Kako da koža lica u menopauzi bude negovana i lepa

Kako da koža lica u menopauzi bude negovana i lepa

Koža lica u menopauzi može doživeti drastične promene. Pravilnom negom i izborom dobrih preparata možete umanjiti ili poništiti efekte menopauze na kožu.

Drage moje, evo mene na mom terenu u nameri da vam olakšam dobrim informacijama i savetima za negu kože u menopauzi. Usput želim da podelim sa vama jednu strogo čuvanu tajnu: to što ste ušle u menopauzu ne znači ni kraj života, ni kraj lepote ni ljubavi, ni… Naprotiv, samo volite sebe malo više, budite prema sebi malo nežnije i negujte se pravilno.

Menopauza? Šta to beše. Vaše lice neće imati ništa s tim.

Kako bismo bolje razumele promene koje naša koža trpi u ovom periodu, osvrnimo se nakratko na važnost zdravlja kože.

Vrlo često se koža uzima zdravo za gotovo. Međutim, ovo je naš najveći organ.

Koža je važna barijera koja telo štiti od spoljašnjih uticaja.Ona je prva linija odbrane od bakterija, virusa, gljivica i drugih infekcija. Koža takođe štiti telo od isušivanja.

Na ljudskoj koži je vrlo važan zadatak i zato je važno znati kako funkcioniše kako bismo je zaštitili i održali zdravom.

Koža se sastoji od dva sloja: epidermisa (površinski tanak sloj koji sadrži melanin od koga zavisi boja tena) i dermisa (dublji sloj koji čini glavnu da tako kažemo masu, debljinu kože) U dermisu se nalaze krvni sudovi, nervni završeci i vlakna koja koži daju čvrstinu i elastičnost. Ovi vlaknasti molekuli izgrađeni su ponajviše od kolagena i elastina.

Zašto koža lica u menopauzi i nakon nje rapidno stari?

Šta menopauza znači za našu, žensku kožu? I još važnije šta možemo da preduzmemo na očuvanju njene mladalačke blistavosti i u ovom vrlo delikatnom razdoblju ženskog života?

nega lica u menopauzi

U proseku, žene ulaze u menopauzu oko 51. godine. Mada postoje izuzeci, naime neke žene menopauzu doživljavaju već oko četrdesete godine pa čak  i ranije. Ovde se nećemo baviti razlozima zašto je to tako. Ovo intimno iskustvo je kod svake žene različito. Pored najčešćih  fizioloških promena poput umora i valunga, žene se najčešće žale na probleme sa kožom.

Promene na koži tokom i nakon menopauze uznemiruju žene jer im na vrlo drastičan način sugerišu da je mladost prošla i da starost kuca na vrata.

Srećom, danas menopauza nije bauk i postoje načini da se efekti fizioloških promena u organizmu ublaže i suzbije njihov uticaj na stanje kože.

Što ranije razvijete svest o tome da možete delovati preventivno to će vaša koža bolje i sa manje posledica izdržati menopauzu.

Čak i za dame koje ništa nisu učinile preventivno nikada nije kasno da pravilnom negom poprave štetu.

Ana je jedna od onih žena kojoj govore da sa godinama izgleda sve bolje! Ne bi bilo tako da nije rešila da se obračuna sa borama, flekama i podočnjacima koji su se pojavili na njenom licu. Ona ima jedno sasvim prirodno rešenje, koje joj je bukvalno podmladilo lice u kratkom roku. Dobro je da znate za to, jer ista stvar može pomoći i vama da povratite mladalački izgled kože lice. Saznajte o čemu je reč iz njenog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Od početka menopauze, nivo estrogena u ženskom telu opada. Hormon estrogen ima važnu ulogu u očuvanju mladalačkog izgleda kože. Na žalost, njegovo odsustvo ili drastično smanjen nivo vezuju se sa znacima starenja i suvoćom kože.

Studije su pokazale da je pad estrogena povezan sa različitim problemima sa kožom, pojavom tamnih fleka (staračke pege), suvoćom kože, pojavom bora, neujednačenog tena, tamnih podočnjaka. Smatra se čak da estrogen ima važnu ulogu u zaštiti kože od UV zraka.

