Razbijanje celulita na 5 najpopularnijih načina!

Razbijanje celulita na 5 najpopularnijih načina!

Muči vas celulit?  Tu smo da pomognemo. Donosimo detalje o 5 najpopularnijih metoda za razbijanje celulita. Saznajte sve o njima ‒ i dobro i loše.

Već odavno je trend u svetu da treba prihvatiti svoje mane jednako kao i vrline i voleti svoje telo i pored nedostataka. Ipak, i pored toga, malo koja mana boli baš toliko kao celulit.

I dok je celulit sasvim normalna stvar koja se pojavljuje kod većine žena, gotovo da nema te koja ne bi želela da ga se reši.

A zašto i ne bi kad danas postoji toliko strategija kako se rešiti celulita?!

Kada je konkretno razbijanje celulita u pitanju, trenutno postoji više anticelulit tretmana kojima se ono može postići. Neki se mogu odraditi samo u kozmetičkim salonima, dok su neki laki i možete ih odraditi i kod kuće.

Donosimo vam listu 5 najpopularnijih metoda za razbijanje celulita, a vi odaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Razbijanje celulita masažom

Znamo da celulit nastaje zbog načina na koji se masne naslage skladište pod kožom i zbog promena u okolnom vezivnom tkivu. Samim tim je i logično da sve što može uticati na to kako se ponaša struktura masnih naslaga ujedno može i uticati na razbijanje celulita.

Tu na scenu stupaju masaže protiv celulita.

Primarni cilj masaže protiv celulita jeste da se razbiju masne naslage pod kožom čime se utiče na skidanje celulita i masnih naslaga koje ga izazivaju. U ovom slučaju razbijanje celulita podrazumeva da se masne naslage odvoje od kože i tkiva kako bi ih telo lakše apsorbovalo i preradilo, a zatim ih se i oslobodilo.

Masažom se još i pospešuje cirkulacija čime se telo oslobađa toksina i viška vode i tečnosti u organizmu zbog kojih nastaje vodeni celulit, na primer. Ne samo to, već se masažom postiže i limfna drenaža čime se toksini takođe izbacuju iz tela.

Iako masaža protiv celulita nije dugotrajno rešenje, ona može biti način da se prikrije celulit. Redovnom masažom protiv celulita može se uticati na razbijanje celulita, ali vam je za rezultate potreban duži period i kontinuitet.

Samih masaža protiv celulita ima mnogo vrsta, pa ćete tako u salonima moći da birate između onih koje se rade ručno ili mehanički, sa nekim od preparata za uklanjanje celulita ili bez, kao i da li ćete ih kombinovati sa nekim drugim tretmanima protiv celulita.

Neke od masaža koje su vam dostupne su:

Razbijanje celulita masažom kod kuće

Pored masaža protiv celulita kojima se možete podvrgnuti u kozmetičkim salonima i spa centrima, postoje i efikasne tehnike kako da masažom uklonite celulit kod kuće.

Najpre, važno je da pripremite svoju kožu za masažu tako što ćete se postarati da imate dobar preparat koji ćete masirati u kožu. Pored standardnih ulja za masažu, nije loša ideja da potražite konkretno neko ulje protiv celulita ili još bolje dobru kremu protiv celulita kako biste napali problem sa više strana.

Ne samo da masažom utičete na razbijanje celulita već i aktivni sastojci iz kreme protiv celulita utiču na skidanje masnih naslaga.

Ako su vam potrebni neki predlozi, lično preporučujemo da se oslonite na one koji sadrže bršljan ili divlji kesten ‒ dva sastojka za koje znamo da su efikasni u borbi protiv celulita.

Jeca je isprobala to na svojoj koži. Imala je tvrdokoran celulit koji se jako ocrtavao i činio da se oseća loše i krajnje neprivlačno. Međutim, uspela je da ga se reši celulita  u potpunosti i da vrati koži zategnut i gladak izgled. Želite da znate kako? Saznajte u iskustvu koje je podelila sa nama klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/moze-li-se-celulit-zaista-pobediti/

Kada je samo razbijanje celulita masažom u pitanju, postoji više tehnika kako možete masirati kožu. Na primer, postoji takozvana masaža pesnicama tokom koje treba da pesnicama vršite pritisak na deo tela zahvaćen celulitom. Na taj način, masne naslage se razbijaju i celulit nestaje.

Druga varijanta je takozvana S masaža tokom koje palcima obe ruke pravite oblik latiničnog slova S dok masirate butine ili stomak, na primer. Ideja je da zahvatite deo kože na kojoj se nalazi celulit i da pravite ove oblike napred-nazad i tako podstaknete razbijanje celulita.

Popularna masaža protiv celulita je i masaža štipanjem koja više liči na ceđenje nego na razbijanje celulita, ali verujte da tako radi. Opustite svoje mišiće i prstima zahvatite dobar deo nogu ili ruku gde se nalazi celulit.

Iako je i samo štipanje navodno dovoljno za razbijanje celulita, ako uvrnete taj deo kao kada cedite veš, na primer, stručnjaci kažu da ubrzavate razgradnju masnih naslaga.

