Bubuljice po glavi i kako ih se rešiti

Bubuljice po glavi i kako ih se rešiti

Autor:

Da li ste imali problem sa bubuljicama po glavi, koje mogu biti dosta neprijatne, i da svrbe ? Koji su uzroci i simptomi bubuljica po glavi?  Pripremili smo detaljan vodič za vas.

Akne predstavlju stanje kože koje utiče na folikul dlake, uglavnom lica, ali i grudi, leđa, a u retkim slučajevima i kože glave. Akne se najčešće pojavljuju tokom tinejdžerskih godina, ali se mogu pojaviti i kasnije u životu. Rad lojnih žlezda povezan je sa folikulima dlake i zapravo jedan je od najčešćih uzroka nastanka akni.

Kako nastaju  bubuljice po glavi?

Bubuljice po glavi nastaju  na potpuno isti način kao i akne na bilo kojem drugom delu tela. Lojne žlezde nalaze se duboko u koži, a svaka lojna žlezda povezana je sa folikulom dlake.

Ulje ili sebum proizveden od lojnih žlezda teče kroz folikul na površinu kože. To pomaže podmazivanju folikula kose i kože. Otvaranje folikula na površini kože poznato je kao pora. Akne se formiraju kao posledica kombinacije tri faktora :

 • Prekomerna proizvodnja ulja ili sebuma
 • Začepljene pore
 • Upala uzrokovana bakterijama

Akne nastaju kada žlezda proizvodi više ulja, koji se tada može zarobiti unutar začepljenih pora. Tačan uzrok začepljenih pora nije poznat.

Kao rezultat ovog začepljenja, folikul dlake može se povećati kako bi  formirao malu čašu, čime bakterije dopiru do dubine u tkiva i uzrokuju upalu.

Bakterije se razmnožavaju unutar začepljenih pora i uzrokuju upalu folikula. Akne nisu uzrokovane bakterijskom infekcijom, ali bakterije mogu igrati ulogu u njihovom razvoju. Bubuljice, akne, gnojne bubuljice, mitiseri, ciste i čirevi se razvijaju kao posledica blokiranja pora.

Površna upala dovodi do formiranja akni, dok dublja upala uzrokuje gnojnu bubuljicu, a još dublje upale rezultiraju formiranjem ciste. Bubuljice sa belim gnojem se formiraju kada na površini izlazi višak ulja, dok se mitiseri stvaraju oksidacijom ulja, a ne nakupljanjem prljavštine kako se obično misli.

Bilo kako bilo, prvo i osnovno što treba da uradite jeste da smanjite mašćenje kose, jer se pokazalo da je to bitan faktor kod ove pojave. Šamponi za masnu kosu koje kupite često učine stvari još gorim! To je zato što su prejaki i isušuju kožu glave, a onda folikuli stvaraju još više masnoće i eto problema! Odlično rešenje preproručio nam je Neša. Njegova nekada masna kosa koja je izgledala užasno, oštećeno i opadala je sada izgleda sjajno. Ponovo se progustila i ojačala. Samo je jednu bitnu stvar promenio!  O čemu se tačno radi, saznaćete ako pročitate njegovo iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-zaustaviti-opadanje-kose-ja-sam-otkrio-nacin/

Gnojne bubuljice po glavi vrste

Akne na koži glave najčešći se nalaze uz koren vaše dlake. Ovo stanje može uzrokovati male akne i bubuljice na glavi koje svrbe. Ponekad te bubuljice postaju veoma bolne. Bubuljice po glavi mogu biti:

 • blage, to su mitiseri i akne
 • umerena, tu spadaju gnojne bubuljice, koje se pojavljuju na površini kože
 • žestoke bubuljice, to su cistične akne, koje se nalaze ispod kože

Teška kožna akna (acne necrotica i dissecting cellulitis) može  ostaviti trajne ožiljke. Obratite se svom lekaru, ako imate problem koji uzrokuje gubitak kose ili osećate bol.

Možete tretirati bubuljicu na koži sa jako velikim brojem  proizvoda. Ipak, potrebno je da posetite svog lekara, ukoliko problem dugo traje ili sumnjate da bi to moglo da preraste u nešto drugo.

