Laminacija obrva – šta je sad pa to?

Laminacija obrva – šta je sad pa to?

Laminacija obrva, trend koji je osvojip svet. Sanjate o gustim, lepo oblikovanim obrvama? Onda je ovo metoda za vas. Pročitajte sve njene tajne!

Laminacija obrva zvuči kao neka svemirska metoda. Ovo je savremen način poboljšanja izgleda obrva. Proces postizanja željenog efekta ogleda se u tretiranju obrva hemikalijama, uz pomoć kojih dobijate definisan izgled. Najčešće je koriste osobe sa nejednakim,neposlušnim, ili čupavim obrvama. Mnoge od nas spadaju u ove kategorije.

Saznajte da li se radi o bezbednoj proceduri, kako se izvodi, i da li je prava opcija za vas.

Šta je laminacija obrva?

Ovo je još uvek relativno nova tehnika na našim prostorima. Deluje jednostavno, jer obična osoba vidi samo dlake koje su začešljane na gore. Laminacija obrva je mnogo više od pukog ulepšavanja i češljanja. Dlake se usmeravaju u smeru čela, kako bi se postigao puniji oblik obrva. Ovako definisan i precizan izgled ne možemo postići običnim češljanjem, jer dlake štrče.

Kako bi se postigla “punoća”, preciznost i pedantnost, primenjuju se posebni preparati i omogućavaju da vaše obrve dođu do izražaja. Devojke koje se odluče na nju dobijaju “pune”, zaglađene, definisane dlake. Procedura može doprineti da se postigle istaknut, zavodnički pogled kojima mnoge žene teže.

Usled ove procedure, lice deluje mlađe, obrve pune i definisane. Ovaj efekat se postiže jer je njihova punoća uglavnom odlika zdravlja, i mladosti. Ako gledamo sa estetske strane, uglavnom su sjajne, pune, lepo oblikovane obrve te koje privlače najviše pažnje.

Da li je isto što i microblading?

Laminacija obrva nije isto što i microblading. Radi se o dva totalno drugačija načina sređivanja.

Dok se za procedure japanskog iscrtavanja krije ubrizgavanje boja, kod laminacije to nije slučaj.

Da li se boje obrve ?

Boje koje se primenjuju kod ostalih metoda, se ubrizgavaju u kožu. Kod laminacije to nije slučaj, ovde nema nezgodnih iglica i ubrizgavanja pigmenata u kožu. Kada se vrši farbanje kod laminacije, radi se bojenje dlake. Pigmenti koji se primenjuju trebalo bi da budu iste nijanse kao vaše obrve. Bojenje obrva se primenjuje na kraju laminacije.

S obzirom da se radi o drugačijoj tehnici od microbladinga, ima velike razlike i u efektu koji se dobija sa njom. Pre svega neophodno je naglasiti da se u ovom slučaju ne radi o senčenju obrva. Nisu svi oduševljeni ovom tehnikom. Oni koji preferiraju prirodan izgled obrva, ili imaju rupe u obrvama uglavnom preferiraju načine koji će im omogućiti rast obrva.

Retke, suve i nejednake obrve nisu više izolovan problem. Sve je više žena koje imaju problem sa oblikovanjem obrva. Senčenje i crtanje obrva nije uvek jednostavno rešenje, a japansko iscrtavanje i puder obrve mogu biti jako skupe. Postoji način kako oporaviti obrve, bez estetske hirurgije ili šminke.

Miljana je imala guste obrve nekad. Usled godina nepravilnog i preteranog čupanja, menjale su izgled. Kako to obično biva, obrve su postale veoma tanke, a ona je pokušavala svašta. Pojedine probleme ni šminka ne može rešiti! Očajavala je, ali je verovala da za njen problem ne postoji rešenje. Onda je otkrila nešto što joj je promenilo izgled. Sada ponovo ima guste, jake i lepe obrve. To što je njoj pomoglo, može pomoći i vama. Pogledajte šta je je to u njenom ličnom iskustvu koje se nalazi na ovom linku:https://minutzamene.com/kao-magija-resila-sam-problem-sa-tankim-obrvama-i-trepavicama/ 

Čak i tada, kada se obrve oporave, možete raditi laminaciju obrva da bi bile efektnije.

