Svinjska mast protiv celulita. Dobra i jeftina ideja ili ne?

Svinjska mast protiv celulita. Dobra i jeftina ideja ili ne?

Svinjska mast protiv celulita zvuči kao šala, a da li je tako? Da li je tajna glatke kože u ovoj jeftinoj namirnici? Probajte neke od ovih recepata i uverite se.

Ovaj životinjski produkt jedan je od onih prema kojima javnost ima love and hate odnos. Jedno vreme anatemisana kao izuzetno nezdrava, svinjska mast se polako vraća, na velika vrata. Dugo se govorilo i pisalo kako je ulje zdravija varijanta, a onda su primat dobile te izvorne, što manje prerađivanje varijante. Jedna od njih je i svinjska mast.

Kada su lepota i nega u pitanju, što i jesu naše teme, svinjska mast oprana u devet voda uvek je imala visoko mesto. Bilo da se maže na neke alergije i upale, bilo da se maže na lice, ona je svuda imala svoje mesto.

Ipak, u poslednje vreme joj se pripisuje još jedna namena, a ona se tiče pobeđivanja jednog od nejozbiljnijih ženskih neprijatelja, tvrdokornog celulita. Ni zimi, a naročito leti, ne želimo ni da ga primetimo na svojim butinama i zadnjici. Zato pronalazimo i ispitujemo sve moguće načine da ga se otarasimo.

Proveravamo da li je u tome uspešna svinjska mast.

Pomaže li uopšte svinjska mast protiv celulita?

Na ovo pitanje odgovor nije tako konkretan. On zahteva određena objašnjenja.

Naime, mast je veoma pogodna za mazanje na telo i kao takva odlično može poslužiti za sve vrste masaža. Uostalom, biće kasnije nešto više reči o tome kako se sve ona može upotrebljavati.

svinjska mast za celulit

Ipak, da li mast kao takva topi celulit? Sada ćemo nešto više o tome reći.

Ona ima u sebi 40 % zasićene masnoće i kao takva je potpuno bezbedna za upotrebu, bilo spolja ili iznutra. To je između ostalog i zbog oleinske masne kiseline koja čini najveći procenat tih masti i koja je izuzetno zdrava. Ona se dobija na veoma visokim temperaturama, kada se i stvaraju enzimi koji su veoma dobri za ljudski organizam.

Svinjska mast takođe sadrži holesterol. Na suncu, holesterol se pretvara u vitamin D, koji je veoma dobar za kožu, pa i za kožu zahvaćenu celulitom. Svinjska mast ima i tu moć da razgrađuje toksine, tako da i u tome pomaže. Znamo da je celulit, pored nagomilanih masnoća, u stvari i velika količina nagomilanih toksina u telu koje treba eliminisati.

Zbog svega ovoga pripisuje joj se moć da pozitivno utiče na kožu koja izgleda kao pomorandžine kore.

No, sama svinjska mast nema moć da topi masne naslage, što je ono što leži u osnovi problema sa celulitom. Dodamo li tome i masnoću – možda neće biti baš najbolji izbor.

Poznati znaju da borba sa celulitom nije šala. Oni su uvek pod lupom.  Često mislimo kako poznati imaju idealno telo i da je to njima takoreći urođeno, nemaju problema sa nesavršenostima. Goca Tržan sa nama deli priču u kojoj nam objašnjava da nije tako i da je njena borba sa celulitom podjednako velika, kao i svake druge žene. Sa jednom razlikom, što je ona uspela da pronađe fantastično prirodno sredstvo, koje joj celulit gotovo potpuno iskorenilo. Isto to može pomoći i vama. Svoje lično iskustvo i svoju borbu podelila je javno na ovom linku: https://minutzamene.com/goca-trzan-nemam-celulit/

Svinjska mast može biti korisna, ali je pravo pitanje u kom obliku i na koji način? Kao krema? Ili kao namirnica u ishrani?

Čitajte dalje i saznaćete.

Svinjska mast u ishrani protiv celulita – da ili ne?

Prvenstveno da naglasimo kako je veoma korisno koristiti mast u ishrani, uprkos tome što joj je jedno vreme rađena antireklama. Štaviše, mnogi stručnjaci iz ove oblasti tvrde da je namerna bila ta želja da se mast istisne, kako bi se primat dao uljima.

Po sastavu, mast u 48 % sadrži iste masne kiseline, kao i maslinovo ulje. Dominira oileinska kiselina. One na toploti ne stvaraju slobodne radikale i transmasne kiseline, što rafinisana ulja čine.

Ipak, kada je u pitanju celulit, ne postoje konkretni dokazi o tome da će konzumiranje svinjske masti uticati na manje stvaranje naslaga celulita. Zapravo, istraživanja su pokazala da njeno konzumiranje podstiče gojaznost, a time daje i dobre preduslove za celulit.

Iako i mršavice mogu imati celulit, svakako je lagodnija pozicija kada nije prisutan višak kilograma.

Kako se priprema svinjska mast protiv celulita za površinski tretman?

