Opadanje kose od farbanja nije mit! Sprečite ga!

Opadanje kose od farbanja nije mit! Sprečite ga!

Dešava li se i vama opadanje kose od farbanja? Ako spadate u ovu grupu, onda nije loše da se informišete šta možete učiniti kako biste maksimalno sprečili da vam se ovako nešto desi. Saveti su u nastavku.

Mnoge žene godinama izbegavaju farbanje kose, uprkos tome što počinju da sede, pre svega zato što se boje da će farbanje u mnogome uništiti njihovu kosu. Bojimo se mnogih stvari, ali jedna od najvećih bojazni je da kosa počne usled farbanja da nam opada.

Svi oni koji se farbaju, znaju da u ovome ima istine. Posle početnog sjaja i lepote kose koju farbamo, ako se kosa ne neguje adekvatno, ona počne da se kida i lomi, da bude slaba. To ne mora da bude strašno, ali i može, ako se ne pobrinete za to da sprečite oštećenja od farbanja.

Kao i prilikom drugih stvari, i ovde treba uložiti trud. Kosa može biti lepa samo ako joj posvetimo dovoljno vremena i pažnje. Preparati koje koristimo su od izuzetnog značaja, zato i tu treba biti jako izbirljiv.

Mnogi od njih samo kamufliraju problem i to je najčešća zamka u koju upadamo. Ako želimo da problemi sa kosom budu rešeni, onda moramo da se borimo pravim sredstvima. Sara je pronašla sredstvo koje je njenu kosu preporodilo. Nakon što je kosa opadala nakon farbanja, tražila je spas za nju i našla je! Kosa joj je opet jaka i bujna i srećna je jer je nije izgubila. Možda vam njeno iskustvo pomogne da i vi oporavite kosu koja pojačano opada posle farbanja. Pročitajte njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Postoji li veza između farbanja i opadanja kose ili je to samo mit?

Iako danas ima toliko farbi za kosu, od kojih možete da proberete ono što vam odgovara, svaka od njih se temelji na hemijskim supstancama, koje uz pomoć hemijske reakcije čine da se boja vaše kose promeni.

Sve boje rade na principu istanjivanja dlake. Hidrogen je tu da kosu posvetli, a boja da biste dobili željenu nijansu kose. U najvećem problemu su oni koji bi hteli da naprave naglu promenu boje kose. To nije nimalo lako. Potrebno je da skinete svoju boju i da onda vaša kosa prihvati neku drugu farbu.

U najvećem problemu su plavuše. Da bi im kosa dobila bleđu boju, one ponekad moraju da prođu pravu torturu, od blajhanja kose, preko korišćenja najjačih hidrogena, koji treba da dovedu do željene plave boje.

Opadanje kose nakon blanša je vrlo često

Kažu da je blanš najveći neprijatelj kose i da su zato plavuše najsklonije opadanju kose prilikom farbanja. Blanš ima tendenciju da progori kosu. On radi na principu zagrevanja dlake i njenog maksimalnog istanjivanja, kako bi se svi spoljašnji pigmenti dlake skinuli.

Čak i kada sve protiče kako treba i kada ste u najbezbednijim mogućim rukama, kosa je posle ovog tretmana veoma oštećena. To i jeste razlog što se posle jednog blajhanja sledeće ne preporučuje bar narednih 5 meseci.

Ako ih uradite u kraćem vremenskom razmaku, velika je verovatnoća da će vam se kosa veoma protanjiti i da će biti samo bleda senka onog što je nekada bila. Dobićete željenu boju, ali ćete izgubiti veliku količinu kose. Ona će otpasti.

Neretko se prilikom korišćenja blanša dogodi hemijsko šišanje, gde usled malo dužeg držanja na glavi, blanš toliko ošteti kosu, da ona ponekad potpuno opadne. Zapravo, kosa se iskida na onim delovima gde je bilo najviše blanša. Ponekad to može dovesti i do gubitka kose kod žena.

To nije samo estetski problem, već je u velikoj meri i psihički problem, s obzirom na to da se ovakve stvari događaju iznenada i da ne možete da utičete na njih. Nekada je u pitanju ljudski faktor, a nekada kosa odreaguje drugačije od onoga kako smo mi očekivali.

Znate i ono kada uradite sve kao i vaša drugarica, ali kosa prosto nije ista. Razlika je u pigmentu. Ipak nikada, ali baš nikada, nemojte bilo šta u vezi sa kosom raditi kod neproverenih frizera ili sami, ako baš niste vični u tome. Greške se dešavaju i stručnjacima, a kamoli onima koji su amateri u svom poslu ili potpuni laici. Postoje skidači boje, ako negde pogrešite.

Kod ovakvog opadanja vam nema pomoći, sem da kosu ne farbate jedno duže vreme i da je pustite ponovo da poraste dok je maksimalno negujete. 

Veliko No, No kada je nespretno korišćenje blanša u pitanju.

