Ove biljke protiv celulita će vas rešiti masnih naslaga!

Ove biljke protiv celulita će vas rešiti masnih naslaga!

Znate li da postoje biljke protiv celulita koje pomažu da rešite problem? Saznajte koje su to biljke i kako sprečavaju nastanak pomorandžine kore!

Upotrebljavajte redovno biljke protiv celulita!

Sigurno ste čuli za to da određene vrste mogu značajno smanjiti masne naslage.Pravilan odabir biljaka je veoma bitan.

Ne utiču sve biljke iste isto na našu kožu. Pojedine vrste zatežu, neke podstiču lipolizu, poboljšavaju cirkulaciju, a postoje i one koje nikako ne bi trebalo koristiti u topikalnoj primeni.

Kako bi uspeli da smanjite celulit, potrebno je pronaći pravu kombinaciju sastojaka za vas. Dajemo vam mali vodič o tome koje biljke daju najbolji efekat u borbi protiv celulita.

Uticaj biljaka na smanjenje celulita

Kakav će efekat imati na naš celulit zavisi od vrste i njihovih sastojaka.

One mogu uticati na:

 • Zatezanje kože – Ovaj efekat je dobrodošao kada imamo površinski celulit. Zatezanjem predela gde se nalazi ova promena na koži dobijamo izgled glatke kože. Za zatezanje kože možemo koristiti biljke poput kurkume, aloe vere, ruzmarina, maslinovog ulja koji poboljšavaju elastičnost i kolagen u koži. Poboljšan tonus i zategnutost kože utiču na to da se celulit manje primećuje.
 • Limfnu drenažu – Određeni biljni ekstrakti poboljšavaju izlučivanje toksina iz tela. Kada stimulišemo limfne čvorove (koji su povezani sa našim krvnim sudovima ) izbacujemo štetne supstance iz našeg tela. Na taj način dolazi do smanjenja masnih naslaga (celulita).
 • Razbijanje masnih naslaga – Izražen celulit nije lako ukloniti, ali biljke vam mogu pomoći da ga smanjite. Pojedine vrste biljaka imaju sposobnost da zagrevaju naše telo. Do oslobadjanja toplote dolazi zbog ćelijskog disanja, što utiče na povećanje razgradnje masnih naslaga. Pojava je zabeležena kod biljnih vrsta koje imaju u sebi efedrin. Ovo sagorevanje masnog tkiva se dešava kod biljaka poput zelenog čaja, ljiljana, đumbira.

Navedeni efekti mogu značajno uticati na umanjenje celulita.

Zašto se javlja celulit?

Da li ste se ikada zapitali odakle nam ove dosadne promene na koži?

Kada unosimo toksine i štetne sastojke svaki dan dolazi do njihovog gomilanja. Ako preteramo sa toksinima može se desiti da se poremeti oblik masnih ćelija i njihovu teksturu. One postanu veće i dolazi do njihovog pomeranja na dublje nivoe kože. Tu pojavu zovemo celulit. Ako ga ne tretiramo on vremenom postaje izraženiji jer dolazi i do promena u raspodeli vezivnog i masnog tkiva.

Celulit je problem koji se javlja kod velikog broja žena. Čak i mršavice poput mene mogu imati ovu promenu na koži. Uglavnom ga ne primećujemo sve dok ne krene da se pogoršava i neko drugi ga primeti.

Ako se ova promena na koži desila i vama ne očajavajte. Tako je bilo i sa Jecom. Ona nije obraćala pažnju na problem sa celulitom. Vodila se razmišljanjem da ljudi (pogotovo muškarci) to ne primećuju. Sve je bilo dobro dok nije čula komentare svojih poznanika i shvatila da ovaj problem ipak privlači pažnju ljudi.

Postala je svesna da i sama ima izražen celulit. Izbegavala je da nosi suknju i ide na plažu. Bila je jako nesigurna u svoj izgled jer je celulit bio vidljiv. Odlučila je da potraži rešenje za ovaj problem i pronašla je nešto što je delovalo – pomogle su joj na svoj način biljke protiv celulita! Sada ponosno može da se šeta u kupaćem kostimu bez stida jer nema celulita. Uz Jecin trik i vi možete dobiti glatku kožu tela bez pomorandžine kore! Pogledajte kako je Jelena uspela da pobedi celulit: https://minutzamene.com/moze-li-se-celulit-zaista-pobediti/

Nega kože može dosta pomoći kada se upustite u rešavanje problematičnog celulita. Za pravilan odabir kombinacije sastojaka dobro je znati više o biljkama koje stavljamo na kožu.

Koje delove biljaka možemo koristiti za smanjenje celulita?

