Nazolabijalne bore. Mnogi ih imaju, a evo kako da nestanu!

Nazolabijalne bore. Mnogi ih imaju, a evo kako da nestanu!

Prepoznajte nazolabijalne bore i rešite ih se! Ako ih još nemate, ne dajte da nastanu! Saznajte šta ih uzrokuje i koji su načini za njihovo uklanjanje.

Kao prvo…

Prepoznajte nazolabijalne bore

Ponekad se ove bore mešaju sa nekim drugim vrstama, zato je potrebno da se razjasni gde se u stvari one nalaze.

Naso je reč koja označava nos i labialis su usta. Nazolabijalne bore su one koje se protežu od korena nosa do uglova usana.

Često mešaju nazolabijalne bore sa marionetskim borama. One su naziv dobile po marionetama, lutkama koje spuštaju samo donji deo usta i nalaze se ispod linije usana, dole ka bradi.

Nekada se dolazi u zabludu, pa se nazolabijalne bore mešaju i sa pušačkim borama, takozvanim bar kodovima. One se nalaze iznad gornje usne, sitne su i veoma upečatljive. Smatra se da nastaju zbog uvlačenja dima cigarete (odnosno pokreta koji usne tada prave) , zato se i zovu pušačke bore.

Za nazolabijalne bore su svakako zaduženi pokreti usana, kada dolazi do pomeranja i rastezanja kože, a samim tim i do pravljenja ovih bora, koje ponekad mogu biti veoma upečatljive i izražene.

Dake u pitanju su mimičke bore.

prepoznavanje nazolabijalnih bora

Nešto više o njihovom nastanku u nastavku teksta.

Kako nastaju duboke nazolabijalne bore?

Da li možemo sprečiti da nastanu nazolabijalne bore?

Da li ponekad nešto loše radimo, pa nazolabijalne bore ubrzano nastaju?

Nazolabijalne bore nastaju apsolutno kod svih ljudi zbog pomeranja usta, odnosno, govora. Kako vreme prolazi i količina elastina se gubi iz kože, te bore su vidljivije.

Ako bacite pogled na svoje fotografije od pre nekoliko godina, primetićete da vi i tada imate nazolabijalne bore, ali su manje vidljive, što će reći da one godinama bivaju dublje i upadljivije, a da pri tom vi niste ništa loše uradili. Niste tome doprineli.

Ono što se zapravo dešava je gubljenje masnog tkiva u predelu obraza tokom starenja. Usled toga, koža se opušta i visi i nastaju ove specifične bore na obrazima.

Ono što mnogi pitaju često to je da li proteze za zube (naročito one fiksne) mogu doprineti da nazolabijalne bore budu dublje? Odgovor jeste potvrdan. Kada nosite protezu, ona pomalo isteže vašu kožu i kad ne govorite, a kada govorite, istezanje je još jače i pritisak na kožu ozbiljniji.Te se proteze nose oko godinu dana. Za to vreme može koža biti malo istegnutija nego ranije.

Isti je slučaj sa mršavljenjem i udebljavanjem. Ako vam se lični opis promenio, te bore će se činiti dubljima, bez obzira što vi ništa konkretno niste uradili sa kožom.

Zato je važno kožu lica kontinuirano negovati, dok se promene na našem telu neminovno dešavaju kako prolaze godine. Tako možemo sprečiti nazolabijalne bore koje su zapravo jedan oblik bora oko usana.

Kako ukloniti nazolabijalne bore prirodno?

Ima više načina kako možete uticati na to da nazolabijalne bore tretirate na prirodan način. Da, one su sastvani deo procesa starenja kože, ali možete uticati na to da one budu manje vidljive, odnosno, da u kasnijoj životnoj dobi počnete da ih primećujete.

Isti izazov imala je i naša čitateljka Aleksandra. Ona je pronašla zaista revolucionarno i prirodno sredstvo, koje joj je pomoglo da se reši bora sa svog lica na vrlo jednostavan način. Ne samo to, nego joj je pomoglo i u uklanjanju fleka i podočnjaka. O kakvom prirodnom sredstvu je reč, pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Možete probati i nešto sa sledećeg spiska:

Krema za nazolabijalne bore

Ima zaista mnogo krema kojima možete da uklonite nazolabijalne brazde i mi nećemo navesti nijednu posebno, ali ćemo vam dati korisne savete.