Materijal za laminaciju obrva

Postoji par stvari koje vam nikada ne bi palo na pamet da upotrebite za obrve. Jedna od njih jeste preparat za fiksiranje obrva. On ima sličan efekat kao što bi imala sredstva za trajno ispravljanje dlaka na kosi.

Pored njega, za uspešnu laminaciju je neophodno upotrebljavati i kremu. Tu su i neutralizator, nega kao i boja. Lako je primetiti da ova metoda deluje jednostavno, ali je čak i za jednostavnost neophodan trud.

Da li se za ispravljanje dlake koriste iste hemikalije kao za minival kose? Supstance su slične, ali nije reč o istim hemikalijama. Kod laminacije obrva neophodno je korišćenje specijalne formule keratina , jer je cilj da se obrve isprave.

Šta su neutralizatori? Za njih se mogu upotrebljavati ulja (ricinusovo ulje), mada se često koristi i aloe vera. Ovo nisu prave vrste neutralizatora, za originalnu i profesionalnu metodu koriste se sepcijalne neutralizirajuće kreme jer je cilj da se poništi dalji efekat na kutikulu (dalje oštećenje dlake).

Kako se izvodi laminacija obrva – korak po korak

Gore navedeni preparati nemaju nikakvu svrhu, ako se ne primenjuju na određen način. Preparati se moraju stavljati na određen način, po redosledu. Kada se sve odradi kako treba rezultat su prirodne, svedene, ali uredne obrve.

laminiranje obrva

Tretman laminacije se započinje tako što se obrve očiste od prljavštine. Prašina, ostaci od šminke i masnoća nikada nisu dobra stvar. Ako se rade ulepšavanja obrva, onda su navedene stvari još manje poželjne. Nakon čišćenja, prelazi se na par jednostavnih koraka.

 1. Primena kreme.  Krema služi da se obrve podignu. Izdignute obrve lakše se oblikuju, i usmeravaju u željeni pravac. Ovaj deo je neophodan, jer bez njega ne bi mogli da dobijemo ujednačen i zaglađen izgled.Teško je usmeriti dlake, zato se ne upotrebljava obična krema, nego ona koja razara površinski omotač dlake. Na taj način omogućava se lakše manipulisanje obrvama i usmeravanje.
 2. Češljanje obrva. Češljanje se radi kako bi se ispravile podignute dlake. Profesionalac to može uraditi češljem za obrve. Prilikom toga, primenjuje se blagi potez u stranu, kako bi se dlake usmerile u položen smer.
 3. Učvršćivanje obrva. Ovde na scenu stupa primena neutralizatora. Bez njega obrve ne bi stajale na mestu, nego bi se brzo izgubio izgled.
 4. Nega je neophodna kako bi se sprečila iritacija i crvenilo. Ona se postiže uz pomoć ulja, koja se nanose na završene obrve.
 5. Bojenje obrva – Često se primenjuje ulepšavanje kako bi se postigao bolji efekat. Bojenje dlake je jedan od najefikasnijih načina da obrve dođu do izražaja. Radi se prirodnim nijansama.

Dodatno ulepšavanje se može postići i čupanjem obrva. Bojenje je izuzetno efektno kada su svetlije obrve u pitanju, ali se može primenjivati i kod tamnijih.

 Radi se o jednostavnoj proceduri za koju nije potrebno mnogo vremena. Ako je radi stručno lice, ceo postupak se može završiti za oko 1-1,5h.

Nega nakon tretmana je poželjna, jer hemikalije koje se upotrebljavaju mogu oštetiti površinski sloj dlake. Može se desiti da vlasi obrva postanu malo suve i krute, zbog čega se hidrirajuće kreme ili serum za obrve mogu lako upotrebljavati. Serum za obrve i trepavice (na prirodnoj bazi) je odlično rešenje. Čuva vlagu, štiti dlaku od oštećenja i pruža joj negu i sjaj. Njegovom primenom dobijaju se vitamini i hranljive materije, zbog čega će vaše obrve uvek biti zdrave.

Kvašenje obrva nakon laminacije

Hemijski načini ulepšavanja dlaka obično zahtevaju određen period suzdržavanja od vode. Kako se ne bi poništile hemikalije koje su zaslužne za oblikovanje poželjno je izbegavati vodu bar jedan dan.

