Najbolji kolor šampon i šta ga razlikuje od farbe!

Najbolji kolor šampon i šta ga razlikuje od farbe!

Kolor šampon je idealan ako želite kratkotrajnu promenu boje kose. U čemu se razlikuje od farbe i koliko traju rezultati? Demistifikujemo ovaj proizvod u nastavku.

Nikada lakše do sada nije bilo menjati i stilizovati spoljašnji izgled. Toliko toga na tržištu je dostupno korisnicima, da se mnogo puta i zateknemo izgubljeni u priči kada želimo da odaberemo određeni proizvod za negu tela ili lica.

Većina žena, kada pravi neku životnu promenu, menja svoju frizuru. Ponekad drastično skrati kosu i promeni joj oblik, a još češće se promena svodi na menjanje boje, tj nijansiranje kose. Malo ko u tim momentima brine o tome da li će se kosa oštetiti ili ne i koliko će teško biti vratiti se na staro.

Upravo to je ono na šta želimo danas da skrenemo pažnju! Osim jakih farbi za kosu koje su, u zavisnosti od kvaliteta i jačine vlasi, ponekad i mnogo agresivne, postoji i blaža varijanta, a to je upravo kolor šampon.

Šta je kolor šampon?

Sam naziv i otkriva o kakvom se preparatu govori.

Kolor šampon je u stvari šampon koji se nanosi direktno na teme glave. U sebi sadrži boju ove ili one nijanse koja je dovoljno jaka da prekrije prirodnu boju vlasi, a ipak nedovoljno jaka da ošteti i pokvari kvalitet kose.

Može se koristiti u slučajevima kada želite kratkotrajno da promenite boju kose ili da eksperimentišete dok ne pronađete nijansu koja vam odgovara i odlično pristaje.

Ima i onih šampona koji su vrlo slični klasičnim farbama za kosu. Rastvaraju se u hidrogenu pa se nanose i ispiraju. Razlika je samo u dužini trajanja rezultata.

Efekat kolor šampona nakon prvog nanošenja traje najviše tri nedelje.

U nekim slučajevima i kraće, u nekim možda i malo duže, a to naravno zavisi i od vrste i proizvođača samog kolor šampona. Upotreba ovog šampona, posebno se preporučuje osobama sa suvom kosom i suvim krajevima, jer će samo na taj način dobiti drugačiju boju, a oštećenje se neće produbiti. Vi koje želite da sačuvate lomljive krajeve, rešenje je tu! Naravno, mogu ga koristiti svi, bez obzira koji tip kose i kože imate. Ovo pod uslovom da se ne farbate često, jer nije baš da je ovo eliksir za kosu i kožu glave. Samo su neke varijante manje agresivne.

Kolor šamponi su dobri za promenu, ali nije boja jedino što čini lepu kosu. Naprotiv, kosa je najlepša kada je zdrava i kada ne opada.  Irena, je imala ogromne probleme sa kosom koja se mnogo mastila i opadala. Više nema taj problem. Kosa joj je sada sjajna, jaka i zdrava iako je farbana. I vi možete vašu kosu vratiti u život kao i ona – lako i prirodno.  Na koji način, saznaćete iz iskustva koje je podelila sa nama, a koje je na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Ona danas bira blage farbe za kosu, jer ne želi da opet prolazi kroz oštećenja, opadanje i perut u kosi.

Postoje ona pakovanja kolor šampona bez amonijaka i oksidanasa, koji su obogaćena uljima i osim što štede kosu, hrane koren i pružaju adekvatnu zaštitu od loših uticaja i spoljašnjih vremenskih uslova. Oni čine da kosa bude sjajna i mekana na dodir. Velika koncentracija prirodnih ulja doprinosi i nezi kose.

Pakovanja kolor šampona bez amonijaka su napravljena za one koji imaju problem tanke i retke kose, a osim što nisu zadovoljni kvalitetom, ni boja ima nije po odgovarajućoj meri.

Kod odabira nijanse kolor šampona za kosu, nećete pogrešiti ako se bazirate na sličnu svojoj, samo joj dodate jednu notu više.