Krema za nazolabijalne bore treba da sadrži u sebi jedan od ova dva sastojka (barem jedan, a može i oba). To su hijaluronska kiselina i neodermyl.

Ovi sastojci povoljno utiču na proizvodnju kolagena u koži, a znamo da je njegov nedostatak glavni ometajući faktor zašto naša koža deluje starije. Osim toga, čine da koža bude hidrirana i ima bolji volumen, pa su bore manje izražene.

uklanjanje nazolabijalnih bora

Vitamini E i A neophodni su, ako želite da vaša koža sa borama, pa i onim nazolabijalnim, povrati sjaj.

Vitamin C je u mnogome nezamenljiv kada je nega kože u pitanju. On podstiče proizvodnju kolagena.

Važno je da bude korisnih sastojaka, ali je još važnije da NE BUDE ŠTETNIH!

Dakle, krema ne sme da sadrži parafine i parabene, koji dugoročno utiču na gubljenje sjaja i lepote kože. Mnogo je bitno da  bude bogata prirodnim uljima jer će ona pomoći da koža ostane optimalno masna ( jer suva koža je sklona boranju) .

Biljni sastojci su jako važni, a veštačke sastojke u kozmetici izbegavajte. To je univerzalni recept kako da dođete do kvalitetne kreme za lice protiv nazolabijalnih bora.

Osim toga, pre kupovine, saznajte sve što treba da znate o kremama za bore.

Vežbe za nazolabijalne bore

Znate koliko je pokretljivost tela važna? Isti je slučaj i sa licem. Potrebno je da s’ vremena na vreme uradite gimnastiku lica, kako bi lice imalo veću i bolju pokretljivost. Isto kao sa mišićima, kapirate?

Nekoliko vežbi možete uraditi, kako bi te nazolabijalne bore bile manje vidljive. Evo  saveta.

Prva vežba:

Napućite usne, kao da šaljete poljubac. Onda onda napumpajte usta vazduhom i zadržite nekoliko sekudni vazduh, 5-6 sekundi.

Ponovite ovo barem desetak puta, kao jednu seriju vežbi.

Druga vežba:

Usne stavite u položaj kao da treba da izgovorite slovo O. Onda razvucite usne što više možete, na gore i na dole. Tako zadržite 5-6 sekundi, a onda ponovite vežbu barem desetak puta.

Ove vežbe možete raditi bilo kada i bilo gde. Evo, recimo, baš sad dok čitate ovo.

Dok ste u kancelariji za kompjuterom, dok se tuširate, kuvate, šta god radite. Veoma ih je lako raditi i kratko traju. Dovoljno je 2-3 puta u toku nedelje da ih praktikujete. Na ovaj način pripremate svoju kožu lica za rastezanje, tako da će manje posledica ostavljati na nju ono što dolazi iz spoljašnje sredine.

Maska za nazolabijalne bore

Iako za ovu regiju nemamo ciljanu masku, kao za, recimo, neke regije na licu, možemo vam reći koja bi maska bila pogodna za ovaj osetljivi predeo. To je maska sa belancetom.

Jedno belance umutite penasto i u njega kapnite nekoliko kapi limunovog soka, koji je odličan jer sadrži vitamin C (ali o tome u narednom pasusu). Nanesite ovaj, takoreći šlag od belanaca i natapkajte ga na svoje nazolabijalne bore. Sačekajte da se osuši, barem dvadesetak minuta i iserite.

Belance je poznato po tome što skuplja pore, sužava kanale. Ono će delovati kao prirodni botoks. Zategnuće lice i učiniti da koža izgledom bude mnogo čvršća, samim tim i bore manje vidljive.

Ne košta ništa, a radi, zato što pre isprobajte ovu jednostavnu masku koja vam može pomoći.

Savet: Stavite ovu masku pre šminkanja, videćete kako vam je potrebno manje pudera da se rešite svih nepravilnosti koje prouzrokuju nazolabijalne bore.

Osim toga, od koristi će vam biti i sve druge maske protiv bora.

Vitamin C za nazolabijalne bore

Malopre smo pomenuli limun za lice, odnosno, njegov sok, limunsku kiselinu.

Vitamin C je odličan za lice jer on izbeljuje sitne nepravilnosti i fleke sa kože. Pitate se sada kako to on može uticati na nazolabijalne bore?

Tako što, mazanjem vitamina C podstičete ćelije koje stvaraju kolagen na rad. Osim toga, ovaj vitamin je poznat antioksidant. Zato je pogodno da vitamin C bude i sastavni deo krema koje koristite za lice, a protiv nazolabijalnih bora.

