Lepak za trepavice: vrste, bezbednost i upotreba!

Lepak za trepavice: vrste, bezbednost i upotreba!

Kako izabrati lepak za trepavice? Da li izabrati crni ili providni ? Polutrajni ili strip da li je štetan lepak za trepavice?

Moje mudrolije mogu biti zamorne i nezanimljive. Daj da pređemo na lepak za trepavice! Ipak moram da kažem ili ću da puknem. Lepota je postala zamorna i prezahtevna. Prilično sam sigurna da ih nikada ne bih stavila. Ipak, ukoliko je za vas ulepšavanje ritual u kome zaista uživate a make up podrazumeva i lepljene trepavica, tada to uradite najbolje što možete.

Pre svega, naučite sve o lepku za trepavice

Znam, ili se bar nadam, da ne nosite lažne trepavice svaki dan. Ali u onim posebnim prilikama kada je vašem izgledu potrebno dodati onu specijalnu notu zavodljivog pogleda, upotpunite svoj izgled jednim parom veštačkih trepavica. Sigurno ne želite da one upadnu u tanjir tokom veoma važne večere.

Izbor i pravilno rukovanje lepkom za trepavice je osnova. Dok je ne savladate ne izlazite iz kuće sa lažnim trepavicama. U suprotnom poverite zadatak njihovog postavljanja kozmetičarki.

Izbor odgovarajućih trepavica je takođe važan, ali je lepak ono što ih drži na mestu i određuje da le će one biti pravi pogodak ili totalni promašaj.

U slučaju da ste novi u svetu lažnih trepavica, postoji više vrsta lepkova.

Evo kako da mudro izaberete.

Ne zaboravite: lepak mora da odstoji 30 sekundi, pre no što na njega spustite trepavice.

Vrste lepka za trepavice

Lepkovi za trepavice se mogu podeliti po boji, po trajnosti i po sastavu.

Važno je i da lepak za trepavice ima dobar aplikator kojim se lako i precizno nanosi.

Osobe čije su oči osetljive i sklone alergijama treba da potraže lepkove namenjene baš takvoj grupi korisnika. 

Još je bolje da porade na tome da oporave svoje trepavice. Anđela se odlučila baš za taj korak. Njene oštećene trepavice od lepka i nadogradnje, čudesno su se oporavile i sada su deuže i gušće nego ikada pre. To što je njoj pomoglo, može biti rešenje i za vas. O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://minutzamene.com/imam-duge-i-guste-trepavice/

Svi veliki kozmetički brendovi imaju i svoj lepak za trepavice i utrkuju se ko će proizvesti vama prihvatljiviji proizvod tako da vam neće biti teško da izaberete. To automatski ne znači da vam on neće iritirati oči ukoliko je označen kao antialergijski.

Boja lepka za trepavice

Lepak za trepavice je dostupan u dve boje: crni i providan.

Ne postoji velika razlika po pitanju kvaliteta i ne možemo reći koji je bolji. Ipak postoje pravila koja će vam pomoći koji lepak da izaberete.

Crni lepak koristite  za lepljenje crnih trepavica nakon čega ćete se našminkati crnim ajlajnerom. U suprotnom, crni lepak će odskakati od bilo koje druge boje šminke. Ukoliko ostane da proviruje ispod šminke izgledaćete neuredno.

Koristi se za:

  • Debele, guste trepavice
  • Crne ili tamno braon trepavice
  • Za postizanje efekta dubine i intenziteta
  • Uz smokey eye stil šminkanja

Providni lepak za trepavice je lakši za rad i slaže se sa svim bojama make up-a. Međutim, kada se osuši zna po malo da se sija. Ovo ćete brzo popraviti ajlajnerom i senkom kojima ćete matirati sjaj lepka.

