Otkrijte šta može čuvarkuća za kosu

Otkrijte šta može čuvarkuća za kosu

Jeste li znali da je čuvarkuća za kosu pravo blago? Ova biljka je potcenjena, a može biti jako blagotvorna ako se koristi na neki od ovih načina.

Popularna je njena upotreba za lice i kožu. Takođe ju je moguće upotrebljavati i za kosu, tačnije, kožu glave. Njena upotreba u ove svrhe veoma je popularna i sve češće dobija na značaju. Pre svega, razlog za to je njena prirodnost. Kada imate ovako prirodno, a sredstvo sa korisnim svojstvima, onda nije ni čudo što želite na više načina da ga iskoristite.

Pokušaćemo da ukažemo na to šta čuvarkuća ima što je čini dobrom za kosu.

Čuvarkuća za kosu – šta ima u sebi?

Pre svega da napomenemo da je čuvarkuća takoreći neuništiva biljka. Zaista je tako. Ona može opstati u svim predelima, čak i onima nepovoljnim za biljni svet. Gde god da se nalazi, čak i na kamenu, čuvarkuća će opstati.

Veoma se lako razmnožava. Dovoljno je da jedan njen korenčić negde padne i već se je razvio u novu biljku. Ona je započela svoj sopstveni život i takođe se može razmnožavati. Kažu da je jedino možete ubiti velikom količinom vode. Da, čuvarkuća je idealna jer apsolutno ne iziskuje zalivanje. Ako je napolju, biće dovoljna kiša koja sporadično padne.

Ono od čega je ona satkana veoma je korisno za lečenje pre svega unutrašnjih organa. Ipak, taj sastav pomaže i prilikom pravljenja preparata za kosu i lice.

Čuvarkuća je bogata vitaminima, i to vitaminima A i C. Oni su poznati kao oni koji savršeno dobro obnavljaju ćelije. Tačnije, udišu im život. Zato on posle toga deluju sveže i regenerisano. Poznato je delovanje vitamina A na lice, a i vitamina C. Naravno, koža glave nije izuzetak i dobro je koristiti ih i za nju.

Jabučna kiselina je takođe voćnog porekla. Unosimo je na razne načine u organizam, a koristimo i spolja. Veoma je korisna za održavanje tonusa, a pošto čisti kožu glave, otvara put drugim aktivnim sastojcima da bolje prodru u pore.

Još jedna kiselina je sastavni deo čuvarkuće, a to je mravlja. Ove kiseline nema u velikoj količini i zato je korisna. Ona služi kao antibakterijsko sredstvo na kožu, otklanjajući loše bakterije. Mikrobiom kože je raznovrstan. Ipak, kada se namnože loše bakterije na kožu glave, pojavljuju se brojni problemi, koje treba eliminisati.

Čuvarkuća takođe sadrži fitoencide. Oni sadrže supstance sa jakim antiseptičnim dejstvom. Veoma se uspešno bore protiv bakterija. To je jedna od velikih prednosti čuvarkuće, najjači antibakterijski momenat.

Tu su još i tanini, poznati po tome da ih ima u vinu. Imaju dobra svojstva za unutrašnje organe, a spolja oblažu kožu i prave neku vrstu zaštitne membrane. Zahvaljujući njima, koža propušta manje toksičnih materija.

Zahvaljujući ovome, dobijaju se razna korisna svojstva za kožu glave, o kojima će biti reči.

Čuvarkuća za kosu – prednosti

Čuvarkuća ima prednosti u odnosu na druga sredstva. Zbog toga i jeste poprilično popularna i zato mnogi vole da je koriste za spravljanje raznih narodnih lekove.

čuvarkuća za kosu recepti

Najvažnije prednosti su:

  •  lako dostupna
  • možete je sami gajiti
  • jeftina
  • potpuno prirodna
  • bez štetnih sastojaka
  •  ne ostavlja fleke
  • lako se meša sa drugim sastojcima
  • antibakterijska i antigljivična svojstva

Od nje se za kosu mogu napraviti brojne stvari. Pomaže za čišćenje kože glave. Uklanja svrab glave, perut, ublažava seboreju i seboreični dermatitis. Bori se i protiv veoma ozbiljnijih problema, kao što je opadanje kose. Kada se uklone sve bakterije sa kože glave, otvara put za rast nove kose.

Ovi problemi nekada zaista umeju ozbiljno da muče pojedine od nas. Među njima bila je i Slađana. Kažemo „bila“ jer je posle dugog puta ka oporavku svoje kose ipak pronašla fantastično rešenje. Prelepa i harizmatična Slađana zamalo da se ošiša na kratko, jer su perut i svrab glave bili nepodnošljivi.Srećom, našla je rešenje zbog kojeg je njena kosa ne samo lepa, nego i lepša nego što je bila. I vaša  kosa može biti takva ako probate njen trik . O čemu se radi, saznajte na iz njene priče na ovom linku: https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Naravno, nije na odmet da ovom triku koji provereno radi dodate i tretman čuvarkućom – a evo konkretno zbog čega i na koji način.

