Alantoin: čest sastojak kozmetike kojem o kom se nedovoljno priča!

Alantoin: čest sastojak kozmetike kojem o kom se nedovoljno priča!

Ako čitate etikete, često je na njima prisutan alantoin. A znate li da je on efikasan prirodni sastojak preparata za negu koji ima brojne prednosti? Pa, otkrijte!

Kozmetika se čini jako jednostavnom ili jako komplikovanom – u zavisnosti kako joj pristupate.

Ukoliko to radite površno po principu: reklamira se, proizvodi ga je poznati brend ili pomoglo je mojoj drugarici sigurno je dobro…izabrali jednostavniji i potpuno pogrešan pristup.On podrazumeva da kupite proizvod, a da pojma nemate šta je u njemu ni na koji način deluje.

Drugi, mnogo složeniji pristup je pažljivo iščitavanje sastojaka vašeg preparata.

Ovo vas tek može baciti u nedoumicu jer, često, uz opis proizvoda ne dobijate i opis delovanja pojedinih sastojaka.

U nameri da vaše bavljenje negom lica podignemo na jedan viši nivo, upoznajmo zajedno alantoin za lice, sastojak mnogih preparata namenjenih nezi lica.

Kada sledeći put, na vrhu popisa sastojaka vidite baš alantoin, tačno ćete znati da li je ovo preparat za vas ili ne.

Šta je alantoin?

Alantoin je organsko hemijsko jedinjenje koje ima jake isceliteljske i umirujuće osobine.

Može biti prirodnog porekla ili hemijski sintetizovan.

alantoin za lice

Alantoin se ekstrahuje iz biljke gavez koja se vekovima koristi za isceljenje rana i otoka.

Pored gaveza, alantoina ima u cvekli, kamilici, pšeničnim klicama, puževoj sluzi ali i u urinu krava i većine sisasra.

Hemijski sintetizovan alantoin je identičan prirodnom. Dobija se iz uree i glikolne kiseline.

Jedna je od najčešće korišćenih supstanci u kozmetici zbog mnogobrojnih korisnih efekata koje ima na ljudsku kožu.

Alantoin je ovlaživač i eksfolijant.Podstiče obnavljanje i epitelizaciju kože tako što stimuliše rast ćelija.Budući da ima hidrirajuća svojstva on podstiče efikasnije upijanje drugih sastojaka preparata.

Alantoin je sastojak pogodan za negu osetljive, aknozne i iritirane kože.Podstiče razmenu materija u potkožnom tkivu, proliferaciju i štiti kožu od preranog starenja.

Zato je ova supstanca sastojak krema, pilinga i maski za lice.

Prednosti alantoina za lice

Alantoin bi mogao biti vaš adut za kožu mekanu i glatku kao u beba.

On se smatra zaista neverovatnim sastojkom preprata za negu lica i tela jer deluje pozitivno na:

 • Suvu kožuAlantoin je poznat po svojoj sposobnosti da privuče više vlage u kožu. Takođe on koži pomaža da tu vlagu ne gubi već da je zadrži u sebi. Kada znamo da je nedostatak vlage i nesposobnost kože da u izvesnim godinama zadrži vlagu u osnovni razlog umorne kože bez sjaja sklone boranju, onda je jasno da je ovaj sastojak veoma poželjan u našim preparatima za negu lica
 • Umornu kožu-Koža nije u stanju da se sama u potpunosti oslobodi sloja mrtvih ćelija sa površine. One, pored toga što zapušavaju pore i otržavaju disanje kože, čine da vam lice izgleda sivo, umorno i bez sjaja. Alantoin poseduje keratolitička svojstva. Drugim rečima, on deluje tako što pospešuje ljuštenje mrtvog sloja kože sa površine. Ovo pospešuje rast novih, svežih ćelija. Ovaj benefit je koristan za svakoga jer popravlja teksturu kože, vraća joj boju i mladalački sjaj.
 • Uklanja znakove strenja Koža koja stari je sklona suvoći i sporijoj ćelijskoj razmeni materija. Ovo dalje vodi ka tanjenju kožnog tkiva i opuštanju kože lica. Alantoin hidrira, deluje kao piling i omekšava kožu. Takođe podstiče i sintezu kolagena. Ovo su sve važne stavke za uklanjanje znakova starenja sa kože.
 • Iritacije – Alantoin se ugrađuje u proizvode namenjene nezi, ali i lečenju suve, grube, ispucale, iritirane kože. Ukoliko ste ikada pogledali sastav proizvoda za pelenski osip ili ekcem videli ste da je osnovni satojak alantoin koji deluje blago umirujuće, pospešuje epitelizaciju kože i zaceljivanje svih vrsta iritacija.
 • Ožiljke od bubuljica-Na svakom licu se nađe po neki ožiljak od bubuljica. Ovo je posebno ozbiljan problem osoba sklonim bubuljicama na licu. Da biste malo ubrzali uklanjanje i ožiljaka i samih bubuljica, ali i delovali preventivno, izaberite sebi bar jedan proizvod koji sadrži alantoin. Idealno bi bilo da to budu gel i losion protiv bubuljica. Tako ćete u svojoj dnevnoj rutini početi od korena nastanka problema.

