10 najboljih šampona za masnu kosu

10 najboljih šampona za masnu kosu

Autor:

Tražite najbolji šampon za masnu kosu? Njegov kvalitet mora biti izuzetan jer je zadatak da reši masnoću ozbiljan. Šta sve treba da ima? Saznajte!

Šta šampon za masnu kosu razlikuje od drugih šampona?

Šampon protiv masne kose, kao i svaki drugi, treba temeljno da čisti vlasi i kožu glave.

Dodatni zadatak ove vrste šampona jeste da se reši viška sebuma, odnosno, da temeljno očisti kožu glave i spreči lojne žlezde da luće sebum koji kosu čini masnom.

To nije lak zadatak, budući da većina šampona za masnu kosu ima tendenciju da isušuje kosu. Potrebno je da uz njega kosa prestane da se masti, ali da ostane mekana, nežna, bujnog volumena.

E, to ne može bilo koji – to može samo najbolji šampon za masnu kosu.

Kome je potreban šampon za masnu kosu?

Ovakav šampon ne treba svima, već onima kojima se kosa brže masti.

najbolji šampon za masnu kosu

Osobe koje imaju masnu kosu prepoznaju se tako što maltene neposredno posle pranja njihova kosa pokazuje znake masnoće. To je kosa koja već sutradan deluje kao da je niste već dugo prali.

U nekim, uslovno rečeno normalnim okolnostima, kosa mora da izdrži barem nekoliko dana bez pranja.

Neki srećnici peru kosu jednom nedeljno, mada je i dva puta sasvim prihvatljiva ideja. Sve preko toga može se smatrati ubrzanim mašćenjem.

Naročito ako je kosa odmah sutradan nakon pranja masna i higijena deluje loše potrebno je preduzeti neke ozbiljnije korake.

U toj, pa i još goroj situaciji, bila je naša poznata pevačica Zorana Pavić. Nije mogla nikako da pomogne svojoj kosi da bude čista, ma ni jedan dan. Proredila se,  opadala je i čim je pipne – masna. Na sve to se vremenom nadovezala i uporna perut. Jasno je bilo da negde ozbiljno greši u postupanju sa svojom kosom. Sasvim slučajno je naletela na, takoreći, dar prirode, koji joj je kosu vratio u život, a njoj uštedelo mnogo vremena. Oduševljena je, jer se njena kosa drastično oporavila, a jako je jednostavno. O čemu se radi? Pogledajte  sami iz njene ispovesti koja je na ovom linku: https://minutzamene.com/zorana-pavic-ovaj-sampon-mi-je-spasio-kosu/

A sada da se vratimo na sastojke!

Sastojci dobrog šampona za masnu kosu

Ono što je jedna od najvažnijih stavki kada je dobar šampon protiv masne kose u pitanju, jesu njegovi sastojci. Nabrojaćemo neke od sastojaka koji se smatraju najboljima kada su šamponi za masnu kosu u pitanju:

  • alantoin
  • protein svile ( sericin)
  • ulje lavande
  • ekstrakt mente i kamilice
  • ruzmarin
  • kaolin glina
  • piroctone olamine

Prvo ćemo proći kroz biljne sastojke koji su svima poznati, kao što su lavanda, menta, ruzmarin i kamilica. Oni su odavno poznati po dobom uticaju na kožu glave. Blagi su i  nežno neguju kožu. Imaju prirodna ulja koja su veoma dobra: lavandino za sjaj i uklanjanje peruti, kamilica za negu, ruzmarin za uklanjanje slobodnih radikala sa kože glave i podsticanje rasta kose, a menta za podsticanje regeneracije i smirivanje upala.  Kada je koža glave zdrava i skalp ne stvara mnogo sebuma, ni kosa nije masna.

Alantoin je aktivni sastojak koji čini šampon pogodnim za čestu negu. Sprečava isušivanje kože glave koje je česta posledica upotrebe mnogih komercijalnih šampona za masnu kosu.

Protein svile pomaže obnavljanje kose i neguje. Da se razumemo – nije poenta samo oprati masnoću. Kosi treba i nešto što je neguje i jača

Kaolin glina apsorbuje višak masnoće sa vlasi, a piroctone olamine smanjuje širenje gljivica, koje doprinose stvaranju masne peruti, uz masnu kosu.

Dejstvo šampona za masnu kosu – česta zamka u koju upadamo!

Ono što je šampon ovog tipa važno jeste način na koji on deluje na vlasište i na vlasi. Naravno da kada imamo problem, želimo da on što pre deluje i što pre učini kosu manje masnom.

Ali, čuli ste za izraz „što je brzo, to je i kuso”, zar ne?

Kosa koja brzo postane suva, može delovati kao primamljiva ponuda, ali će na duže staze biti veoma loša za vas.

