Profesionalna nega kose: Istine i zablude!

Profesionalna nega kose: Istine i zablude!

Da li je profesionalna nega kose toliko drugačija od obične? Da li su skuplji, profesionalni preparati za negu kose toliko bolji ili nas samo obmanjuju? Kada zaista morate otići profesionalcu vam sredi kosu? Saznajte!

Drage moje, nema jutra da ne pomislim da sam se trebalala udati isključivo za frizera. Nešto ne pamtim da sam sabrala mnogo dana kada je moja kosa izgledala baš onako kako sam zamislila.

Ukoliko ste se vi “dobro udale” ili prosto imate sreće sa kosom slobodno preskočite ovaj tekst. Ovo je priča za nas čija se frizura najbolje opisuje onom narodnom ”Svaka dlaka svoju politiku vodi.”

Šalu na stranu! Pokupovale ste sve što vam sa reklama zdušno savetuju: šampone, regeneratore i ovo za sjaj i ono za volumen…pa opet kosa vas ne sluša. A kada odete u frizerski salon, sve se kockice odjednom slože na svoje mesto i dobijete frizuru kakvu ste želeli.

Za vas, a i za sebe, istražujem bitne cake vezane za profesionalnu negu kose i poredim sve sa negom iste kod kuće.

Nekako, kada odete frizeru, ma u kakvom stanju da je vaša kosa, dobijete ono što vam kod kuće nikako ne polazi za rukom.

Ja obično kažem da je najbolje da svako radi svoj posao: ja da pišem, a frizer da šiša, farba i …ma da ukroti ovo moje gnezdo na glavi i od njega napravi frizuru koja će potrajati bar tri dana.

I zaista, profesionalna nega kose uvek učini da nam kosa ima sjaj, poslušno zauzima željeni oblik, glatka je, svilenkasta i ima volumen.

Ovo ne treba da vas čudi.

 Sama reč “profesionalno” znači da je onaj ko se o vašoj kosi brine u salonu, završio određenu školu gde je naučio mnoge bitne činjenice o kosi koje vi i ja ne znamo.

Irena je mislila da može da bude sama svoj majstor kada je farbanje i blajhanje u pitanju. Na žalost, naučila je na teži način da ne može tek tako da stavi bilo šta na kosu. Kosa joj je postala očajna – suvih krajeva, puna peruti i opadala je. Rešila je to jednostavno i prirodno i svima preporučuje da probaju njen savet. Kosa joj je sada lepršava i sjajna! O čemu se radi, pročitajte u njenom ličnom iskustvu koje se nalazi na ovom linku.: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Šta je to što profesionalnu negu razlikuje od regularne nege?

Profesionalnu negu od one regularne, samonege kod kuće razlikuje znanje, preparati za negu i profesionalni alati.

profesionalni frizer

Već smo rekli da je vaš frizer završio odgovarajuću školu. Ovaj podatak uzmite sa rezervom, jer na svakom ćošku imate po frizerski salon u kome su zaposleni prošli tromesečni kurs šišanja i o vašoj kosi ne znaju mnogo više od vas samih. Kod njih možete ići na brzinsko feniranje. Međutim, kada želite profesionalnu negu kose koja podrazumeva farbanja i druge hemijske tretmane, oporavak oštećene kose i slično, uvek izaberite ozbiljnog frizera.

Hoću da kažem da nije svaki frizerski salon, salon za profesionalnu negu kose.

Pravi profesionalci znaju sve o strukturi kose. Znaju kako određeni tip kose podnosi farbu ili blanš. Ozbiljan profesionalac neće pristati da vam uradi minival ukoliko postoji rizik od oštećenja kose. Svakako, profesionalna nega kose je uvek urađena kvalitetnije nego kada sami negujete kosu. Ma koliko da smo spretni, većinu stvari sa kosom jednostavno fizički ne možemo sami dobro obaviti jer veći deo kose nam je iza leđa.

Preparati koji se koriste za profesionalnu negu kose su drugi važan činilac koji odvaja profesionalnu od svakodnevne nege kose.

