Voćne kiseline za lice koje će vašu kožu dovesti do savršenstva

Voćne kiseline za lice koje će vašu kožu dovesti do savršenstva

Autor:

Da li znate kako voćne kiseline za lice utiču na vašu kožu i da li znate kako vam one mogu pomoći da izgledate mlađe nego ikada?

Ako imate problematičnu kožu, voćne kiseline će vam pomoći da sredite svoje nedostatke. Voćne kiseline za lice su dovoljno moćne da vas oslobode od dosadnih i nimalo lepih akni koje izlaze baš kada nije momenat za njih.

Ove kiseline imaju mnogo dobrih osobina. One uklanjaju efikasno mrtve ćelije sa lica i često se nalaze u kozmetičkim proizvodima. Postoje različite vrste kiselina, i ovde ćemo se baviti vrstama, svojstvima i delovanjem voćnih kiselina.

Voćne kiseline za lice podmlađuju kožu , daju joj čvrstinu i blistav izgled i pospešuju proizvodnju kolagena, što znači da će vaše bore biti manje vidljive, mnogo, mnogo manje vidljive.

Upoznajte se sa svim dobrim stranama ovih kiselina i krenite u zabavnu avanturu koja će učiniti da izgledate kao nikada do sada!

Voćne kiseline za akne

Voćne kiseline menjaju fiziologiju kože. Utiču na to da se masnoća smanjuje vremenom i da se lice dovede u normalno stanje. Imaju duboku moć da regenerišu ćelije i da im daju “novi život”. Baš zbog toga tretmani sa voćnim kiselinama za lice su odlični kada su u pitanju akne, bubuljice i masna koža lica.

Oštećeni sloj kože nestaje prilikom ovih voćnih tretmana.

Kada krenete da koristite voćne kiseline za lečenje akni važno je da isprobate preparate koji u sebi sadrže minimalan procenat voćnih kiselina, kako bi se vaša koža privikla na njih.

Moja drugarica je imala godinama uporne akne na licu, koje se nisu povlačile još od puberteta. Lice joj je uvek bilo prekriveno jakom šminkom, čak i preko leta, kako bi sakrila sve te ožiljke i akne. Masnoća na pojedinim delovima lica bila je konstantno prisutna i nijedan puder to nije mogao da sakrije. Podeliću sa vama njeno iskustvo sa voćnm kiselinama:

“Dok nisam saznala za voćne kiseline, isprobala sam sve i svašta, ali rezultati nisu bili dugotrajni. Namučila sam se isprobavajući razne tretmane dok nisam otkrila moć voćnih kiselina. Posle 5 godina upornih akni, danas konačno mogu da izađem napolje bez šminke. Meni je to veoma značajno, jer sam bila opterećena aknama koje su mi bile svuda, i na obrazima i na čelu. Pojavljivale su se niotkuda i bilo mi je teško da se borim sa njima. Voćne kiseline su fantastične. Posle nekoliko tretmana videla sam ogromnu razliku. Lice mi se vratilo u normalu. Mislila sam da će zauvek moj problem biti nerešiv.”

Koža postaje jednostavno lepa, bez proširenih pora koje skupljaju masnoću i prljavštinu i prave haos na licu. Takođe, nestaju i mitiseri.Voćne kiseline “čiste” površinski sloj kože i na taj način se oslobađa koža, ona može da prodiše i da se regeneriše brže.

Ipak, postoje slučajevi kojima ne prijaju voćne kiseline. Na primer, moja drugarica Ksenija nije uspela sa njima, ali je ipak izlečila  svoje akne i česte upale prirodnim putem. Voćne kiseline su joj bile jako agresivne i izazivale su crvenilo, te se tako odlučila da prirodnim putem proba da poboljša stvari na svom licu. Uspela je. Lice joj je sada bez mane. A da vam ne prepričavam ja njene reči, pročitajte sami šta je njoj pomoglo i kako i vi možete da se rešite bubuljica. Njeno lično iskustvo nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Voćne kiseline se dobijaju iz voća i pripadaju grupi AHA kiselina. Najpoznatije su jabučna, vinska kiselina, i limunska kiselina.

Limunska kiselina je prirodni posvetljivač i odlično deluje kada su u pitanju fleke. Od limuna koža postaje mekša i čistija. Vinska kiselina deluje kao antioksidant, dok jabučna kiselina antibakterijska.

Ove kiseline se tokom tretmana kombinuju radi postizanja najboljih rezultata.

Voćne kiseline za ožiljke

Ožiljci mogu biti posledica akni. Nekad ih jednostavno iscedimo i ostaju fleke koje baš loše izgledaju na licu. Neadekvatna nega ili agresivno čišćenje lica takođe mogu dovesti do pojave ožiljaka.

Za problematičnu kožu postoji rešenje.

