Plavi šampon za brinete – da li vam je potreban?

Plavi šampon za brinete – da li vam je potreban?

Čuli ste za ljubičasti, a za plavi šampon za brinete? Kada je u pitanju lepota prirodne ili farbane braon kose, on bi mogao biti veoma koristan. A evo i zašto!

Plavuše se već godinama zaklinju u ljubičasti šampon jer im on neutrališe žute tonove i daje kosi željenu pepeljastu nijansu. Ipak, da nije savršena kosa rezervisana samo za plavuše govori i činjenica da se i brinete imaju čime pohvaliti.

Naime, od pre određenog vremena na tržištu se pojavio šampon koji može dobro doći i farbanim i prirodnim brinetama. Njihovoj frizuri ponekad nedostaje ono nešto da bi bila savršena. Zato je plavi šampon tu.

Šta je plavi šampon i kako funkciniše?

Ovaj proizvod je vaša potreba ako imate smeđu kosu.

Plavi šampon služi da neutrališete narandžaste, bakarne i crvenkaste tonove iz vaše braon kose.

Brinete su često osetljive na odsjaj koji se može javiti zbog toga što je pigment dlake od osobe do osobe drugačiji.

plavi šampon

Verovatno vam se nekada desilo da budete oduševljeni kosom svoje drugarice ili neke poznanice, pa je pitate za savet o tome na koji način i čime farba svoju kosu. Uglavnom se desi da vas ona uputi koju boju da kupite ili kog frizera da posetite.

Ipak, rezultat vašeg farbanja ume da bude razočaravajući. To uopšte nije ista boja na vašoj kosi! Radi se o tome da pigment dlake nije isti kod svake osobe. Zbog toga je i boja potpuo drugačija.

Radi nijansiranja, odnosno, ukoliko su vaš problem upravo ti neželjeni tonovi, plavi šampon biće pravo otkrovenje za vas.

Kada je prirodna kosa u pitanju, postoji mogućnost da se ne želite farbati, ali da biste želeli osvežiti svoju kosu. Ona će dobiti blagi preliv, kao da ste upravo izašli od frizera, a zapravo ste sami odradili tretman, odnosno, pranje u svojoj kući.

Plavi vs. ljubičasti šampon – u čemu je razlika?

Znate da se ljubičasti šampon koristi za uklanjanje žutih tonova kod plavuša. Sada ste saznali da se plavi šampon koristi da se neutrališu crvenkasti – narandžasti – bakarni tonovi kod brineta.

Glavna razlika je upravo u toj nijansi koju oni mogu da stvore. Dok ljubičasti šampon daje kosi prvenstveno tu pepeljastu do sivkastu nijansu, plavi šampon doprinosi da kosa bude više braon boje.

Ako biste, na primer, probali da operete smeđu kosu ljubičastim šamponom, dobili biste drugačiju nijansu od one koja je očekivana. Pre svega, ljubičasti šampon uglavnom dobro deluje kod kose koja je blajhana. Samo farbana kosa se ne menja previše pod njegovim uticajem. Kod plavog šampona situacija nije takva. On dobro nijansira čak i nefarbanu, a naročito farbanu smeđu kosu.

Ono što je dobra ideja, ukoliko imate smeđu kosu sa pramenovima, bajelaž ili do skora popularni ombre, onda možete biti kandidatkinja za korišćenje i jednog i drugog šampona. Dok plavi šampon sređuje farbanu kosu, dotle ljubičasti nijansira pramenove. Kosa će delovati osvežeinje, iako su pramenovi urađeni pre dužeg vremena.

Eto dobrog saveta ako razmišljate o bilo kakvom nijansiranju kose i menjanju frizure.

Kome je namenjen plavi šampon?

Plavi šampon namenjen je svima onima koji se farbaju u smeđe, a koji nisu zadovoljni nijansom smeđe boje koju postižu na svojoj kosi. On je namenjen i onima koji imaju prirodno smeđu kosu, a takođe nisu zadovoljni u potpunosti njenom nijansom. Želeli bi nešto da promene, a da promena ne bude drastična.

To važi i za one koji su zadovoljni svojom kosom, ali bi s vremena na vreme želeli pomalo da eksperimentišu, ne izlažući se nekoj velikoj promeni. Svako češće farbanje ili nijansiranje pramenovima ume da bude agresivno za kosu.

I ovi šamponi o kojima pričamo, ljubičasti i plavi, i oni takođe imaju određenu hemiju u sebi koja doprinosi isušivanju kose, naročito ako se koriste stalno. U tom smislu, neophodna je pravilna nega koja će se boriti sa isušivanjem kose.

Pravi primer za to da je isušenu kosu moguće vratiti na „pravi putˮ jeste i Dragana. Ona je imala jako velikih problema. Ona je svojoj kosi sve i svašta radila kako bi dobila željene nijanse, a suočila se sa toliko isušenom kosom, da ni sama nije mogla da veruje koliko je pogrešila. Osim toga, pojavila joj se perut i kosa je počela da opada.

