Brzo i lako izvlačenje pramenova kod kuće

Brzo i lako izvlačenje pramenova kod kuće

Autor:

Čini se da pramenovi nikada ne izlaze iz mode i da će uvek biti atraktivni i moderni. Ono što je veoma važno je da izvlačenje pramenova možete raditi i kod kuće.

Možda vam se sada čini kao nemoguće, ali i te kako je moguće, čak i jednostavno.

Bez obzira da li je vaša kosa plava, smeđa ili crna, na svaku boju možete izvlačiti pramenove.

Kako izvlačiti pramenove kod kuće, a da bude isto kao i u salonu?

Uverićete se da je moguće, veoma lako, a posebno kada vidite rezultate na vašoj glavi.

Kako izvući pramenove kod kuće

Pramenovi u kosi daju poseban izgled i volumen kosi, što čini da kosa izgleda živahnije. Uz pomoć pramenova dobijate mladalački i blistav izgled. Tretman izvlačenja pramenova u salonu može biti veoma skup, ali srećom, postoji i drugo rešenje – pramenove je moguće raditi i kod kuće! Ovaj postupak ne samo da će biti jednostavniji, već i jeftiniji nego ikad.

Sada vam se sigurno čini da je to nemoguće, gotovo preteško za vas. Ali, nemojte lako odustajati.

Kako izvući pramenove i kako uraditi ovaj tretman?

Pripremili smo detaljan vodič za vas.

Prvi korak jeste odabir idealne farbe za vašu kosu . Osim farbe, u određenim situacijama, tj. u zavisnosti od nijanse koju želite, biće vam potreban i blanš za kosu. Međutim, da bi sve to postalo i ostalo lepo, uvek morate imate zdravu kosu. Čak i ako farbate samo pramenove, kosa se ošteti. No, ne brinite, jer kosa se može oporaviti i ponekad je lakše nego što mislite. Ako vas zanima kako, pročitajte Ivanino iskustvo. Ona je uspela da oporavi svoju oštećenu kosu koja je opadala i izgledala baš jadno. Sada ima gustu i lepršavu kosu koja brzo raste i kojom se ponosi.Njenu priču pročitajte na ovom linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Za boju je najbolje birati boju koja je za jednu ili dve nijanse svetlija od boje vaše prirodne nijanse kose. Previše svetlo može stvoriti neprirodni efekat.

Ako ste pre farbali kosu, kosa će samo posvetletiti izbeljivanjem. Ako je vaša kosa ofarbana sa kanom ili biljnim bojama, vašu kosu nećete moći da posvetlite.

Kada ste odabrali nijansu za vaše pramenove, dobro se pripremite i zaštitite kožu i odeću pre početka izvlačenja pramenova. Stavite peškir preko ramena ili ukoliko vam je jednostavnije, možeti iseći rupu na plastičnoj kesi za djubre i navući kesu  preko glave.

Nosite rukavice koje ćete svakako dobiti u pakovanju sa farbom  kako biste zaštitili ruke od boje. Zadnja stvar koju želite je kupatilo i odeća prekrivena bojom, zar ne?

U zavisnosti koju farbu koristite, tj. kog proizvođača, zavisiće i dodaci koje dobijate uz nju. Neke farbe čak u pakovanje stavljaju i češalj, kao dodatak.

Ukoliko je češalj veliki ili vam je nezgodno za korišćenje, savetujemo vam da probate sa četkicom za zube. Četkica za zube ima manju površinu, pa je samim tim lakša za korišćenje.

Pročitajte pažljivo uputstvo na farbi. Ono što je veoma bitno je da morate poštovati uputstva za korišćenje koja su ispisana na kutiji. Budite sigurni da sve radite kako treba.

Koji su načini izvlačenja pramenova?

Jedina stvar koju bi trebalo da uzmete u obzir jeste na koji način ćete izvlačiti pramenove kod kuće. Ako imate jako dugu ili gustu kosu, kapa možda neće biti najidealnije rešenje. Osim kape, za izvlačenje pramenove se koristi i folija. Ona se jednostavno prisloni ispod pramena kose, koji želite ofarbati, a zatim se nanese farba. Kada obojite pramen, umotajte ga u foliju.

Pre farbanja cele glave, kako biste bili sigurni da želite baš tu nijansu, isprobajte farbu na kraj kose da biste bili sigurni da će vam se na kraju svideti dobijen rezultat.