Bubuljice po glavi uzroci

Postoji veliki broj razloga zbog kojih se javljaju bubuljice po glavi. Većina navika se mogu promeniti, vi možete uticati na njih, i na lak način se i rešiti ove neprijatne pojave na glavi. Glavni uzroci nastanka bubuljica po glavi su:

 • Hormoni, posebno tokom adolescencije i ponekad tokom menstruacije
 • Stres
 • Vruće vreme i vlažni uslovi
 • Spoljni uticaji, kao što je zagađenje
 • Izlaganje određenim hemikalijama i uljima
 • Neki lekovi, kao što su kortikosteroidi, litijum i estrogenski ili androgeni hormoni koje sadrže lekovi
 • Masna koža
 • Trenje ili pritisak, kao kod nošenja kaciga
 • Proizvodi za kosu kao što su ulja za kosu, sredstva za čišćenje i gelovi mogu uzrokovati začepljene pora
 • Korišćenje neadekvatnih šampona za kosu ili drugih proizvoda za kosu, kao što je lak za kosu
 • Ne perete kosu dovoljno često
 • Čekate dugo da operete kosu nakon treninga
 • Nosite šešir ili druge stvari na glavu ili opremu koja je uzrokovala trenje na koži glave

bubuljice na glavi

 

Bubuljice u kosi simptomi

Ne postoje određeni simptomi za bubuljice po glavi. To je zato što bubuljice na glavi često nećete primetiti, obzirom da se ne vide, jer su pokrivene kosom. Nehotice vaše dodirivanje tokom češljanja ili pranja može uzrokovati bol i tek tada ih možete otkriti.

Infekcija folikula dlake može izazvati folikulitis na glavi, što je teže stanje. Acne necrotica miliaris je teži, ali ređi oblik folikulitisa na glavi  koji se poznaje po sitnim površinskim bubuljicama. Osim što utiče na kožu glave, mogu se raširiti i na licu i drugim delovima tela.  Ove akne su uobičajene kod ljudi koji imaju masnu kosu. Mogu se pojaviti  oko kose na čelu.

Bubuljice u kosi lečenje

Lečenje ponekad postaje veoma teško zbog kose na koži glave koja ometa lokalnu primenu masti ili losiona. Akne na koži glave mogu se same rešiti, zapravo same od sebe da nestanu, ali to nije čest slučaj. Potrebno je da posetite lekara,  ako su bubuljice po glavi uporne ili se šire.

Lečenja bubuljica po glavi obično traje od četiri do osam nedelja. Možda ćete morati nastaviti sa lečenjem područja, kako biste izbegli recidiv.

Dermatolozi preporučuju svakodnevnu upotrebu blagih šampona bez sulfata, ako često treba da perete kosu. Istraživanja su pokazala da blagi šamponi ne ometaju normalni rast kose.

Pranje kose nežnim šamponom  je neophodno za uklanjanje viška ulja. Benzoil peroksid se često koristi za akne negde na drugom delu na telu, ali nije prikladan za bubuljice po glavi, jer može izbeliti kosu.

Salicilna kiselina u šamponima ili kremama  manje je delotvorna od benzoil peroksida.

Oralni lek treba da koristite, ako akne ne reaguje na terapiju šamponom. Topikalni i oralni antibiotici u slučaju infekcije  i mogu se koristiti kod upornih i teških akni. Morate biti strpljivi i istrajni, jer lečenje može biti dugotrajno i može imati određene neželjene efekte, ukoliko ne pratite uputstva terapije.

Zapravo ključ za lečenje bubuljica po glavi je sprečiti pore da se začepljuju, jer to uzrokuje akne. Važno je adekvatno održavanje higijene kože glave.

Ako sumnjate da vaš šampon ili balzam uzrokuje problem, razmislite o tome da isprobate neke nove proizvode. Za blage i umerene akne probajte proizvode sa sastojcima poput:

 • glikolna kiselina: pomaže kod pilinga i ubija mikro bakterije
 • ketokonazol  : antifungalna sredstva
 • ulje čajevca : antibakterijska svojstva mogu pomoći u borbi protiv akni
 • jojoba ulje : dodajte u svoj šampon ulje jojobe, jer to može pomoći kod smanjenja akni

Umereno koristite proizvode na bazi ulja kako biste izbegli začepljenje vaših pora, ukoliko koristite i proizvode za kosu kao što su voskovi, pomade, sprejevi za kosu i lakovi.

Uložite u dobar  šampon  bez sulfata.  Šampon uklanja prljavštinu, ulje iz vaše kose. Izbegavajte preterano da koristite šampon, jer može isušiti kosu, posebno ako je obojen.

Lekovi za kožu glave i bubuljice u kosi

Razgovarajte sa svojim lekarom, ako ne pomažu terapije ili ako se javlja gubitak i opadanje kose. Možda će vam biti potrebno lečenje na recept vašeg lekara, kako biste smanjili upalu. U teškim slučajevima vaš lekar vam može preporučiti:

 • određene antibiotike ili steroidne kreme
 • oralni lekovi, poput antibiotika ili antihistamina
 • izotretinoin, za teške akne
 • terapija svetlom
 • steroidne inekcije
 • fizičke ekstrakcije kako bi se uklonile pore

Nemojte nastaviti da koristite ove proizvode, ako sumnjate da ste alergični na njih.

Ako vašim bubuljicama po glavi ne odgovara lečenje ili vam se čini da bi to moglo da bude nešto drugo, obratite se svom lekaru.