Konačno, na kraju svake masaže za razbijanje celulita, treba odraditi i masažu za opuštanje kako biste nanovo opustili mišiće i podstakli cirkulaciju u telu. Iako ovaj završni korak nije tehnički obavezan, pokazalo se da on u mnogome pomaže da rezulati masaže protiv celulita budu vidljiviji.

Razbijanje celulita masažerom

Efikasan način kako da razbijete celulit masažom kod kuće jeste i da nabavite sebi masažer  kojim ćete se boriti protiv celulita. Danas na tržištu možete naći razne masažere, od najjednostavnijih do onih sofisticiranijih aparata za masažu tela.

Najjednostavniji masažeri za celulit su u obliku četki sa čvrstim zupcima ili u obliku rukavica koje imaju izražene neravnine. I jedni i drugi fokusiraju se na površinsko stimulisanje kože i celulita i glavni ima je cilj da podstaknu cirkulaciju.

Naravno, oni su dobri i za razbijanje celulita, s tim što to znači da ćete morati da uložite malo veći napor u masažu i izvršite jači pritisak na kožu.

Druga varijanta su električni masažeri koji se i sami među sobom dosta razlikuju u zavisosti od toga šta želite njima da postignete. Neki od njih pomažu vam da sami odradite vakuum masažu tela, dok neki mogu funkcionisati kao kućna varijanta laserskih tretmana protiv celulita jer imaju LED svetla ili mogu slati vibracije kroz epiderm.

No, svi oni uglavnom dolaze sa većim ili manjim izborom nastavaka, pa ćete moći da iskoristite tačno ono što vam je potrebno u zavisnosti od toga na koju vrstu celulita ste se namerili, odnosno u kojoj je fazi celulita na vašem telu.

Ono što je zajedničko svim kućnim masažama jeste da će vam biti potrebna krema protiv celilita kako biste izvukli najbolje iz tretmana i postigli dubinske efekte.

Razbijanje celulita oklagijom

Drugi popularan metod za razbijanje celulita jeste tretman oklagijama. Da, dobro ste čuli ‒ oklagija po guzi može dati i neke dobre rezultate.

razbijen celulit

Mora da ste i vi jednom čuli mit o jednoj ženi koja održava svoje noge u formi tako što svakog jutra prođe oklagijom preko njih po nekoliko minuta. Iako zvuči dosta nerealno, u ovoj priči ipak ima nečega. 

U suštini, oklagija može poslužiti kao izvrstan masažer koji utiče na strukturu masnih naslaga pod kožom i razbijanje celulita. Štaviše, ovakav tretman može imati i opuštajući efekat jer umiruje mišiće, podstiče cirkulaciju i jača kapilare i vene, što može ujedno rešiti i problem proširenih vena za vas. Ipak, ne radi se ovde o običnoj oklagiji. Ovde se radi o celom setu drvenih alata kojima se radi maderoterapija.

Najbolja varijanta ovog metoda, kažu stručnjaci jeste da napadnete celulit odmah nakon tuširanja. Taman kad su se mišići opustili, utrljajte kremu protiv celulita u kožu i masirajte taj reon oklagijom nekoliko minuta dugim pokretima čitavom dužinom nogu ili ruku, u zavisnosti od dela tela gde se celulit nalazi.

Još bolje je ako uspete da nekako ubacite i kafu u čitavu ovu priču. Na primer, odradite tretman kafom protiv celulita nakon tuširanja, a pre kreme, ili možda nađite preparat koji u sebi sadrži i kofein.

Ova kombinacija pre svega smanjuje izraženost celulita, ali i pomaže vašem telu da se oslobodi viška tečnosti koje izaziva celulit.

Razbijanje celulita ultrazvukom

Treći popularan način za razbijanje celulita jeste ultrazvučni tretman protiv celulita, poznatiji i kao ultrazvučna kavitacija.

Ovaj tretman koristi se pre svega za zatezanje kože i oblikovanje tela, ali se pokazalo da deluje i na razbijanje celulita i to bolje nego što bi se moglo pretpostaviti.

Suštinski, ovaj tretman za razbijanje celulita sastoji se od delovanja ultrazvučnim talasima na deo tela koji je zahvaćen celulitom. Ultrazvučni talasi konkretno razbijaju masne naslage tako što menjaju njihovu strukturu i posebno veze koje formiraju tokom stvaranja grudvica zbog kojih nastaje celulit.

Nakon nekoliko tretmana, masne naslage su dovoljno razbijene da ih limfni sistem upija i izbacuje kroz jetru. Na taj način ne uklanjate samo celulit, nego ćete uspeti i da smršate koji centimetar u butinama, odnosno u stomaku.

Razbijanje celulita ultrazvukom deluje i na proizvodnju kolagena u koži čime se koža dodatno zateže pa se smanjuje izraženost pomorandžine kore.