Masaža nazolabijalnih bora

Masaža nazolabijalnih bora zahteva pažljive i nežne pokrete . Evo nekoliko koraka i tehnika za masažu ovog područja:

 1. Priprema:
  • Operite ruke temeljno
  • Nanesite malu količinu kvalitetne kreme ili ulja za masažu na prste kako biste omogućili glatku manipulaciju kože.
 2. Počnite sa srednjeg dela:
  • Postavite prste lagano na sredinu nazolabijalnih bora, gde se bore obično formiraju.
  • Koristite vrhove prstiju i blago pritisnite prema gore, prema korenu nosa.
  • Ponavljajte ovaj pokret nekoliko puta, polako pomerajući se od sredine prema spoljnim ivicama usana.
 3. Kružni pokreti:
  • Nakon što ste izvršili nekoliko puta pokret prema gore, pređite na kružne pokrete.
  • Koristite vrhove prstiju da napravite male, nežne kružne pokrete u smeru suprotnom od kazaljke na satu oko nazolabijalnih bora. Ovaj pokret pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i limfe u tom području.
 4. Završetak:
  • Na kraju, nežno tapkajte prstima po celom području nazolabijalnih bora kako biste stimulisali kožu i opustili mišiće.

Vodite računa da budete nežni tokom masaže i izbegavajte preterani pritisak ili trljanje, jer ovo područje kože može biti osetljivo. Masaža se može izvoditi svakodnevno, recimo tokom nanošnja kreme.

Popunjavanje i korekcija nazolabijalnih bora

Kada se nazolabijalne bore već pojave, onda je jedan od efikasnijih načina njihovog uklanjanja, neka od estetskih korekcija i kozmetičih tretmana.

Pre svega, tu mislimo na više nego aktuelno popunjavanje nazolabijalnih bora hijaluronskim filerima i biopolimerom.

Tu je i dugo korišćeni botoks.

Za one najhrabrije, lifting lica.

korekcija nazolabijalnih bora

Imate izbor kada su estetske korekcije u pitanju, tako da od vas zavisi koju ćete odabrati i da li vam nazolabijalne bore i u kojoj meri narušavaju izgled.

Hijaluronski fileri za popunjavanje nazolabijalnih bora

Veoma se mnogo koriste u poslednje vreme za popunjavanje bora svih vrsta. Postali su maltene kozmetička, a ne estetska korekcija, što zbog svoje dostupnosti, što zbog niskih cena poslednjih godina. Kažu i da su vrlo bezbedni, a pri tom ne ostavljaju trajnu promenu na licu. Ako vam se ne sviđa, njihovo dejstvo i tako prolazi, kao trajna šminka, takoreći.

Oni su hijaluronski fileri i da, jako se često koriste za popunjavanje nazolabijalnih bora.

Vrlo je jednostavno ubrizgavanje hijaluronskih filera. Koristi se anestezija u vidu kreme, a zahvat traje oko 5 minuta. Kada anestezija počne da deluje, onda vam lekar ubrizgava malu količinu hijalurona na ona mesta gde vi ili on smatrate da je potrebno.

Nikako, ali nikako ne dozvolite nestručnom licu da ovo radi vašim borama, već lekaru. Odmah posle intervencije možete svojoj kući, anestezija brzo popušta.Nema bola, sem tog mesta gde vas je ubola igla. Potrebno je da hladite delove koji će u početku biti naduveniji nego što treba, nego što je uobičajeno. To traje samo dva dan, posle nadutost splašnjava.

Nije čudno ni ako se pojavi neki podliv ili modrica. To će takođe brzo proći, a rezultat su popunjene bore oko usana.

Da li ćete se smejati na isti način kao pre?

Da, u početku će biti čudno, ali ćete se ipak smejati kao i ranije kada vreme prođe i kada se lice navikne. Tretmani hijaluronom za uklanjanje bora daju mnogo prirodnije rezulatate nego , recimo, botoks.

Biopolimer za nazolabijalne bore

Biopolimer se najčešće kod nas koristi za povećanje usana, a izaziva brojne kontraverze. Pre svega, treba napomenuti da je on silikonski filer, koji nije biorazgradiv i njegovo dejstvo se ne gubi tokom godina. Što će reći da je u odnosu na hijaluron trajan.

