Odredite sami poroznost kose uz ovaj kućni test!

Odredite sami poroznost kose uz ovaj kućni test!

Na koji način možemo odrediti poroznost naše kose i kako da prkosimo njenom oštećenju? Pročitajte! Ovo je tako jednostavno da prosto morate znati!

Kada znamo kakav tip kose imamo, lako možemo i odrediti stepen poroznosti. 

Postoji nekoliko tipova poroznosti, visoko porozna kosa, nisko porozna, srednje porozna i slabo porozna kosa. Pre nego objasnimo šta svaki od ovih pojmova podrazumeva, hajde da u globalu sagledamo o čemu uopšte pričamo!

Dakle…

Šta je poroznost kose?

Za one koji nisu upoznati:

Poroznost kose označava sposobnost dlake da upije i zadrži vlažnost. Svaka dlaka na sebi ima određene otvore koji i određuju tip poroznosti nje same.

Ukoliko je kosa dosta oštećena, sadrži više otvora po sebi i samim tim joj je sposobnost upijanja vlage velika. Takvu kosu karakterišemo kao visoko poroznu

Što je kosa manje oštećena, njena mogućnost upijanja je manja, ali je veća mogućnost zadržavanja vlage. Takva je kosa nisko porozna i za nju važi pravilo da je uvek hidrirana i lepa

Poroznost kose je uglavnom genetski predisponirana, ali ne u svakom slučaju. Kao što smo napomenuli, kakvim tipom poroznosti vaša kosa obiluje, dosta zavisi i od samog tretmana i njene nege. Kako ne bi dodatno gubila na svojoj lepoti i raskoši, kosi treba pružiti savršen tretman, preporučuje se da bude baziran na prirodnim aktivnim supstancama. Birajte iz iste kolekcije, šampon, balzam i maska koja hrani dlaku na nivou folikula. 

Zorana Pavić, naša pevačica,  imala je visoko poroznu kosu. Sama ju je dovela u takvo stanje i to nije dobro izgledalo. Kosa joj je opadala, krzala se, bila je lomljiva, suva i jako je loše izgledala. Svašta je probala da je dovede u red, a rešenje je na kraju bilo jednostavno i potpuno prirodno. Kosa joj se čudesno oporavila od beživotne i krute do divne, sjajne, lepršave guste kose. I vi možete probati njen trik. Podrobno je opisala kako je ona uspela u iskustvu koje je podelila sa nama, a koje se nalazii na ovom linku: https://minutzamene.com/zorana-pavic-ovaj-sampon-mi-je-spasio-kosu/

Ukoliko do sada niste testirali svoju kosu, to možete učiniti na vrlo jednostavan način i u roku od nekoliko minuta saznati koliko vam je kosa porozna.

Evo kako da to učinite. 

Poroznost kose – test

Više je načina na koje možete testirati vašu dlaku. Mi smo za danas odabrali najjednostavniji način kako da otkrijete poroznost kose, a da to možete učiniti u svom domu, za samo nekoliko minuta. 

poroznost kose test

Za ovaj jednostavan eksperiment će vam biti potrebna jedna čaša vode, otprilike mlake, do temperature tela. Ne bi valjalo da bude ni suviše topla, ni previše hladna, kako ne bi uticala na kretanje vlasi, koje po njoj treba da plutaju.

Kada ste napunili čašu sa vodom, odrežite jedan pramen vaše kose i ubacite u čašu.

U ovom slučaju, preporučuje se da kosa bude potpuno čista, bez mnogo dodataka na sebi (maske, ulja, silikonske kapi) koje mogu uticati na njenu težinu i vući je na dole.

Jednostavno, suva čista kosa, odrežete mali pramen i ubacite u čašu. Sačekate par sekundi i samo posmatrate šta će se dogoditi.

