Opasno dobre metode za peglanje bora!

Opasno dobre metode za peglanje bora!

Vreme je da saznate kako peglanje bora može da izbriše godine sa vašeg lica. Postoji više načina na koji se bore peglaju, a sada vam predstavljamo najefikasnije.

Ne postoji neko konkretno pravilo kada će vam se javiti bore na licu. Ono što je gotovo sigurno jeste da se njima nećete oduševiti. Svakako da bore na licu ne ocrtavaju koliko se vi mlado osećate i da su godine samo broj, ali priznajte: Sigurno ste barem jednom poželeli da ih ispeglate i ispravite baš onako kako to radite sa naborima na odeći.

Šta ako vam kažemo da je peglanje bora zaista moguće i da to nije ništa novo?

Ma sigurno to i sami znate!

Neke od tretmana peglanja bora možete dobiti samo u kozmetičkim salonima. Ali, kao i do sada, mi ne bi bili mi kada ne bismo našli neki trik za peglanje bora kod kuće.

Peglanje kao proces, bilo da je u pitanju ravnanje nabora na odeći ili ispravljanje lokni na kosi, zahteva da imate peglu. O da, i ona treba da bude prilično vruća!

Da li vam je sada već neprijatno pri samoj pomisli na peglanje bora? Da li to peče? I možete li zaista i vi sami kod kuće to da radite?

Dugujemo vam objašnjenje, a ono je u narednim redovima.

Šta je peglanje bora?

Ne brinite, peglanje bora neće vam izgoreti kožu jer temperatura kojoj se izlaže nije mnogo visoka. Štaviše, neke metode peglanja  i ne podrazumevaju upotrebu toplote uopšte, već je ovo samo termin koji se upotrebljava da bi se bolje i plastičnije opisao proces uklanjanja bora.

Primera radi, postoje i kreme za peglanje bora. O tome nam je posebno vredne informacije dala Aleksandra koja je sa nama podelila svoje lično iskustvo. Kao i većina žena, kada je videla bore na svom licu poželela je da ih ispegla. I našla je savršen način za to. Njeno lice sada podmlađeno, zategnuto i bez i jedne jedine borice. Na koji način je postigla to i kako je ispeglala svoje bore bez pegle, saznaćete ako pročitate njenu priču. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Bore nastaju kada u koži popuste dva osnovna elementa: kolagen koji koži daje čvrstinu, i elastin koji je čini elastičnom i prilagodljivom. Bez kolagena, koža se tanji i postaje osetljivija na razne spoljnje utiacje i najednostavnije rečeno – propada. Bez elastina, nabori koji nastaju na koži ne vraćaju se u prvobitno stanje već koža, malo po malo popušta i ostaje trajno naborana.

E tu je vreme za peglanje!

Metode peglanja lica – radiotalasni lifting

pegla za bore

Jedan od načina peglanja bora je i radiotalasni lifting lica. Pegla za lice koja se koristi ovom prilikom istina koristi toplotu, ali na sledeći način. U pitanju je upotreba radio frekvencije, odnosno blagih električnih signala koji stvaraju toplotu na površini kože ali i u njenim dubljim slojevima.

Ovaj proces zagreva kolagen u koži koji se usled tolopte skuplja. Rukom singalizirate dermatologu kada aparat postane neprijatno vruć i tada se prelazi na sledeću tačku na licu. Veća temperatura pruža veću efikasnost, ali ne dajte da vas to odvede do toga da mnogo trpite.

Rezultat?

Koža se odmah zateže, a kasnije se stvara novi kolagen.

Kolagen je taj koji kožu čini čvrstom i ne da joj da se opusti. Kako starimo, tako količina kolagena opada i to je prirodan proces. Ovakvo zagrevanje peglom za bore stimuliše njegovu proizvodnju.

Tretman se ponavlja nakon nedelju dana. Tokom tih 7 dana koža se odmara, ali nakon tog vremena, elastin u koži se oporavlja i počinje da zateže kožu i pegla bore, a počinje i da se stvara novi kolagen.

Za razliku od hemijskog pilinga, ovaj tretman efikasno uklanja fine bore, a da pri tom nema opasnosti od neželjenih efekata,kao što su crvenilo kože i perutanje.

Peglanje bora na ovaj način je brzo, ne oštećuje površinu kože i  možete odmah posle da se vratite svojim aktivnostima.

Sa druge strane, hemijski piling recimo zahteva oporavak takav da ćete poželeti da se zatvorite u 4 zida i uzmete godišnji odmor.

Saznajte sve o radiotalasnom liftingu lica.

