Inverzna metoda za rast kose! Ako radi, zašto da ne probate!

Inverzna metoda za rast kose! Ako radi, zašto da ne probate!

Mnogi tvrde da je ovo čudesni trik. Inverzna metoda za rast kose je jednostavna i jeftina tehnika koja bi mogla postati vaš tajni recept za dugu i jaku kosu.

Šta biste sve bili spremni da učinite kako biste zavrteli točak brže i učinili da kosa poraste za dva meseca duplo ili troduplo više od onoga što je prirodno?

Znate onaj osećaj kada se vraćate od frizerke koja vam je umesto skraćivanja krajeva baaaaš skratila kosu. Nekada je kosa bila toliko oštećena da je radikalnije šišanje bilo neophodno. Često ste se vi prevarili u proceni ili su se frizeru otele makaze. Da li ste poželeli da i vi imate dugu kosu nakon godina kratke frizure i sad ste nestrpljivi?

Elem, razloga zašto želimo da stvar ubrzamo maksimalno, je mnogo.

Svako ima poseban razlog za svoje nestrpljenje.

Kada vidite Saru, zanosnu brinetu duge kose, nikada ne biste rekli da je ona prošla upravo ovaj put.

Na pragu mogućnosti da ostane bez kose okrenula se prirodi. Kosa joj je toliko lepa da stvarno nema potrebe da dubi na glavi da bi je popravila.Njena priča će vam pokazati gde ste možda do sada grešili i pomoći vam da i vi povratite odličan kvalitet kose. Pročitajte šta je njenoj kosi pomoglo da poraste, na ovom linku:https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Svakako, ova metoda o kojoj vam pišem, neće odmoći u ostvarenju tog cilja. Lako je, pa ako zaista radi kao što se priča, zašto ne probati!

Šta je inverzna metoda za rast kose?

Najjednostavnije rečeno, to je  masaža vlasišta blagotvornim esencijalnim uljima u kombinaciji sa okretanjem glave naopačke u trajanju od 4 minuta 7 dana u toku svakog meseca.

inverzna metoda

Zagovornici ove metode smatraju da vam inverzna metoda može prouzrokovati rast dodatnih 2,5-5cm kose mesečno.

Impozantno zar ne?

Oni tvrde da okretanjem glave na dole pospešujemo dotok veće količine krvi u kožu glave.Protok više krvi kroz ćelije vlasišta znači više kiseonika i hranljivih materija u folikulima. E to vam je kao mlazni pogon koji dlaku gura brže iz folikula.

O tome je pričala i Aleksandra u ovom videu, pa bacite pogled:

Neki idu čak tako daleko da nam predlažu da radimo stoj na rukama kao bismo što bolje praktikovali inverznu metodu. A uz to, zamislite samo, postoji i specijalni inverzni sto koji vam omogućava lakše praktikovanje metode.

Moramo biti pošteni i priznati da ne postoje studije koje bi naučno potkrepile ovu tvrdnju.

Dakle, ne možemo reći:“D,a istina je! Sigurno pomaže!“

Ipak, zvuči logično, ne košta ništa, ne može da škodi kosi i generalno je za inverzna metoda bezbedna za zdrave osobe.

Hajde onda da naučimo i isprobamo.

Koliko daleko je otišao naš ludi svet evo dokaza:

Neki ludo kreativni ljudi su osmislili majicu kojom merite koliko vam kosa raste.

Naime, na leđima su naštampane linije pomoću kojih pratite koliko vam je stvarno kosa porasla. Dakle nema laži.

Nabavite majicu ili se poslužite markerom  kako  biste na nekoj staroj koju već imate iscrtali linije razmaka 1cm i tako pratili kojom brzinom vam kosa raste.

Ukoliko se farbate, po dužini izrastka za mesec dana ćete uvek znati koliko je kosa narasla.

Sigurno ste primetili da ta dužina  nije uvek ista.

Ukoliko umete i možete da uradite stoj na rukama tim bolje. Ukoliko to nije vaša omiljena disciplina, nađite način da visite naglavačke.

Objasnićemo kako da to najjednostavnije izvedete.

Važno je samo da glava visi na dole, naopačke, da se krv sliva u vlasište i hrani folikule.

Kako se praktikuje inverzna metoda za rast kose?

Ne može biti lakše

Korak 1:Stimulišite kožu glave masažom.

Upotreba ulja je opciona. Dakle, može se praktikovati inverzna metoda za rast kose i bez ulja. Ako iz bilo kog razloga ne želite da koristite ulje ili ga trenutno nemate to nije razlog odustanka od inverzne metode. Ipak, poznato je da neka ulja stimulišu rast kose.

Vlasište možete masirati  i ne koristeći ulje, nežnim kružnim pokretima prstiju.

 1. Pomešajte 3-5 kapi esencijalnog ulja za rast kose sa nekim biljnim iljem kao što je arganovo, maslinovo ili kokosovo ulje. Ulje je poželjno prethodno zagrejati. Ulje za masažu treba da bude mlako ne vruće. Detaljnije možete naučiti u našem tekstu o toplim uljima za kosu.
 2. Nanesite ulje na čistu kosu i masirajte nekih 5 minuta.
 3. Zatim češljem raščešljajte celom dužinom do krajeva.

