Azelainska kiselina ima moć da usavrši vašu kožu lica

Azelainska kiselina ima moć da usavrši vašu kožu lica

Azelainska kiselina sve se češće pominje kao sjajno sredstvo za redukciju raznih nepravilnosti lica. Može li vam pomoći da konačno imate taj savršen ten?

Ljubiteljima kozmetike azelaična kiselina možda nije toliko poznata, ali kozmetičkoj industriji itekako jeste. Ona je sjajan način da se uklone bubuljice, fleke na licu, ožiljci od bubuljica. Kreme sa azelaisnkom kiselinom obično su tretman koji se prepisuje osobama koje imaju problem sa rozaceom. Međutim po svemu sudeći, o ovoj kiselini treba više da se čuje i van ovog kruga ljudi.

Ukoliko vas plaši pomisao stavljanja kiselina na lice zarad lepote, samo ćemo vam reći da to nije ništa strašno, niti nešto posebno novo. Odavno se razne prirodne kiseline koriste za lepotu kao što su glikolna kiselina, hijaluronska kiselina, salicilna , AHA i voćne kiseline …

I sve su one prirodnog porekla.

A azelaičina kiselina?

Da li je i ona takva?

Pa otkrićete ako pročitate sledeće!

Šta je azelainska kiselina i koje je njeno poreklo

Azelainska ili azelaična kiselina kako se još naziva je prirodna kiselina koja potiče iz žitarica –ječma, pšenice i raži.Da budemo precizniji, ona pripada grupi dikarboksilnih kiselina koje još uključuju adipinsku kiselinu, sebacinsku kiselinu i druge. No ostavimo njih po strani.

Azelaičnu kiselinu takođe proizvode i kožni mikrobiomi – mikroorganizmi kao što su gljivice i bakterije koje normalno žive na našoj koži.

No dobro, po čemu je to posebna?

Azelainska kiselina ima antibakterijska, keratolitička , komedolitička i antioksidantna svojstva.

Šta su zapravo sva ova svojstva koje smo gore nabrojali i kako azelainska kiselina koristi našoj koži.

 • antibakterijska svojstva znače da se efikasno bori protiv bakterija
 • keratolitička svojstva odnose se na sposobnost azelaične kiseline da ljušti i uklanja površinski sloj kože i mrtve ćelije.
 • komedolitička svojstva podrazumevaju sposobnost sprečavanja nakupljanja prirodnih ulja pod kožom, stvaranje komedona i ubrzavaju uklanjanje mrtvih ćelija sa kože
 • antioksidantna svojstva odnose se na karakteristiku azelaične kiselina da se bori protiv slobodnih radikala.

A znate šta je najbolje od svega?

Pa, iako se najčešće korsti protiv rozacee, azelainska kiselina je zapravo vrlo moćno sredstvo protiv akni.  A dok su naučnici proučivali kako deluje prtotiv bubuljica ispoljilo se još jedno njeno sjajno svojstvo i pokazala se odličnom i kod fleka i ožiljaka na licu.

Dakle, ako želite da obnovite svoju kožu i ujendačite ten onda ova kiselina može biti vaš spas.

Azelainska kiselina upotreba

azelaična kiselina za lice

Kada govorimo o upotrebi azelaične kiseline, onda govorimo o njenoj površinskoj primeni. Sama kiselina bila bi prejaka, pa se koristi u manjem procentu – 15 i 20% . Obično se radi o kremama i gelovima sa ovom kiselinom. Da bi imala sva ova svojstva, ona mora da ima odgovarajući nivo pH vrednosti da bi radila. Uglavnom je formulisana sa pH vrednošću 4,9.

Preporuka je da se krema sa azelaičnom kiselinom od 20% koristi 2 puta dnevno i pošto je ona zapravo lek, najbolje bi bilo da je i koristite svaki put u isto vreme.

Ovakva krema  uglavnom se dobijala na recept i kao preporuka od strane dermatologa, baš kao što se to radi i kada je Roakutan lek protiv bubuljica u pitanju ili neki antibiotici za bubuljice.

Međutim, danas ima kozmetičkih krema koje sadrže manji procenat ove kiseline (do 15%) i koje su mogu nabaviti bez recepta. U svakom slučaju, najbolje je da je koristite u skadu sa uputstvom za upotrebu.

Ono za šta vam ne treba recept jesu prirodni tretmani i jednim takvim se Nina rešila bubuljica na licu. Njeno upaljeno lice puno akni potpuno se preporodilo i sada je savršeno čisto, a na koji način tačno – saznajte sami. Pročitajte njeno lično iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Kao i kod većine drugih krema za lice kojima se pokušava izlečiti neki kožni nedostatak, bitno je da ispoštujete neke korake.