U ovu istinu se uverila Sara Stanković, Youtuberka za koju svi znate da nema bubuljice. A zašto ih nema? Zato što ima svoj mali dnevni ritual.  I vaše lice može biti čisto, ako probate to što ona radi. Njena priča vam može biti od koristi jer će vam pokazati najkraći mogući put do lica bez bubuljica. Na izvestan način ima veze sa alantoinom za lice. U čemu je štos, saznajte iz njenog ličnog iskustva na narednom linku:https://minutzamene.com/sara-stankovic-bubuljice/

Uz malo truda i sreće, nećete ni stići do pojave ožiljaka, jer ih neće biti. Alantoin podstiče cirkulaciju krvi u kožnom tkivu, koristan je za bolju funkcionalnost sitnih kapilara koji dovode krv do svake ćelije kože, stimuliše rast kolagena . Tako da, alantoin je, bez sumnje, sastojak koji može pospešiti zaceljivanje kože. On je onaj sastojak uz koji će stare fleke brže nestati ali će i sprečiti nastanak novih.

Gde se sve može naći alantoin za lice?

Čist alantoin u vidu providnog praha može se kupiti i kod nas i t po vrlo pristupačnoj ceni.

Međutim, to deluje prilično nepraktično. Naime u gotovim kozmetičkim proizvodima alantoin se nalazi u koncentraciji od 2-5% .

Umesto da razmišljamo sa čim ga pomešati i kako napraviti odgovarajuću koncentraciju jednostavnije je kupiti gotov proizvod u kome je dejstvo alantoina potpomognuto vešto iskombinovanim drugim aktivnim materijama.

Nismo svi kozmetičari i nije nam u opisu posla da znamo takve stvari.

Dovoljno je da potražimo odgovarajući proizvod za svoj problem, da on sadrži dovoljnu količinu alantoina dakle od 2-5% i da proizvođač bude kuća od poverenja koja u teglice i tube svojih proizvoda puni čistim esencijama prirodnog porekla, a ne hemikalijama.

Alantoin se može naći u mnogim kozmetičkim proizvodima za negu lica, tela ali i kose.

 Alantoin za bubuljice je pun pogodak!

Bubuljica uvek nastaje u zapušenoj pori. Od ovoga sve počinje. Različiti su uzroci nastanka bubuljica i nisu svi u nepravilnoj nezi, ali vrlo često je ovo osnovni uzrok.

Gel za lice koji sadrži alantoin je za odličan početak dnevne rutine. On  hidrira, pospešuje cirkulaciju i deluje protivupalno.

Čiste pore su prvi uslov za lice bez bubuljica. Osobe sklone aknama svih vrsta ni jedan svoj dan ne bi smele početi bez gela za pranje lica sa alantoinom.

Dan opet završite pranjem lica istim preparatom. Za one koji preferiraju čišćenje lica micelarnom vodom, proverila sam, većina brendova sadrži alantoin. Proverite ovaj podatak sledeći put kada kupujete sredstvo za pranje ili čišćenje lica.

Alantoin za uklanjanje hiperpigmentacija

Zahvaljujući svojoj sposobnosti da nežno uklanja površinski mrtvi sloj ćelija i posvetljuje kožu, alantoin se smatra izvanrednim sastojkom u preparatima namenjenim ublažavanju tamnih fleka i hiperpigmentacija.

Kako alantoin deluje na bore?

Postoje bore i bore. One kada ste mladi 40 godina i one kada ste stari 80 godina.

Čak i u vrlo ozbiljnim godinama, bore mogu izgledati milo i prihvatljivo ukoliko su na negovanoj zreloj koži koja nije izgubila znake života.

Alantoin je jedan od onih sastojaka koji je zadužen da nemate bore kad im vreme nije. A jednom, kada ipak malkice ostarite da one budu blage, dopadljive i na negovanoj koži.

Ova prirodna aktivna materija za negu lica kožu drži hidriranom. Dovoljna količina vlage je uslov koji se mora zadovoljiti kako bi se koža mogla odupreti prevremenim znacima starenja u vidu bora.

Alantoin podstiče sintezu kolagena. Znamo da ga je u koži sa godinama sve manje a da bez njega nema zategnute kože. Zato nam je neophodan alantoin za lice bez bora.

Alantoin leči ožiljke od bubuljica

Najbolje znaju osobe sklone bubuljicama da je često veći od same bubuljice, problem ožiljak koji ostane još dugo kao svedok na licu. Teško se uklanjaju imaju ružnu modru ili tamnu boju i znaju da traju nedeljama.

Najčešće im svojim ponašanjem malo pomognemo da nastanu.