Ukoliko pak želite drastično da potamnite, takav efekat će vam poći za rukom tek posle nekoliko upotreba kolor šampona. Nešto je teže ako želite drastično da posvetlite kosu. U te svrhe vam treba prvenstveno blanš koji, loše upotrebljen, može da dovede do hemijskog šišanja kose.

Kolor šampon vs farba za kosu

Svi vi koji ste sada klikom na ovaj tekst posegli da bi rešili neke nedoumice, znamo šta je glavno pitanje koje vas proganja i muči.

kolor šampon upotreba

Pitate se kakva je to bitna razlika koja se pravi između obične farbe za kosu i kolor šampona? 

Šta ima lošiji uticaj, šta duže traje i koliko često sme da se upotrebljava?

Krenućemo od prve zagonetnosti.

Glavna i najbitnija razlika između ova dva preparata je u njihovom sastavu.

  • Obične farbe za kosu u svom sastavu sadrže visok procenat hemijskih preparata, sulfata i hidrogena koji je uostalom i glavni krivac kada je oštećenje kose u pitanju. Što je jača koncentracija hidrogena, to će se kosa vise oštetiti, tj izgoreti.
  • Kolor šampon ne sadrži ove sastojke, on je sačinjen od blagih umirujućih preparata koji su tu trenutno i vremenom blede i ispiraju se. Kolor šamponi ne sadrže aditive kao farbe za kosu i samim tim se smanjuje mogućnost njenog oštećenja. Kao što sam i napomenula,  ne sadrže hidrogen, ili ako ga sadrže, to je veoma mala koncentracija, koja se nalazi u rastvaraču boje. Ovakvi šamponi daju kosi baršunast izgled i sjajan efekat.

Na osnovu iznetih činjenica o sastavu jednog i drugog preparata, možemo logično zaključiti da obične farbe za kosu imaju značajno lošiji uticaj na zdravlje kose i kože glave od kolor šampona, tako da smo odgovor na drugu zagonetnost u hodu razrešili.  

Ako baš želite da se farbate, evo kako odabrati farbu za kosu.

Što se tiče postojanosti i dugotrajnog efekta, u zavisnosti od proizvođača koji izaberete, zavisi i kvalitet preparata. Uvek ima onih koji se po nečemu ističu, a to ćete adekvatno rešiti ukoliko isprobate više njih.

Moramo da nagovestimo, da postoji i onaj efekat da je sve individualno i da nikada ne može isti efekat na dve različite osobe da se postigne. Veliku ulogu u tome igra pigment koji svako od nas ima različit!

Možda je za nekoga važno da istaknemo da se crna i crvena boja kolor šampona najbrže ispira, kao i da svetle boje podmlađuju, te ako se još uvek dvoumite u koju boju da se ofarbate, nadamo se da smo malo pripomogli.

Neki opšti savet je, da pre nego što nanesete kolor šampon, odradite pranje kose nekim prirodnim šamponom, jer se efekat bojenja podstiče kada je čista kosa u pitanju.

Ovo je još jedna bitna razlika između farbe i kolor šampona.

Postoji mit da se farba bolje “prima” kada je boji prljava kosa, dok je sa kolor šamponom potpuno suprotno, kosa treba da je čista.

Koliko traju efekti kolor šampona i kako se upotrebljava?

Kada koristimo boje za kosu, jasno nam je da, s obzirom da kosa svakodnevno raste, moramo često i da je bojimo, da ne bismo došli u situaciju da izgledamo zapušteno i neuredno. Kod ovako tretirane kose, treba da znamo da je čeka ispiranje i bleđenje boje. Efekat kolor šamponaje kratkotrajan, što može biti idelna kombinacija ukoliko želite brze rezultate. Češćim pranjem kose, kada ga jedanput nanesete, najduže će ostati na vašoj kosi do tri nedelje, a neretko i kraće.

Obično je to oko nedelju do deset dana. 

Kolor šampon postoji u orginalnom pakovanju u kojem je smeštena boja u prahu, razvijač boje i rukavice, kao sastavni i obavezni deo svakog preparata.

