Kopriva kao lek i svi načini na koje se koristi!

Kopriva kao lek i svi načini na koje se koristi!

Fantastične su moći koje ima kopriva kao lek. Za neke ste možda čuli, za neke ne, ali kada ovo pročitate više vam neće biti običan korov.

Verovatno ste barem jednom imali prilike da se opečete na koprivu i znate da to nije nimalo prijatan osećaj. Zapravo, možda doveo do toga da zamrzite ovu biljku. Ipak, daćemo vam dobre razloge da razmislite da suzite krug oko nje i objasniti kako se koristi kopriva kao lek.

Lekovitost koprive

Kopriva (Urtica dioica) je višegodišnja biljka koja se može naći širom sveta, a vrlo je rasprostranjena i kod nas. Raste najviše do 1 metra i cveta od juna do septembra. Ima srcolike, nazubljene, dlakave listove koji prilikom dodira peckaju, pa zato morate biti obazrivi kada je berete. A verujte nam,  treba da je berete jer postoji mnogo razloga da upotrebite koprivu kao lek.

kopriva biljka

Kopriva pecka jer sadrži mnoštvo hemikalija koje se nalaze u dlačicama lista. One izazivaju iritaciju, peckanje, svrab i specifično crvenilo poznato kao „koprivnjača“. Te hemikalije su serotonin, histamin (inače zaslužan za burne alergijske reakcije na koži) i acetiholin. Svi deluju kao neurotransmiteri.

A šta je sve lekovito u njoj?

Najčešće se kao lek koriste stabljike i listovi koprive, ali možda niste znali da je podjednako dobar i koren, kao i seme koprive. Zato ćemo detaljno opisati kako se koristi kopriva kao lek.

Studije su pokazale da ona ima antioksidantna, antimikrološka svojstva, da deluje kao blagi analgetik protiv bolova, kao i da je korisna protiv čireva. U narodu je itekako poznata kao biljka kojim se leči pad imuniteta, anemija ali i kao narodni lek za opadanje kose .

Ono što je čini posebnom jeste njen sastav. Bogata je mineralima, a posebno kalcijumom, gvožđem, magnezijumom,flavonidima i biljnim sterolima. Tu je i vitamin D, koji je u biljkama prava retkost, vitamin K, vitamini C i A.

 

Koren koprive kao lek

Koren korpive deluje kao diuretik i kao astrigent. Preporučuje se kao lek za uvećanu prostatu. Naime, pokazalo se da koren koprive povećava proteine u krvi koji za sebe vezuju višak hormona, uključujući i polne hormone. To je od koristi kod uvećane prostate kada su muškarci u pitanju, ali ujedno i kod policističnih jajnika kada su žene u pitanju. S obzirom da višak androgenih hormona utiče i na mušku ćelavost, postoje teorije da je i na tom polju dobra kopriva kao lek.

Koren koprive uglavnom se koristi u vidu ekstrakta (kao prah) odnosno tinkture (rastvorene biljke u alkoholu) koja se može kupiti, ali i napraviti. O tome ćemo posebno u daljem tekstu.

Pošto deluje kao diuretik, koren koprive koristan je u lečenju urinarnih infekcija, kao i otoka i bolova u zglobovima kod artritisa.

List koprive kao lek

List koprive je taj deo koji pecka, ali koji se najčešće koristi u lekovite svrhe. Da biste izbegli ove neprijatne pojave, berite ga sa rukavicama na rukama. Onda kada se pripremi lek od listova, opasnost od peckanja prestaje.

Problemi kod kojih se koristi list koprive kao lek:

Artritis i bolovi u zglobovima

Listovi koprive koriste se kao spoljašnja obloga korisna kod bolova u zglobovima i artrirtisa, jer delujukao blagi anelgetik. Ovaj melem na taj način pomaže osobama koje boluju od hroničnog artritisa da smanje dozu lekova protiv bolova koji ,kada se koriste u prevelikoj količini, imaju brojne loše posledice.

Alergije

Alergije nastaju usled aktiviranja histamina u našem telu kao reakcije na nešto šta nas iritira. Uglavnom su simptomi konstantno curenje vode iz nosa, kijanje, svrab i slično, premda se mogu pojaviti i kožne reakcije, kao i neke netipične reakcije organizma koje ne biste ni povezali sa alergijom.Na primer alergija na gluten izazvaće mahom konstantne stomačne probleme i za njeno držanje pod kontolom potrebna je bezglutenska dijeta.

