Bore smejalice? Simpatično, ali kako ih ukloniti ?

Bore smejalice? Simpatično, ali kako ih ukloniti ?

Ukoliko spadate među brojne žene koje imaju bore smejalice, ne brinite. Rešenje za njih svakako postoji. Ove promene na koži moguće je ukloniti, ili bar ublažiti, a mi ćemo objasniti kako.

Ako ste kao ja, verovatno ste godinama bili bezbrižni, ali su bore smejalice ipak postale uočljivije na vašoj koži? Verovatno vam je delovalo da te male, dosadne linijice ranije nisu bile tu. Da, one su prirodan proces starenja. Ipak, niko ne voli da se probudi jedno jutro i vidi promene na svom, inače vedrom, licu.

Tačno je da lepota dolazi iznutra, ali zašto se ne bi poslužili informacijama i našli rešenja?

Šta su bore smejalice?

Očigledno je da se radi o promenama na koži, ali neophodno je postaviti i pitanje šta su zapravo bore smejalice? Zbog čega nastaju? Prvo moramo razgraničiti pojmove.

U bore smejalice spadaju vertikalne linije od nosa ka uglovima usana,linijice kod očiju, ponekad je moguće videti ih i na bradi.

Linije kod usana i nosa poznate su i pod nazivom nazolabijalne bore i spadaju u veoma čest problem kod žena.

Kako nastaju bore smejalice?

Bez obzira što veliki uticaj na njihov nastanak ima starenje kože, one se mogu primetiti i kod dece. Kako starimo linije postaju vidljivije. U mladosti ove bore nisu toliko uočljive. Brže nestaju i ne opterećujemo se toliko sa njima.

Sam naziv kaže da ovaj vid bora nastaje zbog smejanja. Naša mimika, pokreti, gravitacija i mnogi drugi faktori, doprinose njihovom nastanku.

Prilikom starenja koža gubi kolagen i elastičnost, ligamenti se opuštaju i mi postajemo svesni problema. Na taj način one fine linije ,koje smo imali i kao deca, postaju dublje i uočljivije. Određen faktor ima i genetika, hidratacija, ali i dobijanje, ili gubljenje na težini, problemi sa zubima itd. Dakle za njihov nastanak smo odgovorni:

 • Mi (stres, gubitak težine, spavanje na boku …)
 • naš stil života, (nedovoljna hidratacija,stres ,loša ishrana , neadekvatna nega, prekomerno izlaganje suncu bez zaštite od spoljnih faktora)
 • ali i drugi faktori (genetika, starenje, variranje telesne mase… )

Kada govorimo o genetskim predispozicijama za njihov nastanak pre svega se odnosi na sastav kože, količinu kolagena i elastina u njoj, njegove strukture, molekularnog sastava kože itd.

Ma kako da su vam geni dobri, jednom će vam se sigurno pojaviti bore – makar i ove od vedrog duha. Naša poznata glumica Lidija Vukičević je čist primer za to. Izgleda sjajno, uvek vedra i nasmejana, ali to je ostavilo posledice na njenom licu. Iako to ne smeta njenom sampouzdanju, ona ipak ima svoj način da ih se reši. Svoje bore smejalice smanjila je prirodnim putem za kratko vreme i oduševljena je rezultatima. Njen način je jednostavan i dostupan je i vama. Kako? Pročitajte! Svoje iskustvo podelila je javno, a njena priča nalazi se u ovom tekstu 👇👇👇:

KONAČNO! Lidija Vukičević OTKRILA: Ovo je krema zaslužna što NEMAM BORE!

Bore smejalice oko očiju

Ne znam koliko ste primetili, ali ove borice su izuzetno česte kada se smejemo. Spadaju među prve znake starenja.
Koža oko očiju je izuzetno tanka. Čak četiri puta tanja nego na ostatku lica. Samim tim predeo oko očiju je jako nežan i zahteva posebnu negu i postupanje. Tako osetljivo područje ne smemo tretirati običnim kremama, ne smemo grubo skidati šminku, ili trljati peškirom.

Zapamtite, koža je kao lastiš. Ako smo konstantno grubi prema njoj to će se videti. Vratiće se ona u prvobitni oblik (prividno), ali se dubinski oštećuje na takav način.

Ranije sam koristila jednu kremu za celo lice, pa i za predeo oko očiju. To sam činila sve dok mi drugarica dermatolog nije objasnila da pravim veliku grešku. Na moje zašto odgovor je bio da je ta regija osetljiva, koža drugačija i da se koriste posebne kreme za predeo oko očiju. One su poznate i pod nazivom antirid.

