Kako smanjiti nadutost stomaka uz par lakih trikova

Kako smanjiti nadutost stomaka uz par lakih trikova

 Evo zašto se javlja nadimanje i kako smanjiti nadutost stomaka u nekoliko jednostavnih koraka. Vreme je da otkrijete uzroke i promenite svoje navike.

Osećaj nadutosti javlja se i kod ljudi koji inače imaju sasvim solidno varenje. Jednostavno, želudac može odreagovati na bilo šta, od hrane do stresa, i može učiniti da se osećate kao da u stomaku nosite cepelin.

Ne brinite, svi smo bili u toj situaciji. Danas možda više nego ikad, jer je brz ritam života doveo do toga da nam je ishrana nikad neujednačenija, a razni lekovi i suplementi koje uzimamo nekad samo odmažu u čitavoj situaciji.

U kombinaciji sa nadutošću stomaka često idu i gasovi, što može učiniti da vam ovo stanje bude još neprijatnije. Ovo naročito važi za one među nama koji dosta vremena provode van kuće.

Srećom, u većini slučajeva, nadutost stomaka je bezazlen problem i može se lako izlečiti, ali i preduprediti. Međutim, ponekad, ovo može biti simptom pojedinih ozbiljnijih stanja, poput infekcije kandidom ili gastrointestinalnih bolesti.

Ne paničite, sve smo pokrili.

Evo kako smanjiti nadutost stomaka za tren oka.

Vlasilan šampon za kosu

Simptomi koji prate nadutost stomaka

Pre nego što pročešljamo značenje ovih simptoma i nadutosti, hajde da najpre utvrdimo da je upravo nadimanje ono što vas muči.

Od nadimanja stomaka patite ukoliko osećate sledeće simptome:

  • gasove
  • tvrd abdomen
  • proširen struk i stomak
  • osećaj da ste puni.

U slučaju da nadutost stomaka traje duže, mogu se javiti i bolovi u stomaku.

Kada telo pokušava da vas upozori na neki ozbiljniji problem, nadutost stomaka mogu pratiti i drugi simptomi, poput povišene temperature, osipa ili koprivnjače i drugih simptoma alergijske reakcije.

S druge strane, ukoliko se komplikacije tiču gastrointestinalnog trakta, simptomi koji će pratiti nadimanje uključuju i:

  • zatvor ili dijareju
  • mučnine
  • povraćanje
  • krv u stolici
  • nagle promene u težini
  • bol u limfnim žlezdama
  • umor i malaksalost.

Kod žena može doći i do poremećaja menstrualnog ciklusa (trajanje se menja neočekivano), a češće se javljaju i hemoroidi.

Šta sve izaziva nadutost stomaka?

Premda je uzroka mnogo, nadimanje se najčešće javlja kao posledica loše ishrane.

Loša ishrana sa sobom povlači probleme sa varenjem, čija je posledica nadutost. Vremenom, metabolizam može usporiti, što još dodatno pogoršava situaciju, pa vam nadimanje može stvoriti više problema.

U poslednje vreme, stručnjaci sve više ističu stres i manjak sna kao mogući razlog nadutosti stomaka, uglavnom zbog toga što i jedan i drugi uzročnik znatno utiču na metabolizam i rad organa za varenje.

Kada se radi konkretno o ženama, i zadržavanje tečnosti (naročito poslednjih dana PMS-a) može izazvati nadutost stomaka jer se višak vode i tečnosti generalno zadržava najpre u stomaku.

Nadutost stomaka i gasovi

nadutost stomaka i gasovi

Ova dva simptoma najčešće se javljaju u paru. Višak gasova u crevima može da ukaže na više problema.

Jedan od njih je i loše varenje proteina zbog čega se pojedine vrste hrane bogate proteinima zadržavaju u stomaku nesvarene. Tako nesvarena, hrana se kvari i oslobađa gasove.

Takođe, problem nisu samo proteini ‒ to mogu biti i šećeri i ugljeni hidrati. Neke od njih nemoguće je svariti osim ako nisu prisutni određeni enzimi. Ukoliko vašem organizmu fale ove supstance, može doći do gasova i nadutosti.

Uopšte uzev, svaki poremećaj želudačne i crevne flore (tačnije takozvanih “dobrih” bakterija koje pomažu varenje) može izazvati naduven stomak. Kada, usled loše ishrane, u želucu i crevima postoji više loših bakterija, sistem za varenje reaguje nadutošću.

Konačno, naduven stomak se javlja i zbog jačih ili slabijih alergijskih reakcija na hranu ali i zbog stomačnog virusa. Pratite ostale simptome kako biste isključili ove dve mogućnosti.

Katkad, nadimanje može biti i znak pada imuniteta, jer organizam nije u stanju da se odbrani od loših bakterija koje potom preuzimaju sistem za varenje. Lak način da sprečite ovaj uzročnik jeste da redovno jačate imunitet .

Nadutost stomaka posle jela

Nadimanje posle jela je česta pojava, iako je mnogi često mešaju sa sitošću.

