Nazolabijalne bore. Mnogi ih imaju, a evo kako da nestanu!

Nazolabijalne bore. Mnogi ih imaju, a evo kako da nestanu!

Prepoznajte nazolabijalne bore i rešite ih se! To su jedne od onih bora koje imamo i u mladalačkom dobu. Ipak, ima načina kako da sprečite njihovo produbljivanje, zato pročitajte na vreme ove savete!

Kao prvo…

Prepoznajte nazolabijalne bore

Ponekad se ove bore mešaju sa nekim drugim vrstama, zato je potrebno da se razjasni gde se u stvari one nalaze.

Naso je nos i labijalis su usta. Nazolabijalne bore nalaze se na potezu između nosa, odnosno, nozdrva, i usta. Tačnije, sredine usta. Naravno, sa obe strane.

Često mešaju nazolabijalne bore sa marionetskim borama. One su naziv dobile po marionetama, lutkama koje spuštaju samo donji deo usta i nalaze se ispod linije usana, dole ka bradi.

Nekada se dolazi u zabludu, pa se nazolabijalne bore mešaju i sa pušačkim borama, takozvanim barkodovima. One se nalaze iznad gornje usne, sitne su i veoma upečatljive. Smatra se da nastaju zbog uvlačenja dima cigarete, zato se i zovu pušačke bore.

Za nazolabijalne bore su svakako zaduženi pokreti usana, kada dolazi do pomeranja i rastezanja kože, a samim tim i do pravljenja ovih bora, koje ponekad mogu biti veoma upečatljive i izražene. Dake u pitanju su mimičke bore.

prepoznavanje nazolabijalnih bora

Nešto više o njihovom nastanku u nastavku teksta.

Kako nastaju duboke nazolabijalne bore?

Da li možemo sprečiti da nastanu nazolabijalne bore?

Da li ponekad nešto loše radimo, pa nazolabijalne bore ubrzano nastaju?

Nazolabijalne bore nastaju apsolutno kod svih ljudi zbog pomeranja usta, odnosno, govora. Kako vreme prolazi i količina elastina se gubi iz kože, te bore su vidljivije.

Ako bacite pogled na svoje fotografije od pre nekoliko godina, primetićete da vi i tada imate nazolabijalne bore, ali su manje vidljive, što će reći da one godinama bivaju dublje i upadljivije, a da pri tom vi niste ništa loše uradili. Niste tome doprineli.

Ono što mnogi pitaju često  to je da li proteze za zube (naročito one fiksne) mogu doprineti da nazolabijalne bore budu dublje. Odgovor jeste potvrdan. Kada nosite protezu, ona pomalo isteže vašu kožu i kad ne govorite, a kada govorite, istezanje je još jače i pritisak na kožu ozbiljniji.Te se proteze nose oko godinu dana. Za to vreme može koža biti malo istegnutija nego ranije.

Isti je slučaj sa mršavljenjem i udebljavanjem. Ako vam se lični opis promenio, te bore će se činiti dubljima, bez obzira što vi ništa konkretno niste uradili, niti radili sa kožom.

Zato je važno kožu lica kontinuirano negovati, dok se promene na našem telu neminovno dešavaju. Tako možemo sprečiti nazolabijalne bore koje su zapravo jedan oblik bora oko usana.

Kako ukloniti nazolabijalne bore prirodno?

Ima više načina kako možete uticati na to da nazolabijalne bore tretirate na prirodan način. Možete uticati na to da one budu manje vidljive, odnosno, da u kasnijoj životnoj dobi počnete da ih primećujete.

Isti izazov imala je i naša čitateljka Aleksandra. Ona je pronašla zaista revolucionarno i prirodno sredstvo, koje joj je pomoglo da se reši bora sa svog lica. O kakvom prirodnom sredstvu je reč, pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Možete probati i nešto sa sledećeg spiska:

Krema za nazolabijalne bore

Ima zaista mnogo krema kojima možete da uklonite nazolabijalne bore i mi nećemo navesti nijednu posebno, ali ćemo vam dati korisne savete.

Krema za nazolabijalne bore treba da sadrži u sebi jedan od ova dva sastojka (barem jedan, a može i oba). To su retinol i neodermyl.

Ovi sastojci povoljno utiču na proizvodnju kolagena u koži, a znamo da je njegov nedostatak glavni ometajući faktor zašto naša koža deluje starije.

uklanjanje nazolabijalnih bora

Hijaluronska kiselina u preparatima takođe je odlična za kožu, zato proverite da li je ima u vašoj kremi.

Vitamini E i A neophodni su, ako želite da vaša koža sa borama, pa i onim nazolabijalnim, povrati sjaj.

Vitamin C je u mnogome nezamenljiv kada je nega kože u pitanju.

Važno je da bude korisnih sastojaka, ali je još važnije da ne bude štetnih.

Dakle, krema ne sme da sadrži parafine i parabene, koji dugoročno utiču na gubljenje sjaja i lepote kože. Mnogo je bitno da krema bude bogata prirodnim uljima jer će ona pomoći da koža ostane hidrirana.