Efikasne su za borbu protiv bora smejalica oko očiju, ali vam mogu pomoći i protiv podočnjaka, naduvenosti, umornog izgleda itd.

Bore smejalice oko usana

bore od smejanja

Pored gore navedenih, bore smejalice oko usana su takođe izuzetno česte. Nasuprot učestalom mišljenju, ovaj tip bora ne javlja se samo zbog smeha. Svima mišići rade kontrakcije. Učestalo pomeranje istih mišića dovodi do nastanka bora smejalica oko usana. Zato vi, ja, komšinica Mara sa desetog sprata, imamo sve dublje bore smejalice na ovoj regiji. Zbog gubitka elastina, kolagena i učestalih pokreta ove nepravilnosti postaju izraženije kako vreme odmiče.

Ukoliko volite da se smejete, imate jake i česte pokrete lica poput mene, budite spremni da se desi i vama. Svima se lice i mišići pomeraju, pa tako i vama. Naravno možemo ih ublažiti ili odložiti određenim metodama, kremicama itd.

Da li su bore smejalice oko usana isto što i nazolabijalne bore?

Ovo je često pitanje. Katarina, koja je kozmetičarka, kaže da se na internetu se može pronaći veliki broj kontradiktornih informacija, međutim, nazolabijalne bore spadaju u grupaciju bora smejalica. Bore oko usana dele se na:

 • Marionetske bore
 • Nazolabijalne bore i
 • Barkodove (vertikalne bore), u ovu grupu spadaju vertikalne bore koje se javljaju kod i na gornjim usnama

Učestalo je i pitanje:

Da li su isto što i marionetke bore?

Odgovor je ne. Iako marionetske bore spadaju u bore oko usana one nisu u istoj grupaciji kao što su bore smejalice. Naziv, marionetske bore, potiče zato što asociraju na linije kod marionete Ovaj tip promena na koži nastaje zbog genetike, gravitacije i pomeranja i opuštanja mišića (kontrakcija).

Saznajte više o marionetskim borama .

Kako ukloniti bore smejalice prirodnim putem?

U metode borbe protiv bora smejalica spadaju razni kozmetički i antiaging tretmani, kreme, vežbe itd. Mnoge žene tvrde da je redovnim korišćenjem kozmetičkih preparata, krema, tretmana itd. moguće ublažavanje njihove vidljivosti. Međutim nemamo svi novca i vremena za skupe metode borbi protiv bora smejalica.

Ukoliko spadate u osobe koje nisu pristalica estetskih i kozmetičkih tretmana, uvek možete ispobati prirodne metode uklanjanja bora od smejanja. Zašto da ne isprobamo nešto novo ?

U prirodne metode uklanjanja bora smejalica spadaju:

 • Vežbe za lice
 • Masaže za lice
 • Kreme na prirodnoj bazi
 • Prirodne maske za lice

Vežbe za lice protiv bora smejalica

Ovakav vid tretmana protiv neželjenih bora od smejanja nije toliko zastupljen kod nas, međutim poslednjih godina u svetu doživeo je pravi bum. Vežbe za lice su veoma siguran, jeftin i bezbedan način da poboljšate izgled vaše kože. Sve više poznatih ličnosti koristi ove metode negovanja. Benefiti ovakvih tretmana su razni:

 • Nema dosadnih odlazaka u salone
 • Ušteda vremena
 • Ušteda novca
 • Naravno, kao kod svakog drugog tretmana, i ovde postoje prednosti i mane. Mane ovakve nege lica su:
  Morate znati šta radite
 • Zahteva kontiuniranu primenu kako bi rezultati bili vidljivi.

Uvek postoji mogućnost da nanesemo više štete nego koristi. Zato je pre primene bilo kakvog home tretmana lica neophodno da se dobro raspitate . Ne želite da nanesete sebi neku povredu.

Tanaka masaža protiv bora od smejanja

Jedna od efikasnih masaža lica je Zogan masaža lica. Međutim ovakva masaža lica ne preporučuje se ljudima koji imaju:

 • Bolest limfnog sistema
 • Bolest kože
 • Prehladu ili
 • Curenje nosa

Ova metoda je još efikasnija ukoliko se kombinuje sa primenom ulja (kokosovo, bademovo, maslinovo ulje), ili kreme protiv bora (prilikom odabira kreme vodite računa da se radi o nekoj masnijoj kremi koja je namenjena nezi lica i ukljanjanju nepravilnosti.