Sigurno ste primetili da vaš frizer zastupa određeni brend i da su svi preparati u njegovom salonu iste marke. To su profesionalni šamponi, regeneratori, pakovanja, farbe za kosu i sve drugo što je potrebno za savršenu frizuru.

S tim u vezi, pitam se po čemu se razlikuju profesionalni preparati od onih standardnih koje kupujemo u drogerijama.

Nega kose zna da bude skupo i zamorno iskustvo. Izuzmemo li troškove za šišanje i farbanje kose, ostaje nam da kupimo desetine šampona za suve krajeve, farbanu kosu, za volumen, suvu kosu, za jačanje korena…. 

Ukoliko vam je kosa problematična na bilo koji način, možete upasti u začarani krug kupujući sve nove i nove proizvode. Zapravo niste ni svesni da često svojoj kosi činite više štete nego koristi.

Da li su profesionalni šamponi zaista bolji i zašto?

Izbor šampona i regeneratora zavisi od potreba vaše kose. Ipak lažu vas oni koji kažu da su pronašli svoju savršenu kombinaciju šampona i regeneratora i da više ne žele da isprobaju ništa novo.

Šamponi su se prvi put na tržištu pojavili 30-ih prošlog veka.Pre toga većina je za pranje kose koristila sapun. Kako vam se čini da isprobate? Pročitajte, pisali smo o pranju kose sapunom

Šamponi su specijalno dizajnirani za uklanjanje prljavštine i sebuma sa kose i kože glave.

Sebum je prirodna voskasta materija koju koža glave proizvodi. Prisustvo sebuma ima zaštitnu funkciju. Sve dok ga imamo tačno onoliko koliko je potrebno sve je u redu. Kada lojne žlezde luče previše sebuma, kosa je masna i prljavština se lakše lepi za nju.

Međutim, ukoliko šampon ukloni previše sebuma sa kose i kože glave kosa ostaje suva i zamršena. Tada posežemo za regeneratorom koji delimično ublažava načinjenu štetu.

Izazov za proizvođače šampona je proizvodnja preparata koji će ukloniti tačno onoliko sebuma da bi kosa nakon pranja bila čista, ali ne i suva.

Generalno u supermarketima možemo kupiti dve vrste šampona; terapeutske i neterapeutske-standardne. Na ove druge mislimo kada pričamo o šamponima. Zadatak im je da uklone sve nečistoće sa kose i kože glave zajedno sa nakupljenim sebumom. Kosa nakon šamponiranja treba da bude lepa, mirišljava i sjajna.

Terapeutske šampone biramo kada imamo problem sa kožom glave kao što je perut ili psorijaza.

Neki od ovih šampona se uzimaju na recept dok se drugi kupuju u slobodnoj prodaji..

Profesionalni preparati u sebi sadrže kvalitetnije sastojke.

Generalno i šamponi iz dragstora i profesionalni imaju iste osnovne sastojke  kao što su voda, deterdženti, regenerativne materije. Međutim, kvalitet i količina aktivnih sastojaka varira

Iako ćete na poleđini bočice videti približno iste nazive sastojaka, profesionalni proizvod sadrži kvalitetnija sredstva za uklanjanje nečistoća i regeneraciju. Uz to profesionalni šamponi sadrže više sasatojaka koji čuvaju zdravlje i sjaj kose.

Profesionalne farbe za kosu bi trebalo da su nežnije za kosu, a postojanije nakon farbanja. Tu su i profesionalna pakovanja za oporavak suve i oštećene kose.

Šamponi kupljeni u supermarketu se razlikuju od dosta skupljih profesionalnih šampona koji se upotrebljavaju u frizerskim salonima. Najveća razlika je u ceni mada zaiste neki profesionalni šampon sadrže prirodne i organske sastojke. Oni takođe ne bi trebalo da sadrže sulfate. Mada se sulfati sve više izbacuju i iz konvencionalnih šampona. Naime kompanije rade istarživanja i izbacuju one sastojke koje kupci više ne žele u svom šamponu.