Ukoliko ste se u ovom periodu slava i praznika prejeli, verovatno vas je mučio utisak da vam je stomak toliko pun i naduven da može svakog časa da pukne. No, to nije nužno i nadutost.

Ipak, redovno prejedanje vodi nadimanju.

Matematika je prosta ‒ kada gomilate ogromne količine hrane u organizmu, sistem za varenje nije u stanju da je obradi. Hrana se onda gomila u stomaku i kvari, što dalje vodi gasovima i naduvenom stomaku.

Zbog preteranog gomilanja hrane, želudac može da, uslovno rečeno, stane ili da zablokira, zog čega se mogu javiti i mučnine, pa i bolovi.

No, čak iako se ne prejedate, jelo može lako da izazove nadutost stomaka i to onda kada jedete prebrzo.

Ukoliko hranu ne žvaćete dovoljno, nego bukvalno gutate zalogaje što pre, osudili ste sebe na nadimanje. Time unosite previše vazduha u sistem za varenje zbog čega se stomak nadima.

Kako smanjiti nadutost stomaka posle jela?  Pored toga što treba da jedete umernije i sporije, setite se šta su vam govorile bake i mame. Posle jela ne valja odmah leći jer, između ostalog, možete da izazovete nadutost stomaka. Ovo se posebno odnosi na večeru. Ukoliko večerate, pa odmah odete na spavanje, spremite se za čitav dan nadutosti.

Bolje se potrudite da večerate makar sat-dva pre nego što krenete na spavanje. Organizam će tako biti aktivan, pa će želucu biti lakše da svari hranu koju ste uneli. U svakom slučaju, nemojte jesti previše pred spavanje, jer metabolizam u to vreme nije naročito aktivan, pa se hrana neće svariti na odgovarajuć način.

Nadutost stomaka i učestalo mokrenje

Ukoliko se nadutost stomaka javi u kombinaciji sa čestim mokrenjem, to vas može uputiti na više stvari.

Za početak, možda se radi o prekomernom zadržavanju tečnosti. To baš nema smisla ako često mokrite, kažete vi. Međutim, jedno vuče drugo.

Ukoliko se nadutost stomaka javila zbog zadržavanja tečnosti, mokrenje može biti način da vaš organizam sam reši problem. Međutim, kako zadržavanje tečnosti nije uobičajen proces, telo ne izbacuje mokraću redovno i dovoljno, pa ćete možda morati da više puta izbacujete manje količine tečnosti.

Ovakvo zadržavanje tečnosti, međutim, može vas upozoriti na bolesti jetre. A ukoliko uporedo sa učestalim mokrenjem ne unosite dovoljno tečnosti, može doći i do dehidratacije, koja je sama po sebi uzročnik nadimanja.

Učestalo mokrenje u kombinaciji sa nadimanjem može da ukazuje i na probleme sa bubrezima i bešikom (premda se najčešće radi o nekakvoj blažoj upali). Kod muškaraca ova kombinacija simptoma može biti pokazatelj problema sa prostatom.

Nadutost stomaka i bolovi u leđima

Iako nadutost stomaka naizgled nema nikakve veze sa leđima i kičmom, ovaj problem sa varenjem može se manifestovati i kroz bol u leđima.

Bolovi se najčešće javljaju u donjem delu leđa, odnosno u krstima. Ponekad, bolovi izazvani nadimanjem se mogu javiti i u gornjem delu leđa, premda u tom slučaju nije samo stomak nadut.

Što se tiče razloga koji izazivaju ovu kombinaciju, prva je zatvor. Onda kada creva nisu ispražnjena, ona vrše pritisak na sve oko sebe, a to se može manifestovati kao bol u leđima. Zatvor se najčešće javlja zbog toga što telu nedostaju vlakna ili tečnost.

Ovakav bol u donjem delu leđa može ukazivati i na neku infekciju gastrointestinalnih organa. Najčešće se radi o upali organa za varenje, mada posredi može biti i upala bubrega ili jajnika kod žena.

Često su nadutost i bol posledica neke prepreke koja se formira u stomaku, odnosno crevima. Blokadu može napraviti tkivo ili neki oblik kancera (najčešće debelog creva). U pojedinim slučajevima, i loš položaj creva može dovesti do ove kombinacije simptoma.

Nadutost stomaka u trudnoći i klimaksu

Kod trudnica se nadimanje javlja mahom zbog hormonskih promena koje nastaju, isto kao i kod žena koje su ušle u menopauzu.

Jednostavno, svaka promena u balansu hormona dovodi do reakcije organizma, a sistem za varenje na nju najčešće reaguje nadimanjem.

Najčešći krivac je hormon progesteron zbog koga telo prima signal da treba da zadržava vodu i tečnosti. Zadržavanje tečnosti, rekli smo, vodi direktno ka osećaju nadutosti. U suštini, svaki od ovih slučajeva sličan je onom kroz koji prolazimo svakog menstrualnog ciklusa.

Kako smanjiti nadutost?

smanjiti nadutost stomaka

Prva i osnovna stvar je: promenite režim ishrane.

