristi TCA piling?

Piling trihlorosirćetnom kiselinom najuspešnije uklanja sledeće neasvršenosti na licu:

  •        svi oblici hiperpigmentacije lica, od staračkih pega do melazme
  •        neki oblici bubuljica i ožiljaka od bubuljica
  •        fine bore na licu kao što su prve bore koje se obično pojave oko usana i očiju
  •        neravnomerna i gruba tekstura kože

Može se primeniti i na drugim delovima tela kao što su vrat, ramena, ruke noge. Međutim, tu valja biti posebno obazriv jer ostali delovi tela ne zaceljuju podjednako dobro kao lice, pa rezultati mogu biti nepredvidljivi.

Kome se nikako ne preporučuje TCA piling?

Postoje slučajevi kada TCA piling nikako nije preporučljiv. Ovo posebno u slučajevima kada:

  •        imate rane ili posekotine na licu, pa čak i jake, upaljene bubuljice
  •        imate opekotine od sunca
  •        imate herpes na usni
  •        trudni ste ili dojite
  •        ukoliko uzimate lek Roakutan, ili ste ga uzimali u prethodnih godinu dana
  •        nedavno ste primali hemoterapiju ili radijacijski tretman

Kako se izvodi tretman?

Prvi ide period pripreme. TCA piling je ozbiljan tretman i zato je potrebno uraditi sledeće:

Dve nedelje pre samog tretmana preporučuje se upotreba prizvoda na bazi AHA kiselina ili retinoida. Na ovaj način se osigurava da TCA piling posle prodre u kožu kako treba i da tretman bude ujednačen.

72 sata pre samog tretmana treba prestati sa svim oblicima pilinga lica.

Pošto postoji šansa da ste možda osetljivi na trihlorisirćetnu kiselinu, 48 sati pre tretmana radi se test na osetljivost. Na delu podlaktice ili lica se isproba TCA rastvor i sačekaju se reakcije. Ako ih nema, posle 2 dana pristupa se samom tretmanu.

Da li stavljanje trihlorisirćetne kiseline na lice boli ili je tretman bezbolan?

TCA piling izvodi se uopšteno na sledeći način:

Prvo se lice očisti detaljno, losionom za lice na bazi alkohola, a može se primeniti i aceton. Svrha ovog poteza je da se uklone sva ulja sa kože kako bi se tretman rasporedio i apsorbovao ravnomerno i kako bi i rezultati bili ujednačeni. Nakon toga nanosi se rastvor trihlorisirćetne kiseline.

Jačina rastvora TCA ide od 8% pa do 50%. Koja će se jačina koristiti zavisi od vrste problema i to će odrediti dermatolog.

TCA piling ne boli, ali se može osetiti blago peckanje i osećaj toplote. Kiselina se drži na licu par  minuta (što opet opet zavisi od individulanog problema i jačine rastvora) i zatim se neutrališe baznim rastvorom.

Nakon tretmana trebalo bi da vodite računa o licu na odgovarajući način. Biće vam preproručena antibiotska krema i potrebno je da pijete dosta vode kako bi koža ostala hidrirana posle ovako agresivnog tretmana koji isušuje kožu.

TCA piling kod kuće

Razmišljate da uradite TCA piling kod kuće?

Za razliku od drugih kiselina, ova je dosta jaka i ne bi trebalo da se igrate sa njom. Ako i radite, koristite blaži rastvor. Pronađite gotove komplete za izvođenje ovog tretmana kod kuće, a idealno da nađete kremu sa ukombinovanim antibiotikom.

I ovde se pre tretmana radi priprema lica. Dakle, bar dve nedelje korisitite proizvode na bazi AHA kiseline i izbegavajte masnu kozmetiku kako bi se temeljno uklonila sva ulja iz pora. Isprobajte osetljivost na TCA 48 sati pre samog tretmana.

Sve je ok do sada?

Onda prelazimo na sledeće:

Očistite temeljno kožu alkoholnim losionom za lice. Oko očiju, nosa i usta stavite sloj vazelina kako biste napravili barijeru i kako kiselina ne bi došla u dodir sa ovim osetljivim delovima tela. Vazelin nanesite štapićem za uši.

Stavite zaštitne rukavice na ruke . TCA rastvor sipajte u malu posudu. Koristite gazu da nanesete kiselinu na lice. Umočite, iscedite i natapkajte na lice. Gaza treba da bude natopljena, ali ne i da kaplje sa nje.

Taktički rasporedite rastvor po licu.  Stavite prvo kiselinu na jednu stranu lica, pa na drugu, pa na bradu i čelo. Poenta je da se slojevi ne preklapaju. Setite se – želite ujednačene rezultate, a ne da se koža na nekim delovima oljušti više, a na nekim manje.

Sačekajte 2-5 minuta (a koliko tačno , najbolje da pročitate na samom proizvodu koji ste kupili) .Ako vas baš mnogo peče,  ne čekajte toliko. Lice treba da bude crveno i da pecka, ali ne rizikujte previše. Uklonite TCA odmah ako vaša koža postaje beličasta.