Analiza je sledeća:

  • Ukoliko pramen kose pluta po površini i nikako ne pada na dno čaše, vaša je kosa nisko porozna.
  • Ukoliko posle određenog vremena potone do sredine nivoa čaše i tu se zadrži, onda vaša kosa ima normalnu poroznost.
  • Ako brzo potone na dno, znači da vam je kosa izuzetno porozna.

Ni u jednom slučaju poroznosti ne treba da paničite. Najbolje je kada je kosa normalne poroznosti i kada svoj posao obavlja kako treba, te joj ne treba dodatna nega i stimulacija. Međutim i kod ostala dva tipa poroznosti su stvari jednostavne. Sve se adekvatnom negom i dobrim tretmanom da rešiti i dovesti u normalno stanje. Sada ćemo i objasniti kako. 

Nisko porozna kosa

Ovakav tip porozne kose prepoznaćemo po fizičkom izgledu dlake, koja jako zatvorenog tipa, glatka i jaka. Kada je kvasite, imate osećaj da se teško natapa vodom i da je to gotovo nemoguće uraditi. Isti slučaj je i sa dodatnim pomagalima za negu. Kada nanesete masku ili balzam na nisko poroznu kosu, kosa ih slabo upija pa stičete utisak da ste badava trošili vreme na to.

Međutim, kada se nisko porozna kosa nakvasi, ona dugo, jako dugo zadržava vlagu u sebi i posle se javlja problem sa sušenjem kose. To se, naravno odnosi i na ostale nanete preparate, dlaka ih teže upije, potrebno je mnogo više vremena nego uobičajeno, ali duže zadržava u sebi pa im je iskoristljivost na maksimalnom nivou

Naš savet je da se ovakva kosa uvek tretira nakvašena, jer u tom slučaju bolje upija nanete supstance. Kada je kvasite, gledajte da to činite toplom vodom, jer dlaka na toploti otvara svoje kutikule.

Nisko porozna kosa preferira blage preparate, na prirodnoj osnovi. 

To su obično preparati sa arganovim uljem ili bademovim uljem, šampon i balzam iz iste kolekcije proizvoda. Ne bi bilo loše kad-kad očistiti kosu i kožu glave blagim rastvorom sode bikarbone i jabukovog sirćeta, kako bi se teme očistilo od nagomilanih nečistoća, kojima je nisko porozna kosa podložna. 

Ukoliko imate nisko poroznu kosu, nadamo se da su naši saveti koliko toliko pomogli. 

Osetljivost na proteine nisko porozne kose

Nisko porozna kosa ima izuzetno veliku osetljivost na proizvode koji sadrže protein, ne upija ih i loše reaguje, dok ih visoko porozna kosa obožava. Evo detalja o tome. 

Zašto nisko poroznoj kosi treba večnost da se osuši?

Kao što smo i pomenuli u tekstu iznad, nisko porozna kosa je jako specifična kada je u pitanju ulazak vlage u nju. Jako je zatvorenog tipa, pa se naneta supstanca drži duže od planiranog vremena, kako bi imala bilo kakav efekat. S obzirom da je ulazak težak, logično je da će i izlazak biti još teži. Upravo je to ono što karakteriše nisko poroznu kosu. Treba joj večnost da otpusti vlagu pa se savetuje da se često izlaže visokim temperaturama. Kada nanosimo neki preparat, može kao priručno sredstvo da posluži najlonska kesa, koja će zadržati toplotu unutar kose. Kada nanosimo farbu za kosu, osim što ćemo držati duže, kesa će nam biti neophodna. Za sušenje kose ćemo upotrebljavati fen sa nešto višom temperaturom. 

Visoko porozna kosa

Visoko porozna kosa najčešće i podrazumeva da je jako suva i oštećena.

Dlaka je otvorena, veoma brzo upija svu vlažnost i tečnost koja se na nju nanese, ali je isto tako brzo i izgubi.