Histamin, koji izaziva alergiju,  je ujedno i sastojak koprive i na prvi pogled deluje kontraproduktivno lečiti alergiju listovima koprive. Ali, znate onu izreku:“ Klin se klinom izbija.“ Pokazalo se da u ovom slučaju to ima nekog smisla i da čaj od lista koprive može da ublaži simptome alergije.

Kopriva protiv opadanja kose

Naše bake znaju da je list koprive gotovo čudotvoran za jačanje kose i njenog korena. Već su vam sigurno svima poznati šamponi od koprive i pripravci kojima se ispira kosa kako bi bila sjajnija i koren jači. Ovo je zaista posebna priča pa pročitajte više o tome kako se koristi kopriva za kosu.

Kopriva kao lek za anemiju

Boagtsvo gvžeđem čini ovu biljku jednim od najboljih lekova protiv anemije i svakako mnogo podnošljivijim za želudac od supelmenta gvožđa. Seme koprive je posebno dobro u te svrhe, ali i tinktura i čaj od lišća biće od koristi.

Žensko zdravlje

Žene su sklonije anemiji i hroničnom umoru, a jedan od  razloga je i mesečni ciklus i njihov hormonalni sistem. Kopriva je bogata gvožđem pa je odlična za jačanje zdravlja žene. Smatra se da u trudnoći jača plod i sprečava krvarenje, a nakon toga podstiče laktaciju. Ipak, pre upotrebe u ove svrhe posavetujete sa svojim lekarom. S obzirom da deluje kao astrigent i skuplja sitne krvne sudove, može da ublaži menstrualno krvarenje, a smatra se i da smanjuje simptoime PMS-a.

Protiv bubuljica

Suvo lišće koprive primenjeno spolja može olakšati vaše muke sa bubuljicama. Ekstrakt od suvog lišća odličan je za negu masne kože, jer uspešno reguliše proizvodnju viška sebuma.

Za lečenje ekcema

Tinktura od lista koprive primenjena površinski na mesto zahvaćeno ekcemom može značajno da ublaži simptome ove uporne kožne bolesti,a od koristi može biti i detosksikacija iznutra. Tada pijete čaj od koprive.

Infekcije urinarnog trakta

Kopriva ima diuretička svosjtva, što znači da pomaže izbacivanje urina. To je vrlo korisno u lečenju urinarnih infekcija i problema kao što su kamen u bubrezima ili u bešici.

Za zdravlje srca

Korpiva kao lek čuva srce. Sadrži beta-sitosterol koji apsorbuje masnoću prisutnu u krvnim sudovima. Na taj način sprčeva srčane bolesti i održava nivo holesterola i triglicerida u krvi na normali.

Kopriva protiv celulita

Ova biljka deluje kao diuretik i pomaže da izbacite višak vode iz organizma. Uz masne naslage, ovaj višak vode često je zaslužan za stvaranje celulita. Čaj od koprive protiv celulita samo je jedna metoda njegovog eliminisanja koju možete probati.

Detoskikacija i jačanje imuniteta

Kopriva je bogata antioksidantima koji pomažu da se telo izbori sa toksinima i slobodnim radiklaima koji oštećuju naša tkiva. Već je rečeno, bogata mineralima i vitaminima koji jačaju imunitet!

List korpive koristi se za pravljenje ulja, čajeva i tinktura od koprive!

Redovi koji slede upravo su o njima.

list koprive kao lek

Kako se koristi ulje koprive kao lek?

Ulje od koprive je odličan način da sačuvate njene prednosti u maloj bočici i na duže vreme. Da bi se napravilo potrtebno je da u tamnu bočicu sipate listove koprive i prelijete nekim čistim biljnim uljem, kao što je hladno ceđeno maslinovo ili kokosovo ulje. Ostavite na tamnom mestu 4 nedelje, a onda procedite i koristite. Ulje koprive možete i kupiti u apotekama

A kako upotrebiti ulje koprive kao lek:

Tinktura od lista koprive

Za razliku od uljanog rastvora, tinktura koprive je rastvor u alkoholu.

Priprema: Potrebno je da nabavite staklenu flašu, sveže lišće koprive i komovu rakiju. Lišće lepo temeljno operete i stavite u flašu, koju posle dopunite rakijom do vrha. To stoji dve nedelje (povremeno promućkajte) pa nakon toga koristite tinkturu od lista koprive kao lek.

Za šta se koristi tinktura od lista koprive?

Za razliku od ulja koje je pretežno za spoljašnju upotrebu, tinktura od lista koprive je za unutrašnju i dobar je način da iskoristite prednosti koprive onda kada niste u ljubavi sa ispijanjem čaja .

Upotreba: 10-15 kapi kapi rastvorite u čaši vode i popijte (ako vam i tako ne ide, kocka šećera je dobra alternativa vodi) Preporučena doza je 60-90 kapi na dan, podeljeno u 3 -7 doza.