Joga za lice protiv bora smejalica

Još jedna od prirodnih metoda je Joga za lice. Nju možete primenjivati tako što stavite dlanove na slepoočnice, povlačite šake ka gore i u nazad. Na taj način podižete spoljašnju stranu vašeg lica. Tako ga zatežete. Prilikom ovog pokreta neophodno je otvoriti usta u obliku slova O.

Kako bi metoda bila efikasna zadržite ovu pozu oko 5 sekundi i radite je u dva ponavljanja. Ovakav tip vežbi je odličan ukoliko želite da ublažite bore smejalice, bore oko nosa, očiju, usana itd.

Prirodni preparati za negu protiv bora smejalica

Preporuka mnogih dermatologa i stručnjaka je korišćenje prirodnih preprarata za negu protiv bora. S obzirom da su procesi starenja vidljivi već u 30-im neophodno je koristiti kreme kao prevenciju. Mnogi kažu da sa negom treba krenuti već od 25-e godine, ali ukoliko ste primetili promene na vašem licu, ili smatrate da vašoj koži fali elastičnost, deluje suvo, beživotno itd. možete krenuti i ranije.

Danas možete pronaći izuzetno veliki asortiman kremica protiv bora koje su na prirodnoj bazi. Ovakve kreme ne sadrže gomilu aditiva, parfeme itd. Mnoge žene se plaše da ovakve kreme imaju kraći rok trajanja. To nije uvek slučaj jer postoje kreme bez veštačkih sastojaka koje sadrže prirodne konzervanse. Oni značajno produžavaju rok trajanja, a stavljate prirodne sastojke na svoju kožu. Uostalom, pročitajte više o prednostima prirodne kozmetike.

Ukoliko primetite da vam je koža osetljiva, sklona alergijama ili ste kao moja sestra koja mora sve da isproba, možete prvo testirati proizvod. To radim primenom male količine na vrat ili obraz i čekam nekoliko minuta. Brz način života i stres doveo je do toga i da budem dosta zaboravna, bacim ambalažu itd. Zato gledam da na samom pakovanju zapišem datum otvaranja neke kreme.

Prirodne maske za lice protiv bora smejalica

Svi imamo u kući med, bananu,kokosovo ulje… Velika je verovatnoća da ste u nekom trenutku same došle na ideju da pravite prirodnu masku za lice protiv bora od smejanja. Ovakve maske su pune prirodnih sastojaka, brzo se prave i ne zahtevaju odlazak u salon ili kod kozmetičara.

Najpoznatije maske za lice koje će vam ukloniti bore od smejanja:

 • Maska protiv bora na bazi meda
 • Maska protiv bora na bazi belanceta
 • Maska protiv bora od kokosovog ulja
 • Maska protiv bora od kvasca
 • Maska protiv bora na bazi meda

Ovaj tip maski jednostavno obožavam. Moguće je da jednostavno volim med, mada se maska pokazala izuzteno efikasnom, naročito protiv bora smejalica. Glavni sastojak joj je naravno med. Svi znamo da njegovo korišćenje ima brojne benefite. Ova lekovita namirnica korišćena je od davnina u razne svrhe.

Sastojci:

 • Med
 • Banana
 • Maslinovo ulje

Napomena: Med uzimajte drvenom ili plastičnom kašičicom.

Priprema:Stavite u činiju nekoliko kašičica meda. Najbolje je da budete sigurni da je prirodan med. To možete proveriti na razne načine (kada curi prirodan med suri sa kašičice neisprekidano). Tamnije vrste meda imaju veću količinu antioksidanata (polifenoli) . Samim tim bolje su za korišćenje u ove svrhe. Ukoliko nemate njega, možete uzeti i bilo koji med koji imate u kući.

Uzmite jednu bananu (malu) i izgnječite ili je i izblendirajte. U smesu stavite jednu kafenu kašičicu maslinovog ulja i pomešajte sastojke. Maslinovo ulje je prirodan izvor antioksidanata poput fenola, vitamina i provitamina A I E. Oni pomažu ćelijama da se odbrane od stanja poput oksidativnog stresa, slobodnih radikala itd. Masku nanesite na lice, vrat i dekolte. Kako bi bila delotvorna neophodno je da stoji oko dvadeset minuta. Nakon toga isperite lice.