Upotreba kolor šampona

Njegova upotreba je veoma pojednostavljena. Svodi se na direktno nanošenje šampona na kosu, tj kožu glave. Prstima se celokupna sadržina razvuče po kosi i ostavi da deluje oko pola sata. Nakon te kraće pauze, sledi podrazumevano ispiranje boje, šamponom i dodatna nega, pakovanjem za kosu.

Ukoliko još uvek ne koristite pakovanje, odmah počnite, dosta delotvornih stvari će učiniti za njen oporavak. Možete ga čak i napraviti u kućnoj varijanti, a za to će vam biti potrebna samo dva sastojka:

Ova dva sastojka pomešajte u razmeri koja odgovara dužini vaše kose i ostavite da deluje nekih 15 minuta. Nakon ispiranja, a prilikom češljanja, primetićete razliku na bolje.

Ako vam se boja ne dopadne, ne očavajte jer će se relativno brzo skinuti. Ipak, nije loše da znate da postoji i skidač boje za kosu.

Kolor šampon za sedu kosu

Obično se seda kosa vezuje za broj godina, zato u startu moramo da demantujemo ovu tvrdnju. Nipošto nije pravilo da se sede vlasi pojavljuju kod starijih osoba. Pojava sedih se direktno vezuje za stvaranje melanocita koji usled više različitih faktora nisu u mogućnosti da stvaraju pigmente. Zato i govorimo da se sede pojavljuju još i pre tridesete godine i veoma frustrirajuće mogu da utiču na samopouzdanje osobe koja ih ima. Baš iz tog razloga se sve češće odlučujemo da sakrijemo takve promene, iako one ponekad znaju da budu i jako sexy i privlačne, pogotovo jer su drugačije od ostalih.

Različitost je ono što nas izdvaja iz mase, zato ne hrlite da kopirate trendove, već budite u svom trendu, sada i uvek!

Ukoliko se pitate, da li je kolor šampon dovoljno snažan da pokrije sede, mi vam dajemo odgovor. Jeste! A znate li zbog čega? Zato što je za pokrivanje sedih vlasi uvek bitnija veća količina boje, nego količina hidrogena, a to je upravo ono što kolor šampon u svom sastavu i sadrži.

Seda kosa uglavnom deluje beživotno i bez sjaja, a kolor šampon će joj upravo to pružiti. Zato ne odugovlačite, ako imate sede, kolor šampon je rešenje koje vam je potrebno.

Kolor šampon za muškarce, da ili ne?

Viđali ste najčešće, po fudbalskim utakmicama, da muški rod voli da eksperimentiše sa bojom svoje kose.  Da li to rade iz estetskih ili neestetskih razloga, ostaje nam da nagađamo, ali ono što pouzdano znamo je, da se sve veći broj muškaraca opredeljuje za ovaj vid podmlađivanja i nege. Kako bi zadržali mladalački izgled, u stanju su da se podvrgnu i botoks metodi, a o bojenju kose ni da ne govorim.

kolor šampon za muškarce

Na ulicama grada možete sresti osobe i od 70 godina koje i dalje nemaju niti jednu sedu dlaku na glavi. Upravo taj efekat postižu upotrebom kolor šampona. I ne samo oni, već i naši ljudi farbaju svoju, uglavnom sedu kosu kolor šamponom, iz razloga jer je najprilagođenije rešenje, koje ne zahteva mnogo truda i pažnje. Ovo naravno ima smisla samo kod muškaraca koji nemaju problem sa opadanjem kose. U suprotnom samo još više produbljuju problem. Gubitak kose odnosno androgena alopecija  je veći problem od sede kose kada su muškarci u pitanju.

Postoje formulacije kolor šampona koje su patentirane isključivo za bojenje muške kose i lako su dostupne svima. Mogu se naći u većim drogerijama i trgovinama kozmetike, kao i apotekama koje su bolje opremljenje. Cene su različite, u zavisnosti od proizvođača koji ih pravi, ali se uglavnom kreću od 250 do 700 rsd.