Ovakvom internom upotrebom koprive leči se anemija, loš imunitet,urinarne infekcije , izbacuje višak vode iz organizma.

Tinktura od korena koprive

Pored one od lista, možete napraviti i tinkturu od korena koprive. Ova tinktura je čuvar muškog zdravlja i najvoše  se korirsti za lečenje uvećane prostate.

Priprema: Uklonite koren sa sveže biljke i stavite ga u čistu staklneu teglu. Prelijete vodkom ili rakijom sa najmanje 50% alkohola . Na 1 dozu korena koprive ide 2 doze alkohola.

Preporučena doza je 2-3 ml, 3 puta dnevno.

Čaj od koprive kao lek

Kada su zglobovi upitanju, koriste se lekovi od koprive spolja, ali ona je ipak možda najkorisnija kada se koristi interno. Jedan od načina da upotrebite koprivu kao lek u ove svrhe je i čaj od koprive. Kao i većina drugih čajeva,  priprema se od suvih listova biljke.

Kašika listova prelije se vrelom vodom i ostavi da 10 minuta pa se procedi.

Međutim, da biste na ovaj način uzeli maksimalno iz čaja koprive, bolje je da pripremite infuziju koja je zapravo malo jači čaj od koprive

Priprema infuzije: 3 kašike suvog lišća koprive  prelijete vodom. To ostavite da odstoji 4-8 sati. Nakon toga procedite i pijete.

Dnevno je preporučeno da konzumirate 30g suvog lišća koprive (u ćaju ili infuziji)

Kako se koristi seme koprive kao lek

Ova biljka korisna je od korena  do vrha, a posebno se korisnim snatra seme koprive. Prednosti koje ima seme koprive iste su kao one koje ima lišće  – jača organizam, pomaže u lečenju anemije jer je bogato gvožđem, ublažava probleme sa bubrezima i infekcije urinarnog trakta. Smatra se da je seme kopriva adaptogena. Pomaže telu da se izbori sa stresom tako što održava zdravlje adrenalnih žlezda (zaduženih za stvarenje hormona stresa kortizola i adrenalina) . Seme koprive je kao barut za energetsku bombu i tinktura od ovog semena je prava stvar ukoliko ste hronično umorni, isrpljeni i nemate energije.

Kako se pravi tinktura od semena koprive?

Seme koprive bere se u avgustu, jer je tada sadržaj mineralnih sastojaka u njemu na vrhuncu. To što ste ubrali stavite u staklenu teglu i prelijete alkoholom. Ostavite da stoji 6 nedelja. Nakon toga možete koristiti tinkturu.

Preporučena doza je 1,5-2 ml – 3 puta na dan

 

Kopriva kao lek i iskustva

Iskutva su pokazala da kopriva zaista ima gore nabrojana svojstva i može doneti olakšanje kada je alergija u pitanju.Takođe jača imuniutet jer je boagata vitaminima i mineralima i samim tim pozitivno utiče na poboljšanje zdravlja u celini.Čest je sastojak sirupa za imunitet.

Osećate se umorno i tromo? Kopriva vas zahvaljući svom mineralnom sastavu može vratiti u život.

Ipak, iskustva sa koprivom govore i da treba da budete obazrivi, jer vam možda ova biljka neće prijati. Počnite sa malom dozom jer u nekim slučajevima može izazvati proliv, stomačne tegobe.Takođe, treba da budete obazrivi ukoliko redovno pijete neku terapiju, jer kopriva kao lek može uticati na dejstvo: lekova za razređivanje krvi,za visok krvni pritisak, diuretike, lekve za bolove i sedative.

Kada se pije čaj od koprive, veoma retko može se doživeti osećaj trnjenja u ustima – Prirodni preparati napravljeni od sveže biljke mogu blago i prijatno da peckaju.

Seme koprive veoma se često primenjuje u raznim melemima za jačanje imuniteta i odlično se pokazalo, te su ovi melemi tako i dobili na popularnosti. Uglavnom su napravljeni na bazi meda, oraha, đumbira i semena koprive.

Da li i dalje mislite da je kopriva dosadan i neprijatan korov? Umesto što je izbegavate, nabavite dobre rukavice i uberite je. Napravite sebi tinkturu ili čaj . A imamo još jednu dobru vest za vas – kopriva vam može biti i odličan obrok i sasvim sigurno naći ćete ukusne recepte na internetu. Probajte ih i pripremajte malo češće! Onda kada prihvatite koprivu kao lek, a ne kao korov – ima da pucate od zdravlja!