Koristi se za:

  • Početnike
  • Donje trepavice
  • Srednje guste trepavice
  • Trepavice svetlijih boja
  • Kada želite da postignete prirodan izgled

Lepak za strip trepavice

lepak za veštačke trepavice

Koliko je važno odabrati pravu boju lepka isto tako morate znati da nije svaki lepak namenjen strip trepavicama. Ovde naučite sve o lažnim trepavicama.

Lepak za strip trepavice je obično pakovan u tubici i namenjen je lepljenju strip trepavica ali njime možete sasvim uspešno zalepiti i individualne trepavice.

Strip lepak za trepavice traje dok ne odlučite da skinete lažne trepavice.

To može biti nakon povratka iz noćnog provoda ili nakon samo par sati po završenom fotografisanju.

Lepak na bazi lateksa . Sva je prilika da ovaj najćešće koristite. Ovaj lepak možete koristiti i za lepljenje individualnih trepavica, ali samo ako ih lepite na kapak iznad same linije trepavica. Ovim lepkom pričvršćene individualne trepavice trajaće vam samo jedan dan.

Polutrajni se koristi za “individualne” trepavice

Na nekim mestima ćete naći upravo ovaj termin. Da se ne zbunite reč je o svilenim trepavicama i nadogradnji. Ovde se za razliku od strip trepavica koje se lepe cele odjednom, nadograđuje(lepi) jedna po jedna dlačica.

Ukoliko odete u salon da vam urade nadogradnju trepavica, kozmetičarka će upotrebiti polutrajni lepak za individualne trepavice koji prijanja uz prirodne trepavice  i traje nedeljama pa čak i mesecima u zavisnosti od toga koliko se dobro brinete o svojim novim trepavicama.

Lepak za individualne trepavice je specijalno dizajniran za lepljenje samo ove vrste trepavica i nikada se ne koristi kako bi se pričvrstile strip trepavice.Razlika je i u tome što on treba da prione uz prirodne trepavice a ne uz kožu. Obično je pakovan u bočici.

Ukratko: Strip lepak za trepavice možete koristiti za sve vrste lažnih trepavica. Individualni lepak se koristi samo za individualne trepavice. 

Njime možete zalepiti pojedinačne lažne trepavice za vaše prirodne. Pazite da lepak ne dođe u dodir sa kožom.

Ukoliko ovaj posao obavite kako valja trepavice pričvršćene polutrajnim lepkom vam mogu trajati i nekoliko nedelja. Kada odlučite da ih uklonite biće vam neophodan skidač (sredstvo za uklanjanje lepka za trepavice)

Za razliku od lepka za strip trepavice, lepak za individualne trepavice je veoma  teško ukloniti i sigurno vam to neće poći za rukom na kraju večeri ukoliko ste ga stavili pre nekoliko sati.

Dame koje su ovo pokušale, najzad su odustale u suzama i iskidanih sopstvenih trepavica.

Lepak za individualne trepavice uklanja se specijalnim skidačem koji rastvara ovu vrstu lepka kako bi se nežno uklonio sa prirodnih trepavica.

Treba znati da nadogradnja trepavica može izazvati povredu ili infekciju kapka ili rožnjače kao i privremeno ili trajno opadanje prirodnih trepavica.

Najčešća je alergija na formaldehid.

Uvek proverite da li je sastav lepka odobren od strane sertifikacionog tela mada vrlo često nije.

Pre lepljenja trepavica, poželjno je uraditi probu na unutrašnjoj strani ručnog zgloba. Stavite malo lepka i ostavite preko noći. Ukoliko nema reakcije ne bi trebalo da vam lepak izazove reakciju.

Vodootporni lepak za trepavice

Svako od nas ima svoju predstavu o lepoti i svoj stil. Ako biste možda rado poneli svoj zanosni pogled na plažu ili bazen a imate tanke trepavice, znajte da postoji i vodootporni lepak zatrepavice. On bi trebao da obezbedi da vam trepavice ostanu na mestu i u ekstremnim uslovima velike vlažnosti.