Taman kad je mislila da će morati da se ošiša, iskrslo je rešenje i to u vidu fantastičnog sredstva za kosu koje je oporavilo i potpuno oživelo njene vlasi. Zaista je bila šokirana prvim rezultatima svega toga. Šta joj je pomoglo? Saznajte iz njene lične priče klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/perut-i-opadanje-kose-su-proslost/

E, pa tako nekako na kosu utiče i plavi šampon. Menja joj boju, ali je i isušuje.

I još jedna napomena, na mnogima od njih piše da nisu namenjeni za mlađe od 16 godina. Kad malo bolje pogledamo, pre toga verovatno i ne bi trebalo bojiti ili nijansirati kosu. A i nije da za tim ima potrebe.

Kako se koristi plavi šampon?

Korišćenje plavog šampona ne bi trebalo da bude naročito teško jer se uklapa u vašu redovnu rutinu pranja kose.

Prvo, veoma je važno naglasiti da njega treba koristiti onda kada se ofarbate.

Ako to radite u salonu, onda napomenite da vam stave plavi šampon u toku pranja. Ako to radite kod kuće, najbolje je da sve iskombinujete ovako:

Boja se drži određeno vreme na kosi, od pola sata do sat, u zavisnosti od toga šta piše na uputstvu. Zatim se ispira. Prilikom ispiranja boje nemojte koristiti vrelu vodu jer ona može narušiti kvalitet boje i doprineti bržem ispiranju kasnije. Velikom količinom mlake vode operite kosu, sve dok se boja sa glave ne otkloni, makar delimično.

Onda stavite malu količinu šampona na kosu i utrljate. To treba da bude vaš uobičajeni šampon, a naša preporuka ide u pravcu šampona bez sulfata jer oni najkvalitetnije neguju kožu glave i vlasi.

Tada neće biti previše pene, ali neka vas to ne brine.

Drugo pranje podrazumeva konačno otklanjanje farbe sa kose i kože, zato tada lepo izmasirajte glavu i zadržite se na utrljavanju šampona duže.

Kada je boja skinuta, onda na scenu stupa plavi šampon.

 

 

Nanesite ga na teme, utrljajte, pa onda razvucite po kosi, na celu dužinu. Taj šampon najbolje deluje ako ga malo ostavite na kosi, da odstoji. Uglavnom je naznačeno na pakovanju koliko.

Onda isperite kosu, a potom nanesite balzam ili masku za kosu, šta god spada u vašu rutinu, a kada i to odstoji, isperite.

Prilikom pranja kose narednih puta, na sličan način nanesite plavi šampon.

Možda samo nećete morate da šamponirate kosu tri, nego dva puta. Plavi šampon, pored toga što boji, on i pere kosu. Naravno, pomenuli smo isušivanje, zato hajde odmah da kažemo i koliko često on treba biti u upotrebi.

Koliko često koristiti plavi šampon?

Osim pranja prilikom farbanja, plavi šampon ne bi trebalo koristiti prilikom svakog, već jednom u toku mesec dana, eventualno dva puta.

Rezultati jednog pranja zadržaće se na kosi, naravno, u manjoj meri nego kad je šampon taze nanet. Ali, biće ih barem neko vreme. Ipak, pošto svi takvi šamponi imaju u sebi nešto što doprinosi isušivanju vlasi, za kosu će biti mnogo korisnije da bude tretirana nekim blažim sredstvom između toga, koje će vlasi oporavljati i koži davati neophodan sjaj.

I kada koristite plavi šampon, kosu u prvom krugu možeš odmastiti svojim uobičajenim šamponom, a onda, odmašćenu kosu, u drugom krugu, oprati plavim šamponom koji će stajati od 7 do 10 minuta. Imajte u vidu, što duže traje, to će na kosu imati više uticaja.

Kada ga prvi put isprobavate, vodite računa. Prvo, isprobati ga na koži radi provere da ne dođe do iritacije. Posle toga proverite da li će možda previše intenzivno uticati na kosu. Prvo jedan pramičak, a posle tek cela kosa, zbog provere efekta.

Da li plavi šampon posvetljuje kosu?

Plavi šampon nema tu moć da kosu posvetli previše, ali može uticati da neki pramenovi kose posvetle.

Recimo, oni na površini koji su više izloženi sunčevim zracima mogu promeniti boju. On samo nijansira i doprinosi da kosa deluje mnogo svežije i mnogo prirodnije. Ipak, kako ni svi pramenovi u kosi nisu baš isti, desiće se da neki od njih bude malo svetlije boje. Nemojte se pribojavati da će to biti slučaj sa celom kosom.