U tom slučaju, možete poželeti da znate i sledeće:

Peglanje bora prirodnim putem

Želite da ispeglate bore prirodnim putem?

I to može! Trebaće vam posvećenost i upornost, ali pratite ove korake i stvar će vrlo brzo biti rešena i vaša koža podmlađena.

  • Nabavite dobru  prirodnu kremu protiv bora i koriste je dva puta dnevno. Kreme su dobra opcija jer sadrže prirodne aktivne sastojke, ali u mnogo većoj količini nego onda kada stavljate neke prirodne maske za lice.Samim tim su efikasnije u peglanju bora.
  • U nedostatku krema, isprobajte ove prirodne maske protiv bora. Jeste da im je efikasnost manja, ali vredi truda. Videćete.
  • Nabavite prirodna ulja protiv bora. Slično kao i u kremema i u njima je izvučena ona njihova esencija i ono što ih činim dobrim protiv starenja kože. Posebno se smatra dobrim ulje smilja, ali maslinovo i bademovo ulje za lice. Prirodna ulja su dobra kao antirid nega, ali posebno  za peglanje bora prstima. A to je sledeći korak koji treba da imate na umu ako želite da ispeglate bore prirodno
  • Savladajte Zogan masažu protiv bora. Ne brinite, nije teško i ne uzima vam mnogo vremena. Svaki dan masirajte vaše lice par minuta i rezultati će vas oduševiti. Koža će vam uvek biti sveža i zategnuta, a pritom će i bolje upiti aktivne sastojke ulja ili krema koje koristite tokom masaže. Efekat peglanja bora biće duplo bolji!
  • Isprobajte vežbe za lice. Posebno su dobre za one dinamičke bore koje nastaju pokretanjem lica. Na ovaj način ih neutrališete, ali pre svega sprečavate nastanak novih bora jačanjem mišića lica i stimulisanjem cirkulacije.

Ukoliko ste voljni da imitirate peglanje bora iz kozmetičkih salona, a nemate neku posebnu peglu koja puno košta, evo odlične metode!

Peglanje bora kašikom

Kako da ispeglate bore kod kuće i prilično jeftino?

Sve što vam treba su dve metalne kaške, malo hladne vode, led i malo ulja (može neko ulje dobro za lice).

Pre nego što otpočnete peglanje bora kašikom potrebno je da očistite lice od šminke. U te svrhe nabavite neki dobar losion za lice ili micelarnu vodu.

Takođe, treba da očistite i dezinfikujete kašike. Podrazumeva se da su oprane tečnošću za sudove i da ih niste malopre izvadili iz supe, ali ih pored toga dezinfikujte alkoholom.

Kašike prvo poptopite u hladnu vodu sa ledom.

Sada radite sledeće:

Nakon toga ide topla terapija.

Ulje za lice zagrejete, ali pazite da ne bude vruće da ne biste dobili opekotine.

Sada kašike ostavite u toplom ulju da se zagreju. Ovako zagrejane kašike koristite za peglanje bora sledećim redom:

Peglanje bora na čelu

Kašikama radite masažne pokrete gore dole. Pođite od jedne strane čela na drugu i ponovite proces 10 puta. Pošto su bore na čelu uglavnom horizontalne, peglanje se radi vertikalnim pokretima.

Peglanje bora oko očiju

Kašikama radite kružne pokrete na kapcima, počevši iz unutrašnjosti ka slepoočnicama, pa nazad. Zatim isto radite i ispod očiju masirajući kašikama podočnjake. Ponovite 10 puta. Bore oko očiju su najčešće one koje se prve javljaju.

Peglanje bora na obrazima

Počnite u predelu oko nosa. Masirate toplim kašikama od nosa ka spolja, odnosno ka vilici i slepoočnicama. Prelazite preko celog obraza.  Ponovite 10 puta.

Peglanje bora oko usana

Iako se tvrdi da se bore oko usana dobijaju od smejanja, neće vam biti smešno kada ih vidite. To su one sa strane, One iznad usana najčešće nastaju kod pušača koji prave ustima pokrete koji ih stvaraju.

Kako ih ispeglati kašikom? Prvo opet toplo ulje pa poteze radite od brade i idete naviše ka obrazima i slepoočniacama. Ponovite 10 puta.

Neka ovo peglanje bora kašikom u početku bude kratko i traje do 2 minuta. Kasnije produžite sesiju na 10-ak minuta.

peglanje bora kašikom

Peglanje bora sopstvenim kolagenskim vlaknima

Jedan od pristupa peglanju bora jeste upotreba sopstvenih kolagenskih ćelija u svrhe jačanja kože. Naravno, nije nešto što možete odraditi kod kuće iz prostog razloga što je potrebno da se prvo uzmu uzorci kože da bi se iz njih izdvojili fibroblasti. Tako izdvojene ćelije kolagena kasnije se ubrizgavaju pacijentu injekcijom u deo tela na kojem je potrebno ispeglati bore. Uz pomoć lasera se onda ove ćelije aktiviraju.

