Prirodni regenerator za kosu: prednosti i recepti!

Prirodni regenerator za kosu: prednosti i recepti!

Prirodni regenerator za kosu može oporaviti vašu izmučenu kosu i vratiti joj izgubljeni sjaj, a mi ćemo vam pokazati i kako.Vaša kosa već duže vreme izgleda krto i lomljivo? Osećate kako je kruta, deluje beživotno? Onda čitajte dalje, ovaj tekst će vam pomoći.

Mnoge devojke smatraju da je odlazak kod frizera jedina opcija kako bi oštećena kosa opet povratila nekadašnju slavu. Međutim, pre nego što uzmemo makaze u ruke i oprostimo se od duge kose, predlažem da pogledate sledeće:

Prednosti prirodnog regeneratora za kosu

Svi znamo šta je regenerator. Da, mislim na onu malu bočicu koja nam stoji pored šampona u kupatilu i po pravilu nestane baš onda kada nam najviše treba. Šalu na stranu, niko ne želi da mu kosa više liči na staru metlu nego na lepu, negovanu frizuru. Najbolji način za njen oporavak je pravilna nega, a to je upravo moguće prilikom upotrebe prirodnog balzama za kosu.

Šta je prirodni balzam za kosu i šta će mi kada mogu kupiti u prodavnici gotov proizvod?

Ovo pitanje vam se sigurno motalo bar nekoliko puta po glavi. Mene lično nekad jako mrzi da pravim te mućkalice, naročito ako u poslednjem trenutku primetim da mi je pri kraju. Ali prirodni balzam sadrži sastojke koje u običnom mogu samo da sanjam. Pri tom govorim o raznim vitaminima, oni su puni organskih (ili prirodnih sastojaka), enzima, proteina, vrše hidrataciju kose, oporavljaju je i pružaju joj neophodnu hranu i negu.

Prirodni regenerator za kosu u kućnoj varijanti nije klasičan proizvod koji omekšava kosu. To je više skup prirodnih sastojaka koji na svoj način rade ono što regenerator treba da radi: regenerišu kosu.

Svakako, prirodni regenerator možete i kupiti gotov – bez mućkanja. I to zaista i treba da uradite.

Prednosti prirodnog regeneratora su višestruke:

 • Naučićete čemu koji sastojak služi
 • Uvek ćete imati proverene sastojke u proizvodu
 • Prirodni regenerator biće prilagođen vama
 • Kosa će biti negovana i lepa

Mnoge devojke smatraju da lomljiva, kruta i suva kosa ne može da se spasi. Naša pevačica Zorana Pavić je jedna od njih. Ona je bila duboko ubeđena da njenoj kosi nema spasa, išla je na sve moguće tretmane, kosultovala se sa svima. Njeno samopouzdanje je trpelo i kosu je uvek vezivala u rep, a onda se desilo čudo. Otkrila je način na koji je uspela da oporavi svoju napaćenu kosu. Rezultat je zapanjujuć. Zoranina kosa je sada duga,negovana i sjajna. Isto što je pomoglo njoj pomoći će i vama! Saznajte šta na ovom linku: https://minutzamene.com/zorana-pavic-ovaj-sampon-mi-je-spasio-kosu/

Sastojci koje treba da ima prirodni balzam za kosu

Oporavak vaše suve kose zavisi naravno od sastojaka koje koristite. Pre svega nemamo svi isti tip kose, niti nam je kosa iskrzana, beživotna tj. oštećena iz istog razloga. Moja sestra i ja imamo sasvim drugačiji tip kosa. Samim tim prirodni regenerator za kosu, koji koristim ja, nema iste sastojke kao njen.

Jako je bitno da znate šta vašoj kosi treba, kakav je tip, da li je farbana, oštećena od strane prirodnih uslova (vetra, hladnoće itd.). Na osnovu toga biramo koji sastojci idu njega. Ako vam više odgovara kupovni prirodni regenerator za kosu bilo bi poželjno da sadrži pantenol, neku vrstu ulja (ricinusovo, arganovo) ili neku posebnu vrstu aktivnih sastojaka na prirodnoj bazi, kako bi brže delovali.