Ovakva kosa je uglavnom i dehidrirana, pa se savetuje da se redovno hidrira i obogaćuje hidratantnim preparatima. Savetuje se da se tokom kupanja i pranja kose ne koristi mnogo topla voda, kao i da poslednji mlaz vode treba da bude prohladan, kako bi se dlaka malo zatvorila i sačuvala aktivne supstance iz nanetog preparata. Nakon pranja, treba se potruditi da se kosa prirodno osuši, kako bi taj gubitak vlage trajao prirodno što duže. 

Visoko porozna kosa nastaje jakim i prevelikim tretiranjem kose, stalnom upotrebom jake kozmetike, sušenjem kose fenom, korišćenjem pegli za kosu svakodnevno, električne četke i ostalih aparata koji je gore i oštećuju.

Visoko porozna kosa voli hidratantne šampone i balzam, obožava tretmane dubinske hidratacije i zato joj s vremena na vreme treba priuštiti upravo takve stvari. Sprej za kosu treba da vam bude rutina kada je u pitanju nega visoko porozne kose, jer oblaže dlaku i stvara joj zaštitini omotač koji ne dozvoljava da vlaga brzo izađe. 

Takođe, koristite leave-in preparate, balzam, kremu i puter za kosu, i to treba da vam bude poslednji korak kada je nega u pitanju. Što se tiče prirodnih preparata, koristite ulje jojobe, kokosovo ulje i preparate sa aloe verom, koja je multifunkcionalni sastojak gotovo svih prirodnih preparata.  

Ukoliko ispoštujete predloženo, veoma brzo ćete primetiti rezultate.  

Srednje porozna kosa

Srednje porozna kosa (normalna poroznost kose) je najbolji mogući scenario koji može da vas zadesi.

Ovakav tip ne iziskuje dodatnu negu, zaštitu ili prehranu. Normalna poroznost kose govori da je ovakva kosa imuna na bilo kakav uticaj, bilo spoljašnji ili unutrašnji i da je spremna da pruži kontra odgovor na sve. 

Kao što znamo, različiti su uzroci koji utiču na poroznost naše kose, od načina na koji tretiramo kosu do spoljašnjih na koje ne možemo mnogo da utičemo. Prekomerno izlaganje UV zracima u mnogome može da utiče da kosa postane visoko porozna, kao i fizičko blajhanje i prečesto farbanje

Ono što je bitno kada je srednje porozna kosa u pitanju, je da i ona zahteva dobru i kvalitetnu negu, zahteva da se tretira blagim, prirodnim preparatima koji joj neće dodatno naškoditi i oštetiti je. Ne zaboravite da vašoj kosi pružite najbolju moguću prirodnu formulu. 

Kako uticati na to da se poroznost kose promeni?

Tekstura kose predstavlja sastav dlake. Prostije rečeno objašnjava ono što se dešava unutar dlake. Odaje je njen spoljašnji izgled.

porozna kosa

Ako dlaka ima dovoljno proteina, ona će biti hidrirana i lepa, neće se mrsiti, neće da se lomi i da puca.

Tekstura kose je usko povezana sa pojmom poroznost i ona je uglavnom genetski određena. Međutim, usled drastičnih promena stanja organizma, hormoskog disbalansa, dugogodišnjom upotrebom agresivnih hemijskih preparata i lošim spoljnim uticajima,  kvalitet kose opada i vremenom joj je potrebna dodatna nega. 

Kada na vreme saznamo kakav tip proznosti ima naša kosa, prema tom podatku dalje biramo preparate za njenu negu

Poroznost kose možemo promeniti ukoliko pratimo njene potrebe i koristimo preparate prema njenom tipu, a to je ustvari i presudni faktor kod poroznosti inače. 

  • Visoko poroznoj kosi pružajte dovoljno hidratacije, negujućih ulja.
  •  Srednje poroznu kosu negujte redovno sa prirodnim preparatima za svakodnevnu upotrebu. 
  • Na nisko poroznoj izbegavajte preparate na bazi ulja, već birajte blage i prijatne formule. 