Ukoliko želite jedan takav proverite na pakovanju da li piše “waterproof” ili vodootporan ako je domaći proizvođač.

Sastojci lepka za trepavice

Glavni sastojak lepka za trepavice je cijanoakrilat, materija koja mu pruža svojstvo lepljivosti. 

Bez njega, trepavice ne bi stajale tamo gde ste ih zalepili. Ovaj se sastojak nalazi čak i u lepku za trepavice namenjen osobama sa osetljivim i očima sklonim alergijama.

Zlatno pravilo glasi: Uvek pažljivo pročitajte uputstvo na lepku za trepavice pre no što ga upotrebite.

Formaldehid je sastojak lepka za trepavice koji najviše zabrinjava a nalazi se u većini lepkova. Formaldehid je prezervativ koji je poznat kao kancerogen i alergen. Čak i ako niste na njega alergični, moguće je da se razvije alergija usled izloženosti. Formaldehid se na listi sastojaka lepka za trepavice često krije pod imenom formalin.

Sada se sve češće reklamiraju lepkovi za trepavice bez lateksa. Ako morate da ih koristite potražite jedan takav. 

Morate znati da proizvođači nisu uvek sasvim iskreni sa listom sastojaka na pakovanju.

Dakle kada kupujete poželjno je da vaš lepak ne sadrži formaldehid, ftalate, lateks i parabene.

Ukoliko nakon stavljanja lažnih trepavica osetite bol, crvenilo ili peckanje skinite ih odmah ukoliko je reč o strip trepavicama i obavezno idite kod oftamologu. Ukoliko imate nadogradnju, prvo posetite lekara pa tek onda idite kozmetičaru da vam ih ukloni ukoliko lekar kaže da je neophodno.

Lepak za trepavice 1 na 1

Lažne trepavice 1 na 1 lepe se isključivo u kozmetičkom salonu. Postupak traje oko dva sata za koje vreme se za svaku vašu dlačicu zalepi jedna nova svilena. Za nadogradnju se koristi polutrajni crni brzovezujući lepak za svilene trepavice. Traje do sledeće korekcije trepavica. Uklanja se removerom za lepak.

Lepak za trepavice kod Kineza

Kineske radnje su već dugo naša realnost. Tamo se može pazariti sve što možete zamisliti ali i po nešto za šta niste ni sanjali da postoji. Mnoge žene u nastojanju da prođu što jeftinije odlučuju da kupe lažne trepavice kod Kineza. Ostavimo sad na stranu higijensku ispravnost i dizajn samih trepavica ali uz njih se prodaje i kineski lepak za trepavice. Molim vas nipošto ga ne koristite. Vi to ipak stavljate na kapke i lako može dospeti u oči. Realno nemamo pojma šta se u njemu nalazi.

Bacite ga u prvu kantu i radi svoje bezbednosti kupite što kvalitetniji lepak za trepavice u parfimeriji.

Kako se koristi lepak za trepavice?

Kad se sve sabere mala je verovatnoća da ćete sami kod kuće lepiti individualne trepavice tj nadgradnju. Uglavnom lepimo strip trepavice mada su sada i trepavice na magnet pravi hit.

lepljenje trepavica

Ukoliko imate novi par trepavica, istisnite malo lepka (polovina zrna graška) na neku ravnu površinu, recimo kutijicu od trepavica. Ostavite ga da malo stane u kontaktu sa vazduhom taman toliko dok odmerite dužinu trepavica. Ukoliko je potrebno skraćivanje, uvek to radite sa onog kraja koji ide na spoljašnju stranu oka.

Drvenim štapićem ravnomerno nanesite malu količinu lepka po ivici tračice na koju su nanizane trepavice. Sačekajte 30-60 sekundi dok lepak poče da bude lepljiv. Zatim se prvo srednji deo trepavice spušta na sredinu kapka. Pincetom se malo pritisne da lepo legne. Nakon toga pincetom pritiskajte od unutrašnjeg ugla oka ka sredini i tako do kraja kapka dok sve lepo ne poravnate i budete sigurni da se cela trepavica dobro zalepila. 