Vidljivi efekat starenja kože zapravo nije toliko povezan sa vašom hronološkom starošću koliko sa hormonima nakon menopauze. Mlade žene koje se podvrgavaju hirurškoj menopauzi pokazuju iste znake ubrzanog starenja kao i one koje prolaze kroz prirodnu menopauzu. Kako se smanjuje nivo estrogena, tako i koža počinje da gubi na svojoj jedrini.

Uprkos značajnim hormonalnim faktorima, na starenje kože i dalje utiču drugi faktori, kao što su vreme, izlaganje suncu, spoljašni faktori i usporen metabolizam.

Efekti menopauze na kožu

1.Gubitak kolagena

Kolagen čini oko 80% suve težine kože odraslih.  To je protein koji vašoj koži daje čvrstoću i elastičnost. Novorođene bebe imaju najveću količinu kolagena i on ostaje na visokom nivou sve do odraslog doba. Kako vreme prolazi, proizvodnja kolagena se usporava.

U prvih pet godina menopauze izgubi se čak 30% kolagena.

Nakon toga, narednih 20 godina, gubi po 2%. Ovaj gubitak je snažno povezan sa smanjenjem estrogena. Pad kolagena, sa svoje strane,  je ono što ubrzava boranje i opuštanje kože.

2. Opuštanje i boranje kože

Tokom menopauze mnoge žene brzo gube elastična vlakna kože i glikozaminoglikane (GAG) zbog pada nivoa estrogena.  Elastična vlakna i GAG-ovi čine vašu kožu punašnom i živahnom. Kada počnu nestajati i, bore na licu se postepeno produbljuju.

Osim toga, potkožno masno tkivo se preraspoređuje, pa se spušta ka donjem delu lice, čime obrazi postaju opušteni. Takođe tonus mišića lica slabi, što čini da lice izgleda mlitavije.

3. Koža se tanji

Primetićete možda da vam koža postaje sklonija modricama pucanju. To je zato što dermis sa godinama postaje tanji.

Svake godine posle menopauze koža postaje tanja za 1,3%

Rekli smo gore da je kolagen protein koji koži daje debljinu. Kako se on smanjuje tako se i dermis tanji, a koža može postati smežurana.

4. Koža postaje suva

Starije žene se najčešće žale na suvu kožu. Naime, jedna anketa je pokazala da čak 36,2 % žena preko 40 godina ima suvu kožu.

Još jednom, hormoni igraju ulogu u održavanju kože hidriranom. Estrogen je neophodan za hidrataciju kože, jer povećava proizvodnju GAG-ova i sebuma u koži, poboljšava zaštitnu funkciju i omogućava zadržavanje vode.

5. Svrab kože u menopauzi

Pruritus ili svrab kože je česta muka sa kožom od koje pate starije dame nakon  65. godine života. Ekstremna suvoća kože uzrokuje svrab. Ovaj problem se vezuje uz menopauzu.

Naime u ovom dobu koža, sa znatno smanjenim nivoom estrogena lakše gubi to jest teže zadržava vlagu u sebi.

Pored gore navedenih promena na koži, u menopauzi žena može iskusiti teže zarastanje rana, ogrebotina, posekotina, noćno znojenje, pojačano opadanje kose u menopauzi, smanjenu količinu malja po telu ali pojačanu maljavost na bradi i nausnicama.

7. Bubljice u menopauzi

Na žalost razne vrste akni se ne dešavaju samo tinejdžerima. Ukoliko mislite da ste ovaj problem prerasli zajedno sa prvim ljubavima i ludim žurkama, e pa prevarile ste se drage moje. Moguće je da u 40-im i 50-im dobijete akne čak i ako ih niste imali u pubertetu.

Bubuljice se mogu javiti kod žena koje su na pragu menopauze. Ovaj period se zove perimenopauza.

Na žalost, bubuljice mogu ostati da vas prate i u 60-im pa čak i 70-im.

Ipak, nema razloga za brigu. Postoji puno tretmana za bubuljice koji su nam danas dostupni u borbi za lepo lice bez nepravilnosti.

Rozacea

Variranje hormona može da utiče i na pojavu crvenila na koži lica odnosno obraza, poznatijeg kao rozacea.