Čuvarkuća za perut u kosi

Ponekad se sasvim iznenada pojavi problem koji nikako nismo mogli da predupredimo. Takav problem često je perut u kosi. Koža glave biva zasićena svim sredstvima koje koristimo i onda nastaje ponekad i ozbiljan problem.

Čuvarkuća za ovo ima rešenje. Pomenuli smo takozvane fitoencide. Ovi aktivni sastojci iz čuvarkuće deluju kao prirodni čistači kože glave. Kada se čuvarkuća nanese na kosu, oni uklanjaju sve one gljivice koje su bile nepovoljne i koje su izazvale perut u kosi.

Naravno, iako učinkovito, ovo sredstvo nije svemoćno. U tom smislu treba i na druge načine potpomoći čišćenje kože ovog dela glave. Kako drugačije nego preparatima za negu kose. Veoma je važno da to budu probrani proizvodi. Prirodni, biljni šamponi, nezaobilazni su ako nas pitate. Oni nežno, a temeljno čiste kožu glave. Za razliku od komercijalnih šampona koji zbog sulfata umeju dosta da pene i da stvore utisak čiste kose, ovi kosu zaista čiste.

Komercijalni šamponi imaju običaj da se posle određenog vremena natalože na koži glave i da čak oni stvore perut. Ovi drugi predstavljaju nežnu negu koja radi baš ono što je potrebno.

Čuvarkuća protiv opadanja kose

Sve navedeno može se primeniti i za problem opadanja kose, a evo i kako. Kada se pojavi problem peruti, začepljenih pora kože glave, psorijaze ili seboreičnog dermatitisa, nastavak se ogleda u pojačanom opadanju kose.

Kosa, naravno, neće opasti potpuno. Možda samo u krugovima, a možda, recimo, samo na temenu. Čuvarkuća i ovde može biti pomoćno sredstvo koje rešava problem otvaranja pora. Naime, jabučna i mravlja kiselina zadužene su za čišćenje glave, u kombinaciji sa taninom i fitoencisima. Na ovaj način će se ono što uzrokuje opadanje kose otkloniti. Vlasi će se zadržavati na mestima na kojima su bile.

I ovde i te kako treba pozvati u pomoć preparate. Ne možemo se samo osloniti na čuvarkuću za kosu. Pažljivo birani aktivni sastojci prirodnih preparata i šampona protiv opadanja kose mogu zaista oporaviti kosu. O rastu nove kose u nastavku.

Čuvarkuća za rast kose

Kada je u pitanju rast kose, terapija je u stvari samo nastavak. Prvo primetite opadanje kose, a onda se javlja potreba da se kosa iznova oporavi. To znači da prvo čuvarkuću možemo upotrebiti za čišćenje kože glave, a onda i za rast nove kose.

Zahvaljujući dobrom sastavu čuvarkuće, ona čisti pore kože glave iz kojih treba da nikne nova kosa. Mikrocirkulacija skalpa može se poboljšati nekim prirodnim šamponom za rast kose, uz redovnu masažu temena.

Kada su pore očišćene, spremne su za sastojke koji će poboljšati rast kose. Kombinacija ovih stvari može i te kako doprineti da se zdravlje vaše kose drastično popravi. Samo je potrebno malo strpljenja i sve može doći na svoje mesto. Rezultate treba sačekati određeno vreme.

Kako se koristi čuvarkuća za kosu?

Čuvarkuća se za kosu može koristiti na više načina. Prvi je čaj za ispiranje kože glave, a drugi su razne maske koje se mogu držati određeno vreme na glavi, dok se kosa ne opere.

Evo recepata:

Čaj od čuvarkuće za kosu

Najjednostavniji recept ujedno je i najpopularniji za vlasište. Vrlo se jednostavno pravi.

Potrebno je 20 listova čuvarkuće. Treba da bude jača koncentracija čaja, pošto će on stajati na glavi i delovati. Nemojte se brinuti da li ćete „očerupati“ svoju biljku. Nećete, ona ima dosta delova, a što ih više skidate, ona će se brže regenerisati.

Njih je potrebno da iseckate sitno u neki lončić, što sitnije, trudeći se da što više soka iz biljke ostane u čaju. On je bogat sastojcima za oporavak kose. Potrebno je preliti ih sa pola litra ključale vode. Onda kuvati još desetak minuta, pustiti da vri.