Dok sam objašnjavala drugarici zašto volim prirodni balzam za kosu gledala me je pomalo čudno. Tada sam ukapirala da ona njih ne koristi. Na moje pitanje zašto se ustručava od korišćenja prirodnih regeneratora, rekla je da nije sigurna koje sastojke da stavi u njih i čemu služe. Zato sam odlučila da joj objasnim, a ukoliko i vi spadate u istu grupu predlažem da pogledate koji su najbolji sastojci za prirodni regenerator za kosu.

Za prirodni regenerator za kosu volim da koristim:

 • Kokosovo mleko
 • Maslinovo ulje
 • Maslačak ( tussilago farfara)
 • Koprivu – ulje ili čaj od koprive (Urtica dioica)
 • Ruzmarin – ulje ili čaj (Rosmarinus officinalis)
 • Breza – čaj od breze (Betula alba)
 • Ricinusovo ulje

Zašto koristiti prirodne sastojke za balzam za kosu? Zato što tačno znam koji sastojak mi treba. Tako mogu da znam i šta stavljam u njega.

Kokosovo mleko za prirodni regenerator za kosu

Verovatno ste i ranije bili upućeni da kokosovo mleko ima pozitivan efekat na kosu.

Kokosovo mleko omekšava kosu, poboljšava njenu teksturu, stimuliše rast i daje joj sjaj.

prirodni balzam za kosu recepti

Razlog za taj što ono ima esencijalna ulja. Lično, volim kokosovo ulje i kokosovo mleko zato što je odlično za hidrataciju kose. Meni, i drugaricama koje su farbane, ovaj sastojak znatno omekšava dlaku i povoljno utiče za regeneraciju suve i oštećene kose koja se lomi.Ovo je samo jedan izbor koji imate.

Saznajte još saveta kako oporaviti oštećenu kosu.

Maslinovo ulje kao sastojak za prirodni regenerator za kosu

Za upotrebu maslinovog ulja kao sastojak za prirodni balzam potrebno je koristiti kvalitetno maslinovo ulje. Ovaj sastojak bi trebalo da je što čistiji, bez nečistoća, međutim svesni smo da je kvalitetno maslinovo ulje skupo. Isprobavala sam varijante i sa manje skupim vrstama maslinovih ulja i pružale su dobar rezultat.

Maslinovo ulje je dobro koristiti za regenerator na prirodnoj bazi jer ima brojne mogućnosti:

Ukoliko koristite maslinovo ulje kao sastojak prirodnog regeneratora za kosu tokom zime značiće vam mnogo.

Ova namirnica ima prilično dobar uticaj na krtu i suvu kosu. Smanjuje uticaj okoline na kosu i sprečava nastanak ispucalih krajeva.

Kada se koristi u kombinaciji sa kokosovim mlekom ima prilično dobar uticaj na održavanje vlage u kosi i sprečavanje mršenja. Povoljno je koristiti maslinovo ulje za kosu tokom zime i tako smanjiti isušivanje kose.

Maslačak kao sastojak prirodnog balzama za kosu

Nisam znala koliko ova jednostavna biljka može imati pozitivan uticaj na kosu. Verovatno zato što mi je u glavi da je korov. Maslačak i kosa su mi bila dva potpuno nespojiva pojma.

U njegova lekovita svojstva uputila me je poznanica koja je radila u zdravoj hrani. Njena strast su bile biljke i bila je odlično upućena u svojstva maslačka. Zato sam odlučila da isprobam i stavila čaj od maslačka u prirodni regenerator za kosu koji sam pravila. Nisam se pokajala.

Čaj od maslačka sadrži vitamin A, kalijum, magnezijum, gvožđe, holin, kalcijum, fosfor, kao i brojne vitamine.

Zbog svog hemijskog sastava pospešuje rast kose jer utiče pozitivno na njene folikule.

Ova tečnost odlična je i za tretiranje masne kose jer pomaže prilikom smanjenja lučenja viška sebuma. Samim tim maslačak je odličan za masnu kosu jer redovna primena pomaže odmašćivanju masne kose i daje joj svežiji i lepršav izgled.