Nega kože lica u menopauzi

Ovaj pasus moram da počnem onom izlizanom sentencom: “Daj mi Bože mudrosti da prihvatim ono što ne mogu da promenim i snage da promenim ono što mogu.”

Baš tako, ni jedna žena nije pobegla od menopauze pa nećete ni vi.

Dešavaće vam se ovo i ono, nekim ženama je lakše, nekima dosta teže.

Kako će vam biti zavisi koliko od genetike, nivoa stresa koji trpite, životnog stila, zdravstvenog stanja…toliko i od nege.

Nega, navedena poslednja ne da bi se umanjio njen značaj već naprotiv u nameri da se apostrofira njena uloga u očuvanju mladalačkog izgleda kože.

To da li ćete se u menopauzi pretvoriti u staricu ili zablistati novim sjajem u mnogome zavisi od načina na koji negujete svoje lice tokom ovog osetljivog životnog doba.

Pa kako onda negovati kožu u menopauzi?

Evo kratkog vodiča

Čišćenje lica u menopauzi

Redovna nega kože uvek počinje temeljnim čišćenjem lica dva puta u toku dana: uveče i ujutru.

Sredstvo za čišćenje lica mora biti blago bez sadržaja agresivnih sulfata koji dodatno isušuju kožu. Blaga micelarna voda ili gel za čišćenje lica su idealan izbor za čišćenje lica u menopauzi. Nakon toga umivanje mlakom vodom.

Ukoliko imate nepravilnosti poput bubuljica ili mitisera vaše sredstvo za čišćenje lica treba da sadrži glikolnu ili salicilnu kiselinu.

U ovom periodu je potrebno da izbegavate proizvode koji isušuju kožu kako biste predupredili simptome starenja kože.

Jednom nedeljno uradite piling lica, vrata  i dekoltea kako biste odstranili mrtve ćelije sa površine kože. I ovde vodite račina da izbegnete agresivne hemikalije. Okretanje prirodnim namirnicama za piling poput kafe, ili mešavine šećera i limuna je dobar izbor za prirodni piling lica u menopauzi. Redovan piling podmlađuje kožu i redukuje vidljivost tamnih fleka.

Hidratacija lica u menopauzi

Već smo naglasili da je u ovim godinama koža tanja, sa manje kolagena i manjim prisustvom estrogena u sebi. Njena sposobnost da sačuva vlagu je znatno smanjena. Pomozite joj jačom kremom namenjenoj hidrataciji zrele kože.

Kreme sa hijaluronskom kiselinom ili glicerinom su dobar izbor. Neka to bude izbor kada je dnevna krema u pitanju.

Možete probati i sa retinol kremom ukoliko vam ne izaziva iritaciju. Pošto on čini kožu fotosenzitivnom, neka ovo bude noćna krema. Mnoge dame se žale da su im ove kreme za zrelu kožu prejake, iritirajuće, jednom rečju ne odgovaraju. Zato se sve više žena okreće prirodnoj bioaktivnoj kozmetici u menopauzi.

Zašto?

Jednostavno ove kreme sadrže niz dobrih sastojaka kao što je neodermyl, bioaktivna materija koja deluje poput kolagena u koži. Zatim tu su ekstrakti masline koji hidriraju i biopolimeri koji zatežu kožu i sprečavaju stvaranje novih bora. U našem tekstu saznajte kako izabrati kremu protiv bora.

Neke od onih koje su se najbolje pokazale su Neborela krema i Vichy neovadiol linija.

Za blistavu kožu u menopauzi izbegavajte…

nega kože u menopauzi

  • Vruć tuš jer isušuje kožu. Nanesite hidratantnukremu i preparate na vlažnu kožu kako biste zaključali što više tečnosti u ćelijama. Ovo je posebno važno za hladnih zimskih meseci.
  • Vodite računa da uvek pijete dovoljno vode.
  • Ograničite unos slatkiša, alkohola, ostavite pušenje. Jedite zdravo. U suprotnom ćete se buditi nadutih očiju i morati da smislite kako da sakrijete podočnjake.
  • Spavajte dovoljno. 8 sati sna, tzv beauty sleep, nije mit, probajte i uverite se. Dovoljno kvalitetnog sna je neophodan uslov za lice bez podočnjaka. Odricanje od sna šteti koži na više načina. Podiže nivo kortizola (hormon stresa), kožu čini sklonom upalama i otežava stavranje kolagena.
  • Naučite da upravljate stresom. Menopauza ne vol stres ni na koji način. Nedostatak sna, stres i stalni osećaj preopterećenosti  su recept za brzo starenje.

