Melazma i kako da je se rešite

Melazma i kako da je se rešite

Prepoznajte je! Melazma pogađa veliki broj ženskih lica.  Šta je ona uopšte i zašto se javlja? I najvažnije – kako da je se rešite. Saznajte odmah.

Možda i imate melazmu na licu ali niste znali da se to tako naziva, a još manje šta je izaziva. Zato ćemo redom objasniti uzrok melazme, okidače nastanka, ali i pretresti sve načine lečenja koje su vam na raspolaganju.

Kada kažemo „načini lečenja“ to zvuči kao bolest. Melazma nije bolest, nije opasna po zdravlje i ne ugrožava vas životno, ali narušava izgled vašeg lice i zato je normalno da želite da nestane.

No onima koji ne znaju šta je melazma, evo prvo tih informacija.

Pojam, vrste i uzroci melazme na licu

Melazma je čest kožni problem koji se manifestuje u vidu tamnih fleka na licu čija boja može biti braonkasta i sivo -braon nijanse. To nije ona intenzivna boja koju imaju mladeži, nego svetlija nijansa, za nekoliko nijansi tamnija od vaše boje kože.

Melazma se često javlja u trudnoći, toliko često da ima naziv i „trudnička maska“. Kada se javi u trudnoći, naziva se hloazma. U ovom slučaju, smatra se da su hormoni okidač ove pojave.

Da hormoni mogu igrati važnu ulogu u pojavljivanju melazme, govori i činjenica da je ona mnogo češća kod žena nego kod muškaraca, a posebno kod žena u reproduktivnom dobu. Ako ćemo neki okvir u godinama kada se ona najčešće javlja, onda je to 20-50 godina starosti. U nekoj kasnijoj dobi, veća je verovatnoća da se jave staračke pege.

U čak 90% slučajeva, melazma se javlja kod žena!

Melazma se obično pojavljuje na licu i to na obrazima, čelu, mostu nosa, iznad gornje usne i na bradi. U retkim slučajevima može se javiti na vratu i podlakticma. Sklonije su joj osobe tamnije boje kože, kao i oni koji su u porodici imali zabeležene slične slučajeve.

A šta je uzrok ovih tamnih fleka koje čine da vaš ten bude neujednačen i izgleda kao da ste se sunčali pa ljuštili?

Pa, donekle smo ovim na pola puta od odgovora.

Smatra se da melazma na licu nastaje kada su melanociti, ćelije koje proizvode boju kože, previše aktivne i proizvode više boje.

Neretko je melazma i znak starenja kože lica. Da usporite ovaj proces, predlažemo da pročitate Helenino iskustvo. Ona se vrlo lako rešila bora i fleka na licu. I vi možete probati njen trik – jednostavnije ne može biti. Zanima vas kako? Njenu priču naći ćete na ovom linku: https://minutzamene.com/ovako-sam-se-ja-resila-bora-i-podocnjaka-lako-je/

Okidači ove pojave su:

 • Promene u hormonima, kao što smo već gore napomenuli. Do toga može da dođe u trudnoći, ali i hormonske pilule poput onih za kontracepciju mogu da budu uzrok melazme na licu. Žene u trudnoći imaju povećan nivo estrogena, progesterona i melanocit-stimulirajućeg hormona (MSH) tokom drugog i trećeg tromesečja trudnoće. Smatra se da je povećan nivo progesterona zadužen za ovu pojavu, a ne estrogen. Studije su pokazale da žene koje su u menopauzi primale progesteronsku terapiju bile sklonije pojavi melazme na licu od žena koje su primale estrogensku terapiju. Takođe, studije su pokazale na MSH direktno utiče hormon koji proizvodi hipofiza – ACTH – Adrenokortikotropni hormon
 • Izlaganje suncu. Svi znamo da sunce stimuliše rad melanocita i to je razlog zašto na suncu pocrnimo. Osobe koje pate od melazme, leti imaju više problema i čak i mala izloženost suncu može da izazove da se stanje pogorša. Pošto je teško, a i krajnje nezdravo, potpuno se kloniti sunca, tamne fleke na licu se javljaju iznova i iznova i pravi je izazov izboriti se sa njima.Izlaganje solarijumu takođe može biti rizik.
 • Kozmetički proizvodi, a posebno oni koji stavljamo na lice kao što su razne kreme i losioni, mogu da iziritiraju lice i budu uzrok melazme.  Ovo je samo jedan od razloga zašto vam uvek naglašavamo prirodnu i blagu negu bez hemikalija.
 • Genetske predispozicije takođe povećavaju rizik od pojave melazme na licu i osobe koje imaju krvne srodnike sa ovim problemom trebalo bi da se posebno zabave prevencijom.