Najbolji kolor šampon

Koji brend odabrati ? Ovo je lista najboljih kolor šampona koji se mogu naći kod nas.

  • Still Popart kolor šampon – sličan je farbi. Rastvara se hidrogenom. Traje kraće od farbe a nijansi ima zaista puno. Lako je dostupan, ima ga i poznatijim marketima i drogerijama. Ovde ćete naći prirodne boje, ali u nekim malo neobičnijim nijansama. Cena mu je oko 270 rsd.
  • Marion kolor šampon u kesicama – u pitanju je proizvod sličan klasičnom šamponu za pranje kose. Utrljate ga u kosu kao šampon, pa isperete posle nekog vremena. Rezultat traje najviše 8 pranja. Cena mu je oko 150rsd
  • Cameleo kolor šampon bez amonijaka – zdravija varijanta farbanja kose koja pruža efekat koji traje 4-6 pranja. Cena je oko 80 dinara, a koristi se kao klasičan šampon.
  • Joanna color sprej – Namenjen je za farbanje svetlijih boja kosa u pastelne nijanse. Efekat traje oko 3 dana.
  • Helenton kolor šampon – domaći proizvod, jedan od starijih i poznatijih preparata ovog tipa. Izbor nijansi je skormniji. Razvija se hidrogenom kao farba. Cena mu je oko 150 rsd.
  • Ehoton kolor šampon – takođe jedan od onih za koje su čule i vaše mame i bake. Često ga i koriste žene koje imaju sedu kosu, da joj daju specijalan srebrkanst ton i sjaj. Cena mu je oko 260 rsd.

Iskustva korisnika kolor šampona

Odvajkada znamo da nešto što je provereno i isprobano, to je verovatno i dobro. Hajde da ne narušimo mit i vidimo šta kažu oni koji su isprobali kolor šampon.

Nevena, 30 godina

„Kolor šampon sam probala prvi put kada sam bila na ekskurziji u srednjoj školi. Bila sam jako mlada i s obzirom da mi roditelji nisu dozvoljavali klasično farbanje, iskoristila sam priliku kada sam bila van kuće i isprobala kolor šampon. Kupila sam neki najjeftiniji na kom sam pročitala da se brzo ispira. I da, želja me je minula, na par dana sam dobila boju koju sam htela, a i ujedno se ona i veoma brzo skinula, tako da nisam morala da se pravdam. Želja mi je bila da na ekskurziji budem drugačija od svih i u tome sam i uspela. Sada, nakon skoro 15 godina ja i dalje koristim kolor šampon, i sa njim postižem sve što poželim. U trenu sam plavuša, u drugom sam brineta, u trećem crnka, a moja kosa je očuvana, blistava i sjajna. Ono što mi je zaista zadovoljstvo kada je upotreba kolora u pitanju, je to da me ne obavezuje da moram striktno na 20 dana da se farbam. To činim kada poželim i kada ugrabim svoje vreme za maštu i eksperiment.

Moja topla preporuka ide u pravcu kolor šampona, probajte i vi, nećete se pokajati! “

Ono što treba da nam bude vodeći faktor kada je u pitanju nega, su preparati na prirodnoj osnovi, jer je najvažnije da sačuvamo, a ujedno i negujemo zdravlje, kako iznutra, tako i spolja.

Svaka žena, a i muškarci bi trebalo da odmore svoju kožu i kosu od gomile preparata koji su puni hemikalija i ujedno je i oštećuju i početi sa korišćenjem prirodnih preparata i prirodne kozmetike, a u sve u cilju da pripomognemo oporavku oštećenih delova.

S tim u vezi, možemo slobodno govoriti i značaju održavanja nege kose, koja ustvari i predstavlja lepotu svakoga od nas. Samo je negovana i zdrava kosa lepa kosa, zato prestanimo da je oštećujemo i pretrpavamo kojekakvim preparatima, misleći da će biti lepša i sjajnija. 

Na mnoge nedoumice smo vam gore dali odgovore, na vama je da li ćete naše savete usvojiti ili ne.