Profesionalni brendovi prelepo mirišu, a kosa je baš sjajna nakon pranja jednim ovakvim preparatom.

Odluka da li da potrošite mnogo novca na proizvode za negu kose je vaša lična stvar. Samo treba da znate da vrlo često i profesionalne i konvencionalne šampone proizvode iste kompanije.

Prirodni preparati za profesionalnu negu kose

Ovde sada dolazimo do treće grupe proizvoda koja je relativno nova i još uvek prilično u senci poznatih brendova koji izdvajaju ogromna sredstva za marketing.

Reč je o prirodnim preparatima za profesionalnu negu kose.

Prirodni preparati za negu kose su oni proizvodi koji su nastali na temelju ubeđenja da su hemikalije ma koliko lepo mirisale i ma koliko dobro da su izreklamirane, štetne za kosu.

Uvek kažem da neki divni ljudi uzimaju najbolje lekovite i korisne sastojke iz prirode i kombinuju ih u vrlo funkcionalne, svrsishodne i lekovite šampone, regeneratore, prirodna pakovanja za revitalizaciju oštećene kose. Vi to možda ne znate ali i ovi brendovi imaju i šampon za brži rast kose i onaj protiv peruti i za sjaj i za volumen. Razlika je u tome što vas vrlo često nekoliko efekata čeka u samo jednoj bočici. 

Profesionalna ili prirodna nega kose?

Pogađate i sami, najbolje je profesionalno a prirodno.

Kada se udruže znanja frizera sa preparatima bez štetnih hemikalija dobijamo idealan spoj za blistavu kosu kao iz snova. Poroverila sam, postoji nekoliko salona koji nude usluge prirodnih tretmana uglavnom za jačanje kose. Ipak, prirodni preparati sve više dobijaju svoje mesto koje zaslužuju u beauty industriji. Nadajmo se da će prirodna nega kose uskoro biti uobičajena pojava u boljim salonima. Do tada, pitajte svog frizera da li koristi prirodne preparate. Ukoliko ne, predložite mu da uvede tu praksu i da to dobro izreklamira. Svi će imati koristi.

Profesionalni alati za negu kose

I ovo je važna stavka koja razlikuje profesionalnu negu kose od kućne.

Ako se pitate zašto vam feniranje nikada ne daje isti efekat kao kod frizera odgovor, pored veštine i kvaliteta preparata leži i u alatu. Vi realno kod kuće imate jednu do dve četke koje brzo propadnu a vas mrzi da ih zamenite. Frizer ih ima na desetine.

Frizer ima nekoliko fenova koji su snažniji imaju boje usmerivače. Uz to on zna kako se pravilno suši kosa a da je vrelina fena ne ošteti. Isto je i sa svim drugim zahvatima na kosi izuzimajući pranje. Uvek vam kod kuće nedostaje po nešto. Za pramenove su vam potrebne specijalne kape i još neke sitne alatke. 

Neke tretmana kao na primer nadogradnju kose, mezoterapiju i slično, ne možete uraditi osim u salonu. 

A tu je i ovo!

Profesionalne farbe za kosu

Drage moje budimo  iskrene, farbamo se svi. Vrlo mlade devojke se farbaju iako za tim nemaju nikakve potrebe, ali to je već tema za drugu priču.

profesionalni tretman kose

Vrlo je lako obojiti kosu uz minimalno ulaganje. Tuba farbe iz dragstora i mala pomoć drugarice i već ste učinili nešto sa svojim izgledom. Možda ćete u prvom trenutku biti zadovoljne. Nakon izvesnog vremena i nekoliko farbanja shvatićete da sa vašom kosom nešto nije u redu.

Imajte na umu:

Profesionalni frizeri su završili odgovarajuću školu za to što rade. Ni jedan frizer ne bi mogao da leči pacijente, predaje u školi ili vodi kompaniju, vi to možete. Zašto mislite da vi možete kvalitetno obaviti posao frizera. Oni znaju sve o poroznosti, gustini i elastičnosti vaše kose. Znaju i da prepoznaju koji je vaš tip kose. Isto tako umeju da procene kako će vaša kosa primati farbu i znaju kako da iskombinuju više nijansi da bi na vašoj kosi dobili baš onu boju koju vi želite.Uz to oni koriste profesionalne farbe za kosu.