Kopriva za regenerator za kosu na prirodnoj bazi

Kopriva za kosu je nešto što je izuzetno popularno. Čaj od koprive može poboljšati izgled vaše kose kao retko koja biljka. Poput maslačka reč je o korovskoj biljci. Urtica Dioica ima lekovita svojstva koja su nam poznata odavno. Naše bake su često skupljale koprivu i koristile je u razne svrhe.

Moja sestra voli da koristi koprivu u prirodnom regeneratoru jer joj kosa odlično izgleda nakon njega. Njena dlaka je gusta i tamna, netreterina i jaka, ali ima problem sa sjajem i opada joj kosa. Korišćenje čaja od koprive kao jednog od sastojaka prirodnog regeneratora pomaže joj da joj kosa ima poseban sjaj.

Kopriva smanjuje višak sebuma, sprečava preterano mašćenje kose, pruža joj sjaj, stimuliše rast kose i sprečava preterano opadanje kose.

Ovakav uticaj na kosu ima zbog velikog broja vitamina (A, C, B2), sadrži pantotensku kiselinu (vitamin B5), fosfor, kalcijum i drugo.

Prirodni regenerator za kosu od ruzmarina

Pored što ruzmarin predivno miriše i koristim ga često kao začin ruzmarin mi je čest posetilac prirodnog regeneratora za kosu. Verovatno se pitate zašto? Ulje ruzmarina (iskreno u nekim trenucima jednostavno napravim čaj i dodam u mućkalicu. Nemam uvek ulje ruzmarina pri ruci, kao ni moje drugarice) sprečava opadanje kose.

Opadanje kose je nešto što se izuzetno često javlja kod žena. I ja imam često taj problem. Češljanje, često sušenje fenom, upotreba pegle za kosu nekad samo pogorša stanje. Često opadanje kose je bio jedan od glavnih razloga zašto sam krenula da koristim prirodni regenerator za kosu, i zaista mi je pomogao.

Milica mi je pričala kao joj ova biljka pomaže oko osetljivog temena glave. Ona ima perut i tvrdi da joj je ulje ruzmarina dosta pomoglo.

Ruzmarin deluje anti-inflamatorno, sprečava opadanje kose, pomaže oko rasta, sprečava pucanje i pomaže vraćanju sjaja kose.

Zato predlažem da ga uvrstite u prirodni regenerator za kosu ili bar dodajte čaj.

Saznajte više o ruzmarinu za rast kose.

Breza i prirodni regenerator za kosu

Kad god pričam o brezi setim se fakultetskih dana. Breza mi je bila ispitno pitanje, na moju sreću imala sam ovu biljku ispred zgrade i bila sam odlično upoznata sa svojstvima breze za kosu. Moja koleginica Marina je preskočila to pitanje. Ako ste kao ona ili jednostavno niste upućeni pojasniću vam njene karakteristike.

Breza je jedan od veoma zastupljenih biljaka i čest sastojak mnogih šampona i balzama za kosu.

Ona daje kosi sjaj, sprečava opadanje, pomaže očuvanju vaše prirodne boje kose, deluje kao antiseptik i pomaže čišćenju vaše kose.

Kao sastojak prirodnog regeneratora za kosu predlažem da napravite čaj od lista breze ili njene kore. Njena kora sadrži salicilnu kiselinu, betulenol ali i mnoge vitamine.

Ricinusovo ulje i prirodni balzam za kosu

Prirodni regenerator za kosu može imati razne sastojke, pa tako u njega možete staviti i ricinusovo ulje. Lično ga ne volim baš preterano. Frizerka mi je rekla da ga stavljam na kosu, a nekako sam imala osećaj kao da sam med stavila na glavu.

Ipak ovo ulje mi je pomoglo da mi kosa ojača, brže raste i delovalo je sjajno. Moje društvo ga često koristi, a verujem i da ste ga vi probale. Ono što ne preporučujem je stavljanje velike količine ricinusovog ulja u prirodni balzam jer nećete poboljšati ili ubrzati delovanje dodavanjem suludih količina u njega. Dakle sve sa merom i rezultat bi trebalo da bude sjajna i gusta negovana kosa.