Prednost ove metode peglanja bora i podmlađivanja lica je u tome što se ne koristi neka strana hemikalija ili rastvor, pa nema nekih neželjenih dejstva ili odbacivanja od strane organizma. Sličan tretman ovome je i korekcija bora na licu krvnom plazmom ili PRP tretman lica. Posebno se metoda peglanja kolagenskim ćelijama pokazala korisnom u tretiranju nedinamičnih bora – onih koje nisu izazvane pokretima lica.

Mana ovog tretmana je to što je njegovo izvođenje previše zahtevno i previše skupo.

Peglanje bora laserom

Laserski tretman peglanja bora je jedan od popularnijih, iz razloga jer je efikasan, a ne podrazumeva odlazak pod nož i neke invazivne metode peglanja bora. Suština peglanja bora laserom takođe je u stimaluciji proizvodnje kolagena bez da se ošteti samo površinsko tkivo kože.

Lasersko peglanje bora koristi lasersko svetlo koje stvara toplotu. Ova toplota stimuliše proizvodnju kolagena.

Pre nego što isprobate peglanje bora laserom, potrebno je pripremiti se za tretman.

  • 3-4 nedelje pre zakazane procedure bitno je ograničiti boravak na suncu i koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom (preko 30)  ukoliko je nemoguće izbeći izlazak na sunce.
  • Dan pre samog tretmana ne treba koristiti ni losione ni kreme, a posebno ne one koji su na bazi vitamina A  – retinol kreme na primer. Ne preporučuje se da radite ovaj tretman ukoliko se borite sa bubuljicama i dat vam je Roakutan lek kao tretman, jer i on sadrži vitamin A.

Sam tretman podrazumeva prvo uklanjanje šminke, svih ostataka, prljavština i prirodnih ulja sa lica. Na oči se stavlja zaštita kako bi se zaštitile od toplote. Zatim se laserom prelazi po licu.

Nakon tretmana možete očekivati da koža bude crvena, upaljena i da boli – slično kao posle TCA pilinga za lice.

Prenosive pegle za bore

I na kraju, da pomenemo i te famozne pegle za bore za kućnu upotrebu. Većina njih je relativno mala i lako prenosiva. Modela ima najrazličitijih. Jedni vibriraju i tako rade masažu lica i baš liče na pravu peglu, ali u minijaturnom obliku. Sve ono što biste radili kašikom i trljanjem sopstvenim rukama, ovaj aparat odradi za vas.

Drugi imaju i dubinsko dejstvo i zapravo su mali ultrazvučni aparati. Ultrazvučni talasi povećavaju temperaturu kože i zagrevaju kolagen, a tako dolazi do zatezanja lica, eliminisanja podbratka.

Kada je pravo vreme za peglanje bora?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga o kojoj vrsti peglanja bora govorimo . Neki od gore navedenih mogu biti preventiva, dok su neki namenjeni ublažavanju već nastalih bora.

Preventivni načini peglanja bora uključuju upotrebu krema za bore, prirodnih maski i ulja i masažu lica. Ove metode mogu da se primenjuju već u dvadesetim, kada nivo kolagena u koži polako počinje da opada. Poboljšanjem cirkulacije i stimulacijom kolagena, koža će duže ostati sveža i hidrirana. Nebriga o licu, sa druge strane, dovešće do bržeg propadanja kolagena, suve kože lica i bora na licu pre nego što im se nadate.

Tretmani za peglanje bora koji uključuju upotrebu lasera, ubrizgavanje pojedinih supstanci pod kožu ili zagrevanje kože raznim aparatima preporučuju se od tridesete godine pa nadalje. Bore se peglaju u pravom smislu te reči samo onda kada nastanu. Najbolje što možete učiniti jeste da održavate i negujete kožu u skladu sa godinama i potrudite se da do te potrebe i ne dođe. U tom smislu dobro je da znate koje su najbolje kreme za negu kože u tridesetim, a koje za negu kože u četrdesetim.

Peglanje bora efikasna je i brza opcija za fine bore i linije oko očiju i usana. Teže ćete na ovaj način eliminisati recimo duboke bore na čelu. Za sve ove dublje bore, mnogo bolji pristup može biti popunjavanje bora. No, toj problematici ćemo se posebno posvetiti.