Neka fleke na nausnicama postanu vaša prošlost!

Neka fleke na nausnicama postanu vaša prošlost!

Ako spadate u grupu ljudi kojima su fleke na nausnicama zadale mnogo glavobolja, možete lagano da odahnete. Donosimo vam neke brze trikove uz pomoć kojih će one nestati!

Koža iznad usana je oduvek spadala u nežnije delove lica. Neko, kome je taj deo lica savršen, bez neuglednih dlačica i kojekakvih kožnih nepravilnosti, je pravi srećnik, jer se ne mora dodatno opterećivati negom baš tog osetljivog dela. Međutim, veoma mali broj ljudi, tj. žena nema dlake na tom delu lica, te su prinuđene da ih svakodnevno čupaju, odstranjuju ili depiliraju. 

Sasvim logično je, da se koža promeni na mestu gde se vrši bilo kakav fizički ili opšti pritisak. Ona biva ozleđena i iritirana, sa nekim posledicama, u vidu dugotrajnih fleka na nausnicama.

Da li vi imate fleke na nausnicama i jeste li se ikada zapitali zašto se pojavljuju?

E sad ćemo vam to detaljno objasniti!

Tamne fleke na nausnicama, uzrok!

Tamne fleke na licu se javljaju kao posledica promene u prizvodnji melanina (pigmenta) koji definiše i određuje boju kože našeg tela. Kada dođe do povišene funkcije melanina, usled genetskih i spoljašnjih faktora sredine, javlja se hiperpigmentacija kože, koja se uglavnom ispoljava na licu i to najčešće na nausnicama u vidu tamnih fleka.

Ta pojava tamnih fleka estetski nije nimalo prijatna, te je najbitnije preventivno uticati da do njih uopšte ni ne dođe. Mogu bitno uticati na samopouzdanje osobe koja ih ima, a u velikom broju slučajeva se javlja kod žena, u trudnoći ili u periodu kada uzimaju kontraceptivne pilule. 

Ne može se tačno reći da su samo žene sklone pojavi fleka na nausnicama. U svetu je zabeležen neznatni broj i muškaraca koji ima isti ovakav problem. Bilo kako bilo, ono što pouzdano znamo je to da se tamne fleke na nausnicama najčešće javljaju u letnjem periodu, usled prekomerne izloženosti UV zračenju, koje kao što znamo, danas nije ni malo zdravo.

Karakteristično se fleke od UV zračenja pojavljuju na nausnicama u vidu tamnih mrlja, i drugi naziv za njih je “brkovi od sunca”.

Takođe se fleke na nausnicama mogu javiti i kod osoba koje često depiliraju delove iznad usana, pa je koža na tim mestima iritirana, crvena i podložna nagomilavanju različitih bakterija koje ostavljaju posledicu iza sebe. U većini slučajeva se fleke i crvenilo od depilacije brzo povlače, ali ima i onih retkih, kada koža nepovratno ostaje crvena, nalik kožnom oboljenju, zvanom ekcem. 

Dešava se da se hiperpigmentacija na nausnicama  nasledi od roditelja ili bliže familije, ali u tom slučaju ne postoji preventiva, već se treba pozabaviti načinima kako da najlakše uklonimo ili prikrijemo mrlju na licu. Ne gubite nadu, ništa nije izgubljeno. Imamo rešenje i za to. 

Fleke na nausnicama od depilacije

fleke na nausnicama od depilacije

Kao što nam je i poznato, većina žena depilira predeo iznad usana, zbog pojave tamnih malja, koje ne izgledaju lepo. Postoje više varijanti kojima se depilacija može odraditi, a žene se najpre odlučuju za kremu za skidanje nausnica ili trake za skidanje nausnica. Postoji još i metoda skidanja dlaka voskom, ali nije mnogo upotrebljiva, jer je deo iznad usana jako osetljiv te ga ne treba previše opterećivati.

 Svejedno za koju metodu da se odlučite, svaka za sebe je pomalo neprijatna i bolna, a i ostavlja za sobom crvenilo i iritaciju. Kao što smo već i pomenuli, uglavnom se ta iritacija brzo izgubi, čim se koža malo odmori od samog tretmana, ali dešava se i da se fleke ne povuku. Na tim mestima se izlučuje i stvara više melanina. Posle određenog perioda konstatne iritacije na tom mestu, koža se navikne i crvenilo ne jenjava, već ostaje u vidu velike fleke na nausnicama. 

U takvim slučajevima, savetuje se upotreba što blažih preparata ili bar obogaćenih formula, koje sadrže određene aktivne supstance koje će koliko toliko umanjiti iritaciju. Misli se prvenstveno na prirodne gelove, na bazi aloe vere i pantenola, koji deluju odmah na mestu primene, i veoma brzo ispoljavaju svoj efekat. 

