Otok od bubuljice: ovako ćete ga najbrže smanjiti!

Otok od bubuljice: ovako ćete ga najbrže smanjiti!

Otkrijte kako smanjiti otok od bubuljice!  Iako sigurno imate i neke svoje metode, hajde da vidimo šta se sve može uspešno uraditi po tom pitanju.

Zašto se javlja otok od bubuljice?

Prvo da odgovorimo na ovo najjednostavnije pitanje, pa ćemo preći na posledicu i lečenje.

Otok od bubuljice se javlja zato što postoji upalni proces na mestu gde se stvorila bubuljica.

Ovo je najkonkretniji mogući odgovor, koji iziskuje i neka objašnjenja. Naime, kada se na nekom mestu stvori bubuljica, ona se stvorila zato što se u pori razvila neka bakterija i zato što se ta bakterija, zajedno sa nečistoćama tu zatvorila. To su površinske bubuljice.

Postoje i potkožne bubuljice koje se javljaju iz dubljih slojeva kože, nevezano za pore. One su zbir nečistoća koje se nalaze u telu i kao takve imaju potrebu da izađu na površinu.

Upalni proces igra ulogu u oba slučaja. Mogu se desiti dva scenarija. Jedan je da bubuljica napravi vrh i izbaci svoj sadržaj napolje. A drugi je da se na razne načine spreči upala i da se taj sadržaj bubuljice povuče unutra, onda kada upala prođe.

Mi ne volimo to čekanje da bubuljica sazri. Često traje dugo i postoji mogućnost da krasta neće proći barem neko vreme. Zato je bezbolniji način da sprečimo otečenu bubuljicu da uopšte sazri, kako nam ne bi zadavala dodatne glavobolje.

Ono najgore što možemo uraditi, jeste da otečenu bubuljicu na silu cedimo. To nemojte nikako raditi! Samo ćete pogoršati otok i još više istaći vidljivost bubuljice. Upalni proces biće pogoršan, a ožiljak zagarantovan.

Ova devojka ima svog keca iz rukava kada su u pitanju otečene, ali i druge bubuljice. Ona je dugo mučila muku sa njima. Jedna prođe, javi se druga. Njena priča je jako interesantna i sa srećnim krajem, jer je ponašla prirodan način da se reši otečenih bubuljica i bola. Možda ta priča i vama pomogne.. O čemu se radi, pročitajte na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Kako smanjiti otok od bubuljice prirodnim sredstvima?

Verujem da biste sad i vi imali inspiraciju, da nam date neki savet. Prirodna sredstva su nezamenljiva i, ako nas pitate, treba uvek posegnuti prvo za njima, kako bi stvar pogurali. Neko od ovih će sigurno pomoći.

Prvo što nam pada na pamet je led. Pošto se radi o upaljenoj akni, najlogičniji potez će biti da taj deo dobro ohladite, kako bi hladnoća „izvukla vatru”.

Nije baš prijatno i zgodno držati led na licu, zato ga možete uviti u neku krpu. Ili možete zalediti mokru kašičicu, pa je prisloniti na upaljeno mesto. Ovaj trik primenjujemo i za podočnjake, kada se ujutru probudimo otečeni.

Dobre u ovu svrhu su i takozvane „biljke vučinice”, one koje izvlače sadržaj otečene bubuljice na površinu.

Takav je kupus. Kada se desi neki otok ili neka rana na koži, čak i opekotina, kupus je dobar za smanji upalu. On doprinosi da otok splasne. Potrebno je da ga malo izgnječite pre upotrebe i, pošto je bubuljica nevelika površina, zalepite nekim flasterom na to mesto.

Već posle nekoliko sati primetićete da je kupusov sok odradio svoje.

Tu je i čuvarkuća. Ovu biljku presečete na pola i takođe zalepite na otečenu bubuljicu. Čuvarkuća će pomoći gnoju i celokupnom sadržaju bubuljice, poput magneta, da izađe na površinu.

Još odličnih saveta kako da smanjite otok od akne na brzinu, ali i kako da sprečite da do toga dođe, naći ćete i u ovom videu:

Kako smanjiti otok od bubuljice kozmetičkim sredstvima?

Jedno od najkorišćenijih kozmetičkih sredstava, a nije baš primarno za lice, jeste pasta za zube. Kakvu god bubuljicu da imamo, malu ili onu sa otokom, najčešće ćemo je lečiti upravo pastom za zube. Ona ima zadatak da spusti otok i koliko-toliko, isuši bubuljicu. 

Cinkova mast i svi njeni oblici. Tačnije, cinkova mast se nalazi u sastavu mnogih krema, pa možete i neku od njih upotrebiti u te svrhe. Ona služi da isuši bubuljicu i da smanji upalu. Kao što smo pomenuli, možete koristiti i neku kremu koja sadrži dosta cinka u sebi.Takve su kreme za ojed kod beba. To ne znači da ih treba mazati na čitavo lice. Potrebno je da ih nanesete samo na ciljano mesto, kako bi otok od bubuljice spao.