Hidrogen i opadanje kose od farbanja – kakva je tu veza?

farbanje i opadanje kose

Svaka farba ima razvijač boje iliti hidrogen. On je slabiji, kada su u pitanju neintenzivnije boje i jači, kada je promena koju prvite veća. Kao što smo rekli, kod plavuša je najjači, ali i za razvijanje izrazito crne boje. Budite oprezni ako se tako farbate.

On takođe može izazvati opadanje kose od farbanja, jer služi da se boja bolje „zalepi” za dlaku. Zbog toga kolor šamponi ne traju koliko farbe za kosu, upravo jer u sebi nemaju hidrogen. Jači hidrogeni oštećuju zid dlake i ako mikroskopski pogledate, videćete da je dlaka posle stavljanja hidrogena nekako iscepkana. Po njoj se vide tragovi lomljenja.

Ako se ne obrati dovoljna pažnja na nju, ta prelomljenost vrlo lako sklizne u opadanje kose od farbanja i za tili čas imamo problem.

Hidrogen se nekada i sam, bez farbe, a u kombinaciji sa nekim drugim sredstvima koristi kao preliv za kosu. Tada se kraće drži na glavi, ali i tada, ako se ponašate nespretno, možete upasti u neki problem oštećenja kose i bojazni od opadanja kose od farbanja.

Uloga amonijaka u opadanju kose od farbanja

Amonijak je jedan od sastojaka gotovo svake farbe za kosu. Neki od proizvođača poslednjih nekoliko godina naglašavaju da u njihovim farbama nema amonijaka, ili da ga ima, ali u manjoj meri.On, kao i neki drugi ne baš prijatni sastojci, služi da se boja za kosu bolje razvije i da farba ostane što duže na kosi, da se sporije ispira.

Amonijak je onaj sastojak koji vas peče kada se farba nanese. Nekada se manifestuje u vidu svraba, a nekada baš peče. Koža od njega ume da boli, zacrveni se i biva upaljena.

Amonijak utiče na kožu glave, upravo kako smo malopre naveli i oštećuje je. Nekada manje, nekada više. Međutim, posle dugog niza godina farbanja, sigurno ćete primetiti kako se koža glave umorila.

Rezultat je često opadanje kose iz korena. Tada nastaju ozbiljni problemi jer se poredak na koži glave i njena PH vrednost drastično menjaju. Kosa gubi na kvalitetu i to je onaj crveni alarm koji se pali kada je farbanje po sredi. Trudimo se da nekako izbegnemo ovo.

Kao što rekosmo, postoje danas i farbe koje mogu da se pohvale manjom količinom amonijaka i manjim uticajem na kožu glave. Ipak, uticaj razvijača boje i dalje je prisutan, a kosa oštećena.

Šta to škodi kosi prilikom farbanja?

Sve što ste pažljivo pročitali u prethodnom pasusu i te kako škodi kosi prilikom farbanja. To su pre svega hidrogen i blanš, ali je tu i amonijak iz farbe.

Kosi u stvari šteti hemija. Hemijske reakcije koje se dešavaju na glavi su lepe jer je i njihov rezultat najčešće prelep. U isto vreme, one za sobom ostavljaju i štetu, koja je nekada ogormna.

Kosi šteti i brojnost farbanja koje obavite. Neke žene se farbaju i na 25 dana. To znači da uvek imaju lepu frizuru, ali znači i da jako otećuju svoju kosu. Neka malo duža pauza podrazumeva da će se kosa i koža glave regenerisati i tako biti manje sklone opadanju od farbanja.

Neadekvatna nega kose posle farbanja je još jedan u nizu kamen spoticanja. Ako je neadekvatna nega, onda je kosa duplo izloženija nekim neprijatnim stvarima, uključujući i opadanje. Ako se o kosi brine na pravi način, onda je lakše i da se borimo protiv nedaća kao što je opadanje kose od farbanja. Tačnije, do njega neće ni doći.

Oporavak kose opale od farbanja

Kosu treba negovati, bez obzira da li se farbamo ili ne. Kosa je ono što se najpre uoči kada upoznate neku osobu. Od lepe kose zavisi naš celokupan izgled. Zato valjda i pokušavamo raznim farbama da je unapredimo i učinimo zavodljivijom i sjajnijom.

Problem nastaje onog trenutka kada farbanje u tolikoj meri ošteti kosu, da je ona vidno okrzana ili počela da opada. Tada, ako do tada nije bilo nege, mora se nešto preduzeti. Pre svega, udaljite svu hemiju od svoje kose i pustite je da diše. To znači i prelazak na prirodne šampone koji su na biljnoj bazi. Ne, ne morate da berete bilje i cedite pripravke za kosu u svojoj kuhinji. To, a i više od toga, nudi vam Vlasilan šampon zahvaljujući kojem je gomila žena oporavila kosu koju su farbanjem uništile. I vi možete uraditi isto prelaskom na ovaj šampon. Lako ćete do njega, klikom na ovo dugme: 

Ako i dalje želite da se farbate, pročitajte kako…

Prirodne farbe za kosu

Jedan od saveta mogao bi da glasi: „Prestanite da se farbate!” Na to bi većina nas zavrtela negativno glavom i iste sekunde odbila pomisao. Naravno da nećemo prestati da se farbamo, bez obzira što nam od farbanja kosa opada. To je neka ženska logika koju nemojte pokušavati da shvatite.