Maska protiv bora smejalica na bazi belanceta

Za bore smejalice odlično je koristiti belance. Ima fenomenalnu moć zatezanja i regenerativna svojstva. Jaje je namirnica koja je odličan saveznik u borbi protiv bora. Pored toga maske sa njim mogu pomoći i protiv akni, ožiljaka i drugih problema sa kožom. Belance za lice možete koristiti za pravljenje maski koje imaju zapanjujuće rezultate.

Sastojci:

 • Belance
 • Kokosovo ulje
 • Limunov sok ili eterično ulje lavande

Priprema:

Razbijte jaje i odvojte belance od žumanca. Belance umutite i dodajte pola kafene kašičice kokosovog ulja (ukoliko ga nemate može i maslinovo ulje), i malo limunovog soka. Sjedinite sastojke i nanesite na lice, dekolte i vrat. Maska se drži dvadeset minuta, a zatim ispira.

Pogodnosti ovakve maske su u sastojcima. Kokosovo ulje omekšava kožu, čisti je, sprečava stvaranje akni, dok limunov sok ima velike količine vitamina C. Askorbinska kiselina osvežava i regeneriše kožu. Primena vitamina C u kozmetičke svrhe je sve češća i to sa razlogom. Njegova primena rezultira podmlađenom i zategnutom kožom.

Napomena: Nemojte preterati sa korišćenjem ove maske. Dovoljno je koristiti je dva puta nedeljno.

Maska za lice sa belancetom i ovsenim pahulicama

Pored gore navedenog, za zategnutu kožu bez bora možete koristiti i ovu varijantu. Ovsene pahuljice služiće kao vezivno sredstvo, dok će belance zategnuti kožu. U kombinaciju možete dodati i kokos, bananu ili malo meda.

Maske protiv bora smejalica od kokosovog ulja

 

Kokosovo ulje spada u visoko zastupljene sastojke što se tiče pripreme maski za lice. Pomaže u ukljanjanju ožiljaka, ima uticaj na akne i mitisere. Njegovo čudotvorno delovanje na kožu je opšte poznato. Antibakterijski sastav i dubinsko čišćenje, čini ovaj sastojak nezamenljivim u borbi protiv bora. Pored maski za lice, kokosovo ulje možete koristiti i za pravljenje tonika za čišćenje lica.

Pored navedenog dobri sastojci za maske za lice su i paradajz, šargarepa, avokado itd. Paradajz u sebi sadrži velike količine likopena koji spada u beta-karoten i ima veoma jaka antioksidativna svojstva, ali i aminokiseline i druge sastojke. Samim tim čuva kožu i pomaže u bori protiv bora smejalica.

Možete u ove svrhe isprobati sve maske protiv bora.

Kozmetički tretmani protiv bora smejalica

Kako je nauka napredovala tako su se pojavili brojni kozmetički tretmani. Čini nam se da svaki dan čujemo za neki novi vid borbe protiv bora. Izgleda da nema kozmetičkog salona koji ne reklamira bar neki vid tretmana protiv bora. U najefikasniji vidove borbe protiv bora smejalica pokazali su se:

 • Radiofrekvencija lica
 • Laser za bore
 • Tretman kiseonika
 • Dermaroler
 • Dermoabrazija
 • Hemijski piling
 • Mikrodermoabrazija

Radiofrekvencija lica

Radiofrekvencija lica spada u kozmetičke tretmane koji su dostupni u velikom broju salona. Radi se uređajem koji radiofrekvencijom pospešuje cirkulaciju krvi. Samim tim pospešuje izbacivanje toksina iz organizma, čisti zapušene pore, pomaže uklanjanju nesavršenosti, podmlađuje lice, itd.

Podmlađena koža, zategnuto lice i pojačana produkcija kolagena smanjuje vidljivost dubokih bora smejalica, dok se one blaže gube skroz. Loša strana je što morate ići na nekoliko tretmana kako bi videli rezultate i ponavljati jednom mesečno.

Laser za bore od smejanja

U službi podmlađivanja lica , njegove revitalizacije i uklanjanja bora smejalica dobili smo i laser za bore. Ovakav vid borbe protiv bora pomaže da se koži vrati glatkost i mladalački izgled.

Ovakve metode spadaju u manje invazivne načine da podmladite lice. Caka je u tehnologiji. Infracrvenim zracima (laserom), moguće je tretirati brojna stanja na koži, uključujući i bore smejalice. Laser za lice deluje tako što dopire do najdubljih delova kože (nije površinski), na taj način uspešno se pojačava proizvodnja kolagena. Zato što je manje invazivan način podmlađivanja lica, vraća mu mladalački izgled ali i punoću, mnoge dame se odlučuju za njega.