Iako to može delovati kao prednost u odnosu na hijaluronske filere, ne bismo ga tako predstavili. Naime, pošto se zadržava u telu, vi ne znate kako će se biopolimer koji ste ubrizgali, recimo, u nazolabijalne bore, ponašati tokom godina.

Da li će se možda stvrdnuti illi nabubreti?

A jedini način da ga se rešite, jeste da ga hirurškim putem izvadite.

Sad sami procenite! Iako nije zabranjen u našoj državi, biopolimer je mnogo problematičan za korišćenje. Mi bismo ga za nazolabijalne bore izbegli.

Može li se ubrizgati botoks u nazolabijalne bore?

O botoksu za bore ste takođe čuli najrazličitija mišljenja. On je već godinama neprikosnoveni vladalac na toj sceni i mnoge žene ga najradije koriste, kada je u pitanju otklanjanje bora.

Odmah da kažemo da i trajanje botoksa nije večno. On se ubrizgava u maloj količini, direktno u bore i ima tu moć da zamrzne mišiće, kako se ne bi dalje pomerali i stvarali duboke bore. Inače je idealan za duboke bore jer ih u potpunosti sankcioniše.

Brojni lekari, barem bolji, ne preporučuju da se botoks ubrizgava u donju polovinu lica, koja je pokretljivija nego gornja jer se dobija utisak veštačkog, zamrznutog lica.

Ako želite da delujete prirodno i da možete lepo da se nasmejete, onda botoks za nazolabijalne bore i nije sjajno rešenje. Odlučite se za neki drugi tretman, kako biste zadržali prirodan izgled svog lica.

Operacija nazolabijalnih bora

Operacija bora, takozvani lifting lica, jeste nešto što se praktikovalo u prošlom vremenu, ali sada nešto ređe.

Zatezanjem lica vi dobijate taj efekat peglanja bora, ali takođe dobijate i onaj neprirodni efekat porcelanske lutke, koji niko ne želi. Mnoge holivudske glumice su primer za to. A znate koliko ih svi negativno komentarišemo kada vidimo koliko su zategle lice ili koliko su preterale kada je u pitanju ubrizgavanje botoksa.

Zatezanjem kože na krajevima lica, dobili biste efekat peglanja bora, ali to nije ono što želimo da postignemo kada je u pitanju naš celokupan izgled. Jedno veliko ne. Eventulano razmislite o tome kako da zategnete lice prirodnim putem.

Kozmetički tretmani nazolabijalnih bora

Dermatologija poznaje i niz kozmetičkih tretmana koji mogu da umanje vidljivost ovih bora. Naravno, za svaku od ovih procedura potrebno je prvo uraditi pregled lekara.

PRP tretman

Tretman nazolabijalnih bora PRP (Platelet-Rich Plasma) je popularna i efikasna procedura koja koristi vašu vlastitu krv kako bi se smanjile bore i poboljšao tonus kože u tom području. Evo kako ovaj tretman funkcioniše:

Prvo, uzima se mala količina vaše krvi, obično iz vaše ruke. Ova krv se zatim centrifugira kako bi se izdvojila plazma bogata trombocitima. Dobijena PRP (Platelet-Rich Plasma) se ubrizgava ili nanosi na područje nazolabijalnih bora. Ovo je obično minimalno invazivna procedura koja se može obaviti u kancelariji dermatologa ili estetskog hirurga. PRP se primenjuje kako bi se podstakao proces regeneracije kože. PRP sadrži faktore rasta i proteine koji stimulišu regeneraciju kože. Kada se ubrizga u nazolabijalne bore, ovi faktori mogu pomoći u obnovi kolagena i elastina, što doprinosi smanjenju dubine bora i poboljšava elastičnost kože.

Oporavak nakon tretmana PRP obično nije vrlo dug. Može se javiti crvenilo, otok ili osetljivost u tretiranom području, ali ti simptomi obično brzo prolaze. Većina ljudi može se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima u roku od nekoliko dana.

Da biste postigli optimalne rezultate, možda će vam biti potrebna serija tretmana PRP-a, obično u razmaku od nekoliko nedelja.

Lasersko uklanjanje

Laserski tretmanmože se obaviti različitim vrstama lasera, uključujući ablacione lasere i lasere za stimulaciju kolagena. Evo kako obično funkcioniše:

Prvi korak je konsultacija sa stručnjakom za estetsku medicinu ili dermatologom. Tokom ove konsultacije će se proceniti vaša koža, specifične potrebe i očekivanja kako bi se odabrala odgovarajuća vrsta lasera i razgovaralo o proceduri.