Što se tiče voćnih kiselina, možete računati na to da će će manje ožiljke rešiti u potpunosti, a one dublje će smanjiti. Da li će ih u potpunosti ukloniti, zavisi i od toga koliko vaša koža može da se regeneriše, odnosno koliko je tvoj organizam spreman na regeneraciju. Na kvalitet vaše kože utiču i stres, pušenje, nezdrava ishrana, kao i nedovoljno sna.

Tretman voćnim kiselinama za lice svakako pomaže, ali moramo napomenuti uvek da je veoma važno da brinete o svom celokupnom zdravlju, kako bi lepota bila samo šlag na torti.

Kada stisnemo aknu, mi stiskamo i tkiva okolo, žlezde i vene. Ako oštetimo površinski sloj kože, i naša koža nije u stanju da se regeneriše, ranu zamenjuju tkiva kolagena. Na taj način rana zarasta. Rana može da zaraste, a može i na tom mestu da ostavi rupicu ili promeni boju.

Niko ne može da garantuje da će ožiljci skroz nestati, ali voćne kiseline mogu učiniti da ožiljci od akni budu manje vidljivi. Koža se može i poboljšati vremenom, ukoliko je pravilno negujemo.

Voćne kiseline možete koristiti i u kućnim uslovima, a možete i otići na tretman kod kozmetičara. Vrlo je važno da stručno lice obavlja tretman. Razlika između kućnog i profesionalnog tretmana jeste u tome što se kod kuće mogu koristiti blaže koncentracije voćnih kiselina, a u salonima mnogo jače koncentracije.

Voćne kiseline za lice za kućnu upotrebu

Znam da biste voleli da isprobate voćne kiseline za lice u udobnosti svog doma, ali moram da vam kažem da ako nikada ranije ih niste koristili, bezbednije je da odete kod profesionalca.

Zašto?

U procesu nege voćnim kiselinama važno je da znate da ne sme mnogo da se eksperimentiše. Kada sprovodite tretmane u kućnim uslovima, smete da korististite samo one najslabije koncentrovane, što znači da je efikasnost mnogo manja nego u salonima.

Ukoliko baš imate želju da se na ovaj način negujete kod kuće, najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim dermatologom.

Stepen delovanja voćnih kiselina zavisi od sastava kiseline, od koncentracije i od pravilne upotrebe.

U kućnoj upotrebi dozvoljena je upotreba od 7 do 10 posto koncentracije voćnih kiselina, a kada je u pitanju kozmetički tretman, ti procentu idu do 70 posto, u zavisnosti od problematike lica.

Tretman voćnim kiselinama cena

Prvo što moram da kažem jeste da jedan tretman nije dovoljan ukoliko je vaše lice problematično. Kozmetičari preporučuju bar šest tretmana kako bi se videli očekivani rezultati. Posle prvog tretmana koža će izgledati mnogo lepša, biće zategnutija i osvežena, polako će joj se vraćati prirodna boja.

Cene su različite, ali prosečno cena jednog tretmana voćnim kiselinama za lice jeste od 2000 do 4000 dinara. Sve to zavisi od samog salona, zavisi od vaših problema na licu i od toga koliko je tretmana potrebno da se sanira problem. Sam tretman obuhvata čišćenje lica i pora, piling, nežnu masažu lica.

Voćne kiseline se ne preporučuju ukoliko imate herpes, ukoliko  je vaša koža preosetljiva, ne preporučuje se u toku toplih, letnjih meseci, i ne preporučuju se tretmani na mladoj koži ukoliko nije baš problematična.

Koža posle tretmana može biti vrlo osetljiva na sunce i na UV zrake, zato izbegavajte da preko leta rešavate problem na svom licu voćnim kiselinama. Sunce treba da se izbegava dok se koža u potpunosti ne oporavi i ne regeneriše, da ne bi nastale opekotine od sunca.

Piling voćnim kiselinama

Piling voćnim kiselinama je hemijski tretman koji sprovodi lekar koji je stručno osposobljen. Koriste se jače koncentrisane kiseline koje uklanjaju oštećeni sloj kože. Kada se taj sloj skine, koža može da se obnavlja i da se pojavi novi, zdraviji sloj na tretiranom delu telu. Osim lica, ovi tretmani sprovode se i na zoni dekoltea i na leđima, jer se i na leđima pojavljuju uporne bubuljice, ali i na dekolteu. To su delovi koji se najčešće tretiraju, mada, kažu dermatolozi da se hemijski pilinzi mogu raditi i na rukama i nogama ukoliko je koža problematična i spremna za obnovu.

Koji će se piling raditi zavisi od oštećenja kože. Mogu biti blagi, srednji i jaki.