Glavna razlika između farbe za kosu iz drogerije i profesionalne farbe za kosu je što je ova prva već upakovana : farba plus razvijač i vi samo treba da ih pomešate. U salonu , frizer ima veću slobodu kombinovanja, mešanja i pravljenja razmera i radi to prema potrebama svake kose ponaosob. 

Frizer prvo testira kvalitet kose i na osnovu toga zna kako će odreagovati na određenu boju. Zna kako treba da kombinuje nijanse da bi dobio željeni rezultat.

Frizer zna koja jačina razvijača mu je potrebna za vaš kvalitet kose. On može da pomeša onoliko nijansi koliko je potrebno dok vi kod kuće imate jednu tubu u koju prema uputstvu sipate ceo razvijač. Proizvođač tu farbu nije spremio za vas već za bilo koga. Uz to na farbama iz drogerije svako malo vidimo oznaku „new formula“. U nastojanju da poprave kvalitet svojih proizvoda oni im stalno menjaju formulacije. To dalje implicira da nemate pojma kakav ćete rezultat danas dobiti sa farbom koja vam je prošli mesec lepo obojila kosu.

Nakon izvesnog vremena kosa koja se farba kod kuće počinje da liči na staru periku. Profesionalno farbana i negovana kosa bi i dalje trebala da bude zdrava sjajna i lepa.

Kome je potrebna profesionalna nega kose?

Ukoliko farbate ili na drugi način hemijski tretirate kosu, vi ste svakako kandidat za profesionalnu negu kose ili bar treba da birate profesionalne preparate.

Deterdženti lošeg kvaliteta u šamponima iz drogerija isušuju kosu i od njih farba bledi. Ovo će vas vrlo brzo dovesti u stanje da vam je kosa opuštena, beživotna a boja kose isprana. 

Farbana kosa je sklonija isušivanju i drugim oštećenjima i uvek joj je potrebna dodatna nega.Ukoliko se već farbate, uložite još malo sredstava u profesionalni šampon i regenerator kako bi vam kosa bila zdravija a boja postojanija.

Ukoliko želite minival, ombre, pramenove ili ekstenzije opet idite proverenom profesionalcu. Uvek razmišljajte na duže staze. Možda u prvom trenutku i dobijete solidan rezultat radeći sami, ali nikada nećete biti sigurni da li ste na neki način naudili svojoj kosi. Ovo ćete svakako ubrzo saznati ali tada će štetu biti teško ili nemoguće popraviti.

Ukoliko vam je kosa ekstremno suva, ispucala, opuštena i bez sjaja a pri tom pojačano opada, savet je da tada prvo zakažete posetu trihologu a nakon toga negu i oporavak svoje kose prepustite profesionalcu.

Profesionalna nega kose: iskustva

E sada, sve ovo rečeno nema veze ako realna iskustva kažu drugačije, a kažu sledeće:

Jedni tvrde da su profesionalni preparati mnogo bolji od regularnih. Druge dame tvrde da tu i nema neke razlike.

Uglavnom sam shvatila da njihova iskustva zavise od stanja kose. Kosa koja je izmučena toplotom i hemijskim tretmanima zaista traži kvalitetnije proizvode. Ukoliko sami kupujete profesionalne šampone vodite računa – često su jako koncentrovani i treba ih razblažiti kako vam ne bi isušili kosu. Takođe, ne odgovara svima svaki brend. Neka iskustva sa profesionalnom negom su bila negativna usled brenda koji taj salon koristi, kada bi se otišlo drugom majstoru koji promoviše drugog proizvođača sve bi bilo u najboljem redu.

Moj zaključak: Profesionalna nega kose ima smisla i nije ista kao ona kod kuće. Ono što ipak možete sami jeste da  izbegavate štetne hemikalije koliko god možete, negujete odnos poverenja sa svojim frizerom i budete nežni prema svojoj kosi.