Ipak, ovaj tretman ujedno zagreva deo tela na koji se deluje, pa on možda nije najbolje rešenje za vas ako želite da skinete celulit sa nogu, a ujedno imate i proširene vene.

Tretman nije tako dug; u principu na deo tela na kojem je izražen celulit deluje se posebnim aparatom nekih 20 minuta, ali ukoliko radite tretman i na nogama i na rukama ili stomaku, trebaće vam više vremena. Takođe, biće potrebno i da ponovite ovaj tretman više puta kako biste postigli bilo kakve zapažene rezultate.

Ultrazvučna kavitacija nije nešto što možete odraditi kod kuće, osim ako ne posedujete specijalan aparat za ovaj tretman koji se tehnički može nabaviti ali koji nije nipošto jeftin.

Razbijanje celulita strujom

Sledeći tretman o kojem pričamo jeste razbijanje celulita strujom ili EMS tretman. EMS je skraćenica za electrical muscle stimulation, iliti elektrostimulaciju mišića, što poprilično bukvalno opisuje sam tretman.

rezultati razbijanja celulita

EMS tretman ima dve varijante, i to puštanje struje niskog intenziteta kroz mišiće i masno tkivo i korišćenje posebnog aparata koje više liči na neku vrstu elektro-masaže.

Iako ne postoje klinička istraživanja koja bi potrvdila pozitivno dejstvo ovog tretmana, on se koristi već godinama za razbijanje celulita.

Sam tretman podrazumeva elektrostimulaciju mišića preko elektroda koje se postavljaju na ključne tačke na telu, tj. onom delu tela na kojem se nalazi celulit. Kroz elektrode šalju se električni signali mišićima koji potom počinju da se kontraktuju.

Iako zvuči pomalo strašno i opasno, struja koja se koristi pri ovom tretmanu je blaga i cilj joj je da oponaša ponašanje mišića pri vežbanju. To praktično znači da se ovim tretmanom postižu slični rezultatu na razbijanje celulita kao kada biste počeli da radite neke vežbe za celulit.

Drugi deo ovog tretmana više liči na masažu. Posebnim aparatom koji sadrži rolere, ali ujedno ima i vakuum efekat (tj. praktično “usisava” kožu), stimulišu se nervi i tkivo pod kožom čime se uklanja površinski celulit, odnosno smanjuje se njegova izraženost.

Ovakva specifična masaža ima za cilj da ukloni toksine i višak tečnosti, kao i da podstakne sagorevanje masti i limfnu drenažu, čime se sve postiže razbijanje celulita.

Ipak, iako razbijanje celulita strujom može zvučati primamljivo (ko ne bi želeo da leži, a da tehnički vežba?!), imajte u vidu da ovaj tretman nije dovoljno klinički ispitan, a da su rizici od mogućih sporednih efekata poprilično veliki.

Struja može oštetiti nerve i mišiće, uticati na pojavu grčeva i dovesti do privremene ili trajne paralize ili odumrlosti tretiranog dela tela.

Multipolarno razbijanje celulita

Konačno, poslednji tretman o kojem vam danas pričamo je multipolarno razbijanje celulita.

Kavitacija je bila ultrazvučno delovanje na celulit, a dozvolite vam da vam sada predstavimo tretman radio talasima, odnosno multipolarno razbijanje celulita. Ovaj metod je jednako neinvazivan i dosta sličan, ali da vidimo kako se to razlikuju.

Najočiglednija razlika je u prirodi talasa koji se koriste za ove metode. I multipolarno razbijanje celulita primarno deluje na oblikovanje tela, ali je takođe dobro za razbijanje masnih naslaga.

Multipolarni tretman oslanja se na svoj toplotni efekat kojim se probija membrana masnog tkiva. Masne naslage tako menjaju agregatno stanje, prelaze u tečnost i razlažu se. U međuvremenu se podstiče proizvodnja kolagena i elastina u koži (samim tim što više nema izraženih masnih naslaga da koče ovaj proces) i koža se zateže.

Ovaj tretman radio talasima generalno se koristi i za face lifting i zatezanje lica, te uklanjanje bora, ali se pokazao efikasnim i za razbijanje celulita.

Tretman se obavlja u salonu, uz pomoć aparata koji deluje na kožu sa celulitom negde između 15-60 minuta (to će vam odrediti stručno lice). Iako traje malo duže, posle njega vam neće biti potreban duži oporavak, a jedina kontraindikacija može biti crvenilo kože.

Naravno, i za ovaj tretman važi da ga valja izbegavati u slučaju da imate proširene vene, jer one ne reaguju najbolje na bilo koji tretman koji ima efekat zagrevanja.

Takođe, tretman se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, ali ni ljudima koji boluju od srčanih oboljenja, poremećaja vezanih za mišiće i vezivno tkivo ili imaju ugrađen pejsmejker ili bilo koje metalno pomagalo.

Iako se stručnjaci kunu da ćete prve rezultate videti i već nakon prvog tretmana, iskustva kažu da će vam za opipljive rezultate biti potrebno oko 8-10 tretmana koji se rade na otprilike nedelju dana.