Opadanje kose: mitovi, istina i 10 grešaka koje pravimo

Opadanje kose: mitovi, istina i 10 grešaka koje pravimo

Kako pronaći rešenje za kosu koja se proređuje i sve više opada? Ne brinite, prikupili smo sve neophodne informacije – mitove u koje treba da prestanete da verujete, istinu o tome zašto kosa opada, kao listu greška kojima doprinosimo opadanju kose.

Obavezno u pauzi nečega što gledamo, bez obzira da li je TV ili Jutjub, pojavi se neka reklama u kojoj manje ili više poznata glumica/pevačica/starleta zamahne svojom grivom. To bujno, to se sija, to izgleda k’o Zlatokosa bokte. Ništa nisu bolje ni reklame za proizvode za muškarce – uvek neki zanosni mladić prolazi rukom kroz gustu, sjajnu kosu.

Odmah nam se otme uzdah iz grudi.

Dobro, posle se saberemo i shvatimo da je to reklama i da i iza gospođine i iza gospodinove kose stoji čitav tim stručnjaka i najskuplji kozmetički preparati, ali to ne znači da im manje zavidimo.

I šta sad da radimo? Da očajavamo, jer nemamo tol’ke novce da odvojimo za negu kose? Da se pomirimo sa opadanjem, peruti, proređenom kosom? Ne dolazi u obzir!

Umesto toga, hajde da saznamo zbog čega sve dolazi do opadanja kose i koje greške možda pravimo i time doprinosimo ovoj našoj noćnoj mori.

Spremni?

4 mita u vezi sa opadanjem kose

Pre nego što pređemo na razloge zbog kojih kosa opada, kratko ćemo se osvrnuti na mitove, odnosno pogrešne informacije koje se vrzmaju po internetima i časopisima.

# 1 Samo muškarcima opada kosa i to u određenim godinama

Opadanje kose nije vezano ni za godine ni za “X” hromozom. To je prilično učestao estetski i zdravstveni problem i kod žena. Ustvari, čak 40% žena u nekom trenutku života ima problem sa pojačanim gubitkom kose.

# 2 Često pranje kose može biti uzrok

Sledeći put kad vam neko da ovakav neželjeni savet, slobodno ga ignorišite uz osmeh (ili bez njega). Možda je pranje kose više od 3 puta nedeljno malko previše, ali svakako ne izaziva opadanje kose. U stvari, pranje kose dobrim, prirodnim šamponom koji je pun aktivnih sastojaka koji neguju kosu, čak je i poželjno. 

Jovana mi je ispričala njeno iskustvo i ja vam ga jednostavno moram preneti.

„Moja kosa počela je odjednom da opada više nego što je uobičajeno. Strašno! Sve me jeza prođe kada se setim tih dana. Pogledam kosu, a vidim da se toliko proredila da mi se vidi teme. Uhvatila me panika. Tražila sam način kako je oporavim pod hitno. I znaš šta mi je pomoglo? Pranje kose šamponom!

E, a nije to bilo kakav šampon. Koristila sam Vlasilan šampon koji sam naručila na internetu na sajtu : ovotaris.com/vlasilan/

To je šampon koji nema sulfate, parabene i silikone. I ne, nije osiromašen zbog toga. Ima u njemu nekih drugih stvari koje su zapravo korisne za kosu i sve su prirodnog porekla.

Ovaj šampon ima dve formule.Ukratko, jedna čisti teme, a druga regeneriše koren dlake i pospešuje rast. Zajedno su-Bingo! Moja kosa se za kratko vreme oporavila i osećaj je neverovatno dobar!“

Vlasilan za brži rast kose

A Jovana nije jedina koja mi je ovo ispričala. Pazite sad Marinino iskustvo:

“  Moja kosa je uvek izgledala masno, prljavo i ulepljeno. Ako je danas operem – sutra moram da je vežem da se ne vidi koliko je masna. Kada se na sve to pojavila perut i kada je kosa počela da mi opada, ja više nisam znala šta ću! Pa to je bilo strašno! Koji god šampon da uzmem – ne valja. Perem na 3-4 dana -ne valja. Perem kosu svaki dan – ne valja. Očajna sam bila. I onda nađem na internetu Vlasilan šampon. Pročitam sve o njemu i shvatim da sam zapravo mučila moju kosu. Evo, otkako koristim Vlasilan, kosa mi se potpuno oporavila. Sada je savršena. Ne samo da se ne masti, nego je lepršava, sjajna, jaka i ne opada. Perut? Zaboravila sam kako to izgleda! Malo je reći da sam zadovoljna! Oduševljena sam!“

sampon-m

# 3 Četkanje = Gubitak kose

Ne, češljanje ne podstiče opadanje (osim ako ne čupaš kosu iz korena četkom). Dobra četka čak može biti vaš saveznik, pogotovo ako je pogodna i za masažu skalpa. Podsećanje – bez obzira na četku, jedno veliko no-no za četkanje mokre kose, jer to dovodi do oštećenja.

# 4 Farbanje i tretmani vode do opadanja kose

Da se razumemo, niko ne može da kaže da su blanš, hidrogen i farbe baš melem za kosu, ali zar treba da se odreknemo zabave koju promena boje donosi? Naravno da ne. Dokle god biraš kvalitetnu farbu i odgovarajuće tretmane, nemoj sebe da opterećuješ razmišljanjem da će to dovesti do gubitka vlasi

A sada kad smo razbili neke od najčešćih mitova, da vidimo šta stvarno dovodi do toga da nam kosa opada.  

Šta sve dovodi do opadanja kose?

opadanje kose razlozi

Iako je stvar krajnje individualna, po nekim procenama gubitak od šezdeset do stotinu dlaka dnevno smatra se normalnim. U prevodu, poneka vlas tu i tamo, od jastučnice preko četke do kade i garderobe nije ništa alarmantno.

Ali kad primetimo da nam se kosa znatno proredila na nekom delu ili nam posle pranja ostanu čitavi pramenovi u ruci, panika i zabrinutost koju osećamo je potpuno opravdana.

Šta sve može da bude razlog pojačanog opadanja kose? Osim zdravstvenih problema, uzročnici mogu biti i:

# 1 Nasledni faktor

Problemi sa ćelavošću i opadanjem kose se često prenose genima. Ako su vaši roditelji imali problema sa gubitkom kose, velika je verovatnoća da ćete ih imati i vi. Čak i žene mogu da imaju problem sa genetski nasleđenom alopecijom.

# 2 Hormonske promene

Disbalans hormona može povećati osetljivost folikula dlake, oslabiti njihov koren i pojačati opadanje kose. Na primer menopauza, policistični jajnici, kao i problemi sa štitnom žlezdom izazivaju promene u našem hormonskom statusu i za posledicu mogu imati gubitak kose.

# 3 Stres

Da, da, znam – i ja prevrnem očima kad pročitam da je stres jedan od uzročnika skoro svakog našeg problema. Ali, jeste tako. Stres utiče na naše zdravlje i imunološki sistem, dovodi do dehidratacije i iscrpljenosti i zato nemojte da se iznenadite ako je propratni efekat stresnih perioda i šaka ili dve opale kose.

# 4 Infekcija kože glave

Gljivične, bakterijske i virusne infekcije kao što su seboreični dermatitis i psorijaza mogu oslabiti koren i oštetiti folikulu dlake, što izaziva istanjivanje, lomljenje i opadanje kose. Masna kosa je isto u tom paketu. Jednostavno, kosa počne da propada. 

# 5 Trudnoća

Većina žena tokom trudnoće i nakon porođaja iskusi čestu dehidrataciju, zamor i disbalans hormona. Sve ovo utiče na povećanje osetljivosti folikula dlake i pojavu različitih problema sa kožom glave i lako može dovesti do hroničnog opadanja kose.

# 6 Manjak gvožđa

Ako vas muči nizak nivo gvožđa, prateći problem može biti i gubitak vlasi.