Jasno vam je da ne možete baš mast koja se koristi za prženje direktno namazati na kožu. Potrebno je pročistiti je od nečistoća, a to ćete uraditi takozvanim „pranjem masti u devet voda”. Ne samo nečistoće, mnogo je soli koje su suvišne u kremama, a mogu i iziritirati kožu. Zato je treba oprati.

Ovo zvuči komplikovano, a zapravo nije. Tako su je koristile naše bake, a one nisu imale problema ni sa borama, ni sa celulitom.

Postupak je sledeći:

U manju vanglu sipajte nekoliko kašika masti, onoliko koliko mislite da će vam biti potrebno za mazanje. Najbolje je da mast bude domaća. Ako je niste sami topili, ono bar neko vama blizak. U kupovnim mastima može biti dodataka koji nisu zdravi.

Kada ste sipali mast, onda dodajte čašu hladne vode. Uzmite drvenu ili plastičnu varjaču i mešajte, nekoliko minuta. Na ovaj način delujete kao mašina za pranje, tako perete mast. Kada je prošlo nekoliko minuta, prospite vodu, a u mast sipajte novu, opet hladnu. Postupak ukupno ponovite devet puta.

Zašto je broj baš ovaj? Smatra se da je voda tek tada doprla do svakog kutka masti i da je ona sada čista. I zaista, mast je i belja, što znači da su neke materije otišle sa vodom.

Svinjsku mast možemo upotrebljavati na nekoliko načina. Uglavnom su jednostavni.

Prvi način

Onaj koji spada među najučinkovitije tiče se razbijanja trvdog celulita masažom. Opranu svinsku mast namažemo na ruke i dobro izmesimo delove zahvaćene celulitom. To možemo učiniti na lako dostupnim mestima, kao što su butine.

Masaža uvek ide ka srcu, suprotno od krvotoka.

Vučemo na gore, najbolje da to budu lagani pokreti, sa više ponavljanja. Takođe je korisno i iskoristiti neki od masažera za celulit koji možda imate kod kuće. Najčešće su to oni drveni masažeri. Na sličan način i sa njima možete odraditi tretman.

Drugi način

Ovo je još jedan od tretmana za koji se smatra da može pozitivno uticati na omekšavanje kože, samim tim i na omekšavanje tvrdokornog celulita. To je premazivanje mesta zahvaćenih celulitom i onda uvijanje tih mesta samoprijanjajućom folijom.

Na ovaj način se zagrevaju enzimi koji pozitivno utiču na kožu. U tom smislu će efekat na kožu zaista biti pozitivniji. Ne sme koža biti baš predugo uvijena, najbolje je da to bude pola sata – sat, dok ste u nekom poslu, kako bi došlo do znojenja i izbacivanja toksina.

Treći način

Mazanje svinjske masti u vidu kreme. Za to je potrebno malo „nadograditi” svinjsku mast. Daćemo vam neke recepte.

Recepti sa svinjskom mašću protiv celulita

Ima mnogo zanimljivih recepata koje sa opranom svinjskom mašću možemo napraviti i dobiti dobra sredstva za negu tela.

svinjska mast protiv celulita recepti

Prvo od njih je veoma jednostavno napraviti, a u njega ide:

  • 3 kašike oprane svinjske masti
  • 2 kašike kukuruznog brašna

Potrebno je nabaviti neku kutiju u kojoj možete čuvati ovu mešavinu, koju ste dobro sjedinili. Nju je najbolje koristiti pred kupanje. Zašto? Kukuruzno brašno će delovati kao piling i dobro će uticati na cirkulaciju kože.

Mast čini kožu baršunastom, zato petnaestak minuta pred kupanje dobro izmasirajte delove zahvaćene  adipoznim celulitom i potom ih temeljno isperite.

Drugi recept je bukvalno krema za mazanje kože zahvaćene celulitom. U nju ide:

  • 5 kašika oprane svinjske masti
  • 1 kašičica tinkture bršljana
  •  1 kašičica čičkovog ulja
  • 10 grama pčelinjeg voska

Prvo je potrebno na tihoj vatri otopiti mast. Ona nikako ne sme da prokuva, već treba da se pretvori u tečnost na što nižoj temperaturi. Kada se ona otopi, u nju uliti bršljan i čičkovo ulje, dobro promešati, a zatim staviti parče voska koje će se otopiti.

Potrebna je kutija u koju ćete uliti ovu kremu. Kada se dobro ohladi, onda ju je potrebno staviti u frižider, kako se ne bi pokvarila, užegla.

Ovu domaću kremu za celulit možete mazati kad god želite, najbolje posle tuširanja, na čistu kožu. Malu količinu kreme utrljati na kritična mesta i pustiti da je koža upije. Ovo raditi svakog dana, kako bi koža upila aktivne supstance i kako bi bila što mekanija.

Nedostaci svinjske masti protiv celulita

Ima mnogo nedostataka ovog načina borbe protiv celulita, a evo koji su najupečatljiviji.