Neodermyl podstiče stvaranje kolagena u koži

Svi već znamo da je kolagen u koži struktura koja održava njenu čvrstinu. Avaj, kako vreme odmiče, kolagena je sve manje. Revolucionarno otkriće je Neodermyl, bioaktivna materija koja se ugrađuje u dobre kreme protiv bora i ostalih znakova starenja kože.

Menopauzu ćete najlakše prebroditi ukoliko ugađate sebi. To znači da ugađate i svojoj koži. Počastite je kremom koja sadrži Neodermyl. Jedna od njih je Neborela koju možete naručiti na istoimenom sajtu ili klikom na link: neborela.com

Koža lica u menopauzi traži zaštitu od sunca

Ukoliko provodite dosta vremena na suncu (mada se uvek treba štititi od sunca), u ovom dobu se na licu lako javljaju tamna mesta tzv staračke pege ali i veće površine zahvaćene hiperpigmentacijom. Ove promene se najčešće javljaju na licu, rukama, vratu i dekolteu.

Valjalo bi da stvorite naviku i nikada ne izlažete kožu sunčevim zracima bez odgovarajuće kreme sa zaštitnim faktorom. Idealno je da preparat za negu kože lica, vrata i dekoltea ima ugrađen SPF u sebi. Ukoliko nema, potreban vam je dodatni sunscreen preparat. Ukoliko ste već pazarili tamne fleke na licu, ne odustajte. Sve se može popraviti. Postoje preparati namenjeni uklanjanju tamnih fleka sa lica.

Vrlo važno za menopauzu, koža je već dodatno osetljiva. Krema za negu kože u menopauzi treba da bude prirodna. To znači da ne bi smela da sadrži agresivne hemikalije koje će dodatno izmučiti već osetljivu kožu lica. Pojedini biljni ekstrakti vrlo dobro deluju na sprečavanje nastanka i uklanjanje tamnih fleka sa kože. Sladić usporava vezivanje tamnog pigmenta za kožu. Ekstarkt biljke rabarbara sprečava prekomernu sintezu melanina u koži.

Potražite kremu za izbeljivanje tamnih fleka koja sadrži ove ekstrakte.

Pospešite cirkulaciju u koži

Cirkulacija, uvek bitna za blistavost i zdravlje kože. U menopauzi polako slabi, ali se da popraviti.

Bolja cirkulacija uvek znači više hrane za ćelije kože.

Pored pilinga, o čijoj smo važnosti već govorili, masaža lica je idealan način da dodatno prokrvite kožu.

Masaža ima raznih. Osim obične ručne masaže tu je Gua sha masaža, zatim zogan masaža lica ili bukalna masaža. Ovo su samo neke vrste. Ukoliko se zainteresujete sigurno ćete pronaći još neku. Bilo koja masaža lica, ne samo da čine da krv brže prostruji već ubrzavaju i protok limfe. Masažom se oslobađamo nadutosti. Najlepše je prepustiti se stručnjaku za masažu lica. Isto tako može biti interesantno naučiti različite tehnike masaže i primenjivati ih kada god poželite.

Drage moje,

Menopauza je definitivno vreme kada ćete shvatiti da dugujete sebi malo više vremena, nežnosti, pažnje,ljubavi. Nije smak sveta ako ste ušle u klimaks u pedestim godinama. On ne mora biti nužno loš ukoliko se prema sebi i svojoj koži odnosite na dobar način.

Nastojanje da očuvate mladalački izgled tokom menopauze samo je jedna u nizu malih stvari koje će vam život učiniti lepšim. Imate pravo da još dugo ostanete mlade i lepe. Ništa nije gotovo. Žurka tek počinje. Vaše je samo da se malo potrudite i obavezno dođete skockane i mlade.