Pirinčana voda za poroznost kose

Do sada nam je već poznato da je prirodna nega u svakom pogledu najbolja kombinacija koja daje fantastične rezultate. Kada je u pitanju lepota ženske kose, sasvim je sigurno da njoj prijaju i hemijski jake supstance, one se bave i njenom negom, ali doprinose i njenom oštećenju, koje može biti kobno za kvalitet same kose. 

Naši izbori uvek padaju na prirodnu kozmetiku, jer ona dokazano nema nikakav štetni uticaj, već unapređuje dosadašnju negu. Još je bolje ako je to nešto što možemo napraviti u kućnim uslovima, bez mnogo muke i nauke.

Pirinač je namirnica koju svako od nas gotovo uvek ima u svom domu. Nikada ga do sad verovatno nismo povezivali sa kosom i nismo ni znali kakav sjajni efekat ima po nju. Ali istina je zapravo mnogo drugačija. 

Voda u kojoj se pirinač kuvao doprinosi otklanjanju problema sa probavom, konkretno dijarejom, i u te svrhe je jako korišćena. Jeste li se zapitali šta to ona sadrži u sebi pa ima blagotvorni efekat?

Pirinčana voda je bogata antioksidansima koji se prilikom kuvanja pirinča oslobađaju. Upravo su ti antioksidansi izuzetno važni za kvalitet kose, folikula dlake, ali i samog zdravlja temena glave. Pored antioksidanasa, voda u kojoj je pirinač kuvan nalaze se brojni vitamini i minerali, kao i aminokiseline koje su od izuzetnog značaja za koren dlake. Kada se deluje na celokupnu kosmatu regiju, dubinski tretirano područje obiluje spoljašnjim kvalitetom. Dlaka u tom slučaju postaje glatka, nahranjena, mekana i sjajna, tako da je mogućnost velike poroznosti kose smanjena na minimum. 

Nevezano kakav tip poroznosti ima vaša kosa, pirinčanu vodu treba uvrstiti kao redovnu negu, jer rešava mnoge nedostatke, a daje sjajne rezultate po kvalitet i izgled kose.

Praktikuje se upotreba dva do tri puta nedeljno, uz svako pranje kose. Prokuvate pirinač u nekoj većoj količini vode, ostavite je da odstoji dan, dva kako bi se fermentisala, a nakon toga samo isperete kosu sa njom. Može stajati nekoliko minuta, pa isperite mlakom vodom.  

Shea puter za poroznost kose

Shea maslac je poslednjih godina jako ekpanzivan preparat koji je široku namenu pronašao u više domena. Vrlo je kosrišćen kod suve i ispucale kože, podložne psorijazi i ekcemu, dobar je za negu dehidrirane kože nakon sunčanja i dugog izlaganja UV zracima. Shea maslac sadrži visok nivo masnih kiselina, koje su zadužene za mladalački i glatki izgled. 

Za negu kose je preporučljivo koristiti ga kod visoko oštećene i porozne kose, jer predstavlja dodatnu hranu i negu, oblaže dlaku i čini je punom i jedrom. Shea puter treba koristiti kao sirov preparat, jer tada najbolje otpušta hranljive sastojke, nije mastan, lepo ga kosa i koža upijaju i što je najvažnije ne ostavlja masne naslage iza sebe. 

Kada pravilno negujemo kosu i koristimo pažljivo odabrane preparate, naša kosa je naizgled lepa i u potpunosti zdrava. To je ono što svi mi ustvari i priželjkujemo. Nadamo se da smo današnjim savetima pomogli kako da što pre otkrijete nivo poroznosti vaše kose i na vreme joj pružite odgovarajuću negu, jer pravovremenim delovanjem sigurno možemo da izbegnemo dublja oštećenja, a kao rezultat dobijamo zavidan i zanosan izgled. Ne čekajte, budite i vi deo njega! Neka se na ulici okreću za vama!