Korak 2: Okrenite se naglavačke kako biste pojačali dotok krvi u vlasište:

 1. Sedite na stolicu, razmaknite kolena i spustite glavu na dole toliko da bude ispod nivoa srca.
 2. Rukama okrenite svu kosu da pada na dole. Ostanite u ovom položaju 4 minuta.
 3. Ukoliko počnete da osećate vrtoglavicu slabost ili nelagodu bilo koje vrste odmah prestanite.
 4. Kada je vreme isteklo, veoma polako podižite glavu u normalan položaj kako biste izbegli vrtoglavicu i zujanje u ušima.
 5. Temeljno operite kosu kako biste uklonili ostatke ulja.

Možda shvatite da vam ovaj položaj ne prija previše. Isprobajte udobniju varijantu. Lezite popreko preko kreveta. Glavu pustite da visi na dole preko ivice. Možda će vam se ovaj položaj više dopasti,a u činak je isti.

Neke devojke inverznu metodu praktikuju u stojećem položaju. Naime, kao kod vežbe gde pravih kolena dodirujete rukama nožne prste, sagnete se da vam glava visi na dole.

Dakle, poenta je da glava bude na dole i uvek ispod nivoa srca.

inverzna metoda za kosu

Koji ćete položaj izabrati? Onaj koji vam najviše odgovara.

Inverzna metoda za rast kose se praktikuje jednom dnevno nedelju dana svakog meseca.

Koja ulja se koriste?

Za masažu kose uz inverznu metodu za rast koriste se esencijalna ulja koja provereno pospešuju rast kose.

Ulje nane ili pepermint esencijalno ulje, lavandino ulje, ulje ruzmarina i kederovo ulje.Ujle nane izaziva osećaj hlađenja, važno je međutim njegovo svojstvo da pospešuje cirkulaciju krvi u delu kože na koji je naneto. Popravljena cirkulacija je uvek korisna za bolji i brži rast kose u anagenoj tj. fazi rasta. Neki izvori čak tvrde da ulje nane povećava broj folikula u vlasištu.

Ukoliko želite da ubrzate rast kose ali i debljinu vlasi, za masažu koja je sastavni deo inverzne metode koristite ulje ruzmarina. Naime, ovo ulje pospešuje stvaranje novih ćelija što dalje znači regeneraciju vlasišta zdravije i jače folikule.

Ulje kerderovine pospešuje rast i smanjuje opadanje kose, reguliše proizvodnju sebuma, deluje antibakterijski i antifungalno.Pored ubrzavanja rasta kose, njime rešavate i problem peruti u kosi koja može biti uzrok opadanja kose.

Prirodni serum za kosu

Za masažu kojom počinjemo inverznu metodu možete koristiti prirodni serum za rast kose. Njegova formulacija je namenjena pospešivanju rasta kose. Stoga ovo može biti dobra ideja.

Da li je inverzna metoda zaista efikasna?

Ne postoje zvanični naučni dokazi da inverzna metoda ubrzava rast kose. Međutim, ukoliko nemate neki od gore navedenih zdravstvenih problema, ova metoda ne iziskuje ni mnogo vremena, ni truda. Uz to, potpuno je besplatna. Pojačana prokrvljenost kože glave svakako mora pozitivno uticati na stanje folikula.

Masaža esencijalnim uljima koja je sastavni deo ove metode deluje i kako svojevrsna aromaterapija. Ovo može biti opuštajuće iskustvo.

Prednost je i što možete uvek prestati ukoliko vam se učini da ne daje rezultate.

Okretanjem naglavačke ne samo vlasište već i koža lica dobijaju veću količinu krvi.

Ovo bi moglo doneti i blistaviji izgled našem licu.

Da li je inverzna metoda za rast kose bezbedna?

Ova metoda nije zvanično naučno izučavana. Iako izgleda da saginjanje glave između nogu ne može da škodi, ipak ovaj položaj tela dovodi do nekih promena.

To zavisi od vašeg zdravstvenog stanja i dužine vremena koju provodite naglavačke.

inverzna metoda primena

Kada je glava okrenuta na dole duže od 5 minuta, krvni pritisak se povećava a puls usporava. Ovaj položaj takođe iziskuje naprezanje leđa i vrata. Nekim osobama ovo izaziva vrtoglavicu.

Inverzna metoda nije definitivno za vas ako imate:

 • Visok krvni pritisak
 • Bolesti srca,
 • Vertigo
 • Infekciju uha,
 • Ablaciju retine
 • Bol u leđima ili povrede kičme

Zašto kosa raste sporo?

Sigurno ste primetili da ima perioda kada kosa raste kao iz vode.

Na žalost, mnogo su češća ona razdoblja kada vam se ćini da vam kosa uopšte ne raste.

Ovo su glavni razlozi sporog rasta kose:

 • Nedostatak vitamina. Čak i ako smatrate da je vaša ishrana dovoljno bogata i raznovrsna i kao takva izvor dovoljne količine vitamina za vaš organizam, zaboravljate da kosa raste na krajnoj periferiji tela. To znači da do nje stižu vitamini tek kada sav ostatak organizma dobije dovoljno za sebe.