 • operite lice sa vodom i sapunom za lice ili nekim drugim sredstvom za čišćenje lica koje koristite pre nanošenja tretmana, kao što je losion za lice
 • nanesite tanak sloj kreme sa azelaičnom kiselinom

Ukoliko tokom dana planirate da nanosite šminku, možete. Samo pre toga sačekajte da se tretman sa azelaičnom kiselinom koji ste namazali dobro osuši. Ipak, savetujemo vam da ako baš želite brze rezultate, ne otežavate licu šminkom i teškim puderima.

Nanesite malo maskare i karmin, ali samu kožu lica ostavite nenašminkanom.

Ova kiselina je najefikasnija u formulacijama koje uključuju 15-20% azelaične kiseline. Najbolje je da počnete njeno korišćenje sa slabijom varijantom. Takođe, za početak, počnite sa primenom svaki drugi dan dok se koža ne navikne, pa tek onda pređite na svakodnevnu upotrebu.

U suštini, azelainska kiselina se dobro tolelriše i neželjeni efekti su mogući, ali retki. Zato, dobro pratite stanje svoje kože. 

Ukoliko je koristite kako treba, krema sa azelaičnom kiselinom biće tretman koji ćete obožavati i daće samo one jako željene efekte! Savršen ten im je zajedničko ime!

E sad kada znamo kako se koristi , hajde da vidimo i zašto bismo to uopšte radili.

Protiv čega se to azelainska kiselina bori?

Azelaična kiselina protiv bubuljica

azelainska kiselina upotreba

Na koji način deluje?

Dermatolozi tvrde da ona sprečava razvoj bakterija koje izazivaju akne (Propionibacterium acnes). Takođe, deluje na ćelije koje stvaraju folikule menjajući način na koji oni sazrevaju i obnavljaju se. Na taj način ona smanjuje začepljenje pora i sprečava nastanak mitisera ali i gnojnih bubuljica.

U suštini, azelaična kiselina pomaže da se reguliše proizvodnja keranocita, odnosno ćelija kože, pa se one ne nagomilavaju i ne začepljuju pore. Takođe, smanjuje komedone i masnoće koje se nakupljaju pod kožom.

Poznato je da se bubuljice leče raznim tretmanima kojima azelaična kiselina može biti odlična alternativa ukoliko ih ne podnosite kako treba:

 •        Salicilna kiselina koja razlaže sebum i prljavštine
 •        Benzoil-peroksid koji uklanja višak sebima i uništava bakterije procesom oksigenacije
 •        Glikolna kiselina koje je efikasna je za čišćenje pora
 •        Retinol koji ima slična keratolitička dejstva kao azelaična kiselina
 •        Sumpor  koji smanjuje upale i veličinu akni izvlačeći iz njih višak masnoće

A koja je njena prednost?

U odnosu na benzoil-peroksid koji se često prepisuje kao tretman za akne, azelainska kiselina ima svoje prednosti jer je manje iritantna i manje agresivna za lice. U jednoj studiji od 580 ljudi, pokazalo se da je čak i efikasnija od Klindamicina.

E sad, svako od nas ima različit tip kože lica i ovo se ne može uzeti kao pravilo. Primera radi, ako imate baš osetljivo lice, onda će vam svi ovi tretmani možda biti prejaki. Srećom, ima i blagih prirodnih tretmana protiv akni!

Azelainska kiselina ne menja način na koji vaša koža i lojne žlezde stvaraju sebum. Ona smanjuje sadržaj slobodnih masnih kiselina na koži i čini na taj način kožu manje „gostoljubivom“ za rast i razvoj bakterija i gljivica.

Efikasan tretman protiv rozacee

Verovatno je ova kiselina najpoznatija osobama koje pate od rozacee – hroničnog poremećaja na koži koji je karakterističan po mreži proširenih kapilara koji se šire po licu i daju mu crven izgled. Azelainska kiselina je primarni tretman protiv ove pojave i studije su pokazale da površinski tretmani sa 15% ove kiseline daju fantastične rezultate za 6 meseci. U kombinaciji sa nekim antibioticama, efikasnost je povećana. Jače tretmane od 15% prepisuje dermatolog.

Azelainska kiselina protiv fleka na licu

Na koji način deluje?