Pre svega, važno je da šampon deluje postepeno na kosu.

U prvo vreme potreban je mali pomak, kako bi se šampon i kosa prilagodili.

Šampon treba da deluje tako da malo po malo rešava simptome masne kose, a da pri tom ne narušava PH vrednost kože glave.

Najbolje je da to bude šampon bez sulfata, jer sulfati pojačavaju isušivanje. Onda kada se dostigne balans, šampon  treba da nastavi efikasno da neguje, bez isušivanja.

Šampon za masnu kosu i perut

Veoma čest pratilac masne kose jeste i perut u kosi. Nju zovemo masna perut jer se lepi za masne vlasi kose i tako daje kosi još problematičniji izgled. Već je među sastojcima bilo pomena o tome da je potrebno raditi na tome da se i ovaj nezgodni pratilac ukloni. Sastojci kao što su piroctone olamine i kaolin glina čine da se koža glave detaljno očisti.

Pored upijanja viška sebuma, piroctone olamine pomaže da se višak mrtve kože sa kože glave skine i da prestane za njegovom proizvodnjom. Deluje na gljivice koje su uzročnik peruti, a koje se hrane sebumom. Pomenuli smo postepeno delovanje. Za nekoliko nedelja od početka korišćenja, oba problema bi trebalo da budu rešena.

Šampon za masnu kosu i volumen

Jedan od glavnih problema masne kose je slepljenost, tako ona nema dovoljan volumen. Deluje beživotno i neprivlačno.

Ono što je potrebno je svakako dobar šampon za masnu kosu. Ipak, da bi se dobilo na volumenu, čak i tanke kose, potrebno je popraviti perifernu cirkulaciju. To se može postići adekvatnim prirodnim sastojcima šampona ali masažom temena glave.

Ta masaža ne mora biti posebna, ona se može obaviti prilikom pranja kose. Pored toga što će aktivni sastojci šampona bolje delovati, popraviće se prokrvljenost i kosa će delovati bujnije nego ranije. 

Tvrdi šampon za masnu kosu – šta je to?

Ako niste znali šta je tvrdi šampon za kosu, evo prilike da se sa njim upoznate. To je šampon u obliku sapuna, sa sastojcima koji su prilagođeni za isušivanje masne kose.

šampon protiv masne kose

Sapuni zbog saponina koji imaju u sebi poznati su po tome da podstiču isušivanje. Ima ih sa raznim sastojcima. Jedan od poznatijih je limun, koji zbog svoje kiseline smanjuje proizvodnju sebuma. Na njegovoj strani je i trajanje – može se koristiti preko 50 puta. Nije potrebno mnogo za pranje i dugo traje.

Ipak, iako može pomoći kod mašćenja temena i kože glave, kod ovakvih proizvoda dužina kose može da strada, zbog već pomenutih saponina koji je isušuju. Kosa postaje tvrda, krta i lomljiva. Pokušajte, pa sami procenite da li vredi rizikovati.

Micelarni šampon za masnu kosu

Verovatno ste više puta čuli za micelarni šampon, ali nemate pojma kako se on razlikuje od običnih šampona. Micelarni šampon je poseban zbog micela – molekula koji se nalaze na potpuno suprotnim krajevima. Privlače vodu, ali i masti i nečistoće sa vlasi i kože glave.

Smatra se da ovaj šampon, kao uostalom i micelarna voda, otklanja uspešno sve nečistoće sa kože glave. One su sa vodom odnesene i čišćenje je na visokom nivou. Već posle prvog pranja primećuje se razlika.

Ono što je možda upitno i što mnogi navode kao problem je činjenica da on instant deluje, a da posle toga mora stalno da se koristi. Posle određenog perioda korišćenja, koža se navikne na njega i onda ne reaguje tako dobro kao u početku. Proverite da li je tako.

Suvi šampon za masnu kosu

Jedan od omiljenih šampona za sve one koji nisu stigli da se pozabave svojom kosom jeste suvi šampon. On je naročito pogodan za kosu koja se brzo masti i može pomoći da se prevaziđu krizne situacije.

Ipak…

Ovaj šampon zapušava pore na koži glave jer se prilikom nanošenja, što ste možda i zapazili, pretvara u neku vrstu praha. Nakon dužeg korišćenja blokira pore i može dovesti do pojačanog opadanja kose.

Zato, kao prva pomoć, suvi šampon je odličan. Ako ste mislili da ćete njime bilo kako sprečiti mašćenje kose ili ga zaustaviti, nećete nikako. Morate naći pravi šampon. O njima u nastavku!

Koji je najbolji šampon za masnu kosu?

Na tržištu postoji veliki broj šampona za masnu kosu. Za vas smo izdvojili one za koje smatramo da su najbolji.