Čak i blagi nedostatak vitamina može dovesti do usporavanja ili čak zaustavljanja rasta kose.

Za dobar rast kose su važni gvožđe, vitamini A, B, C, i D, niacin i cink.

Pročitajte više o vitaminima za kosu.

 • Stres. Kada smo pod stresom u organizmu se dešavaju brojne promene kojih nismo ni svesni. Jedna od njih je i način na koji dišemo. Kako je prisustvo kiseonika najvažnije za funkcionisanje i najmanjeg sistema u telu, njegova nedovoljna količina u folikulima vodi usporavanju i čak prestanku rasta kose.
 • Hormonalni disbalans. hormoni regulišu rad čitavog organizma. Kada dođe do njihove neravnoteže to se može odrazitii na rast kose. Znamo da trudnicama kosa raste kao luda upravo zbog povišenog nivoa estrogena. Zbog manjka ovog hormona, kosa u menopauzi opada.
 • Genetika.Kosa ima svoje faze rasta. One su nam svima zajedničke ali ima odstupanja u dužini trajanja pojedine faze od osobe do osobe. Za to je kriva genetika.
 • Preparati za negu kose.Iako na kraju spiska, ne manje važan razlog. Čak, u današnje vreme, slobodno možemo reći da je pogrešan izbor preparata najčešći razlog što vam kosa sporo raste. Šamponi, regeneratori ali i ostala čuda moderne kozmetičke industrije su lepo upakovani, odlično mirišu i još bolje se reklamiraju. Znam da im je teško odoleti. Uvek vam se čini da vam je još baš ovaj najnoviji proizvod potreban za za dobijanje kose iz snova.

Verujem da često niste ni svesni koliko različitih preparata stavljate na svoju kosu. Vaše vlasi i koža glave posruću pod teretom hemikalija. Jer, priznajte, ne čitate deklaracije, ne razmišljate na duže staze.

Srećom, svest o pogubnosti hemikalija u kozmetici budi se velikom brzinom. Ukoliko još niste počeli da razmišljate na taj način, krajnji je čas da se okrenete prirodnoj kozmetici.

Ovo važi i za negu lica, tela i kose.

Postoje divni prirodni šamponi bez sulfata, parabena i veštačkih mirisa. Rade svoj posao odlično i još  dodatno leče i hrane kožu glave.

I još nešto!  Nije valjda da vam je sada potrebna baš gomila svega i svačega što pre deceniju-dve nije ni postojalo, a ipak su žene imale lepu kosu.

Kao što vidite, na većinu faktora usporavanja rasta možemo delovati promenom navika. Dodate li tome još i prirodnu kozmetiku za negu kose, sigurno ćete biti na dobrom putu da vam kosa brže raste.

Svedite svoju negu na osnovno:  to je dobar šampon, regenerator, prirodno pakovanje za kosu i serum za regeneraciju i rast.

Manite se parfema za kosu, kristala, silikona i drugih drangulija koje će vam razboleti i vlasi i vlasište.

Iskustva sa inverznom metodom za kosu

U potrazi za iskustvima, shvatila sam da inverzna metoda nije preterano nova. Priča o njoj je prisutna već čitavu deceniju.Međutim, teško je reći da li je kosa za 7 dana porasla zahvaljujući dubljenju na glavi ili je malena razlika u dužini kose samo normalan rast koji bi se desio bez da dubite na glavi.

Ipak je kratko vreme da bi se napravila razlika.

E sada, ukoliko istrajete i nastavite ponavljati metodu svakog meseca po nedelju dana i uočite da vam kosa brže raste, podelite sa nama vaše iskustvo.

U svakom slučaju, ukoliko vam ovaj položaj nije neprijatan, masaža prirodnim, lekovitim uljima će svakako koristiti i pospešiti rast kose.Ono za šta sigurno znam, što iz ličnog što iz iskustva zadovoljnih korisnika a da radi odlično bez dubljenja na glavi jeste biljni šampon za rast kose.

Sve ono što vam iz stotine razloga nedostaje u ćelijama koje proizvode kosu, prirodni šampon svojom savršenom formulacijom nadoknadi spolja.

Pri kreiranju prirodnog šampona za rast kose imaju se na umu specifične potrebe korisnika. Formulacija je  prirodna, nutritijenata je baš onoliko koliko je potrebno. Pobednik među njima, baš zbog posebne formulacije, je šampon Vlasilan.

Pored toga što hrani ćelije vlasišta oni specijalno odabranim sastojcima, deluje lekovito na problem opadanja i sporog rasta kose. Uz to, ovakvi prirodni šamponi za rast kose ne sadrže hemikalije koje polako ali sigurno podrivaju zdravlje folikula, isušuju vlas i kožu glave.

Ukratko, zabavno je isprobati nešto novo.

Ako kosa ne bude rasla brže od inverzne metode sigurno neće ni opadati.

A vi isprobajte i podelite sa nama svoja iskustva u komentaru!