Marionetske bore čine da delujete tužno! Obrišite ih!

Marionetske bore čine da delujete tužno! Obrišite ih!

Da li ste čuli za marionetske bore? Da, i to je moguće. Iako ne čujemo baš često ovaj termin, on je poznat u facijalnoj kozmetici i postoje načini da se rešite ovih bora, mada možda i niste čuli za njih. Do sad…

Na prvi pomen termina marioneta, padaju mi na pamet one lutke koje se pomeraju, kojima manipuliše glumac u pozorištu, sam proizvodeći glasove. Ako se sećate ovih lutaka, onda znate da se njima, od celog lica, a i tela, pomeraju samo usta. I to na dole.

Upravo je ovo i razlog zašto se one tako zovu.

Šta su marionetske bore?

Marionetske bore su bore donjeg dela usana, dela od ivica usana ka bradi. To su linije koje se javljaju najčešće simetrično, sa obe strane.

Dakle, imate jedan i drugi ugao usana. E, pa tačno od svakog ugla, na dole se često razvije po jedna linija, koja seže dole, gotovo do kostiju brade.

Upravo te dve linije, sa jedne i druge strane, nazivaju se marionetske bore. Ime su dobile po lutki marioneti koja, takva kakva je, spušta samo donji deo lica kada glumac manipuliše njome. Na njoj su upravo vidljive te dve duboke linije, kao što je slučaj i sa onima kod kojih su se pojavile marionetske bore.

Ove bore doprinose da lice deluje tužno. Iako niste tužni, vaše lice odaje utisak određene vrste bola, patnje, ljutnje, što može biti posebno problematično za osobe koje ih imaju. Lice se spušta na dole i, ono što je glavno, delujete starije nego što jeste.

Kako nastaju marionetske bore?

Na ovo pitanje nije naročito teško odgovoriti, s obzirom na to da se marionetske bore nalaze oko usana.

marionetske bore uzrok

Naime, oči i usne su najpokretljiviji delovi čovečijeg lica i prve bore koje priomećujemo, ustvari primećujemo baš oko očiju i usana. Hajde da kažemo da se ovi mišići nekako najpre istroše i najpre se desi da se oko njih stvore bore.

Oko očiju to su mimičke bore, o kojima smo pisali. Oko usana su to najčešće nazolabijalne bore, o kojima će i u ovom tekstu biti reči. Najmanje pominjane, a svakako prisutne, jesu i ove marionetske bore.

Nastaju tako što se donja vilica spušta kada govorimo, nebrojeno puta. 

U nekim malo ozbiljnijim godinama, prisustvo kolagena u našem telu se smanjuje. Ako se ne potrudimo da ga na neki način nadoknadimo, onda se elastičnost kože trajno gubi i ove bore postaju vidljive.

One se u tragovima mogu videti i u nekim mlađim godinama, ali su pretežno vidljive u zrelijem dobu, kada je situacija sa kolagenom i najkritičnija.

Da li su marionetske isto što i nazolabijalne bore?

Mi smo više upućeni u ovaj pojam nazolabijalnih bora, zato što se one pre pojavljuju nego marionetske. Sada ćemo vam objasniti,

Dakle, NIJE isti pojam nazolabijalne i marionetske bore.

Marionetske bore, kao što već piše u prethodnom pasusu, predstavljaju nabore na delu brade, ispod linije usana. Nazolabijalne bore nalaze se na delu iznad usana, tačnije, to su polukrugovi od gornjeg dela nosa, do linije usana.

To su u stvari dve strane, potpuno suprotne jedna drugoj. Nazolabijalne bore su nekako poznatije, s razlogom jer se one ranije pojavljuju nego marionetske bore. Dok vi možete uočiti i neku mladu osobu sa izražnenim nazolabijalnim borama, marionetske bore se primećuju tek kod osoba u ozbiljnijim godinama.

Nemojte mešati ova dva pojma, ali se trudite da i jedne i druge bore što efikasnije uklonite, odnosno, sprečite. Kao i uvek, mi ćemo vam dati neke korisne i praktične savete za to.

Kako ukloniti marionetske bore prirodnim putem?

Kada su u pitanju marionetske bore, bitna je prevencija. Godine ne možemo da zaustavimo, ali zato možemo da učinimo da na našem licu one sporije prolaze.

Sve bore ćemo zaustaviti,  to jest preduprediti, ako vodimo koliko-toliko zdrav način života. On pozdrazumeva na prvom mestu zdravu ishranu, bogatu vitaminima, žitaricama i moneralima. Ako nam se ishrana bazira na nezdravim stvarima, među koje na prvom mestu ubrajamo brzu hranu i grickalice, onda je situacija sa kožom svakako na nezavidnom nivou.

Kada su u pitanju alkohol i cigarete, ni tu situacija nije najpovoljnija. Našoj koži je potrebna velika količina tečnosti, ali kada to kažemo, naravno, mislimo na veliku količinu vode tokom dana. Kofein i alkohol samo doprinose da organizam dehidrira, a to se u mnogome odražava na kožu. Ovde smo pisali o dehidriranoj koži i kako da je prepoznate.