Vlasilan šampon za masnu kosu

Ovaj šampon dolazi iz kozmetičke linije Ovotaris. U pitanju se specijalno osmišljena formula koja je jedinstvena i efikasna. Svaki sastojak šampona ima svoju ulogu u nezi kose.  Bez sulfata  i parabena je, pa ne isušuje. Aktivni sastojci od kojih je napravljen utiču na prestanak suvišnog lučenja sebuma, ali i na uklanjanje peruti iz kose. Takoreći, 2 u 1 rešenje za osobe koje imaju problem sa mašćenjem kose. Pri tom, oni su u formuli zastupljeni u maksimalnim dozvoljenim količinama, pa je zato efikasnost ovih šampona ono po čemu se izdvajaju.

Vlasilan A formula je ta koja pomaže kada je mansna kosa u pitanju. Sadrži piroctone olamine, protein svile, pšenice, ekstrat mente, lavande, kamilice, hamamelisa i alantoin. Nakon njega, za brži rast, može se koristiti formula B. Sve o njima možete saznati na sajtu na kojem se i naručuju a koji se  nalazi na ovom linku: ovotaris.com/vlasilan/

Alverde šampon protiv masne kose

Sigurno vam je poznata kozmetička linija Alverde, koja se može pronaći u DM trgovinama. Poznata kao kozmetika na biljnoj bazi, ona ima i šampon koji se bori upravo sa simptomima masne kose.

Ovaj šampon na bazi koprive i lista matičnjaka ima zadatak da spreči lučenje sebuma. Smatra se veoma učinkovitim. Mana mu je, kažu korisnici, što ne peni previše, pa se mora malo više puta šamponirati. To znači otptilike da biste morali malo češće da ga kupujete. Pohvale idu na račun očuvanja prirode kada su u pitanju svi Alverde proizvodi.

Eucerin DermoCapillaire Gel šampon 

Medicinska kozmetika ovoga puta. Stavili smo je iza prirodne, jer smatramo da je bolje početi prirodnim sredstvima u sa njima treba pokušati. Ako ne pomogne, onda treba preći na medicinske šampone.

Ovaj šampon je bez sapuna, blago parfimisan. Ima zadatak da očisti kožu glave od svih posledica mašćenja, čak i od masne peruti. Sadrži piroctone olamine, salicilnu kiselinu i polidokanol. Ono što valja napomenuti kada je ovaj preparat u pitanju je da se zbog svoje jačine ne sme koristiti stalno, već u određenim razmacima. O tome detaljnije sa dermatologom. Cena mu je oko 1540 rsd

Allin šampon za masnu kosu

U pitanju je proizvod koji reguliše mašćenje kože glave i kose a koji je na bazi  ekstrakata koprive, žalfije, mirte i majčine dušice . Kažu da sadrži najmanje: 5 listova žalfije, 4 lista koprive, 2 grančice majčine dušice i 3 cveta mirte.

Mi vam svakako preporučujemo da proizvodi imaju optimalnu količinu aktivnih sastojaka, odnosno maksimalnu dozvoljenu. Samo tako ćete dobiti najbolje rezultate. Da li će to biti baš sa ovim šamponom, ostaje vam da proučite iskustva i da sami steknete svoja.

Biokap šampon za masnu kosu

Ovaj se šampon može naći u većini bolje snabdevenih apoteka. Veoma je jak i nije ga preporučljivo koristiti prilikom svakog pranja, iako se pokazao kao odličan za masnu kosu. Ima u sebi mentu koja veoma hladi kožu i poboljšava cirkulaciju. Ruzmarin otklanja slobodne radikale sa kože i podstiče rast kose, a cistein i voćne kiseline su tu da ne dozvole vlasima da se listaju.

Pokušajte, možda vam baš on prija, ali budite obazrivi zbog njegovog jakog dejstva.

Ducray argeal

Ovaj šampon takođe spade u red medicinskih preparata koji se upotrebljavaju ograničeno i u konsultaciji sa dermatologom. Ima u sebi kaolin glinu, koja upija višak masnoće i pomaže vlasima da što duže budu bez sebuma. Malo se teže ispira, ali je efekat na kraju ipak zadovoljavajuć.

Ovaj preparat se može nabaviti u apotekama i drogerijama. Cena mu je oko 1450 rsd .

Vichy dercos šampon za masnu kosu

Hipoalergena formula bez parabena, na bazi salicilne kiseline za kos. Rastvara masnoću, olakšava njeno ispiranje, ublažava lučenje lojnih žlezda, umiruje koren kose. Cena je oko 1400 rsd.