Pored vode, prvi dan se preporučuje izbegavanje:

 • Trljanja obrva (suvo ili vlažnim peškirom)
 • Primena sredstava za smirivanje upala (za područje oko obrva)
 • Savetuje se i izbegavanje šminke prva 24h. Znam ovo, mnogim devojakama može jako teško pasti, ali zahvalićete nam se kasnije.
 • Izlaganje suncu, UV zracima, sauni, prašini, solarijumu je veliko ne, nakon ovog tretmana. Primirite se malo i uživajte u jednom danu lenčarenja.

Ako se pridržavate ovih uputstva ne bi trebalo da imate probleme sa krajnjim rezultatom.

Koliko traju rezultati?

Polutrajna metoda ne može trajati neograničeno dugo.

Rezultat laminacije obrva u optimalnim uslovima može trajati oko 8 nedelja.

Najčešće rezultati i vreme trajanja zavise od tipa dlake, da li ste se pridržavali pravila i koliko brzo rastu vaše obrve. One dame koje nisu baš srećne ruke, laminacija može trajati svega 5 nedelja.

Koliko se čeka između dva tretmana?

Ponavljanje laminacije je moguće, mada nije preporučljivo da se radi u kraćim razmacima. Preporučuje se čekati bar šest do osam nedelja, što je neophodno da bi se sačuvala tekstura dlake, i omogućio dobar rezultat.

Laminacija obrva kod kuće

Laminacija obrva se može primenjivati i kod kuće, ali budite oprezne!

Kvalitetno odrađene obrve zavise od više faktora:

 • Strpljenja
 • Preparata koji se koristi
 • Pridržavanja uputstva

Kako se radi?

Što se tiče primene u kućnim uslovima, sama procedura se ne razlikuje previše od one u salonu. Materijal je ono što se uglavnom razlikuje. Kvalitetne supstance su često veoma skupe, zato se mnoge devojke odlučuju na jeftiniju varijantu. Materijal koji nije zadovoljavajućeg kvaliteta može dovesti do loših rezultata, ili alergija.

Primena:

 • Temeljno čišćenje lica. Ovo je jedna od stavki koja se primenjuje kod velikog broja tretmana. Čisto lice je jednostavno neophodno.
 • Upotreba lepka za trepavice. Ovo je i mene iznenadilo. Devojke koje rade ovo kod kuće, uglavnom nemaju profesionalne kreme sa keratinom pri ruci. Mnoge tada upotrebljavaju jeftinije stvari poput lepka za trepavice (kako bi podigle obrve). Ovo naravno ne utiče na kutikulu, nego samo na podizanje.
 • Primena kiselina za trajnu. Ovo radite sa malim tuferom, sunđerčićem ili štapićem za uši. Cilj je da se nanaese mala količina, ne da se ispolivate.
 • Providna folija je nešto što može ubrzati dejstvo kiseline ako se stavi na predeo gde ste je mazali. Skinite foliju kada istekne 10-15 minuta. Nemojte je ostavljati duže od toga, da ne bi oštetili previše dlaku.
 • Neutralizator je opet tu. Ako želite da neutrališete kiselinu primenite slabu bazu. U ovu svrhu može vam poslužiti hidrogen (3% za unustrašnju upotrebu). Reč je o slaboj bazi koja neće oštetiti još više dlaku. Da bi ubrzali proces, stavite opet foliju i čekajte 10 minuta.
 • Četkati obrve u smeru ka čelu.
 • Ulepšavanje obrva – Ovo se postiže farbanjem, čupanjem ili seckanjem dlaka koje štrče.

Za negu (nakon 24h), često se primenjuju ulja ( kantarionovo, ricinusovo, čičkovo ulje).

Ipak, sa ovim tretmanom budite jako oprezni. Kako bi znali jačinu kiselina i baza dovoljno je proveriti sa stručnim licem, naravno i lista jakih baza je od pomoći. 

Moguće je nabaviti i setove za kućnu upotrebu, ali oni su uglavnom skupi.

Savet: Pre nego što se poigrate sa kiselinama, proverite da li vam laminirane obrve stoje. Najbolji način je da isprobate trik sa sapunom za obrve.

Da li laminirane obrve treba češljati?