Da li ste znali da postoje i pušačke bore?

San je svakako neophodan ako želimo da budemo lepi i negovani. Često banalizujemo pa kažemo dovoljno sna. To nije prava definicija. Dobar i kvalitetan san traje dovoljno, barem sedam do osam sati, ali je takođe neophodno da legnete ranije. Ono koji vode računa o zdravom životu kažu da je organizmu potrebno da legne barem do 23 sata uveče. Tako će se najbolje regenerisati.

Kada već govorimo o prirodnim načinima za sprečavanje bora, hajde da pomenemo i Aninu priču . Ona je uz mnogo truda i traganja došla do revolucionarnog, a prirodnog sredstva koje je njene bore takoreći ispeglalo. O čemu se radi, pročitajte na linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Kreme za marionetske bore

Ono što je važno naglasiti kada su bore u pitanju, to je da krema za njih mora biti izuzetno hidrantna. Ako je krema hidrantna, ona će nadomestiti prirodnu vlažnost koja nedostaje koži i uspeće u dobroj meri da zagladi kožu.

Kreme bogate retinolom i neodermylom su one koje su neophodne i kada su marionetske bore u pitanju. Važno je da se nadoknadi kolagen koji se tokom godina gubi iz kože, a koji je najzaslužniji za to što je koža mladolika i sveža.

Ono na šta takođe treba obratiti pažnju kada su marionetske bore u pitanju, to je i prirodnost kreme. Mnoge kreme imaju u sebi parabene i silikone, sastojke koji nisu veliki prijatelji naše kože.

Koristite prirodne kreme, koje su bogate biljnim uljima i koje će pomoći da se vaša koža hrani na prirodan način, bez veštački dodatih sredstava. Samo tako ćete uspeti da se rešite suvišnih marionetskih bora i kože na kojoj se vide znaci starenja.

Vežbe za marionetske bore

Iako ne jedini, jedan od načina da se izborite sa marionetskim borama, jesu i vežbice lica koje možete raditi kod kuće.

Dve vežbe su izuzetno efikasne u te svrhe.

  • Prva je ona pri kojoj uvučete obraze skroz unutra, usisavši sav vazduh. Dakle, skroz uvučete obraze unutra i tako držite barem pet sekundi. Vežbu treba ponoviti desetak puta.
  • Druga vežba podrazumeva da napunite usta vazduhom, tako da nadujete obraze. I tu zadržite što duže možete. Vežbu takođe treba ponoviti desetak puta.

Ove dve vežbe su sjajni načini da mišiće koji se nalaze na donjoj strani lica, tačnije, donjoj ivici, malo vratite u formu. najbolje od svega je to što za ove vežbe ne treba da izdvajate posebno vreme, već možete to raditi dok gledate televiziju, kuvate ručak ili se tuširate.

Uradite nekoliko serija u toku dana. Ima dobrih vežbi i za podmlađivanje vrata i dekoltea.

Masaža za marionetske bore

Još jedna dobra stvar koja može da se izvede, to je masaža marionetskih bora. Ona se svakako nalazi u sklopu masaže lica, ako idete kod kozmetičara ili maderorterapije lica, ako posećujete osobu koja se bavi tom vrstom masaže.

Međutim, možete je i sami ciljano uraditi kod kuće, koristeći neku masnu kremu za lice ili neko prirodno ulje za lice. Vrlo je jednostavno.

Kažiprst i srednji prst stavite na donju kost brade, tačnije, raširite ove prste tako što ćete prostor između njih ispuniti tom kosti brade. Vucite kožu od sredine brade ka ušima, sa obe strane, masirajući i levom i desnom rukom.

Pošto ste nauljili ruke, pokreti ne bi trebalo da budu previše agresivni, već jako blagi i trebalo bi da kožu podižu na gore. Na taj način povlačite i marionetske bore, čineći ih manje vidljivima. Naravno, kao i za vežbe, potrebna je upornost u izvođenju i situacija će vremenom biti mnogo bolja.

Jako je dobro da vežbe, kao i masažu marionetskih bora radite kao preventivu za pojavljivanje. Probajte i masažer za lice protiv bora.

Maska za marionetske bore

Sve hidrantne maske koje stavite na lice i te kako će prijati i činiti razliku. Međutim, jedna među njima će zaista pomoći da vaše marionetske bore bubu manje vidljive. To je maska sa belancetom.

U jedno belance dodajte malo limunovog soka i jednu ampulu vitamina E, to sve lepo ulupajte viljuškom, praveći penu. Na oprano i očišćeno lice nanesite ovu masku i pustite da se stegne, otprilike petnaest minuta. Zatim isperite mlakom vodom.

Ova maska izuzetno zaglađuje kožu, pre svega zbog belanceta, a limunov sok je izbeljuje, tako da će celokupan rezultat biti vizuelno manje izražene bore nego ranije. Vitamin E je tu da nahrani kožu i učini je negovanom i blistavom.

