Kako ubrzati zarastanje bubuljica!

Kako ubrzati zarastanje bubuljica!

Kako ubrzati zarastanje bubuljica, sigurno je pitanje koje postavljate sebi iznova svaki put kada ugledate novu promenu na koži lica. Na pravom ste mestu, ovde ima odgovora na sve vaše nedoumice!

Bubuljice na licu nisu dobrodošli gosti ni u jednom momentu, pogotovo ako se radi o crvenim i upaljenim, a kako ubrzati i potpomoći njihovo zarastanje, otkrivamo danas. 

Svi mi smo se u određenom periodu života susretali sa bubuljicama, neko sa mitiserima, neko sa aknama, neko sa upaljenim crvenim (hormonskim) i neizostavno svaka vrsta akni je veoma neprijatna pojava na licu. Dešavalo se i to, da kada treba da idemo na neku svečanost, bubuljica se stvori i automatski pokvari bilo kakvu pipremu što se lepote tiče. 

U narednom tekstu, otkrijte kako da se na najbrži mogući način rešite i ubrzate zarastanje rana od bubuljica

Zašto se javljaju bubuljice?

Bubuljice na licu se javljaju kada se pore zapuše zbog viška lučenja sebuma i masnoće, koja je zadužena za nastanak istih. Kada se sakupi masnoća u jednoj pori, dolazi do nagomilavanja gnoja i prljavštine u njoj i kao rezultat toga imamo crvenilo koje ustvari predstavlja bubuljicu. Obično su one crvene i otekle, nabubrele i pune belog gnoja koji svakog trenutka može da pukne.

Stiskanje takvih bubuljica se ne savetuje, jer može da ostavi ožiljke i fleke po licu, a značaj istiskivanja skoro i da nije vredan toga. Umesto da ih stiskate, probajte da ih se rešite na druge načine. Mnogobrojni su, samo ih treba primenjivati u kontinuitetu. 

Kako ubrzati zarastanje bubuljica?

Osim redovne higijene i nege, koža lica iziskuje i neke druge tretmane radi održavanja prirodno lepog izgleda. Ukoliko ste osoba koja ima problematično lice, a nema više rešenja za njega, evo nekoliko saveta kako da ubrzate zarastanje bubuljce brzo i efikasno.

Ako je upaljena, treba prvo da znate  kako da smirite upaljenu bubuljicu. 

A onda primenite ova taktike za zarastanje bubuljica.

Aknolin gel i losion

Aknolin gel i losion su, sasvim opravdano, postali sinonim za borbu protiv upornih bubuljica. Ovo je sjajan, prirodan i jako efikasan preparat koji svojim dejstvom uništava bubuljice i potpomaže da one što pre nestanu sa lica. Najbolje je koristiti ga redovno, pa bubuljica neće ni biti, a samim tim ni pitanja kako ubrzati zarastanje bubuljica. Ako se ipak desi , Aknolin gel svojim sastojcima jako brzo deluje i pomaže da bubuljce što pre zarastu. Sadrži ekstrat biljke Tamarinda, Ekstrat smole iz primorskog bora, Šafranike, Alantoin, Aloe veru, Diglicerin i mnoge druge blagodetne sastojke. 

Namažite ga direktno na bubuljicu i ostavite da deluje.

Upotreba antibiotika

Poznato je da se antibiotici u medicini koriste za lečenje bakterijskih infekcija, ali sigurno niste ni pretpostavljali da se mogu koristiti i za brže zarastanje bubuljica. Nikada ne možemo da znamo da li je bubuljica na našem licu virusna, hormonska ili čak bakterijska infekcija, a da bismo pomogli da brže zaraste, isto kao i kod otvorenih rana i preloma, mogu se koristiti antibiotici.

Ovde se možete informisati kako deluju antibiotici na akne.

Direktno na bubuljicu, kapsula određenog antibiotika širokog spektra se pospe na nju, i ostavi tako da deluje narednih par sati. Posle nekog vremena, primetićete da se bubuljica vidno zasušuje i da se crvenilo i otok povlače.

Ovo može biti brza alternativa, ukoliko u toku dana imate proslavu, a bubuljica se ni od kuda pojavila.

Osim kapsuliranih preparata, može se upotrebiti i antibiotik u prahu, svima poznat kao prah za zarastanje rana. On se takođe direktno posipa na bubuljicu i ostavi tako “na otvorenom” da se ona zasuši i brže prođe.

 Antibiotik za bubuljice možete još pronaći u obliku gela i to je čuveni klindamicin gel za bubuljice i preparat benzoil peroksid. 

Flogocid mast za zarastanje bubuljica

Ovaj biljno-životinjski preparat je našao široku primenu kada su u pitanju dermatološki problemi kod čoveka. Bilo koji tip kože lica da imate, zbog svog blagotvornog sastava i lepe kombinacije sastojaka koje sadrži u sebi, Flogocid se danas sve češće koristi za zarastanje rana od bubuljica.

zarastanje bubuljica

Etarsko ulje lavande i eterična ulja poljskog cveća imaju umirujući efekat i postižu da se rane od bubuljica brzo saniraju i još brže povuku. Flogocid mast je potpuno prirodni preparat koji je namenjen svim uzrastima. Što bi naš narod rekao od 7-77. Koriste ga mladi u pubertetu da smanje crvenilo od bubuljica i akni. Maže se na kožu i sluzokožu, otkljanja upalni proces na mestu primene i veoma brzo podstiče zarastanje rana.