Razni losioni za lice , koji služe baš za uklanjanje crvenila i otoka bubuljice. Ponekad nije loše natopiti tufer i držati ga neko vreme na tom mestu. A možete i barem dva puta dnevno prelaziti obolelo mesto losionom kako bi otok od bubuljice spao.

Može li se otok od bubuljice smanjiti ceđenjem?

Već smo pomenuli ovo pitanje, ali hajde da se detaljnije pozabavimo njime.

Kada je bubuljica upaljena i kada je bolna, nikako ne dolazi u obzir da je cedite ili na bilo koji način gnječite. To je jedan jako bolan i opasan proces.

Gotovo sigurno ćete povećati otok, a ne smanjiti ga.

Još nešto, na taj način ćete najverovatnije doprineti da bubuljica sporije prođe nego što bi inače prošla, tako da ćete napraviti višestruku štetu. Nadamo se da smo bili jasni!

Ipak, ako na neki od prethodno navedenih načina vi doprinesete da bubuljica sazri i napravi vrh, onda se tu treba nešto preduzeti da bi otok spao.

Ni tada ne treba vi da cedite bubuljicu! Nego, kada je lepo sazrela, ona će sama da pukne. To je kada njen vrh bude dovoljno spreman. Tada, dezinfikovanim rukama, možete blago pritisnuti bubuljicu, kako bi se ceo sadržaj iščistio i izašao napolje.

Tu je i čuveni koren bubuljice. Pogurajte blagim pokretima sadržaj sa sve korenom, kako bi otok u potpunosti nestao. Kada sadržaj izađe, onda dezinfikujte ranu i sutradan će sigurno i otok oko bubuljice nestati.

Ako niste sigurni u ovo, onda idite kozmetičaru. On će sigurno znati kako da vam pomogne da vaša otečena bubuljica što pre nestane.

Otečena potkožna bubuljica

otečena bubuljica

Ovo je teži slučaj, ako nas pitate.

Otečene potkožne bubuljice nastaju kao posledica upale u srednjem sloju kože

Često i ne primećujemo kada se pojavi.

Prvo se, zapravo, pojavi otok. Taj otok ume veoma da boli. U tom smislu su one veoma nezgodne. U početku tvrde na dodir, tako da vi i ne znate otkud i kako vam se ova bubuljica pojavila. Nekada prođe i nedelju dana da se pojavi vrh.

Kada je primetite, ono što možete da preduzmete, to je da odmah stavite neku kremu za bubuljice koja će zaustaviti upalu. U najvećem broju slučajeva, ove bubuljice se povuku tamo odakle su došle.

Ponekad se za veće, a mogu biti veoma velike, kao čirevi na koži, preporučuje neki antibiotik. Ali to ne smete na svoju ruku, samo u konsultaciji sa lekarom. Najbolje dermatologom. Svrha je da se upala suzbije, a sadržaj bubuljice nestane bez ceđenja, ako je to moguće.

Ako se, pak, vrh pojavi, a ponekad mu treba baš mnogo, onda je treba lagano iscediti. Naravno, kada više nije crvena i poštujući higijenske mere. Izbacite njen sadržaj napolje i otok će nestati.

Otečena površinska bubuljica

Iako su i ove bubuljice neprijatne, ipak su manje neprijatne od potkožnih otečenih bubuljica.

Prvo, one malo brže sazrevaju i prolaze, naročito ako ih nekim sredstvom malo „pogurate”. Taj otok ne traje previše dana, tako da je i to olakšavajuća okolnost.

Jedino što je kod njih loše, što se bukvalno preko noći aktiviraju. Izrastu tako niotkuda i onda se strašno iznervirate. Ponekad ustanete i u ogledalu ugledate nju, ogromnu, otečenu bubuljicu. To se najčešće dešava pred neki važan događaj.

Kada ona sazri, može se desiti da se sama povuče. U tom slučaju ostaje flekica, koju možete tretirati nekom dobrom kremom. Ipak, najčešće se dešava da sazri, pošto ona ima vrh koji se od početka vidi. Tada treba lagano i blago pritisnuti, kako bi taj otok splasnuo, a bubuljica nestala.

Ni ovde nije isključena pojava flekica na licu, naročito što se krv zgruša, pa nastaje krastica. Budite dovoljno strpljivi da krastu pustite da sama nekako siđe. Nemojte forsirati ili je grebati. Tada je fleka zagarantovana, a možda i ožiljak od bubuljice.

Ako pustite da sve samo prođe, najverovatnije je da će kroz nekoliko dana velika, otečena bubuljica biti ništa drugo, do vaša loša uspomena.

Kako sprečiti otok od bubuljice?

Svi znamo za onu „Bolje sprečiti, nego lečiti”. Rekli smo da se one ponekad pojave niotkuda i mi protiv toga ne možemo ništa. Možemo samo da ih lečimo. Evo saveta za lečenje akni.