Svinjska mast nema moć da otopi celulit

Sama po sebi, svinjska mast nema dovoljno sastojaka koji mogu sami za sebe prodrti u dublje slojeve kože i uticati na otklanjanje celulita. Svinjska mast može biti izuzetno koristan pomoćnik prilikom masaže celulita, kao prirodni ovlaživač.

Ipak, da se ne lažemo, samo namazati svinjsku mast i čekati da celulit nestane, to ipak nije realno. Potrebno je uraditi još neke stvari kako bismo se rešili celulita.

Sama svinjska mast stalnim korišćenjem može doprineti da koža bude mekša.

Svinjska mast je veoma kvarljiva

Sve mešavine sa svinjskom mašću nezahvalne su, naročito leti jer jer je mast veoma kvarljiva na visokim temperaturama. Možete je ćuvati u frižideru, ali je zato ne možete baš nositi na putovanja jer postoji mogućnost da neće opstati.

Takođe, ako pravite mešavine, neka to budu manje količine, nikako ne upotrebljavajte, recimo, kilogram masti. Uvek to neka bude neka manja kutija.

Fleke od svinjske masti

Iako je koža upije, svinjska mast može ostaviti ozbiljne fleke na tkaninama, kao što su odeća, posteljina… Ne samo da ostaje fleka, već i one mogu da učine da tkanina dobije užegao miris. Dakle, ne možete nakon mazanja odmah na posao. Tretman morate isprati.

Takva mogućnost ne postoji ako se za probleme sa celulitom ne koriste masna sredstva, osnosno, sredstva koja u sebi nemaju ulja ni masti. Upravo zato u nastavku govorimo o tome koje su još karte u igri kada je borba protiv celulita kod kuće u pitanju.

Alternativa anticelulit tretmanu sa svinjskom mašću

Pitanje koje se logično nameće je: Šta to koristiti a da bude adekvatna zamena za svinjsku mast protiv celulita? Pri tom, važno je da ta alternativa bude zdrava i prirodna, a ne puna hemije koju ćemo stavljati na svoju kožu.

To su prirodni anticelulit gelovi. Kada kažemo prirodni, mislimo na one koji su napravljeni od biljnih, aktivnih sastojaka.

Koje su prednosti gelova?

  •   Njihovi aktivni sastojci prodiru direktno u donje slojeve kože i samim mazanjem utiču na rastvaranje masnoća od kojih se pomorandžina kora sastoji. Ako pri tom uradite i masažu, šanse su još veće.
  • Još nešto, gelovi nisu masni! Kada ih nanesemo na kožu, lepo ih razmažemo i koža ih veoma brzo upije, što je olakšavajuća okolnost. Dešava se da moramo negde da stignemo brzo i nemamo vremena da ćekamo upijanje masti i ulja.
  • Gelovi nisu kvarljivi na visokim temperaturama. Iako prirodni, napravljeni su tako da imaju veći rok trajanja i na njih visoke temperature ne utiču negativno. Možete ih, primera radi, nositi na more.Nema rizika od prosipanja po koferu, flekanja stvari i drugih neprijatnosti. Tu su samo rezultati koji će doći bez po muke. Bićete oduševljeni.

Iskustva sa svinjskom mašću protiv celulita

Iznenadili smo se što nije retka praksa da žene koriste svinjsku mast u nezi, naročito protiv celulita. Neke dame su nam se javile, pa da vidimo šta su rekle o učinkovitosti.

Mara

Probala sam svinjsku mast za celulit još pre desetak godina. Moram reći da nemam pozitivne utiske. Ona je čvrsta, lepo se razmazivala, prijala mi je, ali da je bilo rezultata, da sam otklonila celulit, to ne. Nije radilo.

Ceca

Drugarica mi je napravila mešavinu sa nekim travkama i svinjskom mašću za celulit prošlog leta, pred more. Moram da kažem da je to bio odličan prirodan losion za telo, budući da smo se trudile da izbacimo sve hemikalije iz upotrebe. Rezultati? Ne mogu da potvrdim da je uklonilo celulit. Više je bilo kao dobra krema za negu.

Marina

Probala sam da mažem svinjsku mast za celulit i da se uvijam u onu providnu kuhinjsku foliju tokom noći. Prestala sam jer mi je lekar rekao da nije baš zdravo da cele noći koža ne diše u toj foliji. Inače, ujutru su ta mesta bila oznojena i mokra, tako da sam imala utisak nekog topljenja masnoća. Pretpostavljam da je to bilo zbog znojenja, a ne toliko zbog masti. Vodeni celulit se nije značajnije smanjio.

Naš zaključak je da svinjska mast može biti dobro sredtsvo za negu, čak prirodno. Ipak, za celulit treba malo jača borba i jače sredstvo koje će pospešiti uklanjanje. Povremeno, kao dodatak redovnoj nezi  ili promena – može! Ipak, celulit nestaje kada negu pretvorite u svakodnevnu rutinu pravim preparatima. Svinjska mast iz više razloga nije najbolji izbor za svaki dan.