Pilinzi na bazi voćnih kiselina značajno ubrzavaju proces obnove kože i odlični su kao dadatak za lečenje akni. One otklanjaju masni sloj sa tvoje kože, koji se ne može ukloniti redovnom, običnom negom. Posle tretmana, normalno je perutanje kože koje može trajati i do četiri dana.

Sigurno se pitate da li sve ovo ima nekih neželjenih efekata. Ukoliko se sve radi na stručan i pravilan način, nema neželjenih efekata, sem perutanja kože i prolaznog crvenila. Dublji pilinzi su efikasniji kada su u pitanju ožiljci i bore, ali oni zahtevaju strogo određenu negu pre i posle tretmana kako ne bi dolazilo do preterane pigmentacije. Važno je da se čuvate od sunca posle tretmana, zato je najbolje izabrati jesen ili zimu za obavljanje ovakvih tretmana.

Voćne kiseline iskustva

A evo i nekih iskustva sa voćnim kiselinama za lice:

“Moj problem su bili ožiljci od bubuljica, koji su dosta stari. Priznajem, cedila sam bubuljice, jer nisam mogla da ih podnesem da se formiraju i da mi uništavaju izgled lica. Prvo moram  da kažem svima koji žele da probaju voćne kiseline jeste da biraju stručanjake. Znam da su neke devojke išle na tretmane i da nisu bile zadovoljne iz razloga što su im stavljali manje koncentrovane kiseline nego što je trebalo, što je prouzrokovalo da posle određenog vremena rezultati nestaju I sve se vraća na staro. Ja sam prezadovoljna tretmanom, radila sam srednji piling i ožiljci su se vidljivo smanjili. Nisu nestali, ali mi je lice zaista kao preporođeno, posle toliko nelagodnosti oko akni. Osećam se bolje i to mi je vratilo samopouzdanje. Sada uživam u svojoj koži i promenila sam dosadašnju negu lica, koristim kvalitetnije proizvode i trudim se da održavam postignute rezultate.” Maja

“ Kada sam pričala sa dermatologom, ceo taj process mi je delovao veoma naporno, zato što je potrebno i vreme i nega i pridržavanje, a disciplina mi nije jača strana kada su u pitanju te kremice. Ipak, odlučila sam da istrajem i da pokušam da rešim problem koji je već par godina na mom licu. Imala sam masnu kožu, dosta mitisera i par upornih akni koje su konstantno težile upalama. Prikrivala sam ja to vešto jakim puderima, ali nije bilo dovoljno. Kada skinem šminku, vidim kako mi je lice umorno, ima neku šućmurastu boju i izgleda starije od mene same. Trebao mi je dubinski oporavak i meni su zaista voćne kiseline obnovile kožu. Čak i sitne borice su se povukle, mitiseri su nestali posle par tretmana, a ožiljci su dobili malo prihvatljiviji izgled. Lice mi je bilo sveže, drugarice su me zadirkivale da sam se zaljubila, a zapravo sam samo unela malo promena u svakodnevnu negu. Najlepše od svega jeste što sam osetila kako mi je lice čisto, a žene sa masnom kožom znaju o čemu pričam.” Sara

slika 2

Krema sa voćnim kiselinama

Postoje kreme koje su na bazi voćnih kiselina i koje možete koristiti i kod kuće. One su veoma blage i u sebi sadrže oko 10% voćnh kiselina. Napravljene su tako da ih bezbedno koristite u kućnim uslovima.

One nisu jednako efikasne kao pilinzi, ali mogu pomoći ukoliko vaša koža nije jako problematična. Ako te jeste slučaj, bolji je izbor neki dobar antiakne tretman na prirodnoj bazi.

Kada se rade pilinzi, normalno je peckanje lica, dok kod većine krema to nije slučaj. One se uglavnom koriste noću i ne smetaju licu. Ujutru lice izgleda zategnutije i svežije.

Kada se uzimaju kreme, potrebno je da se isproba prvo blaža varijanta, kako bi se lice naviklo na voćne kiseline i na takvo delovanje. Posle određenog vremena, može se uzeti 15% koncentrisane kiseline kako bi se pažnja obratila na fleke i na ožiljke. Najblaža varijanta omogućiće da se koža manje masti i da se mitiseri očiste, što je odlična stvar ukoliko imate problema sa proširenim porama.

Ukoliko se odlučite da probate voćne kiseline, posavetujte se sa svojim dermatologom kako bi što efikasnije i što brže rešili problem na svom licu. Važno je da se problem leči na pravilan način. Voćne kiseline za lice vam garantuju obnavljanje, svežinu, uravnoteženu pH vrednost kože koja vraća lice u normalu, a kada je lice u normali, onda nema akni, mitisera, preranih bora. Savetujemo da nađete odgovarajući tretman i nadam se da će vam voćne kiseline pomoći da budete ponosne na svoju kožu lica.