# 7 Restriktivne dijete

Malo malo pa započnemo neku dijetu – zbog mora, proslave, prvog sastanka ili onako zato što je ponedeljak. Ono što često gubimo iz vida je da nedovoljan unos hranljivih materija i neuravnotežena ishrana mogu iscrpeti organizam. A jedan od propratnih efekata može biti, pogađate, i obimno opadanje kose.

Na neke od ovih faktora možemo da utičemo, a na neke nažalost ne. Ali ono što je svakako pod našom kontrolom su greške u nezi zbog kojih nam pojačano opada kosa. Pročitaj u nastavku koje su i kako možeš da ih ispraviš.

Kojim greškama doprinosimo opadanju kose

Lista je naravno mnogo duža od onoga što ću nabrojati, ali ovo su one najčešće:

# 1 Hemijski i drugi tretmani

Slažem se – kosa služi i da njome menjamo izgled, zabavimo se, odsečemo je ili promenimo boju, jer smo u emotivnoj krizi posle raskida, ali to ne znači da treba da je maltretiramo.

Ako svako malo menjate boju kose, koristite preparate lošeg kvaliteta, svakodnevno je fenirate ili peglate, u nekom trenutku će vam se “osvetiti” opadanjem.

Prava mera u stilizovanju kose i kvalitetni proizvodi su ono što uvek treba da imate u vidu ako želite zdravu i bujnu kosu.

# 2 Upotreba neodgovarajuće četke ili češlja

Kao što sam već napisala, prava četka ili češalj mogu biti vaš saveznik. Ako vam četka koju koristite odgovara, preskočite ovaj pasus, ali ako se mučite dok se češljate, imate osećaj da lomite kosu i oštećujete je, vreme je da je zamenite.

Dobar izbor može biti drveni češljaš sa širokim zupcima. Zašto? Široki zupci su dobro rešenje za sve one koji iz nekog razloga moraju ili žele da češljaju mokru kosu, jer će vam pomoći da je razmrsite, a da je pritom ne oštetite. Drveni su bolji od plastičnih, zato što se kosa manje elektriše i samim tim manje kida.

# 3 Trljanje kose peškirom

Priznajem, i sama sam grešna po ovom pitanju.

Iako trljanje kose peškirom izgleda kao najbrži i najpraktičniji način da je prosušite, to je prilično loša navika. U dužem vremenskom periodu može dovesti do lomljenja kose i opadanja. Umesto toga, nežno tapkajte kosu peškirom, dok ne ocedite višak vode. Možda ćete potrošiti nekoliko minuta više, ali ćete na duže staze očuvati zdravlje i elastičnost svoje kose.

# 4 Nedovoljno često pranje kose

Krajnosti su retko kad u životu dobar izbor, pa je to slučaj i po pitanju pranja kosa. Kao što pranje više od 3 puta nedeljno može imati negativne posledice (preterano skidanje sebuma dovodi do sušenja vlasi), tako i pranje kose samo jednom u 7 ili 10 dana može doprineti opadanju.

Ako ne uklanjate dovoljno često prašinu, prljavštinu i bakterije, dolazi do zapušavanja folikula i posledično do opadanja kose.

# 5 Preskakanje masaže skalpa

Ah, masaža.

Među nama, masaža kože glave mi je  jedan od omiljenih delova posete frizeru. Verujem da je i vama. Pa zašto onda češće time ne počastimo sebe? Nemamo baš mnogo prostora za izgovor, jer čak i nekoliko minuta, koje sigurno možemo da odvojimo tokom pranja kose, će učiniti čudo za naše vlasi.

Masaža skalpa poboljšava cirkulaciju u koži glave i stimuliše rast kose.

Kad nanesete šampon na kosu, blagim kružnim pokretima masirajte skalp. Ne samo da ćete pomoći svojoj kosi da bude zdrava i bujna, već ćete i eliminisati stres (na kratko, razume se – ipak živimo u Srbiji).

# 6 Frizure koje stežu kosu

S vremena na vreme, zaboravite na gumice. Koliko god bile praktične ili lepe punđe, konjski rep ili pletenice, svakodnevno maltertiranje kose na ovaj način će kasnije ili pre uzeti svoj danak.