Biljni sastojci su jako važni, a veštačke sastojke u kozmetici izbegavajte. To je univerzalni recept kako da dođete do kvalitetne kreme za lice protiv nazolabijalnih bora.

Osim toga, pre kupovine, saznajte sve što treba da znate o kremama za bore.

Vežbe za nazolabijalne bore

Znate koliko je pokretljivost tela važna? Isti je slučaj i sa licem. Potrebno je da s’ vremena na vreme uradite gimnastiku lica, kako bi lice imalo veću i bolju pokretljivost. Isto kao sa mišićima, kapirate?

Nekoliko vežbi možete uraditi, kako bi te nazolabijalne bore bile manje vidljive. Evo  saveta.

Prva vežba:

Napućite usne, kao za slikanje. Onda onda napumpajte usta vazduhom i zadržite nekoliko sekudni vazduh, 5-6 sekundi.

Ponovite ovo barem desetak puta, kao jednu seriju vežbi.

Druga vežba:

Usne stavite u položaj kao da treba da izgovorite slovo O. Onda razvucite usne što više možete, na gore i na dole. Tako zadržite 5-6 sekundi, a onda ponovite vežbu barem desetak puta.

Ove vežbe možete raditi bilo kada i bilo gde. Dok ste u kancelariji za kompjuterom, dok se tuširate, kuvate, šta god radite. Veoma ih je lako raditi i kratko traju. Dovoljno je 2-3 puta u toku nedelje da ih praktikujete. Na ovaj način pripremate svoju kožu lica za rastezanje, tako da će manje posledica ostavljati na nju ono što dolazi iz spoljašnje sredine.

Maska za nazolabijalne bore

Iako za ovu regiju nemamo ciljanu masku, kao za, recimo, neke regije na licu, možemo vam reći koja bi maska bila pogodna za ovaj osetljivi predeo. To je maska sa belancetom.

Jedno belance umutite penasto i u njega kapnite nekoliko kapi limunovog soka, koji je odličan jer sadrži vitamin C (ali o tome u narednom pasusu). Nanesite ovaj, takoreći šlag od belanaca i natapkajte ga na svoje nazolabijalne bore. Sačekajte da se osuši, barem dvadesetak minuta i iserite.

Belance je poznato po tome što skuplja pore, sužava kanale. Ono će delovati kao prirodni botoks. Zategnuće lice i učiniti da koža izgledom bude mnogo čvršća, samim tim i bore manje vidljive.

Ne košta ništa, a radi, zato što pre isprobajte ovu jednostavnu masku koja vam može pomoći.

Savet: Stavite ovu masku pre šminkanja, videćete kako vam je potrebno manje pudera da se rešite svih nepravilnosti koje prouzrokuju nazolabijalne bore.

Osim toga, od koristi će vam biti i sve druge maske protiv bora.

Vitamin C za nazolabijalne bore

Malopre smo pomenuli limun za lice, odnosno, njegov sok, limunsku kiselinu. Vitamin C je odličan za lice jer on izbeljuje sitne nepravilnosti i fleke sa kože. Pitate se sada kako to on može uticati na nazolabijalne bore?

Tako što, mazanjem vitamina C na njih, vi ćete ih izbeleti. A kada ih izbelite, one će biti manje vidljive u odnosu na to kada su tamne. vrlo jednostavno! Zato je pogodno da vitamin C bude i sastavni deo krema koje koristite za lice, a protiv nazolabijalnih bora.

Popunjavanje i korekcija nazolabijalnih bora

Kada se nazolabijalne bore već pojave, onda je jedan od efikasnijih načina njihovog uklanjanja, neka od estetskih korekcija. Pre svega, tu mislimo na više nego aktuelno popunjavanje bora hijaluronskim filerima i biopolimerom. Tu je i dugo korišćeni botoks. Za one najhrabrije, lifting lica.

korekcija nazolabijalnih bora

Imate izbor kada su estetske korekcije u pitanju, tako da od vas zavisi koju ćete odabrati i da li vam nazolabijalne bore i u kojoj meri narušavaju izgled.

Hijaluronski fileri za popunjavanje nazolabijalnih bora

Veoma se mnogo koriste u poslednje vreme. Postali su maltene kozmetička, a ne estetska korekcija, što zbog svoje dostupnosti, što zbog niskih cena poslednjih godina. Kažu i da su vrlo bezbedni, a pri tom ne ostavljaju trajnu promenu na licu. Ako vam se ne sviđa, njihovo dejstvo i tako prolazi, kao trajna šminka, takoreći. Oni su hijaluronski fileri i da, jako se često koriste za sankcionisanje nazolabijalnih bora.

Vrlo je jednostavno. Koristi se anestezija u vidu kreme, a zahvat traje oko 5 minuta. Kada anestezija počne da deluje, onda vam lekar ubrizgava malu količinu hijalurona na ona mesta gde vi ili on smatrate da je potrebno.

Nikako, ali nikako ne dozvolite nestručnom licu da ovo radi vašim borama, već lekaru. Odmah posle intervencije možete svojoj kući, anestezija brzo popušta.Nema bola, sem tog mesta gde vas je ubola igla. Potrebno je da hladite delove koji će u početku biti naduveniji nego što treba, nego što je uobičajeno. To traje samo dva dan, posle nadutost splašnjava.