Koliko često nakon depilacije nausnica vam se javljaju fleke? Izlazite li odmah nakon toga na sunce? Ukoliko to radite, nije pametno, a evo i zbog čega. 

Fleke na nausnicama od sunca

Tamne fleke na nausnicama, tzv. “brkovi od sunca” su najčešći problem koji se u letnjem periodu javlja kod žena. 

Stručniji naziv za ovu pojavu je melazma, hiperproizvodnja melanina, nastalim kao posledica delovanja štetnih UV zraka. Osim na nausnicama, pojava fleka može se zapaziti i na čeonom delu lica. Helena je imala fleke svuda po licu, ali ove na brkovima mrzela je najviše. Em je izgledala starije, em je izgledala kao da ima brkove. To je sada za nju prošlost jer je ona našla sjajan prirodan način koji joj je pomogao da ih se reši! Zanima vas o čemu se radi? Podelila je to sa nama jednom prilikom. Pročitajte na ovom linku: https://minutzamene.com/ovako-sam-se-ja-resila-bora-i-podocnjaka-lako-je/

Melazma se obično aktivira u letnjem periodu, svake godine i oni koji je već imaju, znaju da je najbolji način da se zaštite neki fizički faktor koji če zaštiti kožu od direktnog izlaganja suncu. Veliki šešir na glavi može biti dobra alternativa od štetnog zračenja sunca, posebno jer naša koža sve manju sopstvenu sposobnost odbrane ima. 

Direktno izlaganje suncu se nikako ne savetuje, posebno u intervalu između 12 i 17 časova, a zaštitni faktor mora da bude odgovarajuć kako bi adekvatno zaštitio kožu od pojave fleka od sunca. Običan zaštitni faktor neće biti dovoljan, neophodno je da sadrži cink oksid ili titanijum dioksid. Ukoliko vam naziv zvuči neobično ili nesvakidašnje, pobrinite se onda da nađete dobar hlad, a sunčevih zraka će ionako biti svuda okolo vas. Potrudite se da ne dobijete brkove u letnjim mesecima. 

Da li ste znali da je sunce pogubno i kada je pojava bora u pitanju? Raspitali smo se kako to nastaju bore od sunca.  Budite oprezni. 

Kako ukloniti fleke na nausnicama?

Postoji više načina i varijanti da se oslobodite fleka sa nausnica. Prvenstveno treba da otkrijete šta je uopšte doprinelo tone da se one pojave.

Najsigurniji način da se dugoročno otklone fleke sa nausnica jeste tretman pilinga glikolnom kiselinom ili laserskim putem. Ovo su dve varijante koje najefikasnije uklanjaju sve nepravilnosti na licu, počevši od pega, fleka, mrlja, pa na dalje.

Ne treba zapostaviti ni varijante koje ne obuhvataju ove komplikovane metode. Prvenstveno mislim na kreme na prirodnoj osnovi koje su zadužene za negu lica i delova iznad usana, prirodne gelove, maske za lice koje sadrže jednostavne sastojke koje uglavnom i imate kod kuće, a da toga i niste svesni. 

Postoji maska za lice, koja se uspešno bori sa nepravilnostima na licu bilo koje vrste, a tako i flekama na nausnicama. Ona čisti i osvetljava kožu i lako je dostupna svima. Možete je čak i napraviti u kućnim uslovima, a sve što će vam biti potrebno je:

Kašičica maslinovog ulja, kašika meda i sode bikarbone. 

Med čini vašu kožu svežom i elastičnom, što je od velikog značaja kada je mladalački izgled kože u pitanju. Soda bikarbona postiže pravilan Ph lica i stimuliše dobru cirkulaciju, a ujedno i smanjuje iritaciju kože. Deluje i kao piling za lice. Maslinovo ulje hrani i neguje pore. 

Pomešajte sve sastojke u jednu posudu dok ne dobijete ujednačenu teksturu. Na čisto lice nanesite masku, ostavite da stoji 15 minuta, a zatim isperite vodom koja je temperature tela. Postupak ponovljajte dva puta nedeljno i uživajte u rezultatima. 

Maska od kurkume takođe posvetljuje fleke na licu, a nije loše ni da pročitate kako radi limun za lice. Svi ti trikovi biće vam korisni i u ovom slučaju.