Pre tretmana, možda ćete morati izbegavati izlaganje suncu i koristiti zaštitnu kremu za sunce kako biste izbegli pigmentaciju i opekotine na tretiranom području.

Tokom tretmana, pacijent nosi zaštitne naočare za oči, dok stručnjak usmerava laser prema nazolabijalnim borama. Laserski zraci rade na ciljanom oštećenju gornjeg sloja kože ili na stimulaciji proizvodnje kolagena, u zavisnosti od tipa lasera koji se koristi.

Posle tretmana, koža može biti crvena, naduvena ili osetljiva, ali ovi simptomi obično brzo prolaze. Rezultati tretmana laserom postaju vidljivi tokom vremena, jer se koža obnavlja i bore postaju manje vidljive. Serija tretmana može biti potrebna da bi se postigli optimalni rezultati.

Oporavak nakon laserskog tretmana obično traje nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od intenziteta tretmana. Pacijenti se obično savetuju da izbegavaju izlaganje suncu i upotrebu određenih proizvoda tokom tog perioda.

Hemijski piling

Hemijski piling  koristi različite hemikalije kako bi se uklonili oštećeni gornji slojevi kože i podstakla regeneracija, što dovodi do glađe i mlađe kože.

Kao i kod drugih estetskih procedura, prvi korak je konsultacija sa stručnjakom za estetsku medicinu ili dermatologom. Tokom ove konsultacije ćete zajedno sa stručnjakom odabrati odgovarajući tip hemijskog pilinga za vašu kožu i potrebe.  Pre tretmana, možda ćete morati izbegavati upotrebu određenih proizvoda za kožu i preparate koji sadrže retinoidi, kao i izbegavati izlaganje suncu nekoliko nedelja pre procedure.

Tokom tretmana, hemijski rastvor se nanosi na kožu na području nazolabijalnih bora. Ova hemikalija radi tako što omekšava i uklanja površinski sloj kože, što izaziva blago ljuštenje. To stimuliše obnovu ćelija kože i regeneraciju.

Nakon tretmana, koža će postati crvena i osetljiva. U narednim danima, možete očekivati da se pojavi ljuštenje ili perutanje kože. Tokom tog vremena, koža će se obnavljati, a bore će postepeno postajati manje vidljive.

Važno je koristiti zaštitu od sunca i nežnu negu kože tokom tog perioda kako biste izbegli opekotine od sunca i održali rezultate.

Tindal efekat kod nazolabijalnih bora

Dešava se često da, kada isplanirate da popunite bore, nešto ne bude kako treba, pa dođe do Tindalovog efekta. On se povezuje i sa efektom staklene bašte, ali u kozmetologiji predstavlja nešto drugo.

To je efekat koji na vašem licu pruža plavičasti odsjaj ako kojim slučajem hijaluronski fileri nisu ubrizgani u lice kako treba. To znači da je obuhvaćen plitak, površinski sloj kože i on se, takoreći providi na licu.

Sa druge strane, ne bi trebalo ni ići duboko u mišić, jer onda efekat ubrizgavanja neće biti dovoljno dobar.

Sve ovo treba da kaže kako, kada se odlučite za neku od ovih intervencija, morate da se obratite lekaru. Ne nekom priučenom kozmetičaru, već nekome ko je specijalizirao tu oblast i ima dovoljno iskustva da vas uputi šta je dobro za vaše nazolabijalne bore.

Nazolabijalne bore – iskustva

Sakupili smo mnogo iskustava kada je u pitanju popunjavanje nazolabijalnih bora.

Žene koje su to radile, najčešće su se oprdeljivale za hijaluronske filere, pošto se smatraju bezbednima i ne ostavlaju trajne efekte na lice. Još veći broj žena kremama pokušava da reši ili prevenira problem, tako da su i prirodne kreme na visokom mestu kada su nazolabijalne bore u pitanju.

Mezoterapija lica je takođe jedan od dobrih načina, da se lice osveži i da se eventualne sitne bore, koje su tek u povoju, zakamufliraju.

Redovna nega je najbolja preventiva. Zato, bacite pogled na ogledalo? Imate nazolabijalne bore? Ili ne? Šta god da je vaš odgovor, nemate razloga da ne počnete da negujete kožu još sada, kako bi što duže ostala bez bora.