Ispariće neki deo vode, a kada se prohladi, procedite čaj kroz cediljku. Ne bi bilo loše da sipate čaj u neku flašicu sa pumpicom, radi lakše aplikacije na teme. Čaj možete sačuvati u frižideru, ali samo nekoliko dana, da ne izgubi svojstva.

Kosu koju tek treba da perete obilato naprskajte ovim sprejem za kosu, gađajući samo kožu glave. Ne bi bilo loše i da malo utrljavate čaj u kožu glave. Kada ste dobro natopili, ostavite barem sat vremena da stoji tako. Čuvarkuća će delovati na kožu glave. Zatim operite kosu uobičajeno, najbolje nekim prirodnim šamponom. I eto!

Od jednog kuvanja imaćete čaja da dva puta operete kosu.

Radite ovo u kontinuitetu određeno vreme. Sigurni smo da će neki od gorenavedenih problema biti ublaženi. Prvenstveno mislimo na perut i opadanje kose.

Maska od čuvarkuće za kosu

Još jedan način kako možete koristiti čuvarkuću, jeste kroz masku za kosu.

maska od čuvarkuće za kosu

Za masku koja je najbolja protiv opadanja vam je:

Čuvarkuću i jaje stavite u blender i pustite da se sve dobro sjedini, a listići čuvarkuće samelju. Onda dodajte maslinovo ulje, pa opet sve lepo pomešajte.

Nanesite ovu masku na kožu glave i dobro je utrljajte. Preko toga stavite kesu, pa peškir, da bi se zagrejala. Za četrdesetak minuta isperite.

I ovo bi trebalo da postane rutina, barem nekoliko meseci, za sjajne rezultate.

Šampon za kosu sa čuvarkućom

Poslednji način kako se preporučuje korišćenje čuvarkuće za rast kose jeste u šamponu. Potrebno je uzeti neki blag šampon bez sulfata. On se preporučuje i za pravljenje Bojaninog šampona. Polovinu negde sipajte, a u drugu polovinu dodajte 40 samlevenih listova čuvarkuće. Sameljite ih u blenderu.

Kada se samelju, biće vrlo tečni. Pomešajte i pre svakog korišćenja promućkajte. Ovaj šampon će jako dobro otvarati pore i omogućavati novim vlasima da rastu. Čuvajte ga van domašaja sunčeve svetlosti i u hladovini, da se ne bi pokvario pre nego što ga upotrebite.

Nedostaci čuvarkuće za kosu

Jedan od glavnih nedostataka čuvarkuće za kosu jeste što ona ipak nije dovoljno snažna da potpuno sama, bez pomoći drugih sredstava reši problem.

Već smo napomenuli, ali ćemo ponoviti, da pored redovnih korišćenja čuvarkuće u nekom od oblika, treba da pribavimo i neka odgovarajuća sredstva za negu kose. Prvenstveno prirodne šampone koji se bave opadanjem kose i peruti.

Najpoželjniji sastojci ovih šampona su alantoin i hamamaelis. Od biljnih sastojaka, pšenične klice, kamilica, lavanda i menta. Nega je taman toliko blaga, da ne iritira, a dovoljno snažna da popravi stanje sa kožom glave.

Još jedan od nedostataka čuvarkuće je i kvarljivost. Ona ne može dugo da opstane na visokim temperaturama. Morate stalno praviti nove ture.

Iskustva sa čuvarkućom za kosu

Pitali smo naše verne čitaoce da li koriste čuvarkuću za kosu. Evo šta su odgovorili.

Mira

Čuvarkuću sam koristila za kosu u obliku čaja za perut. Zadovoljna sam. Perut se smanjila.

Sanja

Koristila sam čaj od čuvarkuće za kosu. Moram reći da sam prvo ispirala kosu, a onda mi je neko rekao da treba samo da je stavljam na teme. Nisam sigurna koliko je pomoglo. Uporedo sam koristila i novi šampon za kosu pa  ne znam čemu da pripišem pomak.

Milan

Koristio sam čuvarkuću jedno vreme jer sam imao perut i opadala mi je kosa. Kuvao sam čaj. Perut se bila smanjila, ali je kosa i dalje opadala.

Dina

Čuvarkuću imam i koristim je u razne svrhe. Jedem ujutru, stavljam kao masku za lice i kao masku za kosu. Ja nemam problema sa kosom, već je koristim preventivno. Mogu reći da sam zadovoljna kako stvari stoje. Kosa mi se ne masti, nemam perut i nemam problema sa opadanjem. Zagovornik sam prirodnih stvari i biljne kozmetike. Mislim da je u tome caka.

Nisu svi baš dovoljno obavešteni o tome kako čuvarkuća deluje na kosu. Ovaj tekst bi mogao pomoći. Probajte i vi kombinaciju prirodnih sastojaka za kosu i nećete se pokajati.