Iako kada ga sipate u ruku svojom plavom bojom čini da pomislite kako će nešto značajno uraditi, plavi šampon zapravo samo „gasi plamenˮ koji se može pojaviti.

Pomenuli smo pramenove. Ako ih imate, on će i njima dodati tu karamel boju. Ljubičasti bi ih izbelio i dodatno istakao. Plavi šampon će doprineti da se pramenovi stope sa ostatkom vaše kose, iako će biti na njima minimalne razlike.

Da li plavi šampon neguje kosu?

Nekako smo već pomenuli kako plavi šampon nije baš pogodan za kosu pošto je poprilično isušuje zbog sulfata koji se nalaze u njemu. Već smo pričali o kozmetici koja sadrži štetne sastojke, a ovo je definitivno jedan od njih. Zbog toga, posle plavog šampona biće vam potrebna zaista detaljna i kvalitetna nega.

Mi je ne vidimo nikako izvan prirodne kozmetike, odnosno, sastojaka koji preko biljnih ekstrakata i aktivnih sastojaka neguju i štite kosu. U tom smislu, već smo pomenuli prirodne šampone i maske za kosu koje pružaju zaštitu, vraćaju sjaj, čine kosu mekom i zdravom.

Da ne bismo previše uopštavali, imamo konkretnu preporuku u vidu šampona koji je idealan za svakodnevnu upotrebu i koji na fantastičan način oporavlja vlasi. Napravljen je od  sastojaka na biljnoj bazi, bez sulfata i parbena, a kosu oporavlja, kako u korenu, tako i po dužini. Njegovo ime je Vlasilan šampon.

Najbolji plavi šampon za kosu

Nema na tržištu baš previše plavih šampona jer su, pomenuli smo na početku, u neko skorije vreme izašli na tržište. Ipak, predstavićemo nekoliko koji se mogu naći u internet prodaji, pa vi oslučite da li će oni zavrediti vašu pažnju.

plavi šampon za braon kosu

Redken plavi šampon

Ovaj šampon se može nabaviti preko interneta. Preporučuje se u kombinaciji sa balzamom iz iste linije. Nanosi se u maloj količini, prvo jednom, pa onda drugi put, kako bi na pravi način iznijansirao kosu, onako kako vi želite.

Služi za neutralisanje crvenkastih i narandžastih nijansi, kako na farbanoj, tako i na prirodnoj kosi.

Matrix plavi šampon

Ovaj se šampon može nabaviti preko nekih stranih sajtova. Namenjen je za neutralisanje crvenkastih pigmenata u kosi. Kao i za prethodni šampon i za ovaj važi da ga ne bi trebalo nanositi u velikoj količini, već po malo i utrljavati na željene delove kose.

Tu su još i : L’oreal professionnel color correct brunettes, John Frieda, Aveda… teže ih je naći kod nas.

Kao što primećujete, ljubičasti šampon je mnogo lakše nabaviti nego plavi, barem u ovom trenutku.

Cena i gde kupiti?

Već smo pomenuli u prethodnim pasusima da se može nabaviti za sada samo preko interneta, na sajtovima koji se bave proizvodima za kosu. Ne sumnjamo da će u skorije vreme da se pojavi i po većim drogerijama, jer je sve popularniji.

Cena mu se kreće u rasponu od 2 000 do 3 000 rsd za pakovanje od 250 ml.

Iskustva sa plavim šamponom za kosu

Ima naših čitateljki koje su isprobale ovaj šampon, tako da jedva čekamo da njihova iskustva podelimo sa vama.

 

vlasilan testimonilal baner

 

Marina

Koristim plavi šampon već duži vremenski period i moram iskreno da vam kažem: Obožavam boju koju dobijam kada njime operem kosu, ali… Veliko ali! On moju kosu toliko čini krutom, da je kao slama, sve dok je ne ponegujem nekim kvalitetnim prirodnim šamponom i odgovarajućim pakovanjima za kosu. Zbog toga, nisam sigurna da li da ga preporučim ili ne.

Sanela

Što se mene tiče, iako imam crveni pigment i maltene mi svaka boja vuče na crvenkasto, dok sam ga koristila nisam primetila nikakvu promenu. On je meni bio kao običan šampon i to ne negujući, pošto kosa nije baš mekana posle njega. Boje nikakve nije bilo.

Ružica

Dok sam imala pramenove, primećivala sam da pranje plavim šamponom pravi razliku u boji. Od kad su pramenovi iščezli i maltene imam prirodnu boju, ne primećujem da je nešto drugačije.

Nadamo se da ste dobili dovoljan broj informacija o ovom relativno novom šamponu na tržištu. Ima razloga za i protiv da ga isprobate. Ako naiđete na njega, proverite da li su naša razmišljanja tačna. Do tada, vodite računa o nezi i koristite blage, prirodne šampone za svoju kosu.