Pripremite boju. Pročitajte i strogo sledite uputstvo koje ćete dobiti uz farbu. Ovo je bitno, jer morate tačno znati koliko ide hidrogena, na koliko farbe, razmer je veoma važan,  a zatim promešajte.

Ako nikada niste farbali kosu, izbegavajte blanš i koristite trajnu boju. Blanš može oštetiti vašu kosu i posvetleti boju kose za više nijansi.

Nemojte koristiti blanš, ako želite da postignete prirodni izgled. Kada su sve pripreme gotove, možete krenuti u izvlačenje pramenova.

Kako izvući pramenove kod kuće?

Za krupnije pramenove radite sledeće:

Podelite kosu u četiri dela, pa svaki taj deo na još 3 – ukupno na 12 delova.  Kako je vama lakše i u zavisnosti koliko kose imate.  Zadržite pramenove sa šnalama.  Ovo je potrebno, jer svakako da ne želite da se obojeni pramenovi razmazuju sa delovima koji još nisu ofarbani. Svaki ovaj deblji pramen podelite 

Počnite sa farbanjem nekoliko centimetara udaljeni od korena i nanesite farbu od te tačke do kraja u vrlo tankim prugama. Što ste više razdredili boju po pramenovima dobićete prirodniji izgled, a ukoliko razmazujete gusto stvorićete prugast efekt.

Kada ste završili sa izvlačenjem pramenova, ostavite boju ili blanš na glavi kako je naglašeno na farbi, obično je potrebno oko 45 minuta. Što više vremena držite boju na glavi dobićete bogatiju i prirodniju boju. Ako koristite blanš, pazite na kosu da ne stoji previše da ne bi bila previše svetla.

Kada blanš stoji predugo na glavi, to može uzrokovati ozbiljnu štetu na kosi i onda ćete morati da preduzmete ozbiljne mere da oporavite kosu.

Ako niste sigurni koliko dugo da držite farbu na glavi, onda pratite uputstva koja stoje na farbi ili sami procenite, videćete kako se menja boja.

Nanesite toner, to vam je  opcija. Uz neke setove za posvetljenje dobićete i tonere što će vam pomoći u uklapanju sa ostatkom vaše kose. Ovo je vrlo dobra ideja. To vam može pružiti prirodniji, sjajniji ton. Ukoliko se toner ne nalazi u pakovanju za farbu, svakako ga možete kupiti posebno.

Kao i sve ostalo, važi isto pravilo – sledite uputstva.

Na kraju isperite boju. Dva puta operite kosu šamponom, koristeći balzam,  koji ćete dobiti u pakovanju za farbu, ako postoji. Dobro isperite balzam.

Osušite kosu fenom za kosu ili isfenirajte kosu, ako želite lepo oblikovanu frizuru. Možete je ostaviti da se osuši prirodno bez fena. Proverite vaše pramenove u ogledalu na prirodnom svetlu.

Ako vam se ne dopada boja nakon izvlačenja pramenova, možete dodati preliv.

Ako ste nezadovoljni i  stvarno vam se ne sviđa, nemojte padati u očaj. Naravno da možete otići kod frizera i ispraviti grešku.

Izvlačenje pramenova na foliju

izvlacenje pramenova

Kako izvući pramenove na foliju?

Vrlo jednostavno. Ova tehnika je sada postala veoma rasprostranjena, i najčešće se koristi u frizerskim salonima.

Za ovaj tretman kod kuće, potrebna vam je farba (boja koju ste odabrali), blanš, ukoliko želite svetlije tonove i aluminijumska folija. U zavisnosti da li imate kraću ili dužu kosu, da li želite deblje ili tanje pramenove, više ili manje, isecite aluminijumske foliju.

Dužina traka folije neka bude dužine kao pramenovi, pa i više.

Pomešajte u činiju farbu, uzmite jednu foliju i postavite ispod jednog pramena. Nanesite boju celom dužinom pramena, a zatim pramen uvijte u foliju. Kada ofarbate sve pramenove sačekajte da farba stoji oko 45 minuta na glavi.

Ono što je dobro, možete nakon nekog vremena odviti foliju i videti kako pramen prima farbu. U zavisnosti od nijanse, možete ranije isprati kosu ili ostavite da stoji duže na kosi.

Kada prođe vreme da je kosa lepo primila farbu, odvite foliju, i operite kosu šamponom dva puta. Nakon toga naneti balzam i nakon desetak minuta isperite.

Osušite kosu i uživajte u sopstvenom uspehu, jer ste dobili frizuru baš onakvu kao da ste izašli iz frizerskog salona.