Za početak, izbacite sve ono za šta znamo da gotovo sigurno izaziva nadutst stomaka, a to je industrijska hrana. Pre svega, mislimo na razne grickalice i gazirana pića.

Industrijska hrana sadrži previše natrijuma koji loše utiče na varenje. Pritom ne sadrži gotovo ništa od korisnih nutrijenata koji bi pomogli varenju.

Što se tiče gaziranih pića, ona izazivaju agresivnu reakciju organa za varenje. Penušava pića nikako nisu dobra ideja za vaš stomak jer tako unosite gasove ili utičete na njihovo stvaranje u sistemu za varenje. Prevelika koncentracija gasova se manifestuje kroz nadutost.

Pored toga, gazirana pića sadrže i previše šećera koji usporavaju metabolizam i teško se vare. Još su gora ideja dijetalne varijante, jer sadrže veštačke zaslađivače koje organizam uopšte ni ne vari.

U velikom procentu, nadutost stomaka mogu izazvati i mlečni proizvodi, naročito ako ste intolerantni na laktozu. Kad već spominjemo intoleranciju, čest uzrok nadimanja je i gluten, pa tada treba da razmotrite bezglutensku dijetu.

Za pasulj i slično povrće već i sami znate šta rade, ne moramo da ih ovde naglašavamo.

Koja je dobra hrana protiv nadutosti?

Sa nadimanjem je najbolje boriti se hidratacijom, pa za početak treba da unosite dovoljno tečnosti, poželjno vode u organizam.

Isto tako, svo voće i povrće koje je prirodno bogato vodom pomoći će vam da se rešite nadimanja. Tu spada svo povrće zelenog jestivog lišće (zelena salata, spanać itd.), celer, tikvice, krastavac, lubenica, crno grožđe, ili drugo bareno i ukiseljeno povrće.

U narodu je ustaljeno mišljenje da je bundeva (pečena ili pak kuvana) odličan način da se rešite nadutosti stomaka i, još više, gasova.

U suštini, samo izbegavajte alkohol i hranu koja ima previše kofeina.

Čaj protiv nadutosti

Biljni čajevi vam mogu pomoći da se rešite nadutosti i to lako. Okrenite se čajevima od biljaka koje po prirodi utiču dobro na varenje.

Na primer, probajte da rešite problem čajem od đumbira, aloje vere, komorača ili pak maslačka. Čaj od nane je standardno dobar za sve probleme koje možete imati sa stomakom, pa i za nadimanje.

Pored ovih, na nadutost stomaka pozitivno utiče i zeleni čaj.

U apotekama možete naći i već pripremljene mešavine biljnih čajeva koje su namenjene upravo problemima sa varenjem i nadimanju.

Kim protiv nadutosti

Pojedini začini (naročito origano, cimet i peršun, između ostalih) pomažu u slučaju nadimanja. Jedan od njih je i kim.

Zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima, kim je dobar prirodni lek za nadutost

Kim možete dodati jelu ili pripremiti čaj od kima. Da stvar bude bolja, možete ga dodati i vinu, neće izgubiti svoja svojstva i delovaće na nadutost.

Probiotik protiv nadutosti i tablete za nadutost

Ukoliko tražite medicinski lek za nadutost, probiotici vam mogu biti od pomoći. Oni su namenjeni tome da povećaju broj dobrih bakterija u sistemu za varenje, čime se uspostavlja balans i otklanja nadutost.

Probiotik se prodaje u apoteci u formi tableta ili kapsula, mada ih je moguće uneti u organizam i hranom. Ovi lekovi generalno nisu skupi, a mogu se naći svuda i redovno.

Na primer, probiotici su čest dodatak jogurtu, a kefir, kombuha i kimchi su dobri prirodni probiotici.

Vlasilan šampon za kosu

Kako se rešiti nadutosti menjanjem navika?

Ukoliko vas često muči nadutost, to može značiti i da je vreme da razmislite o svojim životnim navikama.

Pored toga što je bitno da svoju ishranu dovedete u red, trebalo bi i da se odreknete štetnih navika. Ove navike nisu vezane samo za hranu, već, na primer, i za cigarete, ili alkohol. I jedno i drugo štetno utiču na sistem za varenje tako što ili njima unosite štetne gasove, ili oni direktno ubijaju dobre bakterije koje se staraju o dobrom varenju.

Takođe, ma koliko bilo teško, pokušajte da kontrolišete stres u svom životu, jer on sve više utiče na naše zdravlje, pa i na nadimanje. Dobar način da to učinite, a pritom poboljšate i metabolizam je i vežbanje. Eto, dakle, načina da višestruko smanjite nasutst stomaka.

Vežba može da podrazumeva i šetnju ili bilo koju fizičku aktivnost, pa to već sami sebi prilagodite.

Za kraj, potrudite se da pružite sebi dovoljno odmora. Tu pre svega mislimo na kvalitetan i neprekidan san. Minimum osam sati sna neophodno je a zdrav organizam, pa tako i za funkcionalan sistem za varenje.