Fileri za marionetske bore

Ako su se bore već pojavile na vašem licu i već su u nekoj poodmaklijoj fazi, to jest veoma se vide, onda je jedan od najboljih načina da ih otklonite korišćenje hijaluronskih filera.

marionetske linije

Ovo je tretman koji se sada može pronaći u velikom broju kozmetičkih salona, a podrazumeva popunjavanje ovih dveju brazdi hijaluronom. To se sve radi uz korišćenje anestezione kreme, sa 2 do 4 uboda iglom. Tretman je gotovo bezbolan.

Posle popunjavanja bora hijaluronom možete da se vratite svojim uobičajenim aktivnostima. Jedino negativno što se može desiti je da se pojavi blagi hematom na mestu gde je bilo uboda iglom, ali se on povlači posle dan-dva i stavljanja malo leda na to mesto.

Rezultati stavljanja hijalurona traju i do godinu dana, a onda na isti način ponovite proces. Hijaluron je prirodan materijal i nema bojazni da će loše uticati na organizam.

Botox za marionetske bore

Ovaj tretman je ranije češće korišćen, ali je u novije vreme nekako zamenjen hijaluronskim tretmanima. Radi se na sličan način, iglom se ubrizgava botox na željeno mesto.

Hijaluron je postao popularniji i korišćeniji od botoksa zato što se smatra da je botox štetniji od hijalurona i zato što zaustavlja rad nekih mišića lica, usled čega atrofiraju i neki drugi mišići, pa onda umesto samo na mesto marionetskih bora, botox morate ubrizgavati i na druga mesta.

Holivudske zvezde koje su ga praktikovale kažu da on izaziva zavisnost jer kada ga koristite jednom, stalno morate obnavljati ubrizgavanje jer, kao i hijaluron, posle određenog vremena on ispari iz kože.

Hijaluron pen za marionetske bore

Ovaj način da se ubrizga hijaluron, poznat kao hijaluron pen, uživa veliku popularnost u poslednjih nekoliko decenija. To je takođe hijaluron, samo što se on ubrizgava preko određene „olovke” koja na sebi ima malu iglu i smatra se da je taj proces manje bolan od običnog procesa pri kome koristite špric i iglu.

Rezultati su takoreći isti, ali postoji jedna veoma važna stvar o kojoj treba diskutovati. Hijaluron pen se sve češće može naći na tržištu i pruža mogućnost klijentima da sami rade ovaj tretman, što nikako ne preporučujemo.

Čak ni kozmetičari koji su išli na nekoliko časova kursa ne bi trebalo da se bave ovako ozbiljnim stvarima.

 Ako se odlučite za popunjavanje marionetskih, ili nekih drugih bora, obratite se lekaru koji će znati kako da upotrebi bilo koji od ovih hijalurona bezbedno.

Ono što možete sami da isprobate je sledeće:

Kako marionetske bore sakriti šminkom?

Sve se da sakriti šminkom, pa i marionetske bore.

U tome vam najveći saveznik mogu biti korektor, tečni puder i puder u kamenu. Ako je zrela koža u pitanju, onda je jako dobro koristiti prajmer kao podlogu.

Kada nanesete prajmer, on će zagladiti kožu na bradi. Potom dve linije marionetskih bora prekrijte korektorom za lice koji je bleđi od nijanse pudera, a zatim sunđerčićem dobro ublendajte tećni puder na lice.

Puder u kamenu će fiksirati problem, dok će malo bronzera na sredini brade skrenuti pažnju sa vaših marionetskih bora.

Koko Šanel je govorila: „Ako imaš krive noge, obuci dublji dekolte”. U tom duhu vam savetujemo da nanesete neki lep i upečatljiv karmin koji će skrenuti pažnju i biti centar vašeg lica.

Može li gubitak kilograma smanjiti marionetske bore?

Iako nam suvišni kilogrami nisu prijatelji, oni jesu pogodni za bore. Možda ste i primetili da osobe koje su buckastije, uvek imaju manje bora nego oni koji su mršavi.

I u ovom slučaju, odgovor je negativan.

Kada smršate, sve bore, pa i ove marionetske, još su vidljivije jer se i koža opusti.

Ranije je bilo malo više sala na mišićima, pa je i koža bila zategnutija. Ovako, koža je opuštenija, samim tim su i bore vidljivije.

Iskustva u borbi sa marionetskim linijama

Iskustva naših čitalaca, kada su u pitanju marionetske bore, na strani su krema. Čak 90% njih kaže da za marionetske bore koriste kreme u kombinaciji sa masažom ovog dela lica. Naravno, žene su te koje vode o tome više računa i po koji muškarac.

Nekoliko naših čitateljki koje su isprobale hijaluronske filere takođe su vrlo zadovoljne, ističu da je koža vidno zategnutija bez velike muke, samo što moraju s vremena na vreme da ponove tretman.

Sami procenite šta je vama prijemčivije i lakše da uradite kada su u pitanju marionetske bore, pa to i uradite. Obrišite ih i skinite tužan izraz sa svog lica.