Kapa za pramenove

Kako izvući pramenove pomoću kape?

Dužina traka folije neka bude dužine kao pramenovi, pa i više.

Kapa se ranije dosta često koristila, ali je već duže vreme, da kažemo izašla iz mode. U salonima, gotovo da se više i ne koriste, jer je folija preuzela svoj primat, pre svega zbog lakšeg korišćenja.

Ukoliko se u vašoj kući nalazi kapa za šatiranje, koju je davno koristila vaša mama, naravno da je možete iskoristiti.

Pomešaćete vašu farbu u činiju za farbanje. Pre toga, navucite kapu na glavu. Što se tiče kapa, ne bi trebalo da brinete, jer one sadrže u sebi elastina, tako da se lepo navlače i nemaju ni trunke labavosti u sebi. Lepo je navucite na glavu.

Ono što je bitno kod ovakvih pramenova, jeste da ne možete vi odrediti debljinu, obzirom da izvlačite kosu kroz postojeće rupice na kapi. Jedino što možete razrediti pramenove, dakle, ne morate iskoristiti baš svaku rupicu na kapi.

U ovom slučaju vodite računa da pramenovi budu simetrični, da bude isti broj i isto raspoređeni kako sa leve, tako i sa desne strane.

Kada je farba spremna, a kapa na glavi, najbolje je da koristite kukicu za heklanje. Hm, da li je imate kod kuće, pitate se? Pa sigurno da baka ima sačuvanu negde, jer je veoma praktična za ovaj tretman sa pramenovima. Jednostavno provucite kukicu kroz rupu i povucite pramen kose.

Kada ste izvukli pramen, koji se sada nalazi na kapi prefarbajte ga i tako učinite sa celom kosom.

Farbu ćete držati oko 45 minuta, a zatim skinuti kapu i oprati kosu.

Češalj za pramenove

Češalj za pramenove se izrađuje najčešće sa širokim zubcima. Prednost i značaj specijalnog češlja za izvlačenje pramenova je u sledećem: kada odvojite pramen kose, obično pramen bude gust, i možda previše debeo da bi na kraju kada je ofarban lepo izgledao.

Češalj ima široke zupce, lepo prođete kroz pramen, i on svojim širokim zupcima odvoji i da kažemo još usitni, stanji već ovojen pramen. Na ovaj način kada kosa primi farbu, i kada vaša kosa bude isfenirana, pramen jako lepo pada i boja ima prirodniji izgled.

Ovi češljevi su dostupni u svim specijalizovanim radnjama, a cene se skromne, od 200,00rsd za jeftinije.

Izvlačenje pramenova blanšom

Blanš se koristi za izvlačenje pramenova, u situaciji kada želite da posvetlite pramen do tri nijanse i više od svog prirodnog tona kose.

Izvlačenje pramenova blanšom se koristi jednostavno nanošenjem na pramen kose. Prilikom korišćenja blanša, topla preporuka je da se koristi preliv, jer oni daju prirodniji ton kosi. Ublažiće žutilo ili belilo, u zavisnosti kako kosa primi boju. Pročitajte i kako imati plavu kosu bez žutila.

Preliv se drži oko desetak minuta na kosi, a zatim se ispere.

Osim toga, blanš se najčešće koristi kod modernih ombre pramenova. Ombre pramenovi su najbolji za tamniju kosu, i izvlače se svetliji, tonovi, koji ne idu od korena, nego od polovine kose, do krajeva.

Ovi pramenovi daju jako lep prelaz i izgledaju prirodno. Pri tom veoma su popularni i pravi su hit poslednjih godina.

Izvlačenje pramenova na crnu kosu

Crna kosa je veoma zahtevna za pramenove, u zavisnosti da li želite pramenove na farbanoj crnoj kosi ili prirodnoj crnoj kosi.

Ukoliko je vaša kosa prirodno crna, biće lakše izvući pramenove, nego na farbanoj kosi.  Kada je reč o pramenovima, kod crne kose se ne preporučuju beli i plavi pramenovi, jer ovaj kontrast neće lepo izgledati, a osim toga neće biti skinuto dovoljno pigmenta, kako bi dobili željeni efekat i boju.

Kod crne kose, dobro je početi sa smeđim, bakarnim ili crvenim tonovima.

Kod prirodno crne kose, mogu se raditi veoma svetli pramenovi, ali će kontrast biti zaista veliki. Ukoliko to i jeste vaša želja, onda je to u redu, možete farbati kosu najsvetlijim tonovima.