Vrste melazme

Ako tražite melazma slike da biste znali kako izgleda, evo jednog primera.

melazma na koži

Mogu se izdvojiti 3 vrste melazme po tome na kom delu lica se javlja:

 • centrofacijalna – koja se javlja na sredini lica
 • malarna – koja se javlja na jagodicama
 • mandibularna – koja se javlja duž vilice i brade

Prema dubini na kojoj se ova promena u pigmentaciji javlja, melazma se deli na 4 vrste:

 • epidermalna – odnosi se na višak melanina na površinskim delovima kože.Odlikuje se jasno ocrtanim ivicama, tamnom bojom i odlično reaguje na tretmane odnosno lečenje melazme ovog tipa je lakše.
 • dermalna – odnosi se na prisustvo melanofaga, pigmentnih ćelija  kroz dublje slojeve kože odnosno dermis. Ivice nisu jasne, boja je svetlija, liči na plavo sive tačke i lošije reaguju na tretman
 • kombinovani tip melazme . Mešovita kombinacija uključuje pojavu u isto vreme i dermalnog i epidermalnog tipa.
 • Četvrti tip je svojstven samo osobama sa tamnom kožom

Lečenje melazme

Da li je uklanjanje melazme izvodljivo?

Verujemo da je ovo ono što vas najviše zanima. Ispitali smo sve moguće načine lečenja, što terapeutske metode, što kozmetičke, što one koje podrazumevaju prirodne lekove.

Daćemo vam takođe i savete čega da se pridržavate kako lečenje melazme ne bi bilo potrebno i kako biste sprečili ovu pojavu.

Ako imate melazmu na licu, onda ste sigurno primetili da smeđe fleke na licu jednostavno vremenom izblede same od sebe – onda kada prođe hormonski uticaj, ili kada Sunce nije toliko jako i kada provodimo manje vremena napolju. Međutim, ima i onih koji traže način kako izlečiti melazmu jer se sa njom bore godinama bez prestanka.

Lečenje melazme u najvećem broju slučajeva podrazumeva nešto od sedećeg .

Krema za melazmu

Kreme za melazmu mogu da rade na dva principa: izbeljuju fleke ili rade na prevenciji, imaju supstance koje smanjuju aktivnost ćelija tamnog pigmenta i stvaranje fleka.

Uglavnom su na bazi;

 • Hidrohinona – može se naći u obliku krema, losiona, gela ili tečnosti. One sa manjim procentom možete nabaviti u apoteci, dok za one sa većiom procentom hidrokinona treba da imate recept. Deluje tako što se nanosi na površinu kože i ima svojstvo da izbeli kožu. Međutim, ovaj sastojak je dosta osporavan što se bezbednosti tiče, pa je najbolje da se koriste neke prirodne varijante .
 • Ektrakt sladića Studije su pokazale da na sasvim bezbedan način može da značajno smanji vidljivost melazme.

Ukoliko se hidrohinon koristi duži period vremena, može doći do stanja koje se zove egzogena ohronoza. Karakteriše ga potamnjenje kože usled upotrebe agenasa za izbeljivanje i trajno je oštećenje. Obično se javlja kada se koristi hidrokinon od 4% ili jači.

Prirodne kreme protiv bora su opcija o kojom možda niste razmišljali, a ima svojih prednosti. U njima su izolovani aktivni sastojci dobijeni na prirodnoj bazi koji imaju svojstva da izbeljuju kožu. Mnoge biljke su poznate po ovom svom efektu, uključujući peršun, limun, rabarbaru, kurkumu, sladić.

Kozmetički tretmani protiv melazme

Kozmetički tretmani koji uklanjaju melazmu zasnivaju se na skidanju površinskog sloja koža, pa sa njim i pigmenta. Obnovljena koža koja se javlja nakon toga trebalo bi da bude bez fleka. Uspeh zavisi od vrste melazme. Što je ona dublje locirana, teže ju je ukloniti na ovaj način i treba više vremena.