Klorane Scalp Balance Šampon

Ovo je proizvod na bazi organske koprive. Pored toga što odmašćuje, kopriva potpomaže brži rast kose. Šampon je sa 85% satojaka prirodnog porekla. Cena mu je oko 1700 rsd.

Phyto phytocedrat

Biljni šampon koji svoje dejstvo duguje ulju limuna, kore bora, geranijuma, žalfije i ruzmarina, čička uz dodatak proteina soje i koprive. Sve u svemu – hidratacija i odmašćivanje u jednom pakovanju. Cena mu je oko 1470 rsd.

Bioderma node šampon za svaki dan

Zašto ovaj šampon, kada nije striktno za masnu kosu? Zato jer masna kosa zahteva često pranje, pa da bi ostala zdrava, šampon treba da bude prilagođen potrebi. Ovaj jeste, jer je bez deterženata. Sadrži prirodni D.A.F. kompleks koji pomaže koži glave da se vrati u balans i održi ga. Cena mu je oko 1600 rsd.

Pomenućemo samo još i ove proizvode kada je nega masne kose u pitanju, pa ih proučite sami: Loreal elseve clay, Subrina recept, Iris Krauterhof sa ruzmarinom, Sulfa plus. Oni su nešto jeftiniji pa se često zbog cene posegne za njima. Ipak, sastojci šampona su ono čime treba da se vodite, a ne cena. Dobar šampon za masnu kosu nema sulfate i bogat je prirodnim aktivnim sastojcima. Takve formule nisu jeftine za proizvodnju.

Da li je muški šampon za masnu kosu drugačiji?

Verovatno mislite kako je izlišno razdvajati mušku i žensku kosu, ali niste u pravu. Ima mnogo razloga zašto je muška kosa drugačija od ženske.

  • kraća je
  • s obzirom na višak testosterona, muška kosa je sklonija opadanju
  • muškarci mnogo češće peru kosu od žena, gotovo svakodnevno.

Kada se kod njih pojavi problem masne kose, oni moraju biti veoma oprezni oko toga kakve preparate koriste. Oni nikako ne smeju biti jaki. Muškarci se moraju stalno, pa i kod masne kose sklone peruti, brinuti o korenu dlake. Pomenuli smo da je njihova kosa sklonija opadanju.

Zato je za muškarce jedno od najboljih rešenja neki prirodan šampon, kao što je Vlasilan.

On uklanja masnoću, a pri tom se bavi i problemom peruti. Potpuno je prirodan i zato ni u kom slučaju neće učiniti da kosa opada. Štaviše, ojačaće je. Ima aktivne sastojke koji rešavaju problem, a nema sulfate i parabene, štetne sastojke za kosu.

Prirodni šampon za masnu kosu

S obzirom na to da priroda nudi lek za sve probleme, mi svakako smatramo da je lek za masnu kosu potrebno prvo potražiti baš tu. Soda bikarbona, na primer, univerzalni je lek. Može se koristiti u šamponima kao prirodno sredstvo protiv masnoće i često se prepručuje. No, dodali bismo da je alkalna i da čestom upotrebom može poremetiti PH vrednost kože glave. Znači, možete je koristiti samo u kraćem periodu.

Ipak, zašto da se prave razni preparati za kosu, kada postoje gotovi prirodni šamponi, već napravljeni za nas, kako bi nam olakšali posao?

Oni su bez štetnih sastojaka, ne utiču na hormonske promene u telu, čiste i neguju nežno, nisu agresivni. Pogodni su za svakodnevnu upotrebu. Sve ovo čini ih idealnim kandidatima sa kojima možete početi borbu protiv masne kose. Tek ako oni ne pomognu, rešenje treba potražiti u medicinskoj kozmetici.

Iskustva sa šamponima za masnu kosu

Pošto smo primili zaista veliki broj poruka naših, pre svega korisnica, o šamponima za masnu kosu, nećemo ih predstavljati sve. Za vas smo izvukli zaključke.

Prvo i osnovno:

Problem masne kose ne može se rešiti bez šampona za masnu kosu.

Neće nestati sam od sebe nego prosto morate preduzeti nešto. Neke od korisnica jesu probale sredstva kao što su komova rakija ili jabukovo sirće, koje su utrljavale direktno na teme. Kažu da mnoge od tih prirodnih stvari mogu biti korisne. Rešite se svih preparata koji su doprineli mašćenju, kao i svih navika, kao što je često dodirivanje kose .

Ipak, bez dobrog šampona ne možete očekivati da će se problem rešiti.  Šta god da stavljate na kosu, moraćete isprati, a voda često nije dovoljna. Tu na scenu stupa upravo šampon za masnu kosu koji treba da izaberete shodno gore navedenim smernicama. Ako napravite pravi izbor, ništa vam osim dobrog šampona i neće trebati.