A kako se uklanja?

Prvo neutrališite kiselinu!

Uglavnom neutralizator dolazi uz proizvod koji nabavite. Rastvorite ga i nanesite gazom na lice. Alternativno, možete da napravite neutralizator tako što ćete pomešati 2 kašike sode bikarbone sa 350 ml vode. Soda bikarbona je alkalna i neutralisaće kiselinu.

Nakon neutralisanja, isperite lice vodom tako što ćete umočiti pamučnu, čistu krpu u vodu i lagano tapkati lice koje je sad ultra osetljivo. Ne trljajte!

Ostavite kožu da se osuši. Nanesite antibiotik za kožu i koristite ga  najmanje naredna dva dana.

A ako malo bolje razmislite, možda ipak ovo prepustiti onima koji su obučeni da rade ove tretmane, zar ne?

TCA piling pre i posle

TCA piling pre i posle

Kada će se videti rezultati TCA pilinga?

Neki će početi da se primećuju odmah posle tretmana, ali nisu ono zbog čega ste otišli na tretman. Obično se javlja ljuštenje kože koje traje do nedelju dana. Koža može biti žućkaste boje par sati nakon tretmana, a zatim, 2-3 dana posle može biti crvenkasta i može se javiti osećaj zatezanja .

Osećaj je sličan onom kada izgorite na suncu. 

Nakon što ovaj inicijalni oporavak prođe, izgled kože nastvalja da se opravlja u narednih 1-2 meseca. Pri tom je jako važno da lice klonite od sunca. Dakle, ne planirajte letovanje nakon tretmana!

Važna pravila ponašanja i nege posle TCA pilinga

POred toga što se nakon tretmnana morate čuvati sunca, potrebno je da nanosite zaštitnu kremu sa visokim SPF (preko 30) . Vaša koža je sada osetljivija nego ikad.

Pijte puno vode. TCA piling isušuje kožu i potrebno je da nadoknadite telnost u koži prirodno – pijući puno vode, a najmanje 8 čaša vode dnevno.

Izbegavajte da pipkate kožu u narednim danima i da ljuštite ono što se peruta. Pustite je da se oljušti sama. U suprotnom možete oštetiti kožu i napraviti i neku infekciju.

Razgovarajte sa svojim dermatologom kada je u redu da počnete da koristite šminku na licu. Kada vam to i bude dozvoljeno, obavezno je skidajte pre spavanja (i pre ako možete) i budite veoma nežni dok čistite lice.

Biće neophodno da investirate u dobru hidratantnu kremu koja će vašoj koži pružiti vlažnost u danima posle TCA pilinga.Pošto je koža osetljiva, birajte neke blage i prirodne kreme bez štetnih hemijskih sastojaka.

Neželjene posledice kojih morate biti svesni

Neke neželjene posledice su i normalne posle ovog tretmana kao što je neprijatan osećaj zatezanja, ljuštenje i crvenilo lica. U retkim slučajevima, crvenilo može potrajati i do 6 meseci.

Takođe, mogu se javiti neplanirane promene u pigmentaciji i tretirana površina može da zaceljuje sa povećanom ili smanjenom pigmentacijom. Ovo se češće dešava kod tamnoputijih ososba. Ovakve fleke na licu nestaju posle 6 meseci, a u retkim slučajevima mogu ostati trajne.

Ožiljne promene su još jedna nemila posledica TCA pilinga. Iako su šanse da se ovo desi male ako tretman radi stručno osposobljeno lice, treba napomenuti da i to može da se desi. Premda postoje i TCA pilinzi koji se primenjuju kod kuće, ovo je dobar razlog da to ne radite sami.

Iskustva sa TCA pilingom

I premda možda zastrašujuće zvuči ceo ovaj tretman u kojem faktički spržite površinski deo kože da bi vam lice zablistalo, nije baš tako strašno.

Iskustva sa TCA pilingom su odlična, a ponajviše kada se radi o u uklanjanju fleka sa lica i manje izraženih ožiljaka od bubuljica.

Može ukloniti i fine bore sa lica.

Rezultati su prilično dugotrajni i traju i do 6 meseci.  

Možda zvuči šašavo, ali hemijski piling 35% trihlorisirćetnom kiselinom je jak kao i piling sa 70% glikolnom kiselinom. Jasno je – TCA je mnogo jači, pa može i jače iziritirati kožu.Tretmani glikolnom kiselinom su površni. Ovi su drastičniji pa su i rezultati vidljiviji i dugotrajniji.

Možete imati poverenja u tretman. Isproban je puno puta i koristi se već 20 godina za ulepšavanje lica. Daje super i brze rezultate. Pitanje je, da li imate poverenja u osobu koja ga radi.

Cena TCA pilinga zavisi od površine koja se tretira. Ako govorimo o licu, cena je u proseku oko 5000 dinara po tretmanu. Deluje kao puno novca, ali se na kraju ipak isplati jer rezultati dugo traju.

Jeste li dovoljno hrabri da probate?