Topla preporuka kod crne kose, jeste da nakon izvlačenja pramenova koristite preliv, koji će ublažiti ton farbe i dati mu prirodniji izgled.

Na vama je da izaberete koji metod želite koristite, da li će to biti kapa ili folija. U nekim situacijama, kada žene žele samo malu promenu u svom izgledu, bez nekog prevelikog truda i vidljivih znaka promene, koriste i sledeći metod.

Pomešajte farbu u činiju, a zatim umočite češalj u nju. Neka češalj bude sa širim zubcima, i tako češljajte kosu. Promena će svakako biti vidljiva, malo će osvežiti kosu, a vi ćete dobiti najtanje moguće pramenove.

Pramenovi na smeđu kosu

Brinete su uvek u trendu, a čini se da su  poslednjih godina posebno atraktivne. Međutim, ukoliko godinama ne menjate ništa, vremenom vam može dosaditi.

Izvlačenje pramenova je posebno dobro za dame koje imaju ravnu kosu, retku i tanku kosu. Ono što pramenovi postižu jeste volumen. Na smeđu kosu možete izvlačiti pramenove svih boja, od svetlijih nijasni do najtamnijih. Ako se odlučite za čokoladne pramenove, oni daju vašem izgledu mistični izgled.

Ako se odlučite za bele, ili veoma svetle pramenove, vaš izgled biće atraktivan, a pramenove koji su najbolji u ovoj kombinaciji su popularni ombre pramenovi.

Crveni pramenovi daju kosi interesantan look, a vašem celokupnom izgledu daju vatrenost i posebnu privlačnost.

Pramenove na smeđu kosu, izvlačite na foliju, jer je to najjednosatvniji proces . Ukoliko niste sigurni kako će pramenovi izgledati, možete farbu probati na mali deo kose, najbolje na krajevima.

izvlacenje pramenova

Plavi pramenovi

Plave pramenove možete dobiti sa i bez blanša. Boja zavisi od vaše nijanse kose i da li ćete na kraju koristiti preliv.

Plavi pramenovi su najatraktivniji, ali u isto vreme i najteži za održavanje. Ono što može da bude problem, jeste da se dešava da dobijete žućkasti ton. U tom slučaju se nanose prelivi, koji će ublažiti to žutilo i dati pramenovima potpuno prirodan izgled, a dobro je i da se upoznate sa ulogom ljubičastog šampona za kosu.

Plavi pramenovi su takođe dobro rešenje, ukoliko imate tanku kosu, jer pomoću pramenova dobijate volumen na kosi.

Možete probati i neke prirodne načine posvetljenja kose, kao što je limun. Sok od limuna ima prirodna svojstva izbeljivanja koja mogu dodati suptilne naglaske na kosu bez štetnih učinaka izbeljivanja. To vam je boja poput sunca u kosi.

Stisnite sok od limuna u malu posudu. Nanesite sok na delove vaše kose od korena do kraja pomoću četke, prstiju ili ukvasite kosu u činiju. Sedite na suncu 20-30 minuta kako biste aktivirali efekat izbeljivanja.

Ova metoda najbolje deluje na svetloj kosi, jer tamnija kosa može postati narandžasta.

Farbe za pramenove

Farbe koje možete koristiti za pramenove su raznovrsne. Ukoliko prvi put koristite farbu, najbolje je da se posavetujete sa frizerom ili da farbu kupujete u specijalizovanim radnjama.

Kada birate farbe za kosu gledajte da budu dugotrajne farbe. To znači da se ne ispiraju i ostaju trajne i nakon  velikog broja pranja,  da 100% pokrivaju sede i da kosa na kraju bude svilenkasta. Gledajte da ne sadrže sastojke koji mogu oštetiti kosu, njihovom dugotrajnom upotrebom, već da kosa zadrži prirodan sjaj i volumen, nakon izvlačenja pramenova.

Ukoliko niste sigurni u farbe, probajte i sa čajem od kamilice. Ako ste crnka i tražite samo lakše tonove, pokušajte sa čajem od kamilice dok ne vidite željeno dejstvo.

Skuvajte čaj, ostavite da se ohladi. Nakon toga pokvasite celu kosu ovim čajem. Zatim se opustite  i “farbajte” na suncu.

To neće drastično promeniti boju vaše kose – samo će dodati neke prirodne tonove. Takvi pramenovi bi trajali do dve nedelje.