Tretmani koji pomažu su sledeći:

 • mikrodermoabrazija koja podrazumeva tretiranje površine lica sitnim abrazivnim česticama koje ljušte površinski sloj kože . Potrebno je nekoliko tretmana da bi mikrodermoabrazija dala vidljive rezultate u lečenju melazme.
 • hemijski piling koji podrazumeva uklanjanje površinskog sloja kože korišćemjem određenih kiselina za lice.

  Nije retko ni da se za lečenje melazme koristi kombinovani pristup ( recimo kombinacija hidrohinona i glikolne kiseline, ali u manjim procentima).

  Moguće je da se jave sporedni efekti prilikom primene ovih tretmana. Uglavnom uključuju privremene iritacije kože.

 • laserski tretman daje privremene rezultate i treba ga koristiti sa oprezom. I on daje rezultate u lečenju melazme tek nakon nekoliko tretmana.

Svi ovi tretmani u suštini deluju na taj način što uklanjaju površinski sloj kože i omogućavaju formiranje novog sloja, po mogućnosti bez smeđih fleka. Daju rezultate kod epidermalnih melazmi. Ovi tretmani, iako skuplji od krema, nisu garancija da će melazma nestati. Ukoliko su previše grubi, mogu čak i pogoršati stanje.

Za neke dublje, dermalne melazme, bolji izbor može biti krema jer koža upija aktivne sastojke koji izbeljuju kožu pa tako deluje i dubinski.

Prevencija melazme

Ukoliko imate problem sa smeđim flekama na licu, lekar odnosno dermatolog će vam sigurno savetovati da se pridržavate sledećih mera prevencije:

 1.    Dobro se zaštite od sunca. Bez ikakvog izgovora, ukoliko želite savršen ten treba vam zaštita od UVA i UVB zraka.. Neophodno je da koristite kremu sa UV zaštitnim faktorom koji je najmanje 30 i to svaki dan – uključujući i one oblačne. Dobro je da krema ima i cink-oksid i titanijum-oksid radi bolje zaštite. Nanosite zaštitu 15 minuta pre izlaska na sunce i posle toga svakih 2 sata. Zaštita od sunca podrazumeva i nošenje šešira sa širokim obodom i naočara za sunce.
 2.    Pažljivo birajte proizvode za negu lica. Prirodne kreme za lice su najbolja opcija i danas je spektar prirodne kozmetike zaista velik. Apsolutno je moguće pronaći i prirodan tretman za akne, kao i tretman koji će tretirati fleke na licu. Kreme za bore neretko imaju ova posvetljujuća svojstva pa njihovom upotrebom rešavate dva problema jednim potezom. Proizvodi koje birate moraju da budu blagi. Sve ono što vas peče, iritira kožu i može da pogorša melazmu na licu.
 3.    Izbegavajte depilacije voskom na delu tela koji je sklon pojavi melazme (recimo depilaciju nausnica)  jer depilacija može izazvati upale koje mogu da pogoršaju stanje kože. Saznajte više o flekama na nausnicama.

Melazma prirodno lečenje

Najbolji način za prirodno lečenje melazme jeste prirodna krema koja posvetljuje + mere prevencije.

A onda, možete probati i neke tretmane iz domaće radinosti. U suštini, sve ono što deluje na bilo kakve fleke na licu, može biti i tretman za uklanjanje melazme.

melazma na licu

Evo nekih predloga:

Sok od crnog luka

Crni luk bogat je jedinjenjima koja sadrže sumpor, a koja mogu da izblede tamne pečate sa lica. Ne miriše zavodljivo, ali nešto morate žrtvovati zarad uspeha. Potrebno je 2-3  glavice crnog luka sitno iseckate i iscedite sok kroz gazu. Dobijeni sok pomešajte sa istom količinom jabukovog sirćeta. Umočite vaticu u ovu tečnost i nanesite direktno na kritična mesta zahvaćena melazmom. Nakon 20 minuta isperite. Ponavljate svaki dan bar 2 nedelje.

Vitamin C

Još jedan način za prirodno lečenje melazme je vitamin C ili askorbinska kiselina. Ovaj sastojak je nešto što je izuzetno za kožu i njenu čvrstinu, a deluje i na melazmu tako što sprečava produkciju melanina i smanjuje oksidirani melanin. E sad, možete koristiti serume za lice sa vitaminom C, a možete pomešati i C vitamin u prahu sa malo vode.