Tretman kiseonika

Ovaj tretman ateže lice korišćenjem kombinacija preparata poput ampula, seruma, maski itd. Na taj način poboljšava se odgovor organizma na starenje kože, pospešuje se regenerisanje kože i smanjuju se bore smejalice.

Dermaroler za bore smejalice

Radi se o valjku koji sadrži veliki broj iglica. Njihovim prelaženjem preko kože stimuliše se i pospešuje proizvodnja kolagena i elastina. Na taj način koža deluje podmlađeno, zategnutije i smanjuje se broj i intenzitet bora (bora smejalica i drugih). Ovu metodu možete raditi i od kuće. Pročitajte više o dermaroleru za lice .

Dermoabrazija

Ovaj metod kozmetičkog tretmana bazira se na uklanjanju površinskog dela kože Metoda se radi pomoću abrazivnog alata poput dijamantskog diska, kristala minerala itd.. Otuda i naziv. Ovo je hirurški zahvat i zahteva lokalnu anesteziju. Samu metodu rade dermatolozi ili hirurzi.

Hemijski piling

Ukoliko ste gledali seriju „Sex i Grad“, najverovatnije vam je Samanta u glavi kada čujete za ovaj tretman. On je prilično rasprostranjen Daje odlične rezultate čak i kod bora smejalica. Koža deluje mlađe, zategnutije, osvežena je i zdravija.

Ovom metodom dolazi do uklanjanja sloja mrtvih ćelija, dok se ostavljaju mlade ćelije. Tačnije radi se duboki piling. Na hemijskoj bazi. Ovakav tretman možete raditi i kod kuće. Danas postoje brojni preparati koji imaju odličan efekat, a nisu skupi.

Napomena: Moguća je pojava crvenila. Ovu metodu je moguće koristiti i u kombinaciji sa drugim metodama. Spa centri, kozmetički saloni, poliklinike itd. navode ovu metodu kao jednu od izuzetno efikasnih.

Saznajte više o hemijskom pilingu.

Mikrodermoabrazija

Ovde se radi o još jednom vidu hirurškog tretmana. U pitanju je piling mikrokristalima gde dolazi do smanjenja nesavršenosti na koži. Fina abrazivna sredstva doprinose podmlađenom izgledu kože. Mikrodermoabrazija može se koristiti u kombinaciji sa hidratantnim kremama i losionima. Na taj način se pospešuje tretman i regeneracija kože. Samu intervenciju je neophodno ponavljati u određenim intervalima.

Kozmetičke procedure protiv bora smejalica

bore smejalice oko usana

U kozmetičke procedure protiv bora spadaju:

 • Facelifting
 • Inekcije za bore (fileri, hijaluronski fileri itd.)
 • Botoks

Facelifting

Fejslifting spada u hiruršku metodu uklanjanja znakova starenja, mada se koristi pre svega za duboke bore. Nema velikog efekta na bore smejalice, ali pomaže za podmlađivanje strukture lica. Ovakva metoda je veoma skupa i retko se izvodi na našem području.

Inekcije za bore

Ovaj vid borbe protiv bora smejalica je sve zastupljeniji. Inekcije sadrže razne sastojke (prirodnog ili veštačkog porekla) koji služe da se popune brazde i ostale nesavršenosti od bora. Cena zavisi od tretmana, salona itd. Hijaluronski fileri spadaju u najčešće korišćene inekcije za bore. Inekcije nisu trajna sloucija. Nakon godinu-dve neophodno je ponoviti postupak.

Botoks za bore smejalice

Verovatno i najpoznatiji metod protiv bora. Ovaj kozmetički tretman radi se ubrizgavanjem botulinum toksina. Koristi se za „peglanje“ finih bora na licu. Njegovim ubrizgavanjem kontrolišu se mišići lica. Iako sama Ova metoda je efikasna i protiv bora smejalica. Napomena: Prekomernom upotrebom može se „zamrznuti lice“, čime se postiže neprirodan efekat. Ovu metodu rade hirurzi obučeni za to, zato je neophodno dobro se raspitati pre njegove primene

Iako ne možemo zaustaviti sat, uvek možemo uraditi nešto što bi uklonilo ili ublažilo problem. Bore smejalice su sastavni deo našeg života. Koliko god nas one nervirale, bile uporne ili nam unosile nesigurnost u sopstveni izgled, bore smejalice su znak da smo živeli punim plućima. Zato odaberite šta vama najviše odgovara i uživajte svaki dan.