Povidon jod za zarastanje rana od bubuljica

Povidon jod 10% je blagi antiseptik i dezinficijens koji se koristi za zarastanje rana. Često se koristi i kod rana nastalih od bubuljica, a njegova primena se preporučuje i duži vremenski period.

To je preparat koje se još iz ratnih dana i davnina koristio kao glavno sredstvo za dezinfekciju otvorenih površina na koži, i pokazao se kao jedan od najboljih kada je zarastanje rana u pitanju.

Može se naći u više oblika, i svaki oblik preparata ima određenu funkciju i zadatak koji obavlja. Ima ga u obliku tečnosti u dozi od 8,5% i tada se razblažen sa vodom koristi za ispiranje grla i problema sa sluzokožom usne duplje. Nerazblažen koristite za akne.

Malu količinu povidon joda pospete na tupfer od vate i utrljajte direktno na bubuljicu. Postupak možete ponavljati i više puta u toku dana, a ono što se preporučuje je da uveče pred spavanje odradite tretman i ostavite da se tako osuši. Efekat neće izostati. 

Upaljene i crvene bubuljice su u stvari i najčešće i obično se javljaju na više mesta. Za sobom uglavnom ostavljaju rane, tačnije crveno i upaljeno mesto, koje često može da ispušta iz sebe likvor-providnu beličastu tečnost koja tako ume da curi danima, sve dok se bubuljica ne sasuši. 

Nina je takođe imala dosta dugo problem sa upaljenim bubuljicama i ranama od akni.  Isprobala je puno metoda za njihovo lečenje, a samo ovo joj je pomoglo. Pročitajte o čemu se radi: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Pantenol krema za zarastanje rana od bubuljica

Svi ste verovatno čuli da je patenol univerzalno sredstvo za ublažavanje tegoba bilo koje vrste i promena na koži . Svoju najbolju primenu je našao kod smirivanja nadraženih i crvenih delova tela, smiruje upalu, umanjuje osip kod beba, neguje usne, štiti lice od vetra, od starenja, pomaže kod normalnog održavanja elastičnosti kože. 

Njega možete koristi i za kosu, tačnije tečni pantenol, koji možete pomešati sa bilo kojim šamponom za kosu.

Pantenol u gelu, dobar je za mazanje i negovanja kože lica, zato što dopire u dublje slojeve i iskoristljivost mu je na visokom nivou.

Saznajte još više o pantenolu za lice.

Hidrogen za rane od bubuljica

Vodonik peroksid, na našim prostorima poznat kao hidrogen 3% takođe je jedan od preparata koji se koristi za brže zarastanje rana od bubuljica.

Hidrogen je prirodni “čistač” i njegova upotreba se preporučuje sve dok rana peni.

Hidrogen možete direktno posipati na bubuljicu i on se koristi kao gotov preparat, bez imalo razblaživanja. Brzo i efikasno postiže zavidne rezultate. 

Upotreba salicilata

Salicilna kiselina koristi se da ukloni mrtve ćelije kože sa površine. Čisti bubuljicu u dubinu i iako se ne koristi za zarastanje rane od postojeće bubuljice, može efikasno uticati na to da se smanji bol i otok koji se javlja kao prateći simptom upaljenih bubuljica. Takođe, dezinfikuje kožu i deluje protiv bakterija i gljivica. 

Upotreba kompresa na bazi antibiotika

Misli se na upotrebu kompresa 5x5cm koje se postavljaju direktno na bubuljicu. Možete ih naći u svim bolje opremljenim apotekama i drogerijama. Kompresu možete iseći na više manjih kockica i zalepiti flasterom.  Ostavite tako da stoji tokom celog dana.

Antibakterijski efekat će doprineti bržem zarastanju bubuljice i učiniti da se postjeće crvenilo vidno umanji.

Ono što je veoma važno kada su bubuljice na licu u pitanju, je da ih ne dodirujete previše često, ma koliko da vas nerviraju i smeta vam njihovo prisustvo. Svaki novi susret sa vašim rukama neće doneti ništa dobro po njih. Mogu se samo još više proširiti ukoliko se inficiraju od bakterija i prljavštine. Najefikasnije rešenje da se smanji pojava bubuljica, jeste preventivna upotreba prirodnih preparata koji neguju strukturu vaše kože i stvaraju zaštitni omotač koji štiti lice od spoljašnjih uticaja. 

Ono što se takođe savetuje, a tiče se vaših navika, možete promeniti način života u smislu povećanja fizičke aktivnosti i regulisanja načina ishrane. Ono na šta ne možete uticati, su hormoni i eventualno nasledni faktor, kada je pojava bubuljica u pitanju. 