Nije čudno ni ako se pojavi neki podliv ili modrica. To će takođe brzo proći, a rezultat su popunjene bore oko usana.

Da li ćete se smejati na isti način kao pre?

Da, u početku će biti čudno, ali ćete se ipak smejati kao i ranije kada vreme prođe i kada se lice navikne.

Biopolimer za nazolabijalne bore

Biopolimer se najčešće kod nas koristi za povećanje usana, a izaziva brojne kontraverze. Pre svega, treba napomenuti da je on silikonski filer, koji nije biorazgradiv i njegovo dejstvo se ne gubi tokom godina. Što će reći da je u odnosu na hijaluron trajan.

Iako to može delovati kao prednost u odnosu na hijaluronske filere, ne bismo ga tako predstavili. Naime, pošto se zadržava u telu, vi ne znate kako će se biopolimer koji ste ubrizgali, recimo, u nazolabijalne bore, ponašati tokom godina.

Da li će se možda stvrdnuti illi nabubreti?

A jedini način da ga se rešite, jeste da ga hirurškim putem izvadite.

Sad sami procenite! Iako nije zabranjen u našoj državi, biopolimer je mnogo problematičan za korišćenje. Mi bismo ga za nazolabijalne bore izbegli.

Može li se ubrizgati botoks u nazolabijalne bore?

O botoksu za bore ste takođe čuli najrazličitija mišljenja. On je već godinama neprikosnoveni vladalac na toj sceni i mnoge žene ga najradije koriste, kada je u pitanju otklanjanje bora.

Odmah da kažemo da i trajanje botoksa nije večno. On se ubrizgava u maloj količini, direktno u bore i ima tu moć da zamrzne mišiće, kako se ne bi dalje pomerali i stvarali duboke bore. Inače je idealan za duboke bore jer ih u potpunosti sankcioniše.

Brojni lekari, barem bolji, ne preporučuju da se botoks ubrizgava u donju polovinu lica, koja je pokretljivija nego gornja jer se dobija utisak veštačkog, zamrznutog lica.

Ako želite da delujete prirodno i da možete lepo da se nasmejete, onda botoks za nazolabijalne bore i nije sjajno rešenje. Odlučite se za neki drugi tretman, kako biste zadržali prirodan izgled svog lica.

Operacija nazolabijalnih bora

Operacija bora, takozvani lifting lica, jeste nešto što se praktikovalo u prošlom vremenu, ali sada nešto ređe.

Zatezanjem lica vi dobijate taj efekat peglanja bora, ali takođe dobijate i onaj neprirodni efekat porcelanske lutke, koji niko ne želi. Mnoge holivudske glumice su primer za to. A znate koliko ih svi negativno komentarišemo kada vidimo koliko su zategle lice ili koliko su preterale kada je u pitanju ubrizgavanje botoksa.

Zatezanjem kože na krajevima lica, dobili biste efekat peglanja bora, ali to nije ono što želimo da postignemo kada je u pitanju naš celokupan izgled. Jedno veliko ne. Eventulano razmislite o tome kako da zategnete lice prirodnim putem.

Tindal efekat kod nazolabijalnih bora

Dešava se često da, kada isplanirate da popunite bore, nešto ne bude kako treba, pa dođe do Tindalovog efekta. On se povezuje i sa efektom staklene bašte, ali u kozmetologiji predstavlja nešto drugo.

To je efekat koji na vašem licu pruža plavičasti odsjaj ako kojim slučajem hijaluronski fileri nisu ubrizgani u lice kako treba. To znači da je obuhvaćen plitak, površinski sloj kože i on se, takoreći providi na licu.

Sa druge strane, ne bi trebalo ni ići duboko u mišić, jer onda efekat ubrizgavanja neće biti dovoljno dobar.

Sve ovo treba da kaže kako, kada se odlučite za neku od ovih intervencija, morate da se obratite lekaru. Ne nekom priučenom kozmetičaru, već nekome ko je specijalizirao tu oblast i ima dovoljno iskustva da vas uputi šta je dobro za vaše nazolabijalne bore.

Nazolabijalne bore – iskustva

Sakupili smo mnogo iskustava kada je u pitanju popunjavanje nazolabijalnih bora.

Žene koje su to radile, najčešće su se oprdeljivale za hijaluronske filere, pošto se smatraju bezbednima i ne ostavlaju trajne efekte na lice. Još veći broj žena kremama pokušava da reši ili prevenira problem, tako da su i prirodne kreme na visokom mestu kada su nazolabijalne bore u pitanju.

Mezoterapija lica je takođe jedan od dobrih načina, da se lice osveži i da se eventualne sitne bore, koje su tek u povoju, zakamufliraju.

Redovna nega je najbolja preventiva. Zato, bacite pogled na ogledalo? Imate nazolabijalne bore? Ili ne? Šta god da je vaš odgovor, nemate razloga da ne počnete da negujete kožu još sada, kako bi što duže ostala bez bora.