Kako ukloniti lepak za trepavice?

Kao što ne bi trebalo da sami radite nadogradnju trepavica tako je i preporuka da sami ne skidate iste. Takav jedan pokušaj vam je najsigurniji način da ostanete bez prirodnih trepavica.

Nakon nadogradnje saznajte kako da oporavite prirodne trepavice

Uklanjanje polutrajnog lepka se vrši u kozmetičkom salonu specijalnim skidačem koji otapa lepak koji se zatim lako uklanja.

Ukoliko iz bilo kog razloga nemate mogućnost da odete u salon, jednostavno potkratite dlačice nadogradnje koje su prerasle, kamuflirajte maskarom i sačekajte da izrastu. Ovde sam pisala kako da ubrzate rast trepavica.

Ako uklanjate strip trepavice imajte na umu da morate biti nežni kako biste ih sačuvali za narednu priliku. Strip  trepavice od sintetičkih vlakana su za nijansu otpornije od onih od prirodne dlake. One od prirodne dlake ne bi trebalo da perete vodom  i uvijate uvijačem jer će vam tako brzo propasti.

Lepak kojim ste zalepili trepavice se neće stvrdnuti već se pretvara u jednu rastegljivu, gumastu masu nalik žvaki. Kada želite da skinete trepavice jednostavno uhvatite kraj trepavice na spoljašnjoj strani oka pazeći da ne uhvatite prirodne trepavice, i povučete. Uglavnom sav lepak ostane na lažnoj trepavici. Ukoliko malo lepka ostane na kapku on se uklanja sredstvom za skidanje šminke kao što je micelarna voda ili već po vašem izboru.

Lepak sa trepavice se uklanja tako što se uzme pinceta i polako se počupaju ostaci lepka. Radite to nežno kako ne biste iščupali dlačice. Kada je sav lepak uklonjen, micelarnom vodom uklonite sve ostatke maskare, a zatim dezinfikujte alkoholom. Kada se osuše, vratite trepavice u kutiju i spremne su za sledeću prirliku.

Cena lepka za trepavice

Lepak za trepavice nije skupa investicija. Zavisno od vrste i kvaliteta cena mu se kreće od 300,00-1200,00 dnara i može se kupiti u svakoj parfimeriji.

Kako je vrlo mala količina potrebna za jedno lepljenje trepavica, trajaće vam baš dugo.

Da li je lepak za trepavice bezbedan?

U nastojanju sa uhvatimo korak sa beauty trendovima a sve u službi savremene predstave o lepoti, bezbednost je obično na poslednjem mestu. O njoj razmišljamo tek onda kad nešto krene po zlu.

Iz perspektive bezbednosti lepkovi zaveštačke trepavice nas najviše brinu u celoj priči .Oni često sadrže toksične sastojke i alergene kao što su formaldehidi i lateks.

Loša vest je da još nije proizveden lepak za trpavice koji bi se mogao nazvati prirodnim, netoksični i potpuno bezbednim.

Čak i kada na pakovanju piše da je lepak antialergijski, da ne sadrži lateks i parabene to za vaše oči još uvek ništa ne znači. Oči su vrlo osetljive i sklone iritacijama a lepak je lepak ma čemu da je namenjen. 

Postoji daleko bezbedniji način da steknete trepavice iz snova.

Za sve one koji ne žele lepak ni blizu svojih očiju postoje prirodni serumi za rast trepavica. Oni svojim bioaktivnim sastojcima pospešuju brži rast postojećih kao i rast novih dlačica.

 Odlučite se da uradite pravu stvar za sebe. Negujte prirodnu lepotu darovima prirode. Ne dozvolite da u vašoj pojavi bude išta lažno.