 Pogođeno područje može se razviti i u:

Važno je da ne dirate bubuljice i sami cedite akne, jer bi to moglo stvoriti dublje ožiljke. Takođe, na taj način možete širiti bakterije. Ukoliko se pojave ožiljci, lečenje može potrajati i do šest meseci kako bi izbledili ožiljci.

Budite veoma pažljivi i nežni kada masirate kožu glave. Izbegavajte pranje kose i pritiskanje noktima, jer to može iritirati kožu i otvoriti rane.

Bubuljice po glavi ispod kose prevencija

Određivanje uzroka (poput začepljenih pora) i stvaranje promena načina života može pomoći pri sprečavanju akni. Takođe ćete poželeti da izaberete najbolje proizvode koji neće uzrokovati preterano nakupljanje bubuljica na koži glave.

To uključuje vosak, sprejeve za kosu, lakove za kosu i druge proizvode za kosu bez određenih hemikalija i aditiva.

Poznato je da komedogeni sastojci začepljuju pore, posebno za ljude sa osetljivom kožom. 

Smanjenje iritacije kože glave može pomoći kod smanjenja broja akni. Da biste smanjili iritaciju kože glave, izbegavajte :

 • duboko pranje
 • pogrešan tip šampona za vašu vrstu kose, poput šampona za masnu kosu ako imate suvu kožu glave
 • vrlo toplu vodu za pranje
 • često farbanje kose ili hemijsko tretiranje vaše kose

Ne zaboravite da perete kosu redovno, smanjite nošenje kape za glavu ili druge moguće aktivnosti koje bi uzrokovale znojenje. Čišćenje vaše površine za spavanje uključuje menjanje jastučnica i uklanjanje šminke (kako bi se sprečilo akne duž linije kose) može vam pomoći.

Ishrana

Ono što jedete može uticati na proizvodnju ulja, upalu i akne. 

Za ishranu protiv bubuljica, pokušajte ograničiti hranu bogatu ugljenim hidratima i povećajte hranu sa:

 • vitamin A
 • vitamin D
 • omega-3 masnih kiselina
 • dijetalna vlakna
 • antioksidansi
 • cink

Ako primetite da se bubuljice po glavi šire nakon što jedete određenu hranu, preporučujemo vam da je izbacite iz ishrane. Vodite dnevnik ishrane kako biste pratili ono šta jedete i kada se pojavljuju bubuljice po glavi.

bubuljice-na-glavi

Folikulitis na glavi

Šta je folikulitis na glavi?

Folikulitis na glavi je upalni poremećaj folikula dlake na koži glave. Stanje se takođe naziva „acne necrotica miliaris“ ili „proprionibacterium folliculitis“.Folikulitis na glavi karakterističan je sa pojavom vrlo malih bubuljica koje se  najčešće pojavljuju  na prednjem delu glave. Može postojati samo mali broj  ili mogu biti veoma brojne. Takođe, mogu biti veoma neprijatne, jer svrbe.

Koji je uzrok folikulitisa na glavi?

Uzrok folikulitisa na glavi nije dobro poznat. Uopšteno se smatra upalnom reakcijom na komponente folikula dlake, posebno mikroorganizama. To uključuje:

 • Bakterije (posebno cutibacterium acnes, ali u težim slučajevima, takođe staphylococcus aureus)
 • Gljivice (vrste malassezia)
 • Grinje (demodex folliculorum)

Šta je tretman za folikulitis na glavi?

 Koža koja je pogođena folikulitisom treba da se opere sa blagim normalnim šamponom onoliko često koliko želite.

Šamponi protiv prljavštine koji sadrže antifungalna sredstva kao što su ketokonazol ili ciklopiroks ponekad su korisni.

 Sledeći lekovi mogu biti korisni za folikulitis na glavi:

 • Antibiotici
 • Blagi  losioni ili kreme za steroide
 • Oralni antihistaminici
 • Oralni antibiotici
 • Oralni izotretinoin – dugotrajno lečenje sa niskim dozama

Postoji i teži oblik folikulitisa na glavi poznat i kao „acne varioliformis“ ili „acne frontalis“. U tom stanju veće folikularne tačke postaju upale, i na kraju ostavljaju posledice poput ožiljaka. Akne necrotica mogu se pojaviti i na licu ili na drugim mestima.

I seboreični dermatitis i folikulitis mogu biti opasni ako se ne leče. Pored izazivanja neprijatnosti i problema sa samopoštovanjem, oba stanja mogu dovesti do ozbiljnih gljivičnih ili bakterijskih infekcija.
Ove infekcije mogu putovati u krvotok i limfne čvorove. Sa folikulitisom na glavi, bolni čirevi se mogu razviti ispod površine kože, što na kraju dovodi do ekstremnih bolova i ožiljaka. Osim toga,može doći do trajnog gubitka kose , ako folikul dlake postane uništen.