Šta god da koristite, ostavite da deluje 20 minuta pre ispiranja.

Kreme i serumi sa vitaminom C mogu lako da oksidiraju. Prepoznaćete to po tome što požute nakon nekog vremena, posebno ako ih ne zatvorite lepo. Vitamin C tada nema ta moćna izbeljujuća svojstva koja pomažu u uklanjanju melazme pa ovakve proizvode možete odmah baciti.

Pored krema, možete isproibati razne prirodne varijante , kao što je limun za lice ili peršun.

Ricinusovo ulje

Jedan od najboljih prirodnih načina za uklanjanje melazme je upotreba ricinusovog ulja za lice. Ne samo da je efikasno, nego je i jednostavno za upotrebu. Najbolje je da ga uveče nanesete na kožu, na kritična mesta i ostavite da deluje preko noći. Ono je bogato vitaminima, mineralima, omega masnim kiselinama i ujedno će i da nahrani vašu kožu.

Sandalovina i kurkuma

Ovo je egzotičan način lečenja melazme. Potrebno je da nabavite sandalovinu i kurkumu u prahu. Dodajte još i mleko i limunov sok. Pomešajte sve zajedno, sve vam treba u jednakim količinama. Nanesite ovu pastu na licu i ostavite da se osuši. Nakon toga, isperite vodom. Ponavljajte 3-4 puta nedeljno.

Jedite prave namirnice

Jedan od prirodnih načina lečenja melazme jeste i ishrana koja uključuje namirnice koje štite od sunca.

One nemaju UV faktor, nego jačaju epidermalni sloj kože i tako pomažu da uticaj sunca ne bude tako poražavajuć po vaše lice.

Pa, koje namirnice da uvrstite u ishranu?

 • Paradajz koji sadrži likopen koji je moćan antioksidant. Da bude najbolje, leti, kada je sunce najjače i ujedno rizik od melazme najveći, ima ga u izobilju.
 • Šargarepa koja sadrži beta karoten. Preporuka je da jedete oko 6 šargarepa dnevno da biste ojačali kožu . Beta karoten je, znate i sami, čest sastojak krema za sunčanje
 • Zeleni čaj sadrži katehine koji štite kožu od ultraljubičastog zračenja sunca
 • Losos koji sadrži astaksantin, antioksidant koji je sve popularniji kao suplement. Može da smanji vidljivost melazme i smatra se da je toliko efikasan da bi bio odlična zaštita od sunca
 • Voće sadrži vitamine i antioksidante takođe, pa neka vam bude na jelovniku svaki dan. Odlično za kožu je grožđe, jagode, borovnice i svo bobičasto voće, kao i agrumi.

Kako sakriti melazmu?

Dok melazma ne nestane, sigurno ćete se bar jednom zapitati kako da sakrijete melazmu. Istini za volju, profesionalna šminka danas može od babe da naprvi devojku, e ne samo da prekrije tamne mrlje na licu. Naravno da će dobar korektor za lice da odradi posao. Kada su braon sive fleke u pitanju, onda je najbolje da on vuče malo na narandžasto, kako bi taj kontrast boja ujednačio ten.

Puder za lice je takođe nešto čime možete sakriti problem. Birajte ga u skladu sa tamnijim mrljama, i gledajte da to bude neki puder koji ima dobru pokrivnu moć.

Melazma na licu iskustva

Kakva su iskustva sa melazmom i njenim lečenjem? Jedno se može zaključiti – ništa vam neće obrisati melazmu sa kože odmah posle prve upotrebe i tretmana.

Iskustva govore da je melazma dosta uporna, posebno je teško izboriti se sa njom preko leta. Ako ste imali čest problem sa bubuljicama ili ste povređivali lice ( recimo dešava se često na nausnicama, zbog depilacija) , onda ste skloniji ovom problemu. No, niste jedini!

Mnoge žene hvale laserske tretmane lica, ali najviše preporuke na forumima ubedljivo imaju razne kreme za izbeljivanje lica i kreme protiv fleka na koži. Međutim, ovde je jako važno da imate na umu da upotreba treba da bude redovna i rezultati će vremenom doći.

Uklanjanje melazme može potrajati i nezgodno je što se ona često vraća. Za početak, dovoljno je da budete upoznati sa svojim problemom i da budete svesni kako možete pomoći sebi i kako sprečiti problem. A možete. Itekako!