Kosa se krza na delovima na kojima je vezujete gumicom, teško rasčešljava i na kraju lomi. Ako imate kovrdžavu kosu kao ja, stvar je još gora – kovrdže se ispravljaju, a kosa postaje sve suvlja. Probajte da ovakve frizure praviš maksimalno jednom nedeljno.

# 7 Nepravilna ishrana

Pošto je naše telo celina, nije čudno što način ishrane utiče i na kvalitet kose.

Ne planiram da gnjavim nekim režimom koji podrazumeva ono – ništa slatkiši, sve organsko, minimum jedna porcija voća i povrća dnevno. Mislim, sve to dobro zvuči i verujem da je korisno, ali ja bih da ipak budemo realni i imamo u vidu većinu nas koja se, nažalost, toga nikada neće pridržavati. Vi sami pročitajte koja je hrana dobra za kosu.

# 8 Nedovoljno hidratacije

Odgovarajuća hidratacija organizma (čitajte: više od 2 do pola popijene čaše vode) je jedan od najboljih i najlakših puteva do dugačke, jake i zdrave kose. Ako ne možete da pronađete drugu motivaciju za unošenje tečnosti, podsetite sebe da je to način da sprečite lomljenje, krzanje i opadanje kose.

#  9 Manjak fizičke aktivnosti

Skoro da mogu da vas čujem – pa dobro, kakve veze ima to što zaobilazim u širokom luku kućni bicikl i ne mogu da se nateram da uradim neki čučanj, sklek i trbušnjak (taman da mi život zavisi od toga) sa opadanjem kose?

Kratko i jednostavno: vežbanjem poboljšavamo cirkulaciju u celom telu, pa tako i u koži glave.

A naše folikule vole dobru prokrvljenost i nagradiće nas jačim korenom i otpornijom dlakom.

A sada dolazimo do verovatno najveće greške:

# 10 Nepažnja prilikom odabira proizvoda za kosu

Ne znam za vas, ali ja sam godinama kupovala proizvode za kosu zato što mi se dopala reklama, miris ili su u nekom sjajnom-bajnom pakovanju.

I tako bih verovatno nastavila još ko zna dokle, da nisam u jednom periodu imala ozbiljnih problema sa kosom. Ko god ima kovrdžavu kosu zna koje su muke nahraniti je i hidrirati. A još ako vam je stalno pokupljena ili zavezana, svakim danom je sve suvlja i suvlja.

Kad mi je ozbiljno već dozlogrdila količina opale kose posle svakog pranja, pitala sam drugaricu koja je frizerka da mi nešto preporuči. Mislila sam da će se okrenuti ka polici punoj proizvoda jednog poznatog brenda čija je zastupnica, ali mi je umesto toga preporučila da pronađem neki prirodni proizvod.

Sada zastanite na trenutak i zamislite kako bi bilo sjajno kad ne biste posle češljanja iz četke vadili punu šaku opale kose. Ili da možete kao normalan svet da operete kosu, a da ne provedete nakon toga još 10 minuta izvlačeći svoje vlasi iz slivnika.

A tek kad biste mogli da izbegnete one trenutke kada prijatelji, kolege i porodica usred razgovora krenu da skidaju dlake sa vaše garderobe. I još onako pomalo otresu perut sa ramena, uz snebivajući osmeh – “imaš tu malo, čekaj samo da…”.

Ako vam se ove slike koje ste zamislili dopadaju, vreme je za akciju! Moj vam je topli savet da nabavite Vlasilan

ab-vlasilan

Sada kada imate sve potrebne informacije, možete početi da postepeno radite na ispravljanju grešaka koje svi pravimo kada je u pitanju nega kose. Možete početi upravo od odabira pravih proizvoda.

Ako ste već probali razne preparate protiv opadanja kose, koji nisu dali rezultat ili želite da pređete na prirodne proizvode koji su dokazano dobri za vašu kosu, dajte šansu Vlasilanu. Ukucajte “Vlasilan” u pretraživač i proverite na sajtu na kojem ga možete i poručiti da li je upravo ovaj šampon rešenje za vašu kosu!