Kada se obrve dovedu u željeni oblik nema potrebe raditi često njihovo češljanje. Ovo nije pisano pravilo, i češljanje je moguće ako je to vaša želja, ili želite da popravite luk.

Kome je namenjena laminacija obrva ?

Laminacija obrva je namenjena ženama koje imaju poneku rupicu kod obrva, neposlušne su, ne mogu ih lepo oblikovati, ili su kovrdžave. Moguće je da iz nekog drugog razloga nisu zadovoljne njihovim izgledom i zbog toga se odlučuju za njih. Dešava se da pokušaji da se poboljša rast obrva završi neuspešno. Mogući uzroci za to su genetika, infekcija, ožiljci.

Ovo nije klasična hirurška metoda. Ne radi se o puder obrvama ili nekom drugom tretmanu i ne bi trebalo da dođe do neželjenih posledica. Kao takva smatra se da je laminacija sasvim bezbedna za mlade osobe. Nije preporučljivo da se primenjuje na veoma maldoj koži iz zdravstvenih razloga. Uglavnom lekari ne žele da izazovu narušavanje prirodnih crta lica kod maloletnih devojaka, mada se teoretski može primenjivati.

Kome se ne preporučuje ?

Ne bi trebala da se primenjuje kod osoba sa:

 • Rosaceom
 • Alergijama
 • Oštećenjima kože (iritacija, crvenilo, perutanje)
 • Gljivičnim infekcijama kože

Gljivične infekcije spadaju među gore navedene probleme. Ovakva stanja na koži, trebalo bi lečiti pre nego što se odlučite na bilo kakve metode ulepšavanja. Gljivice mogu izazvati iritaciju, crvenilo, perutanje kože, jako su nezgodne za lečenje. Što pre počnete sa lečenjem bolje je po vas.

Alergije su još još jedan od mogućih neželjenih stanja. Devojke koje su ranije imale jake alergijske reakcije na određene preparate trebalo bi da se detalno upoznaju sa celom procedurom.

Postoje načini da ulepšate vaše obrve, bez neželjenih posledica. Prirodni serumi sadrže veliki broj aktivnih supstanci koje omogućavaju brz prodor u kožu, pojačan rast i pravilno oblikovanje obrva.

Kakav je rezultat ?

Kada sredite obrve ovom metodom možete očekivati da dobijete zaglađene obrve na gore koje deluju, punije, sređeno i sjajno.

laminacija obrva rezultati

Pokušavajući da se bolje upoznam sa ovom metodom, primetila sam da obrve koje su urađene na ovaj način deluju savršeno, čak pomalo i nestvarno. Zatim sam shvatila da sam slične obrve imala priliku da viđam u magazinima, na instagramu i modnim pistama.

Kada se tek urade, deluju slično kao da ste radile microneedling. Svaka dlaka pod konac, ali bukvalno. Nema dlačica koje štrče, i remete oblik. Tako bi bar trebalo da bude ako idete u profesionalan salon.

Iskustva

Natalija – “Bila sam radoznala i odlučila sam da isprobam metodu o kojoj svi pričaju. Laminacija obrva mi je pomogla da definišem obrve, ali nisam dobila značajno na gustini. Kako bih poboljšala rast i gustinu počela sam da primenjujem serum na prirodnoj bazi. Obrve su mi postale guste i lepe. “

Katarina – “Laminirane obrve sam uradila jer sam imala nejednako počupane obrve. Razočarala sam se. Svaka dlaka je išla pod konac, ali nisam uspela da prikrijem mesto gde su mi falile dlake. Zato sam prešla na prirodne proizvode i popunila ih “.

Jelena – “ Laminacija obrva mi je super. Obrve su mi lepo oblikovane, bez dlačica koje štrče. Jedino mi smeta što moram da ponavljam proces češće nego što sam očekivala”.

Cena laminacije obrva varira. Može zavisiti od više faktora: grada, salona, materijala koji se koristi. Uglavnom je reč o rasponu od oko 6000 dinara do oko 12000 dinara. Ovo su cene po tretmanu.

Svakako, ovo je bezbolan način da dobijete lepo oblikovane obrve. A i ako vam se ne svidi, lako se popravi stvar, što nije slučaj kada se radi o tretmanima trajnog crtanja obrva.

Jeste li probali? Podelite sa nama vaša iskustva u komentaru.