U slučaju hiperpigmentacije, ispostavilo se da ova kiselina selektivno cilja hiperaktivne melanocite odnosno ćelije koje proizvode tamni pigment. Sa druge strane, ćelije koje nisu hiperaktivne ostavlja gotovo netaknutim. Zato je vrlo čest izbor kada se traži tretman za izbeljivanje lica.

Za fleke na licu i melazmu često se koristi hidorhinon kao aktivni sastojak i kao standardni tretman koji smanjuje proizvodnju melanina. Međutim, ovo organsko jedinjenje se povezuje sa nekim sporednim nemilim efektima i u mnogim zemljama je zabranjeno njegovo korišćenje. Dobra vest je da je azelaična kiselina za fleke na licu u jednoj studiji pokazala apsolutno iste efekte kao i hidrohinon.

Koje su prednosti azelainske kiseline protiv hiperpigmentacije i fleka na licu:

 • bezbednija je za upotrebu od hirohinona
 • deluje antibakterijski i antiupalno
 • bezbedna je za sve tonove kože , pa i za one sa tamnijom kožom lica
 • cilja samo problematične ćelije, dok delove kože bez fleka ostavlja netaknutim

Ima i svoje mane po ovom pitanju:

 •  nije efiksana protiv normalne pigmentacije i staračkih pega. Dobra krema protiv bora trebalo bi da bude alternativa koja pokriva i ove znakove starenja kože.
 • može posvetliti kožu samo za dva tona. Za neke bolje rezultate mora se koristiti u kombinaciji sa drugim sredstvina za izbeljivanje lica kao što je alfa-hidorkisilna kiselina ili retinoidi.

Azelainska kiselina za rast kose

Na koji način deluje?

Kombinacija cink sulfata i azelaične kiseline blokira DHT (dihidrotestosteron)  receptore, a to je čini efikasnom protiv opadanja kose, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Ipak, ovo je nešto što tek treba da nađe svoju primenu u kozmetičkim proizvodima kako bi bilo jednostavno za upotrebu i deluje samo onda kada je ovaj hormon uzrok problema.Do tada možete probati da potražite kreme za kožu skalpa sa azelainskom kiselinom, ali  je najbolje da se držite provereno dobrih šampona protiv opadanja kose.

Azelainska kiselina protiv oštećenja na koži

Naposletku, azelainska kiselina pomaže da oporavite kožu od generalnih oštećenja jer ima antioksidantna svojstva. Kreme sa niskim sadržajem ove kiseline mogu da budu onda odličan izbor, kao i druge kreme sa antioksidantima za kožu kao što su vitamin C ili vitamin E za lice. Adekvatnom negom i brigom, smanjićete propadanje kolagena i usporiti starenje lica.

Iskustva i cena

Iako efekti  na lice mogu biti zaista očaravajući, iskustva sa azelaičnom kiselinom govore da ona ima i svoje mane i da može u nekim slučajevima da bude previše agresivna za lice. Neželjeni efekti javljaju se uglavnom u vidu peckanja, suvoće, svraba, bockanja, trnjenja. Teži oblici nuspojava mogu uključivati simptome alergije kao što su oticanje lica, usana, očiju, jezika, teškoće sa disanjem i gutanjem, promuklost, osip . U tom slučaju je neophodno da se javite lekaru i prekinite sa upotrebom azelainske kiseline.

Neki korisnici nisu zadovoljni kremema sa azelaičnom kiselinom protiv hiperpigmentacije  jer nisu dale gotovo nikakve efekte. Tada se kao tretman protiv fleka preporučuju druge kreme , a opet, one ne prirodnoj bazi su naš favorit.

Rezultati primene azelaične kiseline mogu se videti već nakon nedelju dana, ali nakon mesec dana videćete pravi pomak.

Gde nabaviti azelainsku kiselinu?

Kozmetički prozvodi i kreme koj sadrže do 15% azelainske kiseline mogu se naći u drogerijama, uglavnim kao kreme za posvetljivanje lica i protiv hiperpigmentacije. Pošto nije jedini moćan sastojak na tom polju, posvetujte se sa stručnim licem ili dobro čitajte etikete.

Jače doze, od 20% prepisuju se mahom za lečenje rozacee. One se ne mogu naći u slobodnoj prodaji već ih morate kupiti na recept.

Azelainska kiselina ima mnogo prednosti u odnosu na druge tremane za kožu koji se uobičajeno koriste, posebno kada govorimo o aknama. Čini se da na tom polju, tek treba da zablista i dostigne svojih pet minuta. I sigurni smo da će o njoj i njenim efektima tek da se priča.