Kod određenih vrsta koren je taj koji sadrži pogodne sastojke, dok je kod drugih u pitanju list ili plod. Da bi imali željeno dejstvo na masne naslage trebalo bi odabrati deo koji sadrži neophodne sastojke. Kako se ne bi mučili oko traženja pravih delova možete upotrebiti jednostavniji način.

Za dobijanje glatke kože, bez masnih naslaga, dovoljno je odabrati gotov proizvod sa pravim biljkama protiv celulita – gel protiv celulita na primer. Ovi preparati sadrže izdvojene aktivne sastojke biljaka koji deluju dubinski na masne ćelije.

A koje su to biljke?

Najbolje biljke protiv celulita

Postoje one koje možemo lako nabaviti, ali i malo egzotičnije biljke koje retko ko može pronaći sam.

najbolje biljke protiv celulita

Pogledajte kakve sve biljne vrste možete uvrstiti u vašu bjuti rutinu:

Zašto upotrebiti bršljan protiv celulita?

Koliko puta ste uzele neki preparat protiv celulita i primetile da sadrži bršljan? On je zastupljen u kozmetičkim proizvodima protiv celulita jer ima saponozide, hederin, holstein kao i mravlju kiselinu. List bršljana je deo koji se pokazao efikasnim za smanjenje vidljivosti celulita jer se u ovom njemu nalaze glikozidi. Ovi sastojci pomažu da se smanji gomilanje masnih naslaga u adipoznom tkivu (masni sloj koji se nalazi u našem telu). Hederin je zaslužan za jačanje krvnih sudova i smanjuje otok kod ranih stadijuma celulita.

Za najbolji efekat možete nanositi bršljen uz anticelulit masažu. Laganim pokretima poboljšava se upijanje sastojaka i razgradnja masnih naslaga.

Uticaj divljeg kestena na celulit

Ekstrakt divljeg kestena značajno smanjuje količinu celulita na vašem telu. Escin spada u saponine koji se nalaze u divljem kestenu koji utiče pozitivno na krvne sudove. Ovaj sastojak je zaslužan za jačanje naših kapilara i vena. Tako dobijamo bolju cirkulaciju i brže izbacivanje toksina iz našeg tela.

Divljim kestenom možemo i zategnuti kožu. Taj efekat se postiže jer ova biljka deluje na poboljšanje tonusa mišića, vezivnog tkiva i kože.

Možda ste primetile da celulit postaje izraženiji kako starite. Vremenom ove masne ćelije mogu delovati slično kao opuštena i izborana koža. Ovo je početna faza nastanka celulita koja se može ublažiti uz pomoć antioksidanasa. Upravo taj sastojak se nalazi u ektraktu divljeg kestena.

Primena arnike protiv celulita

Masaža preparatima sa arnikom pruža olakšanje tegoba koje se javljaju kod dubinskog celulita. Ova biljka smanjuje otok i utiče pozitivno na redukciju upala kod određenih vrsta celulita . Antiupalno dejstvo se dešava zbog uticaja flavonoida i fenolne kiseline koje se nalaze u njoj. Ova osobina smanjuje upale u telu i na taj način olakšava proces limfne drenaže.

Studije su pokazale da topikalnom primenom možemo dobiti olakšavajuće dejstvo na bol. Kada su masne ćelije jako uvećane može doći do pritiskanja nervnih završetaka, zbog čega je pomorandžina kora ponekad bolna. Ako mažete gelove sa njom oslobađa se dejstvo slično analgeticima, zbog čega se smanjuje osećaj bola. To se dešava zbog hidroksietil salicilata koji ima dejstvo poput analgetika.

Plašite se modrica? Masaža tela arnikom smanjuje verovatnoću da će vam se javi hematom. Ova biljka je zaslužna za jačanje naših krvnih sudova što sprečava njihovo pucanje i modrice. Zbog navedenih osobina često se nalazi u raznim preparatima za negu kože (anticelulit gelovima na primer).

Kako se koristi? Istuširajte se i laganim kružnim pokretima nanosite proizvod sa arnikom. Za najbolje rezultate trebalo bi da budete istrajni i negujete kožu na ovaj način što češće.

“Magično” delovanje kore hrasta na celulit

Nije u pitanju magični štapić. Kora hrasta redukuje celulit i pomaže nam da dobijemo glatko i negovano telo. Ona je utiče na ubrzano razbijanje masnih ćelija. Celulit se smanjuje zbog uticaja ekstrakta ove biljke na mikro cirkulaciju naše kože.