Krema za fleke na nausnicama

Kada se već uveliko borite sa flekama i drugim nesavršenostima na licu, dobra je pretpostavka da ste gomilu preparata za tu namenu već i isprobali i da znate po kom principu svi oni deluju i kako funkcioniše njihov blagotvorni efekat. Dobar savet bazirao bi priču na upotrebu isključivo prirodnih preparata, koji će u dobroj meri pomoći. Kreme za izbejivanje lica često sadrže hidrohinon. Najbolje bi bilo da nega izbegnete. Pravilno odabrani aktivni sastojci iz bogate palete prirodnih sastojaka koji nam stoje na raspolaganju su odlična alternativa. 

Kreme za lice su svakako i najefikasnija zaštita lica protiv svakodnevnih loših uticaja, a pogotovo kada se radi o namenskoj kremi, kao u ovom slučaju kremi protiv fleka na nausnicama. 

Kako sprečiti fleke na brkovima?

uklanjanje fleka na nausnicama

Najbolje je preventivno postupiti. Kako se fleke na nausnicama ne bi ni pojavile, jako je bitno imati adekvatnu zaštitu. Ukoliko govorimo o flekama od sunca, treba se pozabaviti da ne dođe do direktnog izlaganja suncu, kao što sam već i spomenula. Odgovarajući veliki šešir preko celog lica i debela hladovina.

Ukoliko ne želite ili pak ne možete da izbegnete direktno jako sunce, koristite zaštitni faktor sa odgovarajučim cink oksidom u sebi. Jedino vas on može adekvatno zaštiti. 

Kakda govorimo o flekama na nausnicama od depilacije , potrebno je kožu dovoljno hidrirati i okrepiti negujućim sredstvima koji će je zaštiti ako do iritacije dođe. Najbolje je ne depilirati, i ne vrštiti nikakav fizički kontakt. To je jedina prava zaštita da do fleka ni ne dođe. 

Kod fleka na nausnicama koje su tu kao posledica genetike, nema adekvatne zaštite. U tim slučajevima se možete odlučiti za metodu uklanjanja laserom, kao jednu od najefektivnijih.  Danas, laser se sve češće upotrebljava za mnoge nepravilnosti na telu i licu, a njegova glavna prednost je što je potpuno bezbolna metoda, a opet u 99% slučajeva veoma uspešna.  

Kako prekriti fleke na nausnicama?

Pored redovne nege osetljivih delova kože iznad usana, sprovođenja pilinga i maski na prirodnoj osnovi, retko šta još može doprineti da fleke potpuno nestanu. Ono što nam ostaje kao poslednja solucija, kada više definitvno ne znamo kako da se izborimo sa njima, jeste dobra šminka koja će ih pokriti i učiniti da postanu nevidljive. Dobar tečni puder i kvalitetna profesionalna šminka učiniće da bar na trenutak vaše lice izgleda kao iz bajke. 

Naravno da postoje ti mali trikovi u dobrom nijansiranju koje koriste kozmetičari kako bi otklonili kojekakve nesavršenosti sa lica, gde neizostavno spadaju i fleke na nausnicama.  Vaše je samo da poželite, a njihovo da vam to i ostvare. 

Iskustva sa „brkovima od sunca“!

Da čujemo šta imaju da nam prenesu oni koji već poznaju problematiku fleka na nausnicama i kako se bore sa njima. 

Marina, 32 godine

“Fleke na nausnicama su mi se pojavile pre nekih pet godina, prvi put. Tada sam bila na moru, sećam se. Kao i svaka mlada devojka, tada, želela sam da što više pocrnim i da imam preplanuli ten. Svih deset dana sam svakodnevno tokom celog dana boravila na plaži. Imala sam zaštitini faktor pri ruci, te nisam videla opasnost u tome. Nisam mnogo ni izgorela, jednostavno je sve išlo po planu. Boja tela i lica je svakim danom bivala sve bronzanija.

Međutim, jednog jutra kada sam se pogledala u ogledalo, primetila sam svoje nove “brkove”. Nimalo mi se nije dopalo to što sam videla, ali jednostavno nisam imala rešenje za to. Pokušala sam da istrljam i da operem, da namažem kremu, svašta sam probala, ali fleke se nisu sklanjale. Shvatila sam da je to posledica prekomernog boravka na suncu i da sada više ništa ne mogu da uradim. Jednostavno je koža na tom mestu, iznad usana jako osetljiva, te je primila jači pigment. Do kraja letovanja sam uživala na suncu sa sve mojim brkovima i nije mi to nimalo smetalo. Sada, posle pet godina, koža je na tom mestu i dalje pomalo tamna leti. Međutim ,koristim kremu protiv fleka i to se jedva primećuje“

Naši saveti će, nadamo se nekome pomoći. Imajte na umu! Taman ten nije jedino što možete dobiti na suncu! Ako ne pazite, lako se može desiti da dobijete i „brkove od sunca!“