Elem potreban vam je proizvod koji će nežno ukloniti površinski sloj mrtvih ćelija od kojih je ožiljak izgrađen. Potrebno vam je sredstvo da podstakne rast zdravih ćelija na tom mestu. Potrebna vam je bolja prokrvljenost kože. Alantoin upravo na ovaj način deluje na ožiljke od bubuljica.

Alantoin u kozmetici

Iako u hemijskom smislu deluje drugačije od većine drugih ovlaživača, alantoin se smatra hidrirajućom materijom u preparatima za negu kože.

Za dehidriranu kožu smatra se umirujućim sastojkom jer omekšava  kožu podstičući je da apsorbuje i zadrži više vlage.

Kada je potrebno pospešiti proces obnavljanja kože, alantoin pospešuje odbacivanje mrtvih ćelija sa površine. Ovo kožu čini mekšom i glatkom.

Alantoin sa površine kože uklanja mrtve ćelije i naslage keratina. Na ovaj način se koži omogućava bolja razmena materija sa okolinom.

Drugim rečima, pore se otpuše, ukloni se ta mrtva barijera između kože i spoljašnje sredine. Na ovaj način koža se lakše hidrira, ostale aktivne substance prodiru nesmetano u dublje slojeve kože.

Bolje hidrirana i nahranjena koža izgleda svežije i vidljivost bora se smanjuje.

Alantoin svojim hidrirajućim učinkom sprečava perutanje i iritaciju kože lica. Netoksičan je ne izaziva alergije i bez mirisa je.

Deluje protivupalno.

Kada smo upoznali sva ova fantastična svojstva alantoina za lice, ne čudi što se javlja kao sastojak anti age krema, losiona , pilinga i gelova.Alantoin je sastojak i različitih krema za negu osetljive dečije kože.

Alantoin krema za lice

Ovaj tako čest sastojak kozmetičkih proizvoda nije zaobišao ni kreme za lice.

alantoin u kremi

Prednosti alantoin kreme za lice su sledeće:

 • Uklanja mrtve ćelije
 • Hidrira
 • Regeneriše ćelije kože
 • Lice čini glatkim
 • Neguje masnu i aknoznu kožu
 • Zaceljuje ožiljke od bubuljica
 • Usporava pojavu bora i čuva mladolikost i blistavost kože.

Pri izboru kreme za lice sigurno uzmite kao njenu prednost ukoliko sadrži alantoin.

Posebno ukoliko imate suvu i osetljivu kožu ili imate problema sa bubuljicama.

Alantoin kreme za lice obično su kombinacija alantoina sa drugim važnim sastojcima poput hijaluronske kiseline, vitamina  ili C i slično.

Alantoin gel za lice

Dobra nega lica počinje besprekorno čistom kožom.

Odavno smo postali svesni da nike svejedno čime čistimo odnosno peremo lice. Izbor preparata za ovu namenu zavisi od vaših afiniteta ali i od potreba vašeg tipa kože.

Gelovi za umivanje lica su vrlo popularni. Temeljno čiste kožu a opet su dovoljno blagi da je ne isuše previše.

Ali gelovi nisu samo za čišćenje lica. Postoji i oni negujući, a i oni koji su deo medicinske kozmetike. Oni su dobri jer se brzo apsorbuju, a alantoin u njihovom sastavu poboljšava prodiranje drugih aktivnih materija. Osim toga,  alantoin koji podstiče površinsku cirkulaciju, regeneriše ćelije, deluje protivupalno i umirujuće. Pri tom njegovo hidrirajuće svojstvo isključuje mogućnost preteranog isušivanja kože lica.

Gel za lice sa alantoinom deluje preventivno na pojavu bubuljica i nastanak ožiljaka od istih.

Da li je alantoin bezbedan sastojak?

Alantoin je netoksičan i ne nakuplja se u se u telu čak i ako se često koristi.

Uz to, jedan izvor je prebrojao da se može naći u čak 1300 proizvoda za negu kože.

Verujem da ih je mnogo više, jer svakodnevno niču novi brendovi a kupci su sve zahtevniji i očekuju od proizvoda da bude efikasan ali istovremeno i zdrav.

Oni koji traže dlaku u jajetu reći će vam da može da iritira oči ako u njih dospe ili da u teoriji postoji mogućnost od alergijske reakcije. Međutim, izgledi da vam lice odreaguje alergijom na alantoin su zanemarljivo mali tako da možemo smatrati da je alantoin potpuno bezbedan prirodni sastojak u preparatima za lice. Čakk i kada je sintetički, ima potpuno istu formulu kao onaj dobijen ekstrakcijom prirodnih izvora.

Drage moje, proverila sam u svom kozmetičkom arsenalu i zatekla alantoin u svim važnim preparatima za negu lica.

Zato je moje lice otporno na bubuljice, bore, fleke i odoleva starenju.

Pišite nam da li vaši proizvodi sadrže alantoin.