Ipak, u velikoj meri smo mi krivi za pojavu otečenih bubuljica na našem licu, a sada ćemo vam reći i zašto.

Nije za vas novitet da bubuljice izlaze od masne i slatke hrane. Da, masti i ugljeni hidrati su smrt za našu kožu. I sad, neće one izaći ako jednog dana pojedete nešto masno ili slatko. Ali… ako ste u unosu hrane neumereni, onda očekujte da će se, između ostalog, to odraziti i na vašu kožu.

Bake su za te bubuljice govorile „gojnice“ – povezano sa gojenjem. To je kada ste neumereni i kada sa kilogramima, počne i koža da se kvari, postaje nečista. Izbor hrane protiv bubuljica, kao i količina je ključ. Pronađite, koja je hrana najbolja kako se bubuljice ne bi pojavile.

Još jedan, možda i najveći krivac za otečene bubuljice, jeste i nečisto lice. Ako čišćenje lica ne upražnjavate religiozno, već ga čistite s vremena na vreme, onda nemojte da vas čudi otok od bubuljice na vašem licu.

Ostaci šminke i prljavštine su krivci za zapušavanje pora, tako da ih morate skinuti svako veče pre spavanja, nekim sredstvom, a onda se i temeljno umiti, ako je nešto ostalo. Kada se pore očiste, treba ih napuniti nekim dobrim sadržajem, kao što je nka krema za negu.

Tada možete biti sigurni da će vas otok od bubuljice zaobići. U suprotnom, lečićete posledice, a one će biti nekada ožiljci, nekada fleke.

Kako sakriti otečenu bubuljicu?

skrivanje otoka od bubuljice

U prethodnom delu teksta dali smo sve od sebe da vam pomognemo da do otoka od bubuljice ne dođe. Ipak, znamo da savršenstvo ne postoji. Verovatno će se desiti da se ipak nekada probudite da neprijatnim iznenađenjem na licu.

Ne brigajte, ne bismo mi žene, bile žene, a da i za to ne pronađemo neko rešenje. Sad, ovo se može desiti i muškarcima. Njima svakako jeste malo teže jer ne koriste šminku. A za ženu ne postoji problem koji ne može da prekrije dobra šminka.

Tu su puderi i korektori, koji mogu sakriti apsolutno sve. A tu je i ostala dekorativna kozmetika, kao i neki aksesoari, koji služe da skrenu pažnju sa velikog otoka od bubuljice. Sada ćemo vam sve objasniti.

Otečena bubuljica na čelu

Imamo nekoliko ideja kako nju možete sakriti. Prvi korak je, naravno, korektor, pa puder. Potrebno ih je dobro ublendati, kako se ne bi videla razlika u odnosu na ostatak lica.

Ako treba, posle pudera možete naneti i drugi sloj korektora, koji ćete kasnije prekriti nekim bronzerom u toploj boji. Razlika ne sme da se primećuje. Preko korektora može i puder u kamenu, za mat završnicu.

Ako je otok od bubuljice visoko na čelu, dobro dođe i neki kačket. Čak i u muškom slučaju. Eventualno traka za kosu. Ako je bubuljica sa strane čela, malo navučene kose na taj deo takođe pomaže. 

Otečena bubuljica na bradi

Druga po težini za prekrivanje. Korak korektor i puder je u ovom slučaju neizbežan. Prvo na kožu možete naneti neki prajmer, koji će kožu učiniti ravnijom.

Dobra fora je, pošto ne možete bradu da prekrijete, da istaknete usta. Da, i to nekim jarkim karminom. Pročitajte pravila za stavljanje crvenog karmina. Skrećući pažnju sa bubuljice, usta su u fokusu. Svi će se diviti vašim senzualnim usnama, a u otok od bubuljice će se mane gledati.

Otečena bubuljica na nosu

E, ovo je izazov. Najteža je za prikrivanje jer se nalazi u centru lica. Ne možete baš previše toga da uradite, a da je potpuno sakrijete, da se razumemo. Morate se truditi da otok što pre spadne i da ne izlazite iz kuće 😉

Šalu na stranu, kada izađete, našminkajte se tako što ćete naneti prajmer, pa korektor, pa tečni puder i preko toga puder u kamenu. Ona će svakako biti manje vidljiva. A možete dodatno istaknuti oči. Barem da pokušate da skrenete pažnju sa nje koliko-toliko.

Ožiljak od otečene bubuljice

Ako niste bili dobri i čačkali ste oteklu bubuljicu, a rekli smo vam da je to NO, NO, onda ste kažnjeni flekom, ili još gore, ožiljkom.

Ono što odmah treba da preduzmete, to je da nađete neku dobru, prirodnu kremu za ožiljke. Do je ožiljak još taz. Što je stariji, ožiljak sporije i manje efikasno može da se skloni. Mažite ga dva puta dnevno i trebalo bi da nestane. Ovi ožiljci nisu previše duboki.

Naš je savet da se trudite da do toga ne dođe. Uz ove savete, ne dozvolite da vam otok od bubuljice stvara estetske probleme.