Ono što moramo da uradimo ako nam kosa opada od farbanja, to je da maksimalno produžimo vreme između dva farbanja. Pomenuli smo neke minimalne razmake od 15 dana, što je zaista malo da se kosa oporavi.

Bilo bi dobro da produžimo taj period na barem mesec dana, kako bi kosa imala vremena da se sama po sebi regeneriše. To ponekad nije lak posao, naročito ako se iz tamne boje farbate u plavu ili ako ste sedi, pa se farbate u crno.

Ima trikova koje možemo isprobati i koji nam mogu pomoći. Kao što je nošenje trake za kosu, ili na pola meseca urađen preliv. Prelivi manje oštećuju kosu, a posle njih barem neko kratko vreme možete biti spokojni i sigurni da će vam frizura biti lepa i kosa delovati negovano. Preliv za plavu kosu takođe postoji i na prirodnoj je bazi. 

Kolor šamponi i sprejevi za izrastak su takođe dobra fora kada ne znate kako da premostite taj period do farbanja, a nećete često farbanje jer uočavate da vam je kosa oštećena i da ubrzano opada. 

Još jedan u nizu pomagača u farbanju jesu i prirodne boje za kosu. One se temelje na biljnim sastojcima i zato nemaju u sebi onoliko hemije koliko imaju regularne boje za kosu. Iako možda nisu toliko trajne kao boje koje u sebi imaju jak hidrogen i amonijak, budite sigurni da mogu biti apsolutno adekvatna zamena.

Neki posežu i za potpuno prirodnim bojama za kosu, kao što je kana, čak i bojama koje možemo napraviti u svojoj kuhinji. Zašto da ne, probajte i neke od ovih stvari.

Nega kose opale od farbanja

opadanje kose posle farbanja

Ono što je možda i najvažniji segment, to je nega kose koju je farba „načela”. Tu pre svega mislimo na pravilno odabran šampon, koji je dovoljno snažan da dubinski obnovi vlas, ali i dovoljno prirodan da ne utiče loše na nju.Skloni smo tome da posegnemo za reklamom sa televizije kada je kupovina šampona u pitanju ili da zgrabimo sa police u prodavnici prvo na šta naiđemo. Potraga za biljnim šamponom nije toliko teška, samo treba znati šta tražite.

Fokusirajte se na sastojke koji su prirodni i koji mogu da utiču na obnovu vlasi.

Takođe je važno da izbegnete šampone koji imaju previše sulfata, jer te hemijske sastojke stavljate na svoju kožu glave i preko boje. Ovadevojka je to osetila na svojoj kosi. Sada kada zna šta je dobro za njenu kosu, više ne greši! Naučila je težim putem kako da napravi dobar izbor, ali svaka škola se plaća. Nemojte je plaćati kosom. Bolje pročitajte ovo lično iskustvo:

Tretman nije kompletan ako nemate i dobru masku za kosu, koja, opet, ne bi trebalo da bude agresivna. Nju nećete stavljati na kožu glave, već na vlasi. Ona i te kako može biti dobar pomagač kada je kosa u pitanju i može i te kako da spreči njeno opadanje od farbanja.

Masku za kosu ne smete preskakati. Ona mora da bude deo rutine pranja svaki put. Na taj način ćete svoju kosu učiniti mekanijom i neće biti bojazni da se kosa dodatno lomi.

Tretman u vidu seruma za kosu je takođe važan da se kosa ne bi kidala i mrsila jer su to dodatni razlozi da ona pojačano opada. Serum redovno nanosite na krajeve, kako na vlažnu, tako i na suvu kosu.

Postoji i poseban serum za krajeve kose. On će ih učiniti zaglađenijima, samim tim će i popraviti celokupan izgled vaše kose.

Ono što je još važno naglasiti kada je opadanje kose od farbanja u pitanju, to su letnja i zimska zaštita od isušivanja. Podjednako kosu isušuje i to što je leti peče sunce, kao i to što je zimi ožeži hladnoća.

Preko leta je važno ne izlagati farbanu kosu direktno sunčevim zracima, naročito ako se nalazite na moru i prisutna je i slana voda. Šešir sa većim obodom će biti dobar kako za lice, tako i za kosu. A i redovno pakovanje za kosu.

Pre nego što izađete na sunce pokvasite kosu i nanesite neko pakovanje na nju. Ponekad možete tako otići i na plažu, a ponekad to uradite ujutru, pre kupanja u moru i sunčanja. Kosa će biti zaštićenija i manje će opadati.

Zimi nanosite bogatije preparate koji se ne ispiraju na kosu, kako hladnoća ne bi prodrla duboko u vlasi. Na taj način ćete sprečiti zimsko isušivanje koje niko ne voli, a kasnije i opadanje farbane kose.

Dosta saveta, ali svi su veoma primenljivi. Najbolji su kao preventiva, da do opadanja kose od farbanja ne bi ni došlo. Zato ih imajte na umu kada sledeći put poželite da se farbate.