On sadrži vitamin E, ricinoleičnu kiselinu, stearinsku kiselinu, linoleinsku kiselinu itd. Ovi sastojci pomažu da kosa postane jača, zdravija i lepša. Pogledajte više o ricinusovom ulju za kosu.

Sada kada znamo svojstva možemo krenuti sa važnom stavkom, mućkanjem.

Kako napraviti prirodni regenerator za kosu?

Kako bi napravili dobar prirodni regenerator za kosu pogledajte vašu kosu. Dobro je osmotrite. Šta njoj zaista fali? Ako joj fali hidratacija predlažem da uradite ovo:

Prirodni regenerator za suvu kosu

Uzmite neku dublju posudu i stavite sledeće sastojke:

 • Kokosovo mleko (šoljica za čaj ili kafu)
 • Maslinovo ulje (par ml)
 • Čaj od breze ili koprive (0,5-1 šoljica)

Sve dobro promućkajte i uživajte u regeneratoru na prirodnoj bazi za suvu kosu. Napomena: Ukoliko smatrate da je to neophodno slobodno dodajte i kašičicu dve meda.

Prirodni regenerator za raščešljavanje

Svi imamo problema sa mršenjem kose. Meni se to često dešava nakon dužeg ležanja u krevetu, a verujem i vama. Zato nije na odmet imati dobar prirodni regenerator koji će nam poći da odmrsimo našu kosu, a evo i kako da ga napravimo:

Sastojci:

 • Kokosovo mleko ili ulje (pola šoljice)
 • Maslinovo ulje (nekoliko ml)
 • Čaj ili ulje ruzmarina ( ako se koristi čaj može 0,5-1 šolje za čaj, ako koristite ulje predlažem par kašičica)

Sastojke sjediniti i promućkati (možete sipati u neku prskalicu i tako nanositi na kosu). Ostavite da odstoji 15-20 minuta, a zatim isperite.

Prirodni regenerator za kosu koji se ne ispira

Ako ste u žurbi i nemate vremena za detaljno pranje kose i za to imamo rešenje. Brz način da kosi date podstrek za oporavak jeste prirodni regenerator koji se ne ispira. Vaš prirodni regenerator za kosu možete napraviti tako što dodate sledeće:

 • Čaj od koprive
 • Čaj od breze
 • Čaj od ruzmarina (ili par kapi ulja od ruzmarina)
 • Nekoliko kapi maslinovog ulja

Primetili ste da je ovde akcenat na ne tako masnim sastojcima kako vaša kosa ne bi izgledala prljavo i neuredno.

Priprema:

Skuvajte čaj od koprive, čaj od brezine kore i čaj od ruzmarina. Ostavite da se ohladi i sipajte pola šoljice od svakog čaja u jednu prskalicu uz dodavanje maslinovog ulja. Promućkajte i nanesite na vlažnu (prosušenu) kosu.

Prirodni regenerator za farbanu kosu

Ako ste farbani kao ja onda ste i vi upoznati sa poteškoćama održavanja zdrave farbane kose. Pri tom određeni tipovi farbanja (poput blajhanja) znatno oštećuju kosu. Plava kosu je ujedno i jedna od najskupljih za održavanje. Ja svoju redovno prskam sa prirodnim regeneratorom za farbanu kosu. Tako uspevam da održim volumen kose, vlagu i sprečavam njeno krzanje.

Sastojci:

 • Maslinovo ulje (pola šoljice za kafu)
 • Kvasac (rastopiti u hladnom mleku – pola kockice)
 • Čaj od koprive
 • Čaj od maslačka (po želji)
 • Par kapi ricinusovog ulja (po želji)

Kvasac je čist vitamin B međutim zahteva temeljno ispiranje. Sastojke pomešajte, natopite kosu i stavite je plastičnom kesom. Stavite peškir, jer zna da curi. Ostavite da stoji od 5- 20 minuta i temeljno isperite.

Kako koristiti prirodni balzam za kosu (pre ili posle šampona)?

Ovo je izuzetno česta nedoumica. Niste jedina osoba koja nije sigurna u primenu prirodnog balzama.

Smiljana koja je Beauty Adviser za jednu kompaniju kaže da se ovakav tip proizvoda koristi nakon šamponiranja. Šampon bi trebalo da ukloni nečistoće sa naših vlasi, međutim ako osetite da prirodni regenerator za kosu nije temeljno ispran ili smatrate da je vaša kosa pomalo masna i prljava možete ponoviti pranje šamponom, ali izbegavati direktno stavljanje na krajeve kose (samo na teme glave).

Postoje i prirodni šamponi za kosu. Pogledajte više o prirodnim šamponima za kosu.

Najbolji prirodni balzam za kosu

Kao što ste već pročitali sve zavisi od vaših potreba, samog stepena oštećenosti kose i vaših mogućnosti. Odlično je koristiti prirodne proizvode, domaći balzam za kosu daje jako pozitivne rezultate.

prirodni regenerator za kosu upotreba

Iako su domaći regeneratori dobri, ako vam treba brže delovanje uvek možete pogledati neki kupovni prirodni balzam.

Kupovni balzami imaju veću količinu aktivnih sastojaka pa su samim tim brži i bolji.

Ako vam ne odgovara čekanje da domaći prirodni balzam za kosu krene da deluje, ili nemate vremena da ga pravite pogledajte neki od prirodnih balzama koji se mogu naći na tržištu.

Prirodni balzam za kosu – iskustva

Danijela – Danijelina bitka sa oštećenom kosom počinje u srednjoj školi. Kao mnoge devojke i ona nije posećivala redovno frizera. “Zašto to da radim kada imam gustu kosu? Nakon par godina, stres, neadekvatna ishrana i godine učinile su svoje. Kosa mi je postala tako loša da sam razmišljala odseći je skroz. Bilo me je sramota da izlazim sa društvom jer su sve moje prijateljice imale lepšu kosu od mene. Onda sam krenula na fakultet i upoznala sam jednu devojku koja me je uputula u prirodne proizvode za kosu. Probala sam kupovni regenerator za kosu na prirodnoj bazi. Još uvek ga koristim, toliko je dobar. Taj proizvod bukvalno mi je spasao kosu.”

Kristina – “Moja kosa je jako nežna i svilenkasta. Pre 2 godine dobila sam fiks ideju da se ofarbam. Pojma nemam zašto. Oduvek sam želela da izgledam kao da redovno posećujem salone. Pri tom kosa je moj zaštitni znak.

Otišla sam kod frizera i haos. Ajde što nisam bila plava, nego riđa (šargarepa riđa), nego mi je kosa izgledala kao da sam se polivala kiselinom. Platila sam 8000 dinara da bi me unakazila. Odmah sam se prefarbala i naravno dodatno oštetila kosu.

Par dana pred rođendan došla mi je tetka iz Austrije i rekla da sam se unakazila. Odmah mi je kupila prirodni balzam za kosu, šampon sa D-pantenolom i još neke stvari iz iste kolekcija. Koristila ih je njena ćerka koja je bila frizerka. Danas mi je kosa u mnogo boljem stanju nego tada. Takvo eksperimentisanje mi nikada više neće pasti na pamet. Ne kažu džabe, mladost ludost.”

Suza – “Ja sam vegan. Zato volim da isprobavam razne stvari koje ostalim ljudima deluju čudno. Gledala sam na raznim sajtovima i pronašla sam odlične načine da napravim sama prirodne regeneratore. Često ih koristim i jako sam zadovoljna rezultatima.”

Možemo reći da je svaka kosa priča za sebe. Bez obzira o tome da li imate dugu ili kratku, farbanu ili ne sve želimo da kosa bude naš ukras. Ona je jedna od prvih stvari koje primetimo na osobi. Zato je dobro pružati joj najbolje. Prirodni regenerator za kosu je nešto najbolje što možemo uraditi za nju, zato isprobajte. Verujem da ćete biti iznenađeni rezultatima.