Redovnom primenom dolazi do ojačavanja krvnih sudova zahvaljujući tokoferolu (supstanci koja se nalazi u kori hrasta). Ovaj antioksidans pomaže da se koža zategne zbog čega je pomorandžina kora manje vidljiva. Tokoferol poboljšava i cirkulaciju krvi i ubrzava izbacivanje toksina iz tela što dovodi do smanjenja masnih ćelija.

Koristi se tako što ga nanosimo na kožu uz masažu (limfnu drenažu, anticelulit tretman). Može se primeniti i u vidu obloga za celulit (tkanina se natopi sa proizvodom koji sadrži koru hrasta).

Kako nana deluje na celulit?

Nana ima osvežavajući efekat na našu kožu, ali to nije njeno jedino dejstvo. Ekstrakti iz nje pomažu koži da zatezanjem smanjimo vidljivost celulita. Proizvodi koji sadrže nanu utiču i na negu naše kože, štite je i neguju. Ona je jak antioksidans i odlično sredstvo za poboljšanje cirkulacije.

Utrljavanjem preparata za nanom omogućava se bolje izbacivanje toksina i poboljšanje metabolizma. Osećaj hlađenja i poboljšana cirkulacija su njen adut.  Nana je veoma bogata mineralima (kalcijum, magnezijum, gvožđe) i vitaminima (c,a) zbog čega je manja verovatnoća da nam se koža opusti kada je koristimo.

Primena: Laganim utrljavanjem u predeo butina i zadnjice (gde god vam se pojavio celulit) pomažete koži da omekša i ravnomerno raspoređujete nanu na kožu.

Zova za celulit

Zova je još jedna od biljaka koja je bogata antioksidansima. Njeni sastojci pružaju zaštitu našoj koži. Ona ne deluje direktno na ćelije celulita, ali utiče na poboljšanje kvaliteta kože zbog čega se grudvice kod celulita ne vide. Bogata je vitaminima i mineralima.

Moguć način na koji možete iskoristiti zovu za uklanjanje celulita jeste pravljenje obloga sa njenom korom. Tako se omogućava sprečavanje zadržavanja vode u telu i umanjenje veličine masnih ćelija. Preko obloga dolazi do usvajanja hranljivih sastojaka i omekšavanja kože, zbog čega se celulit manje primećuje.

Alge i masaža protiv celulita

Alge koje stavljate na kožu imaju višestruk uticaj na smanjenje celulita. Postoji više vrsta algi koje možemo koristiti za uklanjanje celulita. Među najčešće korišćene su mrke alge koje pružaju efekat izbacivanja toksičnih materija iz tela. Pojačana cirkulacija povećava šansu da ne dođe do gomilanja toksina i uvećanja masnih ćelija. Kada koristimo mikroalge možemo poboljšati tonus i povećati elastin u koži. Alge su dobre i za izbacivanje viška tečnosti iz tela.

Efikasnost imaju zahvaljujući flavonoidima i taninima koji se nalaze u njima. Stručnjaci veruju da postoji povezanost između lipolize (smanjenja masnoće u telu) i ovih algi. Njih uglavnom koristimo kao preparate za masažu, koje umasiramo u pogođeno područje (kukove, butine, stomak).

Ostale biljke protiv celulita

Među biljke koje se mogu upotrebiti za uklanjanje pomorandžine kore spadaju i:

 • Kopriva – Nju često koristimo protiv celulita. Ona pojačava našu cirkulaciju i štiti kožu od slobodnih radikala. Bogata je flavonoidima, mineralima i vitaminima C i K. Njenim nanošenjem možemo uticati na zategnutost kože i izbacivanje toksina iz tela.
 • Poljski kotrljan – Ova biljka pruža detoksikaciju tela i smanjenje masnih ćelija.
 • Rastavić – Primenom Rastavića postižemo jačanje vezivnog tkiva. On je dobar način da detoksikujemo telo i tako smanjimo masne naslage. Njegovom primenom možete ubrzati metabolizam i na taj način sprečiti gomilanje kilograma i stvaranje celulita.
 • Kukuruzna svila – Ona ima visoku koncentraciju vitamina i minerala koji pomažu da se poboljša krvotok. Na taj način uspevamo da izbacimo toksične materije i vodu, zbog čega se smanjuje i celulit.
 • Beli luk – Svi ga imamo u kuhinji, ali ga slabo potrebljavamo za ulepšavanje zbog mirisa. To je velika greška jer njime možemo dobiti zaglađenu kožu. Njega možemo koristiti kao tonik, u vidu obloge ili ga jednostavno iseckati. Tajna smanjenja masnih naslaga nalazimo u njegovom soku. Ova tečnost sadrži sastojke poput alicina što smanjuje upalu, podstiče izbacivanje štetnih sastojaka iz tela i umanjuje otok i zadržavanje vode. Ove osobine su veoma značajne kada pokušavamo da se rešimo celulita.
 • Breza – Za smanjenje celulita možemo upotrebiti ulje breze, ali i njene ekstrakte. Ovo je odličan način da utegnete kožu, poboljšate količinu elastina i kolagena u njoj i vizuelno umanjite vidljivost grudvica i pomorandžene kore. Ima veliku količinu vitamina C i deluje kao snažan antioksidans. Preporuka je da se ili direktno masira u kožu, ili da se koža pripremi pre nanošenja. Breza spada među moguće načine da podstaknete lipolizu i detoksikaciju tela.
 • Aloe vera – Jedan od lakih načina da smanjite celulit jeste primena aloa vere. Ona zateže kožu, hidrira je i pojačava proizvodnju kolagena. Ako je redovno mažete koža deluje zaglađeno, a celulit postaje manje izražen.
 • Đumbir – Možemo ga koristiti na razne načine. Obloge i pilinzi od đumbira su delotvorni na regeneraciju kože. Hranljive materije i bioaktivne supstance iz đumbira su delotvorne na sagorevanje celulita.
 • Tamarind – Primena ove biljke na površinski deo kože dovodi do efekta lipolize. Ovo “topljenje” celulita daje koži gladak i ujednačen oblik. Sadrži ugljene hidrate, tannin i minerale (gvožđe na primer).
 • Celer – Deluje antiupalno na našu kožu. On ima vitamine, minerale i spada u jake antioksidanse koji štite kožu, jačaju je i pomažu da se celulit smanji i bude manje izražen.

biljke za celulit

Za uklanjanje celulita mogu se upotrebiti i ginko biloba, peršun ali i ljuta papričica.

Primene biljaka protiv celulita

Gore navedene biljke mogu se pronaći u preparatima za negu kože, ali ih možete i upotrebiti na drugačije načine.

 • Pojedine biljke (breza, zova) možemo koristiti u vidu obloga.
 • Kod drugih vrsta se više koristi u vidu tečnosti ili gelova (beli luk, nana).
 • Ponekad ih koristimo u vidu čajeva protiv celulita, ili u okviru redovne ishrane, ali to nije uvek slučaj.

Ipak ste više za mazanje? Anticelulit preparate možete koristiti i na taj način. Kako bi smanjili celulit na vašem telu neophodno je da se pridržavamo sledećih pravila:

 • Redovna primena – Povremena upotreba proizvoda na bazi biljaka neće dati isti efekat kao redovno korišćenje. Ako ih koristite svaki dan veća je verovatnoća da ćete smanjiti taj uporan celulit.
 • Čista koža – Ako se ne istuširate i ne pripremite kožu manja je verovatnoća da će biljni sastojci dospeti do dubljih delova masnih ćelija. Tuširanjem i povremenim pilinzima možete pojačati cirkulaciju i usvajanje biljnih ekstrakta.
 • Odabir pravih sastojaka – Nisu sve biljke iste, zato dobro pazite kakav uticaj imaju na vašu kožu. Pojedine vrste su bolje za efekat zatezanja, dok su druge više za efekat lipolize.

Da li koristiti kućnu varijantu ili kupiti gotov preparat?

Spremanje kućnih preparata može delovati interesantno, ali je neophodno vreme kako bi videli njihovo delovanje. Pored toga moramo biti sigurni koji deo biljaka se koristi, kako i i za šta. Ovaj način borbe protiv celulita može biti efikasan samo na površinski celulit jer sastojci u prirodnom obliku teže dopiru do dubinskih slojeva.

Najbolje je koristiti kupovni proizvod na prirodnoj bazi. Aktivni sastojci u njima mogu ubrzati njihovo dejstvo. Kombinacija sastojaka u njima ima jači efekat na uporan celulit.

Na pravljenju prave kombinacije rade stručnjaci koji su upoznati sa dejstvom biljaka.

Za uklanjanje celulita najbolje je koristiti gel koji je napravljen od više vrsta biljaka. Na taj način dobija se višestruk efekat na masne naslage jer jedna biljka topi masne ćelije, druga ih izbacuje, tok treće imaju toksine ili zatežu kožu.

Ove biljke su od izuzetne pomoći u borbi protiv celulita. Pravilno korišćenje i odabir prave kombinacije pomaže da naša koža ostane glatka i negovana.

I nemojte čuvati ovu tajnu samo za sebe. Da i drugi znaju koje su najbolje biljke protiv celulita – podelite tekst.