Prirodni trikovi za zarastanje bubuljica

Ako se pitate kako ubrzati zarastanje bubuljica prirodnim putem, evo saveta koji vam trebaju.

zarastanje bubuljica prirodnim putem

Prirodne i sveže namirnice su dobra alternativa za negu kože. Pune su vitamina i minerala koji hrane kožu i omogućavaju joj da stekne prirodnu otpornost na određene uticaje koji joj se nameću kao negativni. Osim hranljivih, imaju i efekat da ublaže bol i ubrzaju zarastanje rana bilo koje vrste. Namirnice koje su u tome najučinkovitije su:

  • Krastavacverovatno ste mnogo puta na filmovima i serijama videle da se kolutovi krastavca stavljaju na oči u cilju otkljanjanja podočnjaka i efekta svežine i mladosti. Krastavac je namirnica koja je puna tečnosti i vode, koristi se u slučajevima kada je koža lica dehidrirana i potrebna joj je obnova. Ima efikasno anti-inflamatorno dejstvo, tačnije smanjuje bolove, koristi se kao odlična preventiva kod iritacije, a pomaže jer smiruje kožu i umanjuje upalu. Možete ga iseći na kolutiće i poređati na problematične bubuljice, videćete kako bubuljica od njega brzo zasuši i smanjuje crvenilo. 
  • Medosim što nahrani kožu svojim lekovitim vitaminima i mineralima, snažan je antioksidans koji čisti bubuljicu od viška sebuma i omogućava joj normalnu razmenu kiseonika sa spoljašnjom sredinom, a to je ono što ustvari i treba da se uspostavi kod brzog zarastanja površinskog sloja epiderma. 
  • Zeleni čaj-on provereno izbacuje toksine iz organizma i potpomaže u boljem metaboličkom procesu. Deluje protivupalno i protivzapaljenski i dobar je u otklanjanju simptoma crvenila i krvarenja. Možete ga unositi oralno, kao pripremljen topli napitak, ili lokalno, kada kesicu prokuvalog čaja stavljate direktno na bubuljicu. 
  • Aloe vera-nanosi se u vidu kreme ili gela sa visokim sadržajem aloje u sebi. To je biljka koja je puna vode i često je koriste osobe koje imaju suvu kožu lica. S obzirom da deluje antibakterijski, koristi se i za ubrzano zarastanje rana kod bubuljica.

Na našim prostorima, sve češće srećemo raznovrsnu paletu proizvoda za negu kože lica, koji su namenjeni za rešavanje mnogih promena kože koje se javljaju i koji mogu odličan način kako ubrzati zarastanje bubuljica.

Kada govorimo o preparatima, da pomenemo i one koji nam trenutno mogu pomoći da saniramo ranicu na bubuljici, bez nekog dugotrajnog lečenja i efekta. Oni nam mogu biti savršena metoda ako nekud žurimo i nemamo vremena da se posvetimo dugotrajnijem lečenju. 

Jedan od njih je korektor za bubuljice. Nevažno koji je u smislu brenda, korektor je sačinjen od visokog procenta pudera i boje u stiku i koristi se kada želimo da nam bubuljica brzo zasuši i kada želimo da se manje vidi. Tačno je da ne rešavamo problem za dugačko, ali je veoma efikasno rešenje kada nemamo drugog izbora. Nanosi se direktno na bubuljicu, samim tim je čini i manje vidljivom, a prilikom odabira korektora, treba birati nijansu koja je približna vašoj boji tela. 

Puder u prahu je takođe dobro rešenje. Možete koristiti običan talk bez mirisa i konzervansa, a možete i bebi puder, ako želite da budete mirišljavi. Kada ga pospete na ranu od bubuljice, stvoriće beli sloj preko nje, koji će je zaštititi ukoliko preko toga nanosite drugu šminku ili tečni puder. Svakako se ne preporučuje dodatno pretrpavanje ranjene površine zbog dublje infekcije koja može da se razvije i učini da se problem proširi. 

Možete u pomenute svrhe upotrebiti i cinkovu pastu, koja se od davnina koristila za lečenje herpesa ili groznice na usnama. Puna je cink-peroksida koji dodatno zasušuje i omogućava brže zarastanje rane od bubuljica. Njena se primena ne preporučuje na duži vremenski period, jer zbog svojstva gustine dovodi do zapušenosti pora na koži lica, a to samo vodi do razvoja novih infekcija. Može da se upotrebi kao trenutno rešenje i veoma je efikasna u tome. 

Bilo kako bilo, svesni smo da se većina promena i pojava bubuljica na našim licima pojavljuje upravo zbog nas samih. Tačno je da puno faktora potpomaže da se problem proširi dublje, ali mi moramo spremno delovati na pojavu istih. Sada smo vam objasnili kako ubrzati zarastanje bubuljica ako se pojave. Ukoliko sprovodimo dobru higijenu i negu lica, bubuljice će same po sebi sve više iščezavati, a ukoliko primenimo